Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Jaki Olej do silnika 1.5EB
Witam,
Kupiłem kilka dni temu focusa 1.5 ecoboost rocznik 15
Muszę wymienić olej już dawno powinien być wymieniony.
Na Kurku jest napisane castrol .
Zalany jest Liqui Moly 5w30 Elo
W serwisie twierdzą żeby zalać Castrol Magnatec PRO o specyfikacji 5W-20.
Jutro jadę do mechanika on twierdzi że Castrol 5w30
Zalej 5W30 castrola albo oryginalny fordowski na allegro 140 zl kosztuje
ja bym poszukał lepszego oleju ale to moje zdanie.
Millers 5w30 lspi polecam przerabiałem już ravenol castrol amsoil 5w20 I ten millers 5w30 lspi wypada najlepiej
millersa leję 10 lat nie mam wycieków i motor nie bierze oleju
Millers 5w30 lspi polecam przerabiałem już ravenol castrol amsoil 5w20 I ten millers 5w30 lspi wypada najlepiej
pierwszy raz słyszę o tym oleju?
lepszy będzie od castrola 5w30
cirek81 oczywiście że tak
Foka mk4 20-03-2023, 06:16 lepszy będzie od castrola 5w30
Od Castrola wszystko jest lepsze. :)
Ja leje Motul Specific.
MIREKTERAZPOLSKA 20-03-2023, 09:42 ja bym poszukał lepszego oleju ale to moje zdanie.
To masz dobre zdanie
Środek smarny jest bardzo istotny, ważniejsza jest terminowa wymiana.
Lejąc zniesławionego Castrola i wymieniając go co 8-10kkm zrobisz mniejszy bałagan w silniku niż lejąc co sobie tam chcesz, wymieniając w/g interwału proponowanego przez producenta.
Ale to moje zdanie poparte własnymi obserwacjami i doświadczeniami.
również uważam, że interwał jest najważniejszy
wolałbym lać byle co i zmieniać co 8 000 km niż cudo i zmienić po 30 000.
a połączenie interwału 8000 z cudem olejowym daje cuda. uwierzcie.
Ale niestety większość użytkowników wychodzi z założenia że jak ma lepszy olej...
A ile on kosztuje...
To tak jak z powłokami ceramicznymi na lakierze - lakier się nie rysuje.
szewczenko 21-03-2023, 13:12 bazowałem dotąd na Castrol Magnatec Professional A5 5 l 5W-30
będzie Dobra Zmiana, jak kupie:
MOTUL SPECIFIC 913D 5W-30
bo https://www.motul.com/pl/pl/products/specific-913d-5w30
twierdzą, że do diesla?
Foka mk4 21-03-2023, 14:57 Motul Specyfic też jest do ecoboosta. Wieczorem sprawdzę na jakim ja jeżdżę.
Po zmianie na motula silni zaczął o wiele ciszej pracować.
krzysztofSJZ 21-03-2023, 17:30 Castrol, Millers, Mobil, Shell czy inny olej odwieczny dylemat, a ja tak sobie czasami rozmyślam że skoro powiedzmy te oleje spełniają wymagania postawione przez producenta danego silnika to czym się jeszcze różnią prócz ceny? lub hmmm pewnej nobilitacji że leję olej za 150 zł za litr zamiast 35-40 zł? a czasami wręcz podejrzewam koncern Forda że specjalnie psuje silniki lejąc na siłę Castrol?
Szuiram76 21-03-2023, 18:04 5w30 jest dobry do 1.6 EB - starsze roczniki, do najnowszych 1.5 EB należy stosować 5w20 - osobiście polecam Amsoil Signature Series 5w20, ale jak chcesz tańszy to będzie dobry Shell Ultra, Mannnol Legend lub Motul Ecolite 8100 5w20
proszę podpatrzeć najlepszych i poczytać dlaczego toyota sądziła się z castrolem
5w30 jest dobry do 1.6 EB - starsze roczniki, do najnowszych 1.5 EB należy stosować 5w20 - osobiście polecam Amsoil Signature Series 5w20, ale jak chcesz tańszy to będzie dobry Shell Ultra, Mannnol Legend lub Motul Ecolite 8100 5w20
Płacą Ci za to żebyś wszystkim nakazywał lanie 5w20 czy 0w20 i to na wszystkich możliwych forach i grupach dotyczących 1.5 eb,a do tego silnika można śmiało stosowac 5w30 I mało tego nawet instrukcja z pierwszych roczników zaleca właśnie 5w30. Osobiście taki zalałem po stosowaniu wcześniej 5w20 I już pozostanę przy 5w30 bo już nie muszę dolewać oleju i i silnik ciszej pracuje. Także nie mów ludziom że NALEZY BO NIE NALEZY stosowac tylko 5w20
Blue
przy mokrym pasku zalecam jednak zostanie przy takim, jaki ma być
wiem, nie masz mokrego paska, ale nie każdy jest tak szczęśliwy jak ty.
Foka mk4 21-03-2023, 20:17 Motul specific 948B SAE 5w20
szewczenko 21-03-2023, 20:37 Ok panowie doczytałem i wychodzi na to, że jak najbardziej MOTUL SPECIFIC 913D 5W-30 jest odpowiedni do mojego autka i taki dla odmiany zamówię. Problemem ponoć może być pewne źródło, czyli uważać na allecośtam ;)
na allecośtam są sprzedawcy co mają swoje strony internetowe od lat i są sprawdzeni, to tak, jakby intercars sprzedawał na allegro
więc kupować, z głową
rysiek53 21-03-2023, 20:51 wlej taki jak Ci radzi mechanik, bo oleje tej firmy są od lat sprawdzone, a tak nawiasem to szukasz dobrego oleju, a piszesz że powinien być już dawno temu wymieniony, to ktoś bardzo zaniedbał tę wymianę
krzysztofSJZ 22-03-2023, 06:59 Płacą Ci za to żebyś wszystkim nakazywał lanie 5w20 czy 0w20 i to na wszystkich możliwych forach i grupach dotyczących 1.5 eb,a do tego silnika można śmiało stosowac 5w30
jak widzę kolego ślepo wierzący w dyrdymały które opowiadają niektórzy forumowicze, widać że oni są mądrzejsi od inzynierów, a to ze początkowo zalecano 5W30 pózniej 5W20 to czasami nie świadczy że znaleziono przyczynę awarii tych silników ?
Bump: zresztą sam stałem przed dylematem czy olej 5W30 mogę kupić na wymianę w Kudze, nawet znalazłem instrukcję w PDF gdzie było napisane że zalecany jest olej 5W30 i, dobrz się stało że po moim zapytaniu koledzy sprowadzili mnie na ziemię nawet podlinkowali strone z aktualnej instrukcji gdzie stało jak wół 5W20
Bump: na allecośtam są sprzedawcy co mają swoje strony internetowe od lat i są sprawdzeni,
zawsze przed zakupem towaru ,wrażliwego,, a olej takim jest szukam opinii o sprzedawcy, lepiej na zimne dmuchać, sprzedawca ze stażem i dorobkiem zawsze jest bardziej wiarygodny, zresztą ceny części czy też płynów eksploatacyjnych niewiele się różnią czy to ze sklepów internetowych czy stacjonarnych
widać że oni są mądrzejsi od inzynierów, a to ze początkowo zalecano 5W30 pózniej 5W20 to czasami nie świadczy że znaleziono przyczynę awarii tych silników ?
Nie.
Wszystkie EcoBoosty są skazane na śmierć.
To czy będziesz lać 5W30 czy 5W20 nie ma żadnego, ale to żadnego wpływu na to,
że pewnego dnia w 1.6EB będzie UPG bo jest źle skonstruowany blok, lub w 1.5EB tłok wyjdzie bokiem przez zassany olej lub LSPI
lub w 1.0EB zatka Ci się smok i szczątki paska rozwalą silnik już do samego końca.
Te silniki są po prostu skazane na śmierć. Niezależnie czy będziesz lał taki a taki olej.
Jedyne (w kwestii oleju) co można "próbować" aby wydłużyć czas pracy silnika to zmieniać olej często, trzymać się specyfikacji i tak właściwie tyle.
Czy będziesz lać Castrol czy Millersa, to już jeden pies.
Ja leję Millersa, daje mi to złudne uczucie że mogę spać spokojnie, mimo że mam świadomość że jakiegoś dnia będzie stuknięcie i za autem pojawi się sporo dymu.
Stąd nie ma co tutaj mówić, że chrzanimy dyrdymały.
Dyrdymałem jest wiara, że jak będziesz lać 5W20 a nie 5W30 (lub na odwrót) to nagle autko spokojnie i bez stresu dobije 800 tysięcy km.
Nie ma to aż tak wielkiego znaczenia jak niektórym się może wydawać i bicie piany nad tym że "ale w starych instrukcjach było tak, a w nowych jest tak" to wyznacznik jakości pracy inżynierów Forda.
Niezależnie od tego jacy inżynierowi tam byli, to ktoś powyżej tych inżynierów zrobił jeden wielki "sign-off" na to, że na rynek wyjdą przepięknie skonstruowane konstrukcje które się rozpadną. I jeszcze dostaną znaczek silnika roku.
Temat należy zamknąć z jednym podsumowaniem.
Zmieniaj olej często.
Dobierz olej wg specyfikacji.
5W20 a 5W30 to nie jest aż taka różnica że magicznie auto będzie "naprawione".
Nie będzie.
Czy będziesz lać Motul, czy Millers czy Castrol, to zależy od Ciebie.
Jeden rabin powie lej Millersa, drugi powie że możesz lać Formule 1.
I tyle.
P.S. Bardzo fajną sytuacją z perspektywy czasu są silniki 2.3EB montowane do RSa gdzie jak tylko zrobił się smród że są źle skonstruowane,
to nagle magicznie Ford poprawił blok. Dziwne tylko że to było dosłownie na samym początku sprzedaży gdzie jeszcze był "hype" na to, że jest RS MK3.
A że 1.6EB czy 2.0EB miał dokładnie tą samą wadę to jakoś Fordowi to nie przeszkadzało, bo awarie były niewystarczająco częste żeby narobił się smród.
Nie ma smrodu, to nie ma problemu.
A lokalne sprawy typu "ludzkość danego rejonu vs Ford" finansowo nie bolą Forda na tyle żeby musiał coś z tym zrobić
jak widzę kolego ślepo wierzący w dyrdymały które opowiadają niektórzy forumowicze, widać że oni są mądrzejsi od inzynierów, a to ze początkowo zalecano 5W30 pózniej 5W20 to czasami nie świadczy że znaleziono przyczynę awarii tych silników ?
Bump: zresztą sam stałem przed dylematem czy olej 5W30 mogę kupić na wymianę w Kudze, nawet znalazłem instrukcję w PDF gdzie było napisane że zalecany jest olej 5W30 i, dobrz się stało że po moim zapytaniu koledzy sprowadzili mnie na ziemię nawet podlinkowali strone z aktualnej instrukcji gdzie stało jak wół 5W20
Bump:
zawsze przed zakupem towaru ,wrażliwego,, a olej takim jest szukam opinii o sprzedawcy, lepiej na zimne dmuchać, sprzedawca ze stażem i dorobkiem zawsze jest bardziej wiarygodny, zresztą ceny części czy też płynów eksploatacyjnych niewiele się różnią czy to ze sklepów internetowych czy stacjonarnych
Zaraz zaraz jak to ślepo wierzący? Jako świadomy użytkownik 1.5 EB wybrałem 5w30 a Ty kolego wiedź że inżynierowie forda nie po to wprowadzili 5w20 żeby uniknąć awarii,lecz ekologia ich do tego zmusiła. Druga sprawa sprawdz jakie parametry lepkoscowe w 40 i 100° ma olej 5w20 I 5w30 I wyciągnij wnioski,bo jak widzę to Ty naczytales się dyrdymałów w internecie
grzechu913 22-03-2023, 17:10 U mnie w instrukcji 2017 pisze 5w30 dla 1.5 eb
Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka
Szuiram76 23-03-2023, 18:38 Płacą Ci za to żebyś wszystkim nakazywał lanie 5w20 czy 0w20 i to na wszystkich możliwych forach i grupach dotyczących 1.5 eb,a do tego silnika można śmiało stosowac 5w30 I mało tego nawet instrukcja z pierwszych roczników zaleca właśnie 5w30. Osobiście taki zalałem po stosowaniu wcześniej 5w20 I już pozostanę przy 5w30 bo już nie muszę dolewać oleju i i silnik ciszej pracuje. Także nie mów ludziom że NALEZY BO NIE NALEZY stosowac tylko 5w20
A czy Tobie płacą za robienie z siebie błazna na każdym forum bo lubisz tylko 5w30 i nie dopuszczasz możliwości by można użyć lepszych olejów do silników im przeznaczonych?
Nikt Ci nie broni używać niewłaściwego lub złego oleju - to twój wybór, możesz sobie wlać także 5w50 jeżeli chcesz, zatem nie zabraniaj innym używania właściwego i polecania takowego wg własnego doświadczenia.
edmun
albo piszesz to dla hecy albo nawróciłeś się :)
A czy Tobie płacą za robienie z siebie błazna na każdym forum bo lubisz tylko 5w30 i nie dopuszczasz możliwości by można użyć lepszych olejów do silników im przeznaczonych?
Nikt Ci nie broni używać niewłaściwego lub złego oleju - to twój wybór, możesz sobie wlać także 5w50 jeżeli chcesz, zatem nie zabraniaj innym używania właściwego i polecania takowego wg własnego doświadczenia.
Gosciu jakiego błazna czytaj instrukcję gdzie jest napisane 5w30 lub 5w20 już mówiłem jako świadomy użytkownik wybrałem 5w30 a używałem 5w20 I to najlepszych producentów a ty powielasz wszędzie trzeba lac 5w20 i tylko ten olej. Dużo ludzi wybrało 5w30 do 1.5 eb i też są błaznami.
albo nawróciłeś się
nigdy nie byłem odwrócony :)
(ok.. może przez pierwsze 2 miesiące).
Tyle że miałem jeszcze czelność doszukiwać się że może po prostu powinęła im się noga.
Im dłużej patrzę na to co Ford robi, tym więcej widzę baboli które nie są dziełem przypadku czy niedopatrzenia.
U innych producentów widzę że też bywa zabawnie, ale Ford to po prostu kolejny poziom wypuszczania aut które mają za zadanie się rozpaść.
Fascynuje mnie jak ostatnio siedziałem w temacie Range Roverów i jak nic są tam zaleciałości po tym, jak Ford maczał tam palce :D :D
Range Roverów
Ja myślę, że brytyjczycy po prostu od zawsze do teraz produkują samochody seryjne w jakość FSO (u nich to odpowiednik chyba British Leyland) :619:
edmun
cieszę się że ludzie zaczynają myśleć
Przypomnę tylko dla tych co zgubili w tym marketingowym bełkocie zdrowy rozsądek, że oznaczenie SEA dotyczy gęstości i lepkości oleju. Cyfra W oznacza winter czyli gęstość w temperaturach ujemnych. Na przykład cyfra 5 mówi, że olej wytrzymuje ujemne temperatury do -30, a cyfra 0 że wytrzymuje do -35. Dorabianie w tym przypadku jakiegoś innego magicznego działa oleju z oznaczeniem 0 to czysta fikcja. Druga liczba oznacza lepkość oleju w wysokich temperaturach i olej oznaczony liczba 30 przeznaczony jest do pracy w temperaturze do +20, a o oznaczeniu liczbą 40 do temperatury do +35. Przy czym co do zasady im większa lepkość w wysokich temperaturach tym lepiej dla silnika. Można w takiej sytuacji zgodnie z literatura fachową przyjąć, że optymalnym SEA w naszym klimacie jest olej 5W30. Reszta to tylko indywidualne parametry poszczególnych producentów i magia marketingowa.
czyli olej 0w-8 powinien zerwać film olejowy w zasadzie na jałowych obrotach, a śmigałem na takim na czerwonym polu
zajmijcie się wymienianiem oleju na czas, a smarowidło zrobi swoje
Dyskutujesz z międzynarodową normą jakości olejów silnikowych uznawaną przez wszystkich producentów i stosowaną przez miliony inżynierów ? Czy sam ze sobą ? Jak byś zapomniał są jeszcze dodatkowe normy ACEA.
olej wytrzymuje
Kolega czytał normę? Oznaczenia są od lepkości w określonych temperaturach. Nie otoczenia, ale oleju.
Kolega czytał normę? Oznaczenia są od lepkości w określonych temperaturach. Nie otoczenia, ale oleju.
Kto tu się wypowiada, co to jest za forum, boże dramat. Czy kolega w ogóle rozumie i jest w stanie ogarnąć taką prostą wiedzę, że temperatura oleju jest parametrem zamkniętym, regulowanym układem chłodzenia i utrzymywaną w określonych zakresach przez czujniki i sterowniki sinika ? Olej 30 - 40 stopni to ma 5 minut po uruchomieniu. Zanim coś napiszesz warto najpierw poczytać.
Tak właśnie jest, olej w przybliżeniu ma stałą temperaturę w rozgrzanym silniku. Dlatego inżynierowie (mając bardzo wiele warunków brzegowych, nie tylko z zakresu czystej mechaniki) dobierają olej i to potem jest w instrukcji.
Nie i się nie pogrążaj, bo dalej brniesz i próbujesz lawirować po napisałeś kompletnych głupot.
Norma SAE czyli Society of Automotive Engineers obejmuje obecnie stosowane oleje wielosezonowe, dlatego oznaczenie lepkości oleju opisuje ten parametr dla sezonu zimowego oraz letniego i dotyczą temperatura otoczenia, w której olej silnikowy zachowa właściwą lepkość.
Ta norma nie dotyczy temperatur wewnątrz silnika !
Większej głupoty, niż "wytrzymywanie" oleju do jakiejś temperatury otoczenia to nie przeczytamy :619:
Nawet nie wiesz o czym piszesz, jakiego utrzymywania oleju w temperaturze otoczenia ? Kto największe głupoty tu wypisuje już wiadomo.
Tu masz adres :
SAE Headquarters. Troy, MI, USA. 755 West Big Beaver, Suite 1600. Troy, MI 48084. Phone: +1-248-273-2455. Fax: +1-248-273-2494. Directions to SAE International Troy Office. Washington, DC, USA
Napisz do nich, przedstaw swój dorobek naukowy, jakieś prace badawcze, analizy i to im uświadom, że ich norma obowiązująca na całym świcie tobie wydaje się głupia. Poza tym nie zaśmiecaj forum swoimi wywodami i nie podważaj tego, co ktoś napisał, jeżeli nie masz o tym zielonego pojęcia. Ponieważ do tego co się dzieje wewnątrz silnika są inne normy.
luckyboy 25-03-2023, 15:06 Nie i się nie pogrążaj, bo dalej brniesz i próbujesz lawirować po napisałeś kompletnych głupot.
Norma SAE czyli Society of Automotive Engineers obejmuje obecnie stosowane oleje wielosezonowe, dlatego oznaczenie lepkości oleju opisuje ten parametr dla sezonu zimowego oraz letniego i dotyczą temperatura otoczenia, w której olej silnikowy zachowa właściwą lepkość.
Ta norma nie dotyczy temperatur wewnątrz silnika !Proszę Cię przestań i poczytaj [emoji846]
https://specol.com.pl/klasa-lepkosci-oleju-silnikowego-podstawowa-i-powszechnie-stosowana-specyfikacja-oleju-silnikowego-czy-wiesz-co-tak-naprawde-kryje-sie-pod-tym-pojeciem/
Przecież mój cytat jest bezpośrednio z nory SAE ! Kopiuj wklej nic innego ! Co mam czytać ?
Ten ze strony specol.com dotyczy składowych tej normy, jak została opracowana, co zawiera i co wchodzi w jej skład, jakie parametry muszą spełniać oleje sklasyfikowane wg tej normy. Wynikiem tych wszystkich składowych jest norma ogólna, podstawowa, uproszczona, opisująca olej silnikowy w sposób krótki i zrozumiały dla zwykłego użytkownika samochodu. Opisująca parametry oleju na półce w sklepie w krótkim zrozumiałym i prostym kodzie, który widzimy na każdym opakowaniu oleju np. 10W40.
Ta norma pozwala na to, aby każdy mógł dobrać olej tylko na podstawie warunków klimatycznych w których silnik będzie eksploatowany, bez wnikania właśnie w te wszystkie zawiłe parametry składowe i wymogi stawiane przed olejami silnikowymi.
Ale dobrze, dobrze, jeszcze trochę poczyta i po wertuje kolega literaturę fachową i nie tylko stronki internetowy i to się przyda.
ludzie złoci
macie matury zrobione z olejów
a kto z was przekręcił stacyjkę ze zdemontowaną głowicą i zobaczył jak bryzga olej ?
luckyboy 25-03-2023, 18:10 Przecież mój cytat jest bezpośrednio z nory SAE ! Kopiuj wklej nic innego ! Co mam czytać ?
Ten ze strony specol.com dotyczy składowych tej normy, jak została opracowana, co zawiera i co wchodzi w jej skład, jakie parametry muszą spełniać oleje sklasyfikowane wg tej normy. Wynikiem tych wszystkich składowych jest norma ogólna, podstawowa, uproszczona, opisująca olej silnikowy w sposób krótki i zrozumiały dla zwykłego użytkownika samochodu. Opisująca parametry oleju na półce w sklepie w krótkim zrozumiałym i prostym kodzie, który widzimy na każdym opakowaniu oleju np. 10W40.
Ta norma pozwala na to, aby każdy mógł dobrać olej tylko na podstawie warunków klimatycznych w których silnik będzie eksploatowany, bez wnikania właśnie w te wszystkie zawiłe parametry składowe i wymogi stawiane przed olejami silnikowymi.
Ale dobrze, dobrze, jeszcze trochę poczyta i po wertuje kolega literaturę fachową i nie tylko stronki internetowy i to się przyda.Oleju nie dobierasz na podstawie warunków klimatycznych tylko według zaleceń producenta [emoji846]
Beton to beton....[emoji846]
luckyboy 25-03-2023, 18:12 ludzie złoci
macie matury zrobione z olejów
a kto z was przekręcił stacyjkę ze zdemontowaną głowicą i zobaczył jak bryzga olej ?Do wyboru oleju nie jest potrzebna matura, wystarczy szkoła podstawowa, trzeba umieć czytać [emoji846] czytać instrukcję obsługi samochodu [emoji846]
to naród kaput
a 90% ma kredyty z 50 stronami regulaminu
czyli polska nie istnieje
Świat nie kończy się na Polsce, a międzynarodowe normy, takie jak oleju silnikowego SAE, dotyczą całego świata i wielu stref klimatycznych, gdzie ludzie użytkują różnorodne pojazdy, niekoniecznie kupując nowe. Użytkując je w różnych warunkach, często nie posiadając instrukcji, a nawet nie posiadając dostępu do internetu. Idą do sklepu w Ugandzie lub przy kole podbiegunowym w Kanadzie i chcą kupić olej do Mitsubishi z 1994 i nie wchodzą po to na fora internetowe. Tak kupuje 99% świata.
Jak widzę niestety to trudne do zrozumienia przez wiele osób, dlatego szkoda dalszej dyskusji z mojej strony. Tak jak napisałem taka jest norma SAE, nie ją wymyśliłem, po prostu napisałem co określa, co każdy może sprawdzić sam.
Nie napisałem też, że na jej podstawie należy dobierać olej silnikowy, więc nie do mnie kierować uwagi. Wszyscy tu pisali o 0W20 lub 0W30 , 5W20 lub 5W30 nie pisząc nic o ACEA albo API lub normach producentów, dlatego opisałem normę SAE.
5W20 lub 5W30 nie pisząc nic o ACEA albo API lub normach producentów,
Zmieniaj olej często.
Dobierz olej wg specyfikacji.
Coś przeoczyłeś?
Coś przeoczyłeś?
Post z którego jest cytat jako jeden z niewielu był napisany z sensem. Zresztą jak obserwuję to forum kilka lat, to większość kolegi postów jest wartościowych ze względów technicznych i fajnie się je czyta.
Czy akurat ten post, który był raczej osobistym manifestem wątpliwości w technologię Forda dał pytającemu jednoznaczną odpowiedz na pytanie jaki olej do 1.5 EB nie mam pewności i raczej nie mnie to oceniać.
krzysztofSJZ 01-04-2023, 16:32 Wszyscy tu pisali o 0W20 lub 0W30 , 5W20 lub 5W30 nie pisząc nic o ACEA albo API lub normach producentów, dlatego opisałem normę SAE.
w zasadzie masz rację, ale no właśnie ale większość z nas pisze ,,skrótami,, więc część ważnych parametrów umyka, ale od czego jest rozum? przecież każdy może sam sobie porównać parametry ACEA czy np. API, w większości przypadków stoi wyraznie napisane do jakiego silnika czy o 1,0 czy 1,5 czy innej konstrukcji, większość z nas ma swojego hmmm idola tzn. markę oleju i będzie za nia obstawał, większość firm olejarskich ma szukajkę oleju czy to po VIN czy to po innych parametrach, mi np to Ravenol czy inny producent zawsze proponuje 5W20 lub 5W30, przeglądając papiery z auta zawsze był zalany 5W20 wiec taki leję, oczywiście pisze o Kudze, a jak ktoś ma chęć lać coś innego to w sumie po co pyta? są tacy koledzy co wierzą że gęsty olej uszczelni im dziurawe uszczelki, i oczywiście mają prawo, jak zapytałem w serwisie dlaczego szukajki pokazują w rodzaje oleju to dowiedziałem się że starsze modele jezdziły na 5W30 pózniejsze 5W20 do którego mam sam wątpliwości np. w sprawie temperatur, z charakterystyki wynika że 5W20 za bardzo nie nadaję się na upały
Bump: czasami sam rozmyślam kto błądzi :619:
krzysztofSJZ wszystko wporzadku u ciebie,wcześniej pisałeś co innego teraz masz dylematy jak widze
Lukasz142 09-09-2024, 22:01 Poproszę o wskazanie jaki olej Millers będzie najbardziej odpowiedni do 1.5 150 km. Myślałem o zakupie-MILLERS XF Prem. LSPI 5W30 5L SP/RC/SN jednak nie do końca pasuje mi do parametrów. Auto wcześniej jezdziło na Castrolu Magnatec Professional 5 w30 jednak wydaje mi się, że bierze olej(ciężko mi to zweryfikować w jakim stopniu przy wadliwej miarce być może to tylko moje spostrzeżenie). Samochód głównie pokonuje krótkie odcinki po mieście weekendowo około 30 km w jedną stronę.
Bierz tego Millersa 3 wymiany na nim zrobiłem i nic nie brał oleju teraz mam castrola 5w20 i na następną wymianę do niego wroce
|
|