Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] P1632 - wyłączenie inteligentnego alternatora /ładowania

debiecm
20-03-2023, 14:39
Koledzy (i Koleżanki),

wczoraj zaświeciła mi się na czerwono lampka akumulatora po jakiś 5 min od włączenia auta. Sprawdziłem pod ForscanLite i za każdym razem wywala błąd P1632 (w załączeniu).

Sprawdziłem miernikiem aku i ma:
- auto po nocy wyłączone: ~14.25V,
- odpaliłem auto i skoczyło do: ~15.20V,
- po około 5 min. zapala się czerwona lampka aku i spada do: ~13,7V

Wymieniając aku na nowy Baren Blu Polar 12V 85Ah 760A, jakieś 2 lata i 2 miesiące temu, nie zmieniałem jego parametrów za pomocą Forscan (PC), zostawiłem standardowe jakie były. Podjechałem dziś do firmy zajmującej się alternatorami i mówią że jest on do wymiany, i co ciekawe że należy wyłączyć system inteligentnego ładowania, ponieważ jest to przypadłość, która jest powszechnie znana w Fordach i rozwala aku.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć co należy sprawdzić, czy przy wymianie aku powinienem zmienić jego parametry Forscanem oraz czy należy wyłączyć inteligentne ładowanie?

Dziękuję za pomoc!

tomao
20-03-2023, 14:50
auto po nocy wyłączone: ~14.25V
Może bardziej 12.25V? Do sprawdzenia wiązka między alternatorem a PCM.
system inteligentnego ładowania
Jak wygląda klema minus? Jeśli jest tam dodatkowa wtyczka, wystarczy ją wypiąć i będzie zwykłe ładowanie, bez systemu monitorowania aku (inteligentne ładowanie to coś innego i to zostanie). Jeśli aku był na taki sam zmieniany, nie trzeba go zmieniać w konfiguracji, ale trzeba było zresetować BMS.

debiecm
20-03-2023, 16:12
Dziękuję za podpowiedzi.

Jaki zatem kupić aku i o jakich parametrach, żeby nie był do wymiany po 2 latach (Smaxiu Diesel)? Nie jeżdżę w długie trasy, raczej po mieście.

Pytanie w ramach własnego dokształcenia:
1. Czy można w ogóle wyłączyć system inteligentnego ładowania?
2. Pamiętam że jak patrzyłem w konfiguracji Forscana (PC) nie było takich parametrów jak miał Aku, jakie wybierać aby były najbliżej zbliżone?
3. Po wymianie Aku na nowy, zakładam że ustawienie w Forscanie ma znaczenie i powinno być zrobione?

tomao
20-03-2023, 16:53
Aku minimum 75 Ah, przy samych krótkich odcinkach toni tak przyda się co jakiś czas doładować z zewnątrz. Po wymianie reset BMS (lub jego wyłączenie). Jeśli nowy aku będzie inny niż w konfiguracji, to trzeba ją zmienić.

debiecm
22-03-2023, 08:00
Dziękuję za informację. Tym razem kupię taki o parametrach zbieżnych z konfiguracją widoczna w Forscan (PC).

Thx

debiecm
11-04-2023, 08:58
Koledzy,
dziś Pan że sklepu, poinformował mnie że do mojego Maxa potrzeba inteligentnego Aku AGM lub EFG, którego koszt to kół 800zl a jego żywotność to około 4/5 lat.

Zaproponował zakup zwykłego aku Topla 75ah 720A i wypięcie kostki z klemy. Wtedy jego żywotność to około 9lat, a cena to około 450zl.

Czy tak faktycznie jest, czy wypięcie tej kostki rozwiązuje problem?
A co wtedy z komputerem, czy zostawić i nie zmieniać w konfiguracji, czy zmieniać. Nie ukrywam stresuje mnie jakąkolwiek zmiana za pomocą EMLConfiga.

tomao
11-04-2023, 09:08
czy wypięcie tej kostki rozwiązuje problem?
Będzie błąd widoczny po podpięciu komputera (na liczniku nic nie wyskoczy). Po odpięciu tej wtyczki ustawienie aku w konfiguracji nie ma znaczenia. Można zakładać zwykły aku.

debiecm
11-04-2023, 12:12
Dziękuję za odpowiedź

luckyboy
11-04-2023, 20:17
Zaproponował zakup zwykłego aku Topla 75ah 720A i wypięcie kostki z klemy. Wtedy jego żywotność to około 9lat, a cena to około 450zl.

Jeżeli akumulator wytrzyma połowę z tych 9 lat to będzie bardzo dobry wynik [emoji846]