Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Brak możliwości kalibracji kamery przedniej

pno1
10-05-2023, 22:35
Witam. Samochód to Ford Focus MK4 1.5 tdci 120KM 2021. Pewnego dnia pojawił się odprysk na szybie i szyba przednia pękła. Kupiłem nową, ale nie oryginalną i wymieniłem nie w ASO. W jakimś warsztacie zajmującym się wymianami szyb i przyciemnianiem. Po przejechaniu 5km wyświetlił się błąd odnośnie radaru przedniej kamery. Konieczna jest kalibracja. I teraz pojawia się problem, bo ani niezalezne warsztaty, ani ASO Forda nie są w stanie tego zrobić. Podobno w trakcie procesu kalibracji coś się rozłącza nagle i koniec. I teraz pytanie co z tym zrobić? Nie działa ta funkcja utrzymania pojazdu na pasie, aktywne hamowanie, ostrzezenie o zmeczeniu kierowcy, nie czyta znakow, nie działa ostrzezenie o zblizaniu się do przeszkody ani swiatła drogowe automatyczne. Co z tym zrobić? Please, pomocy. Przebieg 30kkm, w ASO twierdzą że kamera jest sprawna i działa.

sabaciontko
11-05-2023, 07:13
Kalibrację przeprowadzi Ci każdy posiadacz oryginalnego UCDSa. Jeżeli moduł jest sprawny, to powinno zaskoczyć.

pno1
11-05-2023, 21:19
jedź tam, gdzie wymieniałeś.
jeśli ktoś ściąga koło do wymiany klocka, to to koła ma się dalej obracać po wymianie klocka.

Byłem. Zajmują się tylko fizyczną wymianą szyby. Nie wiedziałem, że po wymianie szyby potrzebna jest ta kalibracja bo bym tam w życiu nie pojechał. Chłopak z tego warsztatu rozkłada ręce.

Bump: Już nie wiem sam co robić. Raz że moja wina, że chcialem zaoszczędzić i kupiłem tą nie oryginalną szybę, no ale dwa oni nie powinni tego ruszać skoro nie mają narzędzi do kalibracji. Kupić kolejną, tym razem oryginalną szybę, znowu wymienić i próbować skalibrować kamere w ASO?

Fulara
12-05-2023, 05:08
musisz znaleźć kogoś prywatnie, w ASO jak są problemy to pierwsze co ci powiedzą, że szyba jest nieoryginalna i mówią dowidzenia.

także trochę zostałeś z problemem sam

sabaciontko
12-05-2023, 19:52
Nie wiedziałem, że po wymianie szyby potrzebna jest ta kalibracja Wymieniałem kilka radarów przy okazji wymiany szyby i nigdy nie trzeba było ich kalibrować. Szukaj kogoś w pobliżu z UCDS-em to najprawdopodobniej załatwi Ci temat.

pno1
13-05-2023, 08:14
A czy ktoś z was wie czy można po prostu to wyprogramować? Tak żeby nie wyświetlał się żaden komunikat przy odpalaniu?

pankrakus
13-05-2023, 12:07
Witam

Jak mawiał stary góral: syfa się leczy, a nie pudruje
W pierwszym poście kolega wylicza ile funkcji mu nie działa, a teraz chcesz to wszystko wyłączyć byle tylko mieć spokój z komunikatami?

Tak - można wyłączyć - znajdź kogoś z UCDSem, tylko czy to ma sen i czy to jest rozwiązanie problemu

pozdrawiam
pankrakus

Foka mk4
15-05-2023, 06:21
"Sabo, nie tędy droga"
Na 99% tu nie jest potrzebna żadna kalibracja.
Po pierwsze niech kolega sprawdzi czy kamera dobrze "siedzi" w koszyku przyklejonym na szybie. Jeśli tak, to obstawiam szybę. Tandetna tania podróbka zniekształca obraz i stąd ten problem. Wymieniłem tyle szyb jak kolega powyżej i nigdy nie zdarzyło mi się kalibrować kamery.
PS. Niech się martwią Ci co szybę wymieniali. Po co szukać sobie problemu.
pozdrawiam

bidżej
15-05-2023, 07:57
...kalibracja kamery jest robiona właśnie po to, żeby zniwelować ewentualne różnice w optyce szyby wynikające np. z jej grubości czy minimalnie innego ułożenia.

Elektronika nie wywala żadnych błędów typu czujnik kąta skrętu albo wysokości zawieszenia?

Fulara
15-05-2023, 10:30
...kalibracja kamery jest robiona właśnie po to, żeby zniwelować ewentualne różnice w optyce szyby wynikające np. z jej grubości czy minimalnie innego ułożenia.

Elektronika nie wywala żadnych błędów typu czujnik kąta skrętu albo wysokości zawieszenia?

ale czasem nawet wypoziomowane nie jest to ustrojstwo albo wpięte w zatrzaski bo paproki nawet tego nie potrafią

dla mnie zero a nie warsztat

Foka mk4
15-05-2023, 12:00
Możemy tu gdybać i gdybać ale nadal twierdzę że to nie ma sensu. Samochód był sprawny i taki ma wrócić od mechanika. Tyle w tym temacie. Najgorzej że kolega teraz został sam z problemem. Podejmując się jakiegoś tematu, naprawy trzeba się liczyć że może wystąpić jakiś problem. Ale oczywiście najlepiej skasować i rozłożyć ręce.

mskgs
15-05-2023, 17:00
Może tedi_k coś poradzi? ;)

pno1
15-05-2023, 21:04
"Sabo, nie tędy droga"
Na 99% tu nie jest potrzebna żadna kalibracja. .....
PS. Niech się martwią Ci co szybę wymieniali. Po co szukać sobie problemu.
pozdrawiam

Szybę kupiłem taką: https://allegro.pl/oferta/szyba-czolowa-nowa-ford-focus-mk4-2018-aku-kam-sen-12060198798

W ASO Ford Piaseczno sprawdzali kamere. Jest ok.

Bump: Elektronika nie wywala żadnych błędów typu czujnik kąta skrętu albo wysokości zawieszenia?[/QUOTE]
NIE

Foka mk4
16-05-2023, 06:19
A dlaczego w polu widzenia kamery są jakieś paski. W oryginale tego nie ma.

Andrzej_K
16-05-2023, 09:18
Cytat z opisu szyby: Szczegóły: ZIELONA, ATERMICZNA, AKUSTYCZNA, ADAS, RAMKA SENSORA DESZCZU/ZMIERZCHU, OGRZEWANIE POLA KAMERY, LISTWA DOLNA, UCHWYT LUSTERKA,

Foka mk4
16-05-2023, 09:40
A może to ogrzewanie pola kamery ma jakiś negatywny wpływ :?:

bidżej
16-05-2023, 10:08
też bym tak podejrzewał, nie widziałem jeszcze takiego fikołka, żeby centralnie w polu widzenia kamery przechodziły sobie 3 grube linie.
Oryginalna szyba (jak również np. zamiennik, który jest u mnie, bodajże Sekurit Saint-Gobain) w okienku kamery nie ma nawet cienkich drucików od grzania, a co dopiero takich krech...

Foka mk4
16-05-2023, 10:33
Dokładnie. I niech tu kolega Pno1 szuka przyczyny błędu kamery. Najpierw trzeba zacząć od rzeczy które zostały zmienione.

tedi_k
17-05-2023, 08:56
...nie widziałem jeszcze takiego fikołka, żeby centralnie w polu widzenia kamery przechodziły sobie 3 grube linie.
...

O grubości nie będę dyskutował...
To jest STANDARD DLA SZYB BEZ GRZANIA!
Jak szyba nie jest grzana, to pole widzenia kamery ma swoją małą grzałkę - podpinaną wprost do kamery. Częsty przypadek w Fodach USA z kamerą na przykład (tam grzania szyby ciągle jeszcze nie wynaleźli...).
Kamera oczywiście mysi mieć wiązkę do podpięcia do szyby tego grzania swojego okienka. Ustawia się też stosowną opcję w parametrach IPMA.

bidżej
17-05-2023, 09:40
ok, tylko że wtedy soft do obróbki obrazu wie o tym, że te linie tam są. W tym wypadku raczej tak nie jest :>

Foka mk4
17-05-2023, 09:58
Ostatnio miałem przyjemność robić fiata 500 X 2.4, 4x4 prosto z USA. Miał kamerę ale takiej grzałki tam nie było. Dodam jeszcze że przednia szyba nie była ogrzewana.

tedi_k
17-05-2023, 19:15
Ostatnio miałem przyjemność robić fiata 500 X...

A miał może Sync3???

A na poważnie - ogrzewane pole widzenia kamery nie jest także w Fordach z USA standardem. Zależne jest to od typu kamery i wersji wyposażenia. Nieprecyzyjnie napisałem to w poprzednim poście.

pno1
24-05-2023, 07:36
Zrobiłem zdjęcia szyby, radaru i komunikatów na wyświetlaczu. Może to nas naprowadzi...

bidżej
24-05-2023, 07:44
raczej nie ma tu na co naprowadzać. Poprzednia szyba nie miała linii w polu widzenia kamery, nowa ma. Jeśli kamera jest podłączona i nieuszkodzona (trzebaby zajrzeć w obudowę nad lusterkiem), to ta szyba jest przyczyną.

AdoKrycha007
24-05-2023, 08:22
kup oryginał po vinie i nie będzie kłopotu.
kupiłeś oryginał ale nie po vinie i jest problem.

pno1
24-05-2023, 08:55
Ok. To tak robie. Dam znać po całej operacji czy się udało.

AdoKrycha007
24-05-2023, 10:04
i to nie jest rzecz którą się u kowala wymienia.
to nie czasy fiata 126p

pno1
21-11-2023, 13:43
Słuchajcie, chciałbym tylko powiedzieć że udało się naprawić samochód. Okazało się, tak jak koledzy sugerowali, wadliwa szyba przednia, jakiś kiepskiej jakości zamiennik przez co kamera wariowała. Teraz założona jest nowa szyba po vinie, kalibracja w serwisie i wszystko wróciło do normy. Jakby co polecam Autoglass Warszawa. Chłopaki znają się na swojej robocie...