Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Wymiana szyby czołowej
Witam.Panowie czeka mnie wymiana szyby w fordzie mondeo kombi MK5.Zdecydowałem sie na wymianę w ASO. Na co szczególnie zwrócić uwagę,żeby mi jakiej lipy nie odwalili ? Czytałem że przy wymianie muszą podobno jakieś boczne listwy wymienić ? Poproszę o jakieś wskazówki. :)
Wymiana jak każda inna szyba czołowa, takie rzeczy każdy zakład od wymian zrobi, a że w ASO, to jakieś "boczne" listwy dorzucili. Ja wymieniałem szybę, w normalnym warsztacie za chyba 1100, dokładałem LIDAR więc wziąłem szybę ful, dostałem dokładnie tą samą szybę co oryginał, tylko bez znaczka FORD.
Jedne co można zrobić przy wymianie szyby czołowej, to porządek z podszybiem/kokpitem. U jednych jest pofalowany, u innych wystaje czarna gąbka, a u nielicznych jest wszystko ok.
btw istnieje do mk5 szyba z fiktrem IR? nigdzie nie widzialem a dziwiloby mnie gdyby takiej opcji ford nie przewidzial.
A jeszcze nie wiecoe czy szyba do vignale jest inna? (czasami na yt ktos cos o tym wspomni ale jakos nie wierze)
Miałem w poprzednim, a przynajmniej w/g Vin-u : akustyczna, podgrzewana , atermiczna- odbijająca coś tam coś tam. Nie miała ona tego fioletowego zabarwienia. Faktycznie kokpit się nie nagrzewał zbytnio latem. Tak samo było z szybami w panoramie. Nie biło ciepło przez te szyby, gęby też nie opalało.
btw istnieje do mk5 szyba z fiktrem IR? nigdzie nie widzialem a dziwiloby mnie gdyby takiej opcji ford nie przewidzial
Oczywiście że była,nikt nie brał bo to przeoczył tak jak ja.700 zł kosztowała ta opcja w 2017 roku. https://docplayer.pl/48540486-Ford-mondeo-cennik-nr-2-2017-wazny-od-20-stycznia-2017-r-rok-modelowy.html Prawie nie widzę takich sztuk,ale była.Ta szyba nie może być przy ACS bo zakłóca działanie lidaru.Wiec była tylko dla kamery.
Dziękuje Panowie za sugestie.W warsztacie powiedzieli mi że jest 2 rodzaje kamer czy coś takiego,i muszę podesłać zdjęcie obecnej.Z drugiej strony myślę jest oryginalna to dlaczego ma być jakiś zamiennik,i nie wiadomo czy takiej samej jakości.
Ford sam szyb nie produkuje, zleca produkcje i dokleja znaczek, z ciekawości ile kosztuje szyba w ASO „oryginalna”?
w moim galaxy szyba IR z wymianą kosztowała 5,5 tyś netto. z czego ok 4 tyś szyba i 1,5 tyś robocizna i pakiet części jednorazowych (kleje, listwy).
razem na fakturze coś ok. 7 tyś brutto
akustyczna, podgrzewana , atermiczna- odbijająca coś tam coś tam
Ciekawe ciekawe. Wg dekodera VIN mam pozycje: standard green glass wndscrn
A przeciez jest conajmniej podgrzewana (zakladam ze i akustyczna) - przeciez to Vignale ;)
Musze podejsc do szyby i zczytac numerki
Ta szyba nie może być przy ACS bo zakłóca działanie lidaru.Wiec była tylko dla kamery.
Z tego co czytalem to z LIDARu Ford sie wycofal juz dawno. ACS nie mam i tak (choc tempomat do ze zera jest). Ale faktem jest ze jak szukalem auta to nie widzialem zadnej oferty z szyba IR. A jesli nie widac filtru z zewnatrz (choc nie wiem jak by to osiagneli) to jeszcze trudniej.
No ale jesli sa to przy najblizszej okazji wymienie na te najlepsza ;)
Na szybie będzie napis SoundScreen czy jakoś tak przy akustycznej. Teraz ma akustyczną, grzaną i zieloną, ale też te wszystkie systemy. Zatrzymywanie promieniowania podczerwonego być może realizował jakiś filtr w folii, nie musiała być fioletowa.
Witam.Żona rozmawiała z gościem z ASO i koszt takiej szyby około 5 tys,ale dokładnie nie okreslił,ani z jakiej firmy bedzie szyba.Sprawdzi po vinie.A czy macie możliwość sprawdzić mi po vin jaka mam szybę.Obecnie jest Saint-Gobain Securit ale nie jestem pewny czy oryginalna.Znaczek forda jest :) Mój vin WF0FXXWPCFFY44376
Saint-Gobain Securit ale nie jestem pewny czy oryginalna
Takie były montowane w oryginale.
W 2018 roku tak mi serwis wyceniał szybę : "Dzień dobry,
szyba oryginalna FORD 4391.10 zł brutto + robocizna i klej 800.00 zł brutto " . Szyba " z jednym okienkiem" rocznik auta listopad 2015 , szyba atermiczna, podgrzewana , redukcja hałasu.
WF0FXXWPCFFY44376 SZYBA PRZEDNIA (BEZ SYS.ZAPOB.KOLIZ.PRZY NIS.PRED., WYPRODUKOWANY W WALENCJI, STANDARD.PRZEDN.SZYBA-SZKŁO ZIELONE) - 4625 zł
weź pod uwagę że Viniale nie jest równy z innym Viniale , taka sama jest sytuacja z Titanium , w zależności jak auto zostało skonfigurowane do produkcji przez klienta
SRS zgadza sie. Chociaz ktos moglby myslec ze jak Vignale to takie cos jak lepsza szyba moglo by byc w standardzie (BTW widzialem niedawno katalog Vignale z 2015r z manualnym siedzeniem pasazera, no...)
W kazdym razie otwarlem sobie jakis katalog z szybami Saint Gobain. I prosze... Sa szyby z Solar Control i bez. Te z sa wszystkie zielone. Tyle ze ten kolor nie oznacza brak tej blekitnawej powloki. w MK4 mialem szybe IR ale wg nr tez byla "zielona".
Edit: a moment. Mamy tu szyby Solar Control oraz Insulating glass. W tym moze byc roznica. Ale nie wystepuja obie technologie zarowno. I drozsza jest ta z Solar Control ;)
https://www.autodoc.co.uk/car-parts/windscreen-74880/ford/mondeo/mondeo-v-turnier/135375-2-0-ecoblue-4x4?criteria%5B1590%5D%5B1%5D=4&supplier%5B2%5D=5010&supplier%5B0%5D=5010
(BEZ SYS.ZAPOB.KOLIZ.PRZY NIS.PRED.,[/COLOR] WYPRODUKOWANY W WALENCJI, STANDARD.PRZEDN.SZYBA-SZKŁO ZIELONE) - 4625 zł
To pewnie wstawia mi zwykła szybę.Mam tylko oznaczenie SoundScreen.Szyba Laminated Saint -Gobain Sekurit,i jakies symbole. DOT 211 M113 AS1 a drugie DS73-FO3100-R i 43R-000451 Nie znam sie na tych oznaczeniach,z tego co wiem to AS1 to chyba kraj gdzie była legalizowana,ale moge sie mylić.Ja mam właśnie Titanium.
mozesz poprosic o zalozenie lepszej szyby. Ja tak zawsze robilem (w mk4 wymienialem na wyciszana z IR). Ubezp ani o tym nie wiedziala.
(BTW widzialem niedawno katalog Vignale z 2015r z manualnym siedzeniem pasazera, no...)
Gdzie taki katalog widział kolega proszę pokazać.
Nie dodawałbym mocy kosmicznych dopiskowi Vignale. Kokpit z plastikowej skóry, zderzak z przeskalowanymi paskudnymi halogenami, plus listwy na drzwiach pod którymi zaczyna się ruda , to jednak tylko pic na wodę. Solidnie dopasiony titanium , zagoni Viniale w kozi róg. Wszystko kwestia pieniądza, jaki wysupłał zamawiający.
Witam.Żona rozmawiała z gościem z ASO i koszt takiej szyby około 5 tys,ale dokładnie nie okreslił,ani z jakiej firmy bedzie szyba.Sprawdzi po vinie.A czy macie możliwość sprawdzić mi po vin jaka mam szybę.Obecnie jest Saint-Gobain Securit ale nie jestem pewny czy oryginalna.Znaczek forda jest :) Mój vin WF0FXXWPCFFY44376
Masakra, ja w tym roku, dokładnie za szybę Gobain, sound screen, atermiczna, tylko nie oryginalna, bez znaczka Ford zapłaciłem 1200 z wymiana. Nie mówiąc już o kleju za 800 i bocznych listwach.
Krzak1 Dokładnie. W 2018 , Ford rzucił mi wycenę na lekko powyżej 5 k za szybę z montażem i klejem ;) . Ubezpieczyciel po delikatnej "sugestii" z mojej strony wypłacił gotówkę w kwocie wysoce mnie zadowalającej / miał do wyboru przyjąć na klatę wstawienie auta do ASO/ , wobec czego znajomy szybiarz załatwił i wstawił to samo Saint-Gobain Securit bez znaczka Ford za bodajże 1370 zł. Szyba do dziś grzeje każdym drucikiem, a obecnemu użytkownikowi to lotto czy znaczek Ford jest czy nie.
Poniżej fotki szyby oryginalnej i słabe tej nieoryginalnej przy montażu.
Ja również niedawno wymieniałem szybę w S-Maxie (15.04 - nowa szyba (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3452886&postcount=454)) i jedyna różnica między oryginałem, to brak znaczka Ford :) Opłacało mi się jechać ok 80km w jedną stronę, żeby zaoszczędzić sporo pieniążków (za podgrzewanego Pilkingtona z czujnikami deszczu oraz dień/noc) wraz z montażem dałem 1300zł :wink:
Mogę dodać, że z nową szybą zalecana jest również wymiana wycieraczek na nowe.
Gdzie taki katalog widział kolega proszę pokazać.
moze uzylem zlego slowa. Moze powiniem napisac broszura.
https://autocatalogarchive.com/wp-content/uploads/2016/09/Ford-Mondeo-Vignale-2015-UK.pdf
Bump: Szyba do dziś grzeje każdym drucikiem, a obecnemu użytkownikowi to lotto czy znaczek Ford jest czy nie.
Na tej oryginalnej byl napis "Laminated". Na tej nowej nie ma. Na pewno to ten sam typ szyby?
Laminated to tylko określenie szyby klejonej szkło-folia- szkło i nic więcej. Może być również skrót AS1 w kodzie szyby, kiedyś były tylko hartowane, dawno już nie stosowane w czołowych. Pewne oznaczenia Ford sobie zastrzegł i tak nie będzie opisu SoundScreen , ale będzie symbol "ucho".
HUGOBERG 16-05-2023, 18:40 Koledzy czyli zamiast oryginalnej w aso najlepiej brac podgrzewana szybę itp z pilkingtona?
HUGOBERG To już kwestia tego czy baz znaczka Ford da się jeździć ;) Ford nie produkuje szyb, robią to szybowi "potentaci" na zlecenie. Osobiście szedłbym w Saint-Gobain Securit, Pilkington . Żadnych kundli typu Nordglass itp, o których często słychać, że szybko padają druciki od podgrzewania.
Też wymieniłem niedawno szybę zwykłą na Pilkington zielona akustyczna z kamerą i sensorem; szyba ogrzewana za 1050 włącznie z montażem.
Za taką samą Saint Gobain chcieli 1700.
Przy okazji nowego ubezpieczenia wziąłem też pakiet szyby i ciekawe czy przy ewentualnej wymianie będzie można taką samą dać, a nie jak w oryginale ogrzewaną tylko z czujnikiem deszczu?
sabaciontko 16-05-2023, 21:57 Zazwyczaj w pakiecie szyby jest Nordglass.
Zazwyczaj w pakiecie szyby jest Nordglass.
Dokładnie,mnie pomylił nr szkody właśnie z pakietem szyb i narzucili mi tak jakby szyby z Nordglass i odmówiłem.Z drugiej strony gdybym sie zgodził na własna rękę wymienić i poprosić o wypłatę pieniędzy,mogło by być tak że wypłacą śmieszna kwotę a resztę muszę dołożyć z własnej kieszeni.Policzą najtańszą szybę na rynku i tyle wypłacą,i pewnie będę czekał w nieskończoność na wypłatę szkody.
Nie biorę nigdy pakietu szyby. Biorę AC z gwarancją zachowania zniżek. Trochę drożej, ale szybę jak trzeba robię z ogólnego AC .
Ale bierzesz kase z OC i robisz na własna ręke.Jak długo czekałeś na wypłatę odszkodowania ?
Nie umiem edytować lub coś jest z przeglądarką.
Informacja od opiekuna z Warty.Jak sie zdecyduje na pieniądze,to od wyceny szyby oryginalnej odbijają 40%. Nacisk opiekuna na wymianę szyby w serwisie,gdzie w ASO nawet nie są w stanie mi powiedzieć producenta szyby.Pytam w ASO jakiego producenta jest szyba a Pan mi odpowiada Ford :) Czekam na kontakt z rzeczoznawcą który może potrwać do kilku dni.Jednym słowem porażka i zastanawiam sie czy wogóle jeszcze opłacać AC.
a nie mozesz/nie masz innego serwisu niz aso? Ja wymienialem szybe raz w takim expresowym punkcie - u nas w cz czesto sa pod supermarketami. Innym razem w swoim ulubionym serwisie (nie aso). Za kazdym razem powiedzieli mi jakiego producenta maja do dyspozycji i moglem wybrac. Moglem tez wybrac szybe inna nic orig (wybieralem wygluszajaca + ir) i nikt sie nie czepial. ofzywiscie serwisy wystawialy fakture ubezpieczycielowi - wiec to nie ten model, ze ubezp wyplaca pieniadze tobie.
Inna sprawa; ze aso by mial wiedziec kto jest producentem. Na szybie jest to napisane (w kodzie)
Szyba ze znaczkiem Ford w ASO nie będzie guanem. Można brać w ciemno.
Tak mogę w innej firmie wymienić szybę. Saint-Gobain 980 zł Pilkington 990 zł plus żel pod kamerę 40 zł i kalibracja kamery 350. Obecnie czekam na rzeczoznawcę i wtedy zdecyduję co i gdzie :)
Z tą kalibracją z kamery to tak nie zawsze. Ja, gdy miałem wymienianą szybę kiedyś , nic nie było kalibrowane , nie pamiętam też nic na temat żelu. Wpięte lusterko w uchwyty w szybie, zamontowane plastiki i wszystko działało i dział do tej pory.
nic na temat żelu
https://allegro.pl/oferta/plytka-zel-do-sensora-czujnika-ford-mondeo-mk-5-10533067919
coś musieli założyć
Antej No bez kitu, byłem przy wymianie, patrzyłem na łapki, bo to mój znajomy robił. Nic nie zauważyłem. Jest opcja, że już w gotowej tak jak przyjechała szybie do montażu jest ten żel czy tam wkład, czy tam inne coś ?
Jest tak jak piszesz, mocowanie lusterka, kamery, czujników i żel jest już na szybie. Druga sprawa to mówisz ubezpieczycielowi ze chcesz 2500zl na szybę, albo dajesz do ASO, wymieniasz za 1000 i masz reszte w kieszeni.
koval1980 18-05-2023, 08:30 Nacisk opiekuna na wymianę szyby w serwisie,gdzie w ASO nawet nie są w stanie mi powiedzieć producenta szyby.Pytam w ASO jakiego producenta jest szyba a Pan mi odpowiada Ford
W zeszłym roku wymieniałem szybę i też dzwoniłem do ASO Ford w tej sprawie. Koszt nowej szyby z IR to 7200zł, a jak zapytałem jaka to szyba w oryginale? Czy będzie miała logo Ford? Pan się uśmiał i powiedział, że nieee, nie ma szyb z logo Ford do Mondeo MK4, a jak cisnąłem Pana jakiej firmy będzie szyba to wreszcie się wypowiedział, że NordGlass, bo z nimi mają umowę. Także ten...wziąłem Pilkington.
No i po wycenie.Wycenili mi szybę na 3100 zł Po wcześniejszym tel opiekun mi powiedział że od oryginalnej szyby odejmują 40%, a ja u umowie OC mam wyszczególnione że nie ma możliwości pomniejszenia procentowego w razie odszkodowania :) Czyli na 100 % pożegnamy ta firmę z końcem umowy.Poszedłem do znanego warsztatu i zamówiłem szybe Saint-Gobain Sekurit którą mam originalna obecnie,i jestem z niej zadowolony :) KosztKoszt 980 zł. Podgrzewana-akustyczna-atermiczna,z czujnikiem deszczu,kamera.Myślę że to bardzo dobra cena.
Wycenili mi szybę na 3100 zł Po wcześniejszym tel opiekun mi powiedział że od oryginalnej szyby odejmują 40%, a ja u umowie OC mam wyszczególnione że nie ma możliwości pomniejszenia procentowego w razie odszkodowania Czyli na 100 % pożegnamy ta firmę z końcem umowy.
A co do tego ma firma w każdej będzie tak samo.Juz teraz rozumiem o co idzie chciałbyś przytulic pieniążki po cenie ASO a wstawić sobie szybę za 1000 i mieć 4 tysiące w kieszeni.Dobre, wstaw do ASO to zapłacą 5 tysięcy.I tak te "zarobione" 2 tysiące odrobią w następnych latach bo właśnie dostałeś za szkodę 20% zwyżki przy następnych polisach
Wiesz nie przytulić drobne,tylko w ASO nie potrafili mi określić producenta szyby :) Nie lubię jak mnie ktoś w uja robi.Wiem za co płacę i jaką mam umowę AC ,a umowa AC od umowy AC sie różni i to bardzo. Pani z infolinii,mając wgląd do mojej polisy tez potwierdziła ż ewidentnie jest coś nie tak.Odrobią jeśli przedłużę z nimi umowę :) A co do szyby za 1000 to dla twojej wiadomości za ta samą firmę szyby w 2 innych firmach mi powiedzieli 1600 i 2400. Czyli zależy kto ma jaką marże.
sabaciontko 18-05-2023, 20:10 Jeżeli koszt za Saint Gobain 980 zł to bardzo dobra cena i nie ma się co zastanawiać.
Dziękuje wszystkim za pomoc i doradzenie.Jutro jestem umówiony na wymianę szyby.
Panowie i mi przytrafiła się ostatnio historia z szybą czołową w MK5 ,dostałem z kamyszka od Tira .Ubezpieczenie idzie ze strony sprawcy ,naprawa w warsztacie który ma umowę z ubezpieczycielem .Naprawa wyceniona na ponad 4 tys. tym szyba na około 3800 .Szyba w kosztorysie to numer katalogowy 1 923 543 ,jakość "O " ,Producent Ford .Ktoś coś może coś powiedzieć po tych numerkach co to za szyba ,czy to faktycznie oryginał ? Czy warsztat musi założyć taką jak w kosztorysie ,czy może coś innego ? Pytam bo nie chcę żeby mi jakiegoś dziadostwa nie wcisneli . Jeszcze jedno ,po wymianie szyby trzeba robić jakieś kodowanie czy ustawianie kamer ?
klocolus 01-10-2023, 23:13 Szyba w kosztorysie to numer katalogowy 1 923 543 ,jakość "O " ,Producent Ford .Ktoś coś może coś powiedzieć po tych numerkach co to za szyba ,czy to faktycznie oryginał ?
Tak to oryginał
Czy warsztat musi założyć taką jak w kosztorysie ,czy może coś innego ?
Pilnuj przy odbiorze, powinno być logo ford na szybie
Jeszcze jedno ,po wymianie szyby trzeba robić jakieś kodowanie czy ustawianie kamer ?
Warsztat co to ogarnia powinien się tym zająć. Masz Lane assist?
Warsztat co to ogarnia powinien się tym zająć. Masz Lane assist?
Tak ,mam .
Dzięki za info .
klocolus 02-10-2023, 23:12 Tak ,mam .
To trzeba skalibrować chociaż podobno niektórym chodzi bez kalibracji bez zarzutu
|
|