Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Wymiana szyby czołowej

arni_
13-05-2023, 15:42
Witam.Panowie czeka mnie wymiana szyby w fordzie mondeo kombi MK5.Zdecydowałem sie na wymianę w ASO. Na co szczególnie zwrócić uwagę,żeby mi jakiej lipy nie odwalili ? Czytałem że przy wymianie muszą podobno jakieś boczne listwy wymienić ? Poproszę o jakieś wskazówki. :)

Krzak1
14-05-2023, 17:36
Wymiana jak każda inna szyba czołowa, takie rzeczy każdy zakład od wymian zrobi, a że w ASO, to jakieś "boczne" listwy dorzucili. Ja wymieniałem szybę, w normalnym warsztacie za chyba 1100, dokładałem LIDAR więc wziąłem szybę ful, dostałem dokładnie tą samą szybę co oryginał, tylko bez znaczka FORD.

Hansolo
14-05-2023, 21:06
Jedne co można zrobić przy wymianie szyby czołowej, to porządek z podszybiem/kokpitem. U jednych jest pofalowany, u innych wystaje czarna gąbka, a u nielicznych jest wszystko ok.

MaXyM
14-05-2023, 21:23
btw istnieje do mk5 szyba z fiktrem IR? nigdzie nie widzialem a dziwiloby mnie gdyby takiej opcji ford nie przewidzial.

A jeszcze nie wiecoe czy szyba do vignale jest inna? (czasami na yt ktos cos o tym wspomni ale jakos nie wierze)

Hansolo
14-05-2023, 21:58
Miałem w poprzednim, a przynajmniej w/g Vin-u : akustyczna, podgrzewana , atermiczna- odbijająca coś tam coś tam. Nie miała ona tego fioletowego zabarwienia. Faktycznie kokpit się nie nagrzewał zbytnio latem. Tak samo było z szybami w panoramie. Nie biło ciepło przez te szyby, gęby też nie opalało.

Matych
14-05-2023, 22:12
btw istnieje do mk5 szyba z fiktrem IR? nigdzie nie widzialem a dziwiloby mnie gdyby takiej opcji ford nie przewidzial

Oczywiście że była,nikt nie brał bo to przeoczył tak jak ja.700 zł kosztowała ta opcja w 2017 roku. https://docplayer.pl/48540486-Ford-mondeo-cennik-nr-2-2017-wazny-od-20-stycznia-2017-r-rok-modelowy.html Prawie nie widzę takich sztuk,ale była.Ta szyba nie może być przy ACS bo zakłóca działanie lidaru.Wiec była tylko dla kamery.

arni_
15-05-2023, 04:29
Dziękuje Panowie za sugestie.W warsztacie powiedzieli mi że jest 2 rodzaje kamer czy coś takiego,i muszę podesłać zdjęcie obecnej.Z drugiej strony myślę jest oryginalna to dlaczego ma być jakiś zamiennik,i nie wiadomo czy takiej samej jakości.

Krzak1
15-05-2023, 08:17
Ford sam szyb nie produkuje, zleca produkcje i dokleja znaczek, z ciekawości ile kosztuje szyba w ASO „oryginalna”?

jaceks
15-05-2023, 13:37
w moim galaxy szyba IR z wymianą kosztowała 5,5 tyś netto. z czego ok 4 tyś szyba i 1,5 tyś robocizna i pakiet części jednorazowych (kleje, listwy).
razem na fakturze coś ok. 7 tyś brutto

MaXyM
15-05-2023, 16:12
akustyczna, podgrzewana , atermiczna- odbijająca coś tam coś tam

Ciekawe ciekawe. Wg dekodera VIN mam pozycje: standard green glass wndscrn
A przeciez jest conajmniej podgrzewana (zakladam ze i akustyczna) - przeciez to Vignale ;)
Musze podejsc do szyby i zczytac numerki

Ta szyba nie może być przy ACS bo zakłóca działanie lidaru.Wiec była tylko dla kamery.

Z tego co czytalem to z LIDARu Ford sie wycofal juz dawno. ACS nie mam i tak (choc tempomat do ze zera jest). Ale faktem jest ze jak szukalem auta to nie widzialem zadnej oferty z szyba IR. A jesli nie widac filtru z zewnatrz (choc nie wiem jak by to osiagneli) to jeszcze trudniej.

No ale jesli sa to przy najblizszej okazji wymienie na te najlepsza ;)

Hansolo
15-05-2023, 17:24
Na szybie będzie napis SoundScreen czy jakoś tak przy akustycznej. Teraz ma akustyczną, grzaną i zieloną, ale też te wszystkie systemy. Zatrzymywanie promieniowania podczerwonego być może realizował jakiś filtr w folii, nie musiała być fioletowa.

arni_
15-05-2023, 20:03
Witam.Żona rozmawiała z gościem z ASO i koszt takiej szyby około 5 tys,ale dokładnie nie okreslił,ani z jakiej firmy bedzie szyba.Sprawdzi po vinie.A czy macie możliwość sprawdzić mi po vin jaka mam szybę.Obecnie jest Saint-Gobain Securit ale nie jestem pewny czy oryginalna.Znaczek forda jest :) Mój vin WF0FXXWPCFFY44376

Hansolo
15-05-2023, 20:08
Saint-Gobain Securit ale nie jestem pewny czy oryginalna

Takie były montowane w oryginale.

W 2018 roku tak mi serwis wyceniał szybę : "Dzień dobry,
szyba oryginalna FORD 4391.10 zł brutto + robocizna i klej 800.00 zł brutto " . Szyba " z jednym okienkiem" rocznik auta listopad 2015 , szyba atermiczna, podgrzewana , redukcja hałasu.

SRS
15-05-2023, 21:29
WF0FXXWPCFFY44376 SZYBA PRZEDNIA (BEZ SYS.ZAPOB.KOLIZ.PRZY NIS.PRED., WYPRODUKOWANY W WALENCJI, STANDARD.PRZEDN.SZYBA-SZKŁO ZIELONE) - 4625 zł

weź pod uwagę że Viniale nie jest równy z innym Viniale , taka sama jest sytuacja z Titanium , w zależności jak auto zostało skonfigurowane do produkcji przez klienta

MaXyM
15-05-2023, 22:37
SRS zgadza sie. Chociaz ktos moglby myslec ze jak Vignale to takie cos jak lepsza szyba moglo by byc w standardzie (BTW widzialem niedawno katalog Vignale z 2015r z manualnym siedzeniem pasazera, no...)

W kazdym razie otwarlem sobie jakis katalog z szybami Saint Gobain. I prosze... Sa szyby z Solar Control i bez. Te z sa wszystkie zielone. Tyle ze ten kolor nie oznacza brak tej blekitnawej powloki. w MK4 mialem szybe IR ale wg nr tez byla "zielona".

Edit: a moment. Mamy tu szyby Solar Control oraz Insulating glass. W tym moze byc roznica. Ale nie wystepuja obie technologie zarowno. I drozsza jest ta z Solar Control ;)

https://www.autodoc.co.uk/car-parts/windscreen-74880/ford/mondeo/mondeo-v-turnier/135375-2-0-ecoblue-4x4?criteria%5B1590%5D%5B1%5D=4&supplier%5B2%5D=5010&supplier%5B0%5D=5010

arni_
16-05-2023, 04:05
(BEZ SYS.ZAPOB.KOLIZ.PRZY NIS.PRED.,[/COLOR] WYPRODUKOWANY W WALENCJI, STANDARD.PRZEDN.SZYBA-SZKŁO ZIELONE) - 4625 zł

To pewnie wstawia mi zwykła szybę.Mam tylko oznaczenie SoundScreen.Szyba Laminated Saint -Gobain Sekurit,i jakies symbole. DOT 211 M113 AS1 a drugie DS73-FO3100-R i 43R-000451 Nie znam sie na tych oznaczeniach,z tego co wiem to AS1 to chyba kraj gdzie była legalizowana,ale moge sie mylić.Ja mam właśnie Titanium.

MaXyM
16-05-2023, 06:55
mozesz poprosic o zalozenie lepszej szyby. Ja tak zawsze robilem (w mk4 wymienialem na wyciszana z IR). Ubezp ani o tym nie wiedziala.

Matych
16-05-2023, 08:16
(BTW widzialem niedawno katalog Vignale z 2015r z manualnym siedzeniem pasazera, no...)

Gdzie taki katalog widział kolega proszę pokazać.

Hansolo
16-05-2023, 08:21
Nie dodawałbym mocy kosmicznych dopiskowi Vignale. Kokpit z plastikowej skóry, zderzak z przeskalowanymi paskudnymi halogenami, plus listwy na drzwiach pod którymi zaczyna się ruda , to jednak tylko pic na wodę. Solidnie dopasiony titanium , zagoni Viniale w kozi róg. Wszystko kwestia pieniądza, jaki wysupłał zamawiający.

Krzak1
16-05-2023, 08:28
Witam.Żona rozmawiała z gościem z ASO i koszt takiej szyby około 5 tys,ale dokładnie nie okreslił,ani z jakiej firmy bedzie szyba.Sprawdzi po vinie.A czy macie możliwość sprawdzić mi po vin jaka mam szybę.Obecnie jest Saint-Gobain Securit ale nie jestem pewny czy oryginalna.Znaczek forda jest :) Mój vin WF0FXXWPCFFY44376

Masakra, ja w tym roku, dokładnie za szybę Gobain, sound screen, atermiczna, tylko nie oryginalna, bez znaczka Ford zapłaciłem 1200 z wymiana. Nie mówiąc już o kleju za 800 i bocznych listwach.

Hansolo
16-05-2023, 09:00
Krzak1 Dokładnie. W 2018 , Ford rzucił mi wycenę na lekko powyżej 5 k za szybę z montażem i klejem ;) . Ubezpieczyciel po delikatnej "sugestii" z mojej strony wypłacił gotówkę w kwocie wysoce mnie zadowalającej / miał do wyboru przyjąć na klatę wstawienie auta do ASO/ , wobec czego znajomy szybiarz załatwił i wstawił to samo Saint-Gobain Securit bez znaczka Ford za bodajże 1370 zł. Szyba do dziś grzeje każdym drucikiem, a obecnemu użytkownikowi to lotto czy znaczek Ford jest czy nie.

Poniżej fotki szyby oryginalnej i słabe tej nieoryginalnej przy montażu.

M.A.G.
16-05-2023, 09:21
Ja również niedawno wymieniałem szybę w S-Maxie (15.04 - nowa szyba (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3452886&postcount=454)) i jedyna różnica między oryginałem, to brak znaczka Ford :) Opłacało mi się jechać ok 80km w jedną stronę, żeby zaoszczędzić sporo pieniążków (za podgrzewanego Pilkingtona z czujnikami deszczu oraz dień/noc) wraz z montażem dałem 1300zł :wink:

Mogę dodać, że z nową szybą zalecana jest również wymiana wycieraczek na nowe.

MaXyM
16-05-2023, 10:38
Gdzie taki katalog widział kolega proszę pokazać.

moze uzylem zlego slowa. Moze powiniem napisac broszura.

https://autocatalogarchive.com/wp-content/uploads/2016/09/Ford-Mondeo-Vignale-2015-UK.pdf

Bump: Szyba do dziś grzeje każdym drucikiem, a obecnemu użytkownikowi to lotto czy znaczek Ford jest czy nie.

Na tej oryginalnej byl napis "Laminated". Na tej nowej nie ma. Na pewno to ten sam typ szyby?

Hansolo
16-05-2023, 13:08
Laminated to tylko określenie szyby klejonej szkło-folia- szkło i nic więcej. Może być również skrót AS1 w kodzie szyby, kiedyś były tylko hartowane, dawno już nie stosowane w czołowych. Pewne oznaczenia Ford sobie zastrzegł i tak nie będzie opisu SoundScreen , ale będzie symbol "ucho".

HUGOBERG
16-05-2023, 18:40
Koledzy czyli zamiast oryginalnej w aso najlepiej brac podgrzewana szybę itp z pilkingtona?

Hansolo
16-05-2023, 18:51
HUGOBERG To już kwestia tego czy baz znaczka Ford da się jeździć ;) Ford nie produkuje szyb, robią to szybowi "potentaci" na zlecenie. Osobiście szedłbym w Saint-Gobain Securit, Pilkington . Żadnych kundli typu Nordglass itp, o których często słychać, że szybko padają druciki od podgrzewania.

Beda
16-05-2023, 19:02
Też wymieniłem niedawno szybę zwykłą na Pilkington zielona akustyczna z kamerą i sensorem; szyba ogrzewana za 1050 włącznie z montażem.
Za taką samą Saint Gobain chcieli 1700.
Przy okazji nowego ubezpieczenia wziąłem też pakiet szyby i ciekawe czy przy ewentualnej wymianie będzie można taką samą dać, a nie jak w oryginale ogrzewaną tylko z czujnikiem deszczu?

sabaciontko
16-05-2023, 21:57
Zazwyczaj w pakiecie szyby jest Nordglass.

arni_
17-05-2023, 06:00
Zazwyczaj w pakiecie szyby jest Nordglass.

Dokładnie,mnie pomylił nr szkody właśnie z pakietem szyb i narzucili mi tak jakby szyby z Nordglass i odmówiłem.Z drugiej strony gdybym sie zgodził na własna rękę wymienić i poprosić o wypłatę pieniędzy,mogło by być tak że wypłacą śmieszna kwotę a resztę muszę dołożyć z własnej kieszeni.Policzą najtańszą szybę na rynku i tyle wypłacą,i pewnie będę czekał w nieskończoność na wypłatę szkody.

Hansolo
17-05-2023, 07:02
Nie biorę nigdy pakietu szyby. Biorę AC z gwarancją zachowania zniżek. Trochę drożej, ale szybę jak trzeba robię z ogólnego AC .

arni_
17-05-2023, 07:07
Ale bierzesz kase z OC i robisz na własna ręke.Jak długo czekałeś na wypłatę odszkodowania ?

Nie umiem edytować lub coś jest z przeglądarką.

arni_
17-05-2023, 09:38
Informacja od opiekuna z Warty.Jak sie zdecyduje na pieniądze,to od wyceny szyby oryginalnej odbijają 40%. Nacisk opiekuna na wymianę szyby w serwisie,gdzie w ASO nawet nie są w stanie mi powiedzieć producenta szyby.Pytam w ASO jakiego producenta jest szyba a Pan mi odpowiada Ford :) Czekam na kontakt z rzeczoznawcą który może potrwać do kilku dni.Jednym słowem porażka i zastanawiam sie czy wogóle jeszcze opłacać AC.

MaXyM
17-05-2023, 11:37
a nie mozesz/nie masz innego serwisu niz aso? Ja wymienialem szybe raz w takim expresowym punkcie - u nas w cz czesto sa pod supermarketami. Innym razem w swoim ulubionym serwisie (nie aso). Za kazdym razem powiedzieli mi jakiego producenta maja do dyspozycji i moglem wybrac. Moglem tez wybrac szybe inna nic orig (wybieralem wygluszajaca + ir) i nikt sie nie czepial. ofzywiscie serwisy wystawialy fakture ubezpieczycielowi - wiec to nie ten model, ze ubezp wyplaca pieniadze tobie.
Inna sprawa; ze aso by mial wiedziec kto jest producentem. Na szybie jest to napisane (w kodzie)

Hansolo
17-05-2023, 12:50
Szyba ze znaczkiem Ford w ASO nie będzie guanem. Można brać w ciemno.

arni_
17-05-2023, 14:40
Tak mogę w innej firmie wymienić szybę. Saint-Gobain 980 zł Pilkington 990 zł plus żel pod kamerę 40 zł i kalibracja kamery 350. Obecnie czekam na rzeczoznawcę i wtedy zdecyduję co i gdzie :)

Hansolo
17-05-2023, 14:45
Z tą kalibracją z kamery to tak nie zawsze. Ja, gdy miałem wymienianą szybę kiedyś , nic nie było kalibrowane , nie pamiętam też nic na temat żelu. Wpięte lusterko w uchwyty w szybie, zamontowane plastiki i wszystko działało i dział do tej pory.

Antej
17-05-2023, 14:48
nic na temat żelu
https://allegro.pl/oferta/plytka-zel-do-sensora-czujnika-ford-mondeo-mk-5-10533067919

coś musieli założyć

Hansolo
17-05-2023, 14:52
Antej No bez kitu, byłem przy wymianie, patrzyłem na łapki, bo to mój znajomy robił. Nic nie zauważyłem. Jest opcja, że już w gotowej tak jak przyjechała szybie do montażu jest ten żel czy tam wkład, czy tam inne coś ?

Krzak1
17-05-2023, 20:36
Jest tak jak piszesz, mocowanie lusterka, kamery, czujników i żel jest już na szybie. Druga sprawa to mówisz ubezpieczycielowi ze chcesz 2500zl na szybę, albo dajesz do ASO, wymieniasz za 1000 i masz reszte w kieszeni.

koval1980
18-05-2023, 08:30
Nacisk opiekuna na wymianę szyby w serwisie,gdzie w ASO nawet nie są w stanie mi powiedzieć producenta szyby.Pytam w ASO jakiego producenta jest szyba a Pan mi odpowiada Ford
W zeszłym roku wymieniałem szybę i też dzwoniłem do ASO Ford w tej sprawie. Koszt nowej szyby z IR to 7200zł, a jak zapytałem jaka to szyba w oryginale? Czy będzie miała logo Ford? Pan się uśmiał i powiedział, że nieee, nie ma szyb z logo Ford do Mondeo MK4, a jak cisnąłem Pana jakiej firmy będzie szyba to wreszcie się wypowiedział, że NordGlass, bo z nimi mają umowę. Także ten...wziąłem Pilkington.

arni_
18-05-2023, 12:59
No i po wycenie.Wycenili mi szybę na 3100 zł Po wcześniejszym tel opiekun mi powiedział że od oryginalnej szyby odejmują 40%, a ja u umowie OC mam wyszczególnione że nie ma możliwości pomniejszenia procentowego w razie odszkodowania :) Czyli na 100 % pożegnamy ta firmę z końcem umowy.Poszedłem do znanego warsztatu i zamówiłem szybe Saint-Gobain Sekurit którą mam originalna obecnie,i jestem z niej zadowolony :) KosztKoszt 980 zł. Podgrzewana-akustyczna-atermiczna,z czujnikiem deszczu,kamera.Myślę że to bardzo dobra cena.

Matych
18-05-2023, 18:30
Wycenili mi szybę na 3100 zł Po wcześniejszym tel opiekun mi powiedział że od oryginalnej szyby odejmują 40%, a ja u umowie OC mam wyszczególnione że nie ma możliwości pomniejszenia procentowego w razie odszkodowania Czyli na 100 % pożegnamy ta firmę z końcem umowy.

A co do tego ma firma w każdej będzie tak samo.Juz teraz rozumiem o co idzie chciałbyś przytulic pieniążki po cenie ASO a wstawić sobie szybę za 1000 i mieć 4 tysiące w kieszeni.Dobre, wstaw do ASO to zapłacą 5 tysięcy.I tak te "zarobione" 2 tysiące odrobią w następnych latach bo właśnie dostałeś za szkodę 20% zwyżki przy następnych polisach

arni_
18-05-2023, 19:40
Wiesz nie przytulić drobne,tylko w ASO nie potrafili mi określić producenta szyby :) Nie lubię jak mnie ktoś w uja robi.Wiem za co płacę i jaką mam umowę AC ,a umowa AC od umowy AC sie różni i to bardzo. Pani z infolinii,mając wgląd do mojej polisy tez potwierdziła ż ewidentnie jest coś nie tak.Odrobią jeśli przedłużę z nimi umowę :) A co do szyby za 1000 to dla twojej wiadomości za ta samą firmę szyby w 2 innych firmach mi powiedzieli 1600 i 2400. Czyli zależy kto ma jaką marże.

sabaciontko
18-05-2023, 20:10
Jeżeli koszt za Saint Gobain 980 zł to bardzo dobra cena i nie ma się co zastanawiać.

arni_
21-05-2023, 20:04
Dziękuje wszystkim za pomoc i doradzenie.Jutro jestem umówiony na wymianę szyby.

wlkp
01-10-2023, 10:08
Panowie i mi przytrafiła się ostatnio historia z szybą czołową w MK5 ,dostałem z kamyszka od Tira .Ubezpieczenie idzie ze strony sprawcy ,naprawa w warsztacie który ma umowę z ubezpieczycielem .Naprawa wyceniona na ponad 4 tys. tym szyba na około 3800 .Szyba w kosztorysie to numer katalogowy 1 923 543 ,jakość "O " ,Producent Ford .Ktoś coś może coś powiedzieć po tych numerkach co to za szyba ,czy to faktycznie oryginał ? Czy warsztat musi założyć taką jak w kosztorysie ,czy może coś innego ? Pytam bo nie chcę żeby mi jakiegoś dziadostwa nie wcisneli . Jeszcze jedno ,po wymianie szyby trzeba robić jakieś kodowanie czy ustawianie kamer ?

klocolus
01-10-2023, 23:13
Szyba w kosztorysie to numer katalogowy 1 923 543 ,jakość "O " ,Producent Ford .Ktoś coś może coś powiedzieć po tych numerkach co to za szyba ,czy to faktycznie oryginał ?

Tak to oryginał

Czy warsztat musi założyć taką jak w kosztorysie ,czy może coś innego ?

Pilnuj przy odbiorze, powinno być logo ford na szybie

Jeszcze jedno ,po wymianie szyby trzeba robić jakieś kodowanie czy ustawianie kamer ?

Warsztat co to ogarnia powinien się tym zająć. Masz Lane assist?

wlkp
02-10-2023, 16:01
Warsztat co to ogarnia powinien się tym zająć. Masz Lane assist?

Tak ,mam .
Dzięki za info .

klocolus
02-10-2023, 23:12
Tak ,mam .

To trzeba skalibrować chociaż podobno niektórym chodzi bez kalibracji bez zarzutu