Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] P0183 00 a ubytki w pompe paliwowej

Tomixx94
18-05-2023, 08:47
Witam,
Stałem się posiadaczem Focus i właśnie - Focus 2.0 TDCi 150KM, 2017 rok, przebieg 196kkm, automat.
Przed zakupem miałem wgląd do danych z ostatniego serwisu auta, który był wykonywany w tym roku (kwiecień) w Niemczech - wymiany olejów, filtrów, cała lista. I na końcu FV z serwisu jest taka informacja: Ölverlust Kraftstoffpumpe - w wolnym tłumaczeniu za pomocą Google: Ubytek oleju w pompie paliwowej. Sprzedawca mówił, że z informacji jakie uzyskał na tym serwisie pompa paliwa jest do wymiany.
Po podłączeniu Focusa do komputera jest błąd: P018300 - czujnik temperatury paliwa przerwanie/sygnał za wysoki

Czy te zalecenia serwisu i błąd łączą się ze sobą i wymiana pompy rozwiąże problem?
Czy może wymiana czujnika wystarczy?
Czy pompę paliwa można w jakiś sposób sprawdzić jak wygląda jej żywotność?

Dziękuje za informacje i pozdrawiam T.

cezarg1410
18-05-2023, 12:10
Zapewne chodzi o wyciek spod pompy CR.
Usterka jest powszechna w DW10F (czyli w Twoim silniku) i tyczy się niemal każdego egzemplarza po różnym przebiegu - w mondeo zdarzało się, że ludzie pisali o wyciekach po 50 tysięcy km :o
W zasadzie patrząc na częstotliwość usterki to DW10F dzieli się na dwie grupy: przed tą awarią i po :P

Jeśli cieknie olej - podobno da się wymienić uszczelnienia pod pompą i jest szansa, że to będzie działać.

Jeśli cieknie ropa - tutaj w zasadzie pompa na śmietnik, bo zwykle wynika to ze skrzywionego wałka.

Tutaj więcej informacji: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=299188&page=12

Tomixx94
01-12-2023, 18:54
Witam,
Podłączając się do komputera mojego Forda forscan wykrył błąd - P0183. Szukając informacji na ten temat doczytałem, że jest to problem z czujnikiem temperatury paliwa - obwód czujnika temperatury paliwa „A” – wysokie wejście (Fuel Temperature Sensor „A” Circuit High Input).
Czy ktoś z takim problemem się zmagał? Nie znalazłem informacji na temat tego błędu w Focusie.
Ewentualnie czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć, w którym miejscu znajduje się ten czujnik? I czy ktoś posiada zdjęcie tego czujnika?

Z góry dzięki za każdą pomoc.
Pozdrawiam,
T.

zmulim
01-12-2023, 19:53
Coś takiego:

https://ford-esklep.pl/przewod-zasilania-paliwa-czujnik-temperatury-2-0-tdci-dw10f--fo,116722

Znajdziesz go z przodu silnika obok pompy vacum.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk