Zobacz pełną wersję : [B-MAX] Uszczelka pompy vacum

ptaszysko5
31-05-2023, 09:15
Witam.

Mam problem tj. puściła mi uszczelka pod pompą vacum w B-maxie z 2013r. 1.6 TDCI nr vin WF0KXXERJKDJ35878 i niby nic ale nie mogę takiej kupić.

Są oringi i inne cuda, byłem w kilku sklepach, w internecie i wszędzie wyszukuje mi oringi.

Znalazłem w katalogu Fiesty z 2014r. taką samą uszczelkę - ale po wejściu w szczegóły już uszczelki nie ma tylko oringi jak u mnie.

Nawet sprzedający sugerował, że być może Ford zmodernizował uszczelnienie i dlatego tak jest - jednak u mnie w obudowie pompy nie na frezu na oring i to jest lipa.

Proszę o pomoc, może jakieś rady co z tym począć.

Poniżej zdjęcie oryginalnej uszczelki i pompy.

Marek62
31-05-2023, 12:29
Miałem podobny problem, lał się olej po silniku i na skrzynię. Moja uszczelka była cienkim gumowym oringiem więc zrobiłem tak. Jakby to można powiedzieć uszczelkę "wywinąłem na druga stronę" trochę głupio brzmi ale da się. Przed ponownym założeniem miejsce w które wchodzi uszczelka wypełniłem silikonem, nie pamiętam nazwy ale był to silikon do wysokich temperatur bodajże do 600 C (biała mała tubka z czarnym napisem) złożyłem całość i jeżdżę tak 5 lat, żadnych wycieków. Tylko, że u mnie lało się spod gumowego oringu, którego na zdjęciu nie widzę ale może silikon też pomoże.

ptaszysko5
31-05-2023, 18:52
Marek62

Tych oringów jest od groma do wyboru i nie problem o nowe bo takie przed demontażem zakupiłem wg. VIN tylko okazało się, że u mnie jest uszczelka metalowa i nie ma wyfrezowanego miejsca na oring.

Zobaczę jeszcze strony DE, a moją uszczelkę wysłałem dzisiaj do dorobienia nowej.

klocolus
31-05-2023, 21:34
Sprawdź nr 1748847

ptaszysko5
02-06-2023, 05:50
Sprawdź nr 1748847

Dzięki. Już zamówiłem dorobienie uszczelki, dzisiaj lub w poniedziałek najpóźniej mi wyślą.