Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Deaktywacja Start Stop w St
wojtas_k1 04-07-2023, 16:07 Witajcie.
Przy okazji dzisiejszego serwisu olejowego w Focusie ST MK3 2.0 TDCi 2017r. podpytałem mojego mechanika o dekatywację SS. Trochę mnie zaskoczył mówiąc, że trzeba będzie zostawić auto na dłużej bo wymaga to programowania modułów by uniknąć błędów ABS i ESP. Prawda to? Generalnie mam do gościa zaufanie ale tak się składa, że widziałem już kilka filmów gdzie chłopaki wyłączali to forscanem w kilka chwil, a nikt nie pisał/komentował żeby mogło to powodować jakieś problemy. Wypowie się ktoś mądrzejszy?
Witam
https://www.youtube.com/watch?v=NteYnrUE2HY&t=144s&ab_channel=MotoVlog
mechanik pewnie sam musi się douczyć
Reset ABS to się robiło przy asystencie ruszania pod górę
pozdrawiam
Arturek
lukaszooo 04-07-2023, 16:31 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
Pisałem ci to wiele razy, napisze raz jeszcze....
Zamiast iść w ilość postów lepiej zajmij się pracą i douczaniem...
Jeśli twoja wiedzą opiera się na YT to lepiej nie pisz nic wiecej.
.
wojtas_k1 04-07-2023, 16:37 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
Czyli, że mechanik miał rację czy nie?
Moja wiedza póki co faktycznie oparta na YT stąd pytanie na forum do bardziej doświadczonych
cezarg1410 04-07-2023, 16:47 Nie miał.
Po wyłączeniu ASS w BCMii wystarczy wykonać w module ABS procedurę "Relearn from Central configuration". Nazwa coś w tym stylu, dokładnie nie pamiętam.
Potem czyszczenie błędów no i działa.
Jakieś 5 minut roboty.
P.S od dawna myślę założyć kanał na którym pokażę proste czynności w FF3. Chyba czas się za to zabrać
zakładaj :) sam z chęcią podrzucę materiały :D
Dołączam się do prośby o film jak wyłączyć S&S Forscanem, z całą procedurą adaptacji.
lukaszooo 04-07-2023, 21:05 Mk3 to stare auto, wszystko na temat przeróbki tego auta jest opisane łącznie z filmami trzeba tylko się wysilić aby znaleść.
Tęgie głowy są skupione na Focusie mk4 i kudze mk3 dlatego do internetu wypływa multum nie potrzebnych im informacji na temat Focusa mk3.
Życie nawet to w internecie ma swoje prawa.
1. Prawo, w internecie możesz pokazać rzeczywistość taka jaką chcesz pokazać a nie taka jaka jest.
2. Prawo, aby doradzać trzeba mieć doświadczenie. Ludzie którzy mają doświadczenie nie doradzają za darmo. Za darmo w ramach "dobroci" doradzają ci którzy nie mają doświadczenia. Doświadczona osoba podzieli się tylko wiedzą bezużyteczną. Tyczy się to budowlańca, mechanika, lekarza czy prawnika.
cezarg1410 04-07-2023, 22:16 Skoro sprawa wyłączenia ASS to wiedza bezużyteczna to się nią podziel zamiast marnować czas na wywody na temat płatnych usług ekspertów w co drugim swoim poście.
lukaszooo 05-07-2023, 06:58 Gdzie napisałem o płatnych usługach?
W tym temacie wszystko jest już napisane. Trzeba tylko chciec spróbować a nie patrzeć jak koń z klapkami na oczy w film krok po kroku. Zmieni się program i znowu nikt nie potrafi.
najgorszy problem to jest jak wrzucisz filmik jak coś zrobić a dostajesz pytania skąd go pobrać, a jaki przewód, a czemu u niego nie działa, a coś nacisnął i teraz auto ma więcej błędów itp itd.
Plagą dzisiejszych czasów niestety jest podejście użytkowników którzy nic sami nie chcą sprawdzić/przeczytać tylko wrzuca hasło: pokaż mi co mam zrobić! (i jeszcze nie daj Boże nie odpiszesz w kilka minut to jeszcze zrypę dostaniesz że każesz komuś czekać).
za dużo ostatnio siedzę na social media to przecież ludzkie lenistwo jest już na takim poziomie że zaczynam kwestionować czy to tylko lenistwo i wyzysk czy jednak postępujące zidiocenie użytkowników internetu
postępujące zidiocenie użytkowników internetu
To chyba też efekt dostępności, nie trzeba się wysilać, żeby dostęp do sieci był, a potem to już można wszystkiego chcieć. Kiedyś na forach było więcej zapaleńców, w ogóle każdy był chyba przyzwyczajony do szukania i kombinowania. Dziś się po prostu należy.
thesperado 05-07-2023, 15:24 Ja miałem to szczęście, że zaczynałem się tym interesować wtedy, gdy popularny był inny program, który uceglał na jakiś czas samochody. Zajęło mi ze dwa miesiące czytania tego, co tu pisaliście, co jest na forum Forsan-a, i tego co na innych zagranicznych forach, że o YT nie wspomnę, aby zrozumieć co wypisujecie, bo był to dla świeżaka niezbyt zrozumiały slang. Więc byłbym ostrożny z tymi filmikami, bo nie wiadomo, czy to co oczywiste dla bardziej zaawansowanych będzie oczywiste dla innych. Przecież ostatnio ktoś poległ na SBL i było pomóżcie. Teraz sprawa wygląda podobnie. Dla mnie sytuacja była by idealna, kiedy ktoś się wysili, aby znaleźć informacje, a na forum pyta czy dobrze zrozumiał to, co przeczytał i zobaczył na YT. Tak byłoby lepiej dla wszystkich. A dla leniwszych zawsze pozostaje opcja warsztatu.
[...]
czy jednak postępujące zidiocenie użytkowników internetu
Witam
1) Taki artykuł
https://www.focus.pl/artykul/spada-iq-ludzkosci-to-bardzo-niepokojace-180613122741
2) Zgadzam się z kolegą - uzytkonikom nie chce się samodzielnie czegoś sprawdzić / poszukać tylko wolą "klepnąć posta na forum"
pozdrawiam
Arturek
|
|