Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2015- ] Brak syreny alarmu

edi1974
03-08-2023, 21:19
Witam mam problem z syrena alarmu w Ford C-max 2015.
Ustawiony jest na alarm obwodowy i podczas zamykania samochodu brak dźwięku syreny

tedi_k
03-08-2023, 21:27
....podczas zamykania samochodu brak dźwięku syreny

A "powinien być"??? Bo przepisy dość wyraźnie mówią, że "nie ma prawa"...:568:
Więc skąd pomysł, że "ma być"???

edi1974
03-08-2023, 21:52
Po wykazie bezpieczników

137 10 Syrena alarmu zasilana przez baterię

arturek
03-08-2023, 23:24
A skąd wniosek, że syrena ma wyć / pipać przy zamykaniu?

Bo z istnienia bezpiecznika to nie wynika

pozdrawiam

edi1974
10-08-2023, 18:35
A może ktoś wie gdzie się znajduje syrena od alarmu.
parę razy zadziałała i teraz juz tylko cisza.
Gdzie ją znajdę ???

grzechu913
10-08-2023, 20:34
Jak mnie pamięć nie myli to ja widziałem w prawym tylnym błotniku jak robiłem wygłuszenie auta

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

miraż
10-08-2023, 23:51
Po wykazie bezpieczników
137 10 Syrena alarmu zasilana przez baterię
Skąd wziąłeś taki opis wykazu bezpieczników? Według instrukcji każdy bezpiecznik jest oznaczony jako "F" z odpowiednim numerem.
Opis "Syrena alarmu zasilana przez baterię" sugeruje syrenę alarmową z podtrzymaniem bateryjnym, która powinna znajdować się za przednim prawym nadkolem, zasilana jest z BCM bezpiecznik F73.
Do alarmu można podłączyć też zwykłą syrenę bez podtrzymania bateryjnego, która powinna znajdować się w bagażniku po prawej stronie obok zwijarki pasa bezpieczeństwa, zasilana jest z RJB bezpiecznik F8, opisana jest jako "alarm przeciwkradzieżowy".

arturek
11-08-2023, 01:52
Skąd wziąłeś taki opis wykazu bezpieczników?
[...]

Zapewne - przy pisaniu - kolega zrobił literówkę
- F73 - poprawne oznaczenie bezpiecznika
- 173 - symbol wpisany przez kolegę

kolejna sprawa - bezpiecznik jest 7.5A , a nie 10A

https://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?variantid=3505&languageCode=pl&countryCode=POL&Uid=G1742899&ProcUid=G1742901&userMarket=POL&div=f&vFilteringEnabled=False&buildtype=web

Druga sprawa - ten sam bezpiecznik obsługuje złącze diagnostyczne, więc syreny może wcale nie być,
a bezpiecznik jest

pozdrawiam
Arturek

miraż
11-08-2023, 10:34
Chyba Czesi maczają palce w tym wątku :)
Spojrzyj na to co napisałeś powyżej... literówka pogania literówkę :)

Moją ideą było sprowokowanie kolegi edi1974, żeby podzielił się informacją skąd wziął właśnie taki opis bezpieczników lub na podstawie czego przekazuje nam informacje.
Myślę, że jesteśmy w stanie sobie zdalnie pomagać w wielu sprawach, ale musimy posługiwać się jednoznacznymi nazwami, opisami, numerami, itp.

tedi_k
11-08-2023, 11:56
A może ktoś wie gdzie się znajduje syrena od alarmu...

Wszyscy Koledzy tu "się rzucili" w doradzanie na temat bezpieczników, a szanowny Kolega jak na razie to pisze "same ogówlniki". Nic konkretnego!

Po pierwsze - jaki Kolega posiada alarm??? Fabryczny czy "dokładany przez ASO" a może w ogóle przez jakiś "warsztat od alarmów"???

Syrena fabryczna z podtrzymaniem bateryjnym występuje jedynie w przypadku, gdy jest fabryczny alarm z czujnikami ultradźwiękowymi umieszczonymi na panelu górnym środkowym (na podsufitce). Obecności tych czujników trudno nie zauważyć...

Niech więc Kolega zechce łaskawie napisać wreszcie coś konkretnego "o co kaman" to wtedy dyskusja będzie może "trochę mniej czeska"...:619:

edi1974
11-08-2023, 16:21
Witam
Przeszukane zostały : przedział bagażnika ,lewe przednie nadkole , prawe przednie nadkole i komora silnika i nigdzie nie został zlokalizowany.
Gdzie jeszcze może być ukryty

tedi_k
11-08-2023, 17:19
...

Na Allegro.

BTW - umie kolega czytać? Przeczytał Kolega post wyżej???

miraż
11-08-2023, 21:01
Przeszukane zostały : przedział bagażnika ,lewe przednie nadkole , prawe przednie nadkole i komora silnika i nigdzie nie został zlokalizowany.
Inżynierowie Forda przewidzieli montaż fabrycznej syreny alarmowej w tych dwóch miejscach co napisałem. Innych możliwości fabrycznych nie ma.
Szukałeś osobiście czy ktoś przekazał Ci informację, że nie znalazł?
Oczywiście powinno zostać sprawdzone:
- w bagażniku po prawej stronie ZA wykładziną boczną
- w przednim prawym nadkolu ZA plastikową osłoną nadkola
Jeżeli masz syrenę niefabryczną, to nie pomogę - syrena może być wszędzie, pozostaje rozbierać samochód w poszukiwaniu syreny :)

parę razy zadziałała i teraz juz tylko cisza.
Twoja opowieść jest trochę niespójna, ponieważ napisałeś że syreny nie znaleziono, ale wcześniej działała.
Nie mogę wykluczyć, że tak może być u Ciebie, ale to wyłącznie w przypadku alarmu niefabrycznego, który ktoś zamontował w sobie znany sposób, a syrenę umieścił gdzie mu pasowało.

edi1974
11-08-2023, 21:03
to teraz wszystko po kolei
Po pierwsze alarm w samochodzie posiadam fabryczny.
Wcześniej chcąc sprawdzić poprawność działania alarmu dokonywałem zamknięcia samochodu z centralki ( będąc w środku samochodu ) i po odczekanie 15 sekund dokonywałem otwarcia samochodu od środka włączały się kierunkowskazy i zaczęła syrena dawać dźwięki jak to przy alarmie.
Gdzieś od tygodnia czasu zawarzyłem ( sprawdzenie kontrolne - procedura jak wcześniej ) że tylko kierunkowskazy działają podczas alarmu ale już brak sygnału dźwiękowego.

SRS
11-08-2023, 21:16
Po pierwsze alarm w samochodzie posiadam fabryczny.Jak na razie to ty tak mówisz , NIE Fabryczne alarmy w tym roczniku były sterowane z pilota kluczyka , vin auta wszystko powie .