Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Skrzynia automatyczna A8 - dołożenie manetek zmiany biegów
Cześć.
[Update 2023.10.22]
1. Dołożenie manetek zakończyło się sukcesem. Podziekowania dla kolegi @mayak (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=5638) , który ogarnął całą operację. Bez jego skilu i wiedzy, nie zrobiłbym tego sam.
2. Skrzynia to A8 8F40
3. Czy statycznie, czy dynamicznie...każdy musi sam sobie odpowiedzieć. Ja zrobiłem wymianę dynamiczną, ca 16 litrów, RAVENOL ATF D-M ULV
4. Millers nie ma oleju do tej skrzyni.
O wrażeniach z działania skrzyni po swapie, napiszę już wątku.
[ ]
Po rozmowach z jednym z naszych forumowych speców, pojawiła się nadzieja, swapa manetek do sterowania skrzynią w moim mondziaku.
Brak możliwości hamowania silnikiem w niej, strasznie mi doskwiera.
Jednakże samo sterowanie biegami poprzez swap manetek, to jedno, drugie sens takiego przedsięwzięcia.
Ponieważ te skrzynia występuje z manetkami wyłącznie, w "packu" z hakiem, zastanawiam się, czy posiada ona sprzęgło blokujące?
Czy występuje ono w każdej, czy tylko tej w pakiecie z hakiem holowniczym?
Bez niego, pomysł hamowania skrzynią hydrokinetyczną, nieco traci na atrakcyjności.
Rozgryzając ten temat, okazało się że nie za dużo jest informacji o niej.
Może ktoś mądrzejszy, odpowie na powyższe i tych kilka poniżej pytań?:
1. Numer/symbol/ model - znalazłem A8 8F35 - czy to prawidłowy symbol?
2. Ile litrów i jaki olej polecacie do tej skrzyni? Ile przy wymianie statycznej, a ile dynamicznej? Czy 50-60 kkm przy dość standardowym użytkowaniu to dobry przebieg, do wymiany oleju?
3. Czy można dobrać któryś z oferty Millers'a? - używam ich oleju silnikowego i mam bardzo dobrą opinię nt ich produktów.
4. Może ktoś ma albo wie, gdzie jest dostępna jakaś instrukcja, karta techniczna, coś bardziej szczegółowego niż folder reklamowy?
Liczę jak zawsze na speców, którzy tu są, na rzeczową informację i pomoc :-)
Ja mam 2020 EcoBlue ze skrzynia 8F40. Taka byla montowana do Mondeo z silnikami 190KM. Jesli masz 150KM to mozliwe ze masz te, ktora wspomniales.
Nie wiem czy masz FL czy miedzyt lift. U mnie skrzynie sie obsluguje pokretlem.
Haka nie mam, wg dekodera VIN nie mam nawet "przygotowania pod hak" cokolwiek to znaczy.
Dolozone manetki u mnie dzialaja od razu po ich dolozeniu. Oprocz samych manetek potrzebna byla wymiana wiazki w kierownicy oraz jej tylnej obudowy, z otworami pod manetki. Czasami sa w sprzedazy cale kierownice. Ja kupilem komplet zawierajacy tylko te wymienione rzeczy za 150PLN (zawarte byly i oryginalne wkrety do przykrecenia manetek ;) )
Co do hamowania silnikiem - ciagle hamowanie silnikiem jest tylko w trybie S. Na D auto najczesciej sie toczy na wolnobiegu. Wyjatkiem jest jazda z gorki z mala predkoscia (wtedy auto samo decyduje czy hamowac silnikiem). Nie pamietam szczegolow - pewnie jest to opisane w instrukcji.
Poza tym na D kontrola lopatkami jest tymczasowa. Na stale jest tylko na S.
Co do wymiany oleju to pytaj w dedykowanym watku.
PS. MIalem problem ze zrozumieniem tytulu. Domyslam sie ze "sekwencja" nazywasz mozliwosc zmiany biegow matetkami.
Przygotowanie pod hak to wyprowadzone dodatkowe wiazki pod modul
lukaszooo 15-08-2023, 06:01 Jeśli wiązki nie ma to zawsze można ją dołożyć. To tylko zasilanie i can.
... Jesli masz 150KM...U mnie skrzynie się obsługuje pokrętłem...
Co do hamowania silnikiem- pewnie jest to opisane w instrukcji...
Poza tym na D kontrola łopatkami jest tymczasowa. Na stale jest tylko na S.
Co do wymiany oleju to pytaj w dedykowanym wątku.
PS. Miałem problem ze zrozumieniem tytułu. Domyślam się ze "sekwencja" nazywasz możliwość zmiany biegów manetkami.
Cześć. Tytuł poprawiłem, dziękuję za zwrócenie uwagi.
Tak, w moim mondku jest 150KM i sterowanie skrzynią pokrętłem. Nie wiem jak określić przed czy po lifcie. Wg tej strony http://www.fordzona.sk/ po VIN mam skrzynię taką jak Ty tj. 8F40. Choć jestem z tych co czytają instrukcje, nie znalazłem takich informacji, a wszelkie próby hamowania silnikiem na "D" nie powiodły się...nie posądzałem inżynierów forda przeniesienie tej dość oczywistej praktyki jazdy do trybu sport- spróbuję przy najbliższej okazji. To by jednak znaczyło, że jakaś forma sprzęgła blokującego jest w tej skrzyni.
Cześć.
1. Numer/symbol/ model - znalazłem A8 8F35 - czy to prawidłowy symbol?
8F40 występuje w Mondeo
2. Ile litrów i jaki olej polecacie do tej skrzyni? Ile przy wymianie statycznej, a ile dynamicznej? Czy 50-60 kkm przy dość standardowym użytkowaniu to dobry przebieg, do wymiany oleju?
Olej RAVENOL ATF ULV D-M za to OE: HU7J-M2C949-AA WSS-M2C949-A
Tak co 60tys km bylo by super. Dynamiczna najlepiej ale czasem jak się nie ma to lepsza statyczna niż w ogóle, wtedy statyczna można częściej.
3. Czy można dobrać któryś z oferty Millers'a? - używam ich oleju silnikowego i mam bardzo dobrą opinię nt ich produktów.
z tego co się orientuje to nie mają pod tą skrzynie.
4. Może ktoś ma albo wie, gdzie jest dostępna jakaś instrukcja, karta techniczna, coś bardziej szczegółowego niż folder reklamowy?
Niestety tutaj nie pomogę, na YT jest chyba o 8f35...
Brak możliwości hamowania silnikiem w niej, strasznie mi doskwiera.
Jest to indywidualna cecha skrzyni wynikająca z jej budowy, niektóre hamują lepiej niektóre wcale...
Skrzynie takie słabo nadają się do hamowania silnikiem z powodu sprzęgła hydrokinetycznego i jego budowy czy zdolności do przekazywania momentu obrotowego. Przy spiętym lockupie eliminujesz cechy hydrokinetyka i wtedy taki zespół napędowy przy hamowaniu silnikiem zachowuje się jak skrzynia manualna.
benykuleczka1 15-08-2023, 18:25 Polift 150/190 maja skrzynie 8f40. Manetki od 2020 były w opcji tzn. jeśli zamówiłeś hak albo przygotowanie do montażu haka (co oznacza manetki i kompletną wiązkę wraz z modułem) i wtedy wystarczy tylko zamontować hak. Wersja vignale również mogła mieć manetki i tutaj nie był wymagany ani hak ani przygotowanie do montażu haka. Polift 2019 nie miał takiej zasady co do manetek.
Wersja st też ma manetki.
Przy spiętym lockupie eliminujesz cechy hydrokinetyka i wtedy taki zespół napędowy przy hamowaniu silnikiem zachowuje się jak skrzynia manualna
No właśnie, jak piszesz "spięty lockup", to co masz na myśli? Z tego co na ten moment udało mi się dowiedzieć (choć daleki jestem od użycia w tym kontekście słowa "ustalić/potwierdzić") w tej skrzyni jest sprzęgło blokujące, sterowane przez komputer na podstawie oceny aktualnych parametrów pracy.
sprzęgło blokujące to inaczej mówiąc lockup, jak jesteś ciekaw więcej to na YT czy w Google znajdziesz mnóstwo informacji.
Nie rozumiem za bardzo co chcesz osiągnąć. Chcesz hamować biegami? Trzeba było manual kupić. Odpuszczaj wcześniej gaz i ciesz się automatem :)
benykuleczka1 16-08-2023, 15:37 Nie rozumiem za bardzo co chcesz osiągnąć. Chcesz hamować biegami? Trzeba było manual kupić. Odpuszczaj wcześniej gaz i ciesz się automatem :)
Może koledze chodzi o to, żeby auto nie rozpędzało się samoczynnie z dużej górki. Byłem teraz na wycieczce, teren górzysty, zarówno drogi lokalne jak i autostrady i rzeczywiście jest to nieco denerwujące jak auto samo się rozpędza i trzeba co chwila hamować.
Jak wspominalem z duzej gorki auto umie hamowac silnikiem. Ale to przy malych predkosciach/niskich biegach.
Hamowanie silnikiem mozna wymusic przelaczeniem w tryb S. Wtedy czuc ze sie ma momentalna kontrole nad momentem hamujacym czy przyspieszajacym. Tak jak w manualu na biegu.
Manetki nie pomagaja w hamowaniu w trybie D.
benykuleczka1 16-08-2023, 15:56 Jak wspominalem z duzej gorki auto umie hamowac silnikiem.
Nie mam manetek, nie zgodzę się jednak, że auto umie samo hamować silnikiem. W trybie D rozpędza się zarówno przy niedużych prędkościach jak i przy szybkiej jeździe na autostradzie. Doświadczyłem tego kilka dni temu, jest to o tyle upierdliwe, że jak jedzie jakaś oferma a nie ma możliwości zmiany pasa to co chwila musiałem hamować i nie pomagało nawet wydłużenie odstępu, bo doganiałem co chwila kierownika przede mną. Nie sprawdziłem trybu S, bo jakoś nie przyszło mi to do głowy, zatem tutaj nie mam zdania.
proponuje lekture instrukcji obslugi a wszystko sie stanie jasne. Codzien jezdze do pracy i sa sytuacje kiedy auto hamuje silnikiem na D
benykuleczka1 16-08-2023, 18:01 proponuje lekture instrukcji obslugi a wszystko sie stanie jasne. Codzien jezdze do pracy i sa sytuacje kiedy auto hamuje silnikiem na D
Będę wdzięczny jak kolega przytoczy zapis z instrukcji, gdzie jest wyjaśnione jak prowadzić auto coby samoczynnie nie rozpędzało się z górki, oczywiście pedału gazu nie dotykam, oraz żeby było jasne, auto nie rozpędza się w nieskończoność:619:
No szczerze, przelecialem polski i czeski manual i nieznalazlem :)
Ale gdzies o tym czytalem :)
Jeszcze popatrze do papierowej ksiazki
benykuleczka1 16-08-2023, 19:30 Tak nieco mocniej wciągnął mnie temat. Przeglądam internet w poszukiwaniu rozwiązań i...są poradniki jak jeździć w górach, zwłaszcza z górki, żeby nie spalić hamulców, ale zawsze skrzynie mają dodatkowe tryby jazdy. Niestety ja mam co mam i wszystko jest ok jak jeździ się po płaskim, albo prawie płaskim, ale jak są znaczne zjazdy np okolice Gardy, albo autostrady zwłaszcza w IT albo AT, to robi się momentami problem podczas dość ostrych zjazdów, auto zaczyna się rozpędzać mimo, że nie tykam gazu, gdzie na płaskim normalnie zaczyna zwalniać. Trzyma najwyższy bieg a to daje przepustkę do rozpędzania się. Nie mam fizycznie możliwości wymuszenia niższego biegu. Myślałem, że łopatki załatwiają sprawę. Nie sprawdziłem co dzieje się w trybie S, bo nie przyszło mi to do głowy. Inną sprawą jest, że wjeżdżając pod ostre wzniesienia, zwłaszcza, kiedy jest sporo serpentyn, muszę zmienić na S, ponieważ skrzynia za wszelką cenę dąży do obrotów w okolicach 1k, co kończy się męczarnia dla auta i moich uszu, jak słyszę pracę silnika:619:
No nie znalazlem :(
Hamowanie silnikeim w trybie D u mnie dziala tylko z gorki jadac mala predkoscia. To moze byc pewnie max 3 bieg. Na pewno ponizej 50km/h. Moze do 40?
Przy autostradowej jezdzie faktycznie nigdy nie hamuje silnikiem.
To w takim razie strasznie skopali sterowanie tą skrzynią. Auta z lat 70-90 miały już możliwość blokady wyższych biegów, żeby właśnie moc hamować silnikiem albo jechać pod górkę bez mieszania biegami. Czy czasem właśnie manetki nawet przy D nie dadzą możliwości zablokowania biegów?
W trybie D mozesz wymusic bieg, ale tylko na chwile. Potem auto znowu zacznie zmieniac biegi samo. Ale nie jestem pewien czy w trybie D z wymuszonym biegiem auto hamuje silnikiem. Nie pamietam - zgaduje ze nie.
Widzę, że kilku na Nas ma ten sam ból d...y, jeżeli chodzi o tę skrzynię. I nie chciałbym wchodzić w dyskusję z argumentem "weź lub trzeba było wziąć manuala". Szukam informacji, bo do ogólnie dobrej opinii o tej skrzyni, ten element mnie drażni i tyle. Taka jest moja motywacja, szukania informacji w tym temacie.
To mój pierwszy samochód, w którym przednie klocki i tarcze skończyły się równocześnie przy ca 50kkm, to raz. W przypadku mojego egzemplarza niestety nie sprawdza się całkowicie, jakiekolwiek hamowanie silnikiem, to dwa. Auto napędza się jak szalone i nawet przestawienie na S nie załatwia sprawy, choć jakiś niewielki progres dostrzegam.
Uznałem, że warto zgłębić temat, czy: jeżeli zgodnie z instrukcją, przełączę skrzynię w tryb sekwencyjny (funkcja "SelectShift") w trybie S (bo w trybie D, to tymczasowe), to ustawiony bieg, będzie hamował , jak manual?
Szukając odpowiedzi, pojawiły się kolejne. Np: odnośnie do sprzęgła blokującego/lockup'u. Na 95% skrzynia 8f40 je ma, ale jest sterowane w sposób programowy przez komputer. Czy da się wymusić pożądane działanie skrzyni, w powyższym trybie? Bez tego sprzęgła, hamowanie hydrokinetykiem jest całkowicie bez sensu.
Fajnie, że więcej osób zainteresował temat, może razem dowiemy się więcej :-)
to ustawiony bieg, będzie hamował , jak manual?
Tak. Nie wiem czy sila hamowania jest identyczna ale wyraznie hamuje silnikiem w trybie S. Przypuszczam ze sila hamowania jest taka sama jak na S bez SelectShift. Tyle ze sie biegi same nie zmieniaja.
I dodatkowo reakcja auta na wcisniecie gazu jest natychmiastowa (jak w manualu, na tyle na ile pozwala konstrukcja jednostki napedowej)
Czy czasem właśnie manetki nawet przy D nie dadzą możliwości zablokowania biegów?
Pierwsze refleksje, po dołożeniu łopatek. Po pierwsze, co do zasady działają i robią to co powinny, tzn sterują przełożeniem skrzyni biegów.
Jednakże, w trybie jazdy "D" zmiana przełożenia w dół, rzeczywiście wywołuje podwyższenie obrotów silnika, jednakże mam wątpliwości, co do hamowania silnikiem. Jakieś, jest, bez wątpienia, ale chyba konstrukcja skrzyni (hydrokinetyczna) mocno osłabia ten efekt. Tym niemniej, jest. Należy jednak wyraźnie zaznaczyć, że po chwili, skrzynia wraca do jak najwyższego przełożenia. Zwłoka jest jednak na tyle duża, że hamowanie silnikiem na "D" jest do przyjęcia.
Możliwość redukcji, np przed wyprzedzaniem, to już jednak duuuuża zaleta. Zdecydowanie przyjemniej się to robi. Dotychczas musiałem planować wyprzedzanie z dużą bezwładnością lub przed rozpoczęciem manewru przełączałem na "S". Obecnie wystarczy redukcja o 1 lub 2 przełożenia. To jest bardzo duża poprawa komfortu i bezpieczeństwa jazdy.
W trybie jazdy "S" hamowanie jest chyba "silniejsze" i przede wszystkim nie jest zmieniane przez komputer. Nadal jednak nie mam przekonania, że przy takim hamowaniu, działa ten system wyprzęgania, a co za tym idzie czy w takiej sytuacji skrzynia za bardzo nie dostaje po d....e:shock:
DeDalus4 23-10-2023, 13:27 Takie coś znalazłem dla skrzyni PS. Ale przy najbliższej okazji przetestuje u siebie na A8.
The sport mode feature:
"Provides additional slope, engine braking and extends lower gear operation to enhance performance for uphill climbs, hilly terrain or mountainous areas. This increases engine RPM during engine braking."
Mały update...w trybie "D", przytrzymanie lewej "-" manetki wciśniętej, do momentu aż uprzednio migająca cyfra wskazująca bieg, zapali się na stałe, włącza sterowanie manetkami, podobnie jak w trybie "S" czyli na dłużej.
migająca cyfra wskazująca bieg, zapali się na stałe,
Jeśli mruga to informuje Cię że nie jest w stanie wrzucić tego biegu (np. obroty za niskie)
Jeśli świeci się stałym to oznacza ze na danym biegu jedziesz.
MaciejLOGO 17-02-2024, 21:56 Metoda na jazdę w górach to tryb s. A jak uważacie ze jeszcze ma zredukować to na chwile trzeba depnać do dechy. Zrzuci biegi i można hamować silnikiem. Jak chcecie zeby odpuścił to na D
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Cześć.
Mały update
Jestem po wyjeździe w góry, gdzie w praktyce zweryfikowałem sposób hamowania silnikiem więc pozwolę sobie podzielić się z Wami swoimi spostrzeżeniami.
Po pierwsze, działa i hamuje ;-)
Po drugie, do sensownego używania hamowania silnika, skrzynia musi być przełączona w tryb S.
Redukcja biegu w trybie D, to zawracanie głowy, bo działa dosłownie przez chwilę. Dość szybko skrzynia przywraca wyższe przełożenie. Tak można się bawić ewentualnie przy zwalnianiu na prostej. NALEŻY jednak pamiętać, że PO naciśnięciu manetki zmieniającej przełożenie w dół, komputer doda gazu, wiec mimo redukcji, w pierwszym momencie auto przyśpieszy lub odczujesz jakby przestało hamować.
Na S działa to w sposób bardziej zbliżony do redukowania biegów w manualu.
Po trzecie, TO nie jest 1:1 jak ze skrzynią mechaniczną i należy o tym pamiętać. W skrajnych momentach (za niskie, za wysokie obroty) bieg zostanie i tak zmieniony - ale to oczywiste i dobrze że komputer to monitoruje.
Przejechałem kilkaset km w górzystym terenie, na 2-3 biegu. Jedynki właściwie nie udawało mi się wbić. To ma sens i faktycznie można w ten sposób zaprząc silnik do hamowania oszczędzając hamulce.
Jest tak jak napisałeś. W terenie górzystym zawsze tak jeżdżę, zaś w 90% przypadków jazdy podmiejskiej idealnym jest wrzucenie na stałe 5 biegu - silnik się nie męczy, obroty około 2 -2.5k więc idealne. Z tym że trochę szkoda że używając manetek w trybie S bieg można zmienić tylko przy określonych obrotach, tzn. powyżej 2.5k. Gdyby nie było tego ograniczenia to byłoby nawet przyzwoicie, a tak jedzie się jak jakiś nowicjusz który nie wie w którym momencie zmienić bieg.
Cześć. Trafiłem tu szukając informacji jak doposażyć auto w manetki i jakich rezultatów mogę się spodziewać. Poza tym że tak, chcę zrobić z niego holownik, chcę też mieć manetki. Dzięki PAFFCIO bo odwaliłes mi kawał roboty i zbieram tylko info gdzie kupiłeś set i jakie masz efekty a Ty sam musiałes się w to wgryzać... Po tym co tu przeczytałem jestem tylko jeszcze bardziej na TAK. Jeśli ktos miałby info na temat podłączenia manetek, będę bardzo wdzięczny.
Fajnie, że Ci pomogło co napisałem. Napisałem również, że cały temat ogarnął dla mnie kolega z naszego forum @mayak (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=5638)
Myślę, że kontakt z nim to dobry pomysł :-)
Tu (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=3509497#post3509497) kolega pytał o dokładnie ten sam zestaw (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3509497&postcount=23), który kupiłem. W tym wątku napisałem również jak przebiegała cała operacja, poczytaj.
Dla potomności dołączam zdjęcie zestawu z tej aukcji.
|
|