Zobacz pełną wersję : Amerykański C-max

Elixiusz
04-10-2023, 08:55
Cześć,

Jestem nowy na forum, ale jak wszystko pójdzie dobrze, to zostanę na dłużej a może bardzo długo, także witam wszystkich i każdego z osobna bardzo serdecznie.

Pojawił się plan zmiany samochodu na Ford S-MAX, z racji natomiast cen, moje oczy pokierowałem za Ocean w celu sprowadzenia tego samochodu z USA. I tutaj pytanie, widzę, że na rynku USA niema S-MAX a są jedynie C-MAX. Dostałem informacje od jednej z firm co zajmują się sprowadzaniem samochodów, że amerykański C-MAX to europejski S-MAX - czy rzeczywiście? Chciałbym prosić o pomoc, może ktoś wie.

Druga rzecz, czy nie ma problemów z częściami do aut sprowadzonych z USA, czy jest to problem?

tomao
04-10-2023, 09:08
Wystarczy zdjęcia porównać. Nijak mi z nich nie wynika, żeby C-max USA 3 miał 3 fotele w drugim rzędzie...

lukaszooo
04-10-2023, 10:00
Cmax EU to nic innego jak podwyższony Focus mk3.
Wersja USA jest dokładnie taka sama ale ja osobiście widziałem tylko dwa cmaxy z USA i oba były elektryczne.

Elixiusz
04-10-2023, 21:01
Dziękuje Wam za odpowiedzi, w ten sposób uchroniłem się przed sprowadzeniem C-Maxa, gdyż ten jest dla mnie za mały. Po głowie chodzi mi S-Max i Galaxy.

Temat w sumie do zamknięcia, chyba że będziecie tak mili żeby podpowiedzieć:
1. Jaki silnik wybrać w obu samochodach
2. Czy skrzynia automatyczna ma sens w przypadku w/w samochodów czy jest dość awaryjna?
3. Pytanie z ciekawości, widziałem 2 galaxy albo S-max nie pamietam już, ale w jednym skrzynia wyglądała jako wysoki lewarek a w drugiej było to okrągłe pokrętło. Czy jest to zestawione z konkretnym silnikiem czy może liftem?

Dziękuję za odpowiedzi :)

B75
04-10-2023, 21:01
Jeśli firma która sprowadza auta zza oceanu powiedziała Tobie że amerykański C-MAX to europejski S-MAX to lepiej nie kontynuuj dalszej współpracy ;)

Elixiusz
04-10-2023, 21:05
W formie uzupełnienia jedynie te dwie opcje lewarków:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ford-galaxy-2018-faktura-vat-ID6FRIOd.html - tutaj pokrętło

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ford-galaxy-bi-turbo-210km-bezowe-skory-panorama-full-ID6FQKSP.html - tutaj wysoki

tedi_k
04-10-2023, 22:54
...czy może liftem?
...

Owszem, po lifcie 2019r. jest pokrętło w każdym automacie w tych modelach. Wcześniej był lewarek.

colo30
27-11-2023, 18:06
Witam.
To jak to jest z s-maxami w USA? Na Stany nie produkowali, czy jakoś inaczej się nazywa?
Np. w Europie Mondeo to Fusion w Stanach?

llukass
27-11-2023, 19:33
S-max tylko EU, C-max EU i USA (rzadko ale się zdarzają)