Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Słaby jakość dźwięku
lordwader 07-10-2023, 23:27 Panowie, wszyscy wiemy, że fabryczna jakość audio w autach Forda przypomina odbiór radia na falach LW, niemniej zdaje się, że kiedyś Tedi wspominał, że różne acm'y oferowały różną jakość audio - były też takie które oferowały nieco większą dynamikę. Niestety nie mogę namierzyć tych historycznych informacji, może ktoś kojarzy czy dobrze pamiętam że tak było i zapoda numery acm do ff mk3,5 z lepszym audio.
pozdr.
Można włożyć ACM z Kugi CV4T, jest lepszy dźwięk i możliwość ustawienia EQ, albo Focusowy ACM z końcówką NA* lub ZA*, tu masz możliwość jeszcze podłączenia fabrycznego suba
Każda z tych opcji kosztuje od 400 w górę.
Czy warto?
Warto.
Miałem podstawowy ACM, potem Sony przedlift, polift MID, teraz Kuge i to w zupełności wystarcza.
Co wybrać, zależy od finansów kupującego, przy montażu po prostu sam mówi który ACM chce.
lordwader 08-10-2023, 10:30 Można włożyć ACM z Kugi CV4T, jest lepszy dźwięk i możliwość ustawienia EQ, albo Focusowy ACM z końcówką NA* lub ZA*, tu masz możliwość jeszcze podłączenia fabrycznego suba
widzę, że to towar mocno deficytowy, żadnej sztuki na alledrogo i innych portalach - tylko te dwie wersje acm (ZA; NA) dają możliwość poprawy audio?.
ps. znalazłem takiego rodzynka, warto? ktoś potwierdzi, że ma mozliwość zmiany eq?
https://www.ebay.pl/itm/193109053100
Nie ma możliwości zmiany eq, focusowe acmy nie mają. Ale gra lepiej niż zwykły, do tego ma wyjście na suba
lordwader 08-10-2023, 13:30 Nie ma możliwości zmiany eq, focusowe acmy nie mają. Ale gra lepiej niż zwykły, do tego ma wyjście na suba
No tak, suba nie zamierzam instalować, bardziej zależy mi na górnej części pasma. Pewnie gra lepiej niż to co jest zamontowane, ale wszystko jest kwestia subiektywną. Powiedzmy jeśli fabryczne audio w skalo 0-10 to 2lub3, wymiana na ten lepszy acm jak może być zapunktowana w tej samej skali? Pytanie oczywiście o subiektywną ocenę.
Wyjmij z kugi z prefixu i wloz na probe do focusa i sam oceń.
lordwader 08-10-2023, 17:29 Podłączyłem na próbę moduł AM5T-18C815-XF, a tu zonk, dźwięk z radia jest, ale po przełączeniu na usb cisza, na wyświetlaczu widać że się odtwarza.
O co chodzi?
ps, nie wszystkie moduły od kugi CV4T pomimo dostepu wskazanego parametru 727-01-02 x7xx xx zmieniają nastawienia eq. W kudze żony z acm CV4T-19C107-NH zmiana tego parametru nic nie zmienia.
ps. ile jest wersji i co oznaczają oznaczenia w końcowej sekcji symbolu ACM jest tego mnóstwo: GE, ZA, NA. LJ, HE... itd, może jakąś kość w acm można wymienić, żeby poprawić audio?
AM5T-18C815-XF
bo to Cmax przedlift :D
Ładnie zagra w Focusie, ale trzeba go "poprosić" po kablu.
A to dziwne, bo co prawda dawno temu, ale miałem w Focusie włożony ACM z Kugi i o ile mnie pamięć nie myli, to właśnie kończył się literką N* i wszystko działało poprawnie.
Edit: jednak LJ
W kudze żony z acm CV4T-19C107-NH zmiana tego parametru nic nie zmienia.
czyli zmieniacz czegoś nie potrafi
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3081742&postcount=44
i pamięć też ma jakąś słabą
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=309722&highlight=CV4T-19C107-NH
lordwader 08-10-2023, 18:50 bo to Cmax przedlift :D
Ładnie zagra w Focusie, ale trzeba go "poprosić" po kablu.
rozwiniesz myśl?
Bump: czyli zmieniacz czegoś nie potrafi
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3081742&postcount=44
i pamięć też ma jakąś słabą
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=309722&highlight=CV4T-19C107-NH
dawno dawno temu, ale wtedy grzebałem w kudze, a teraz w focusie :),
czyli w AM5T-18C815-XF podobnie jak w CV4T-19C107-NH przy instalacji w focusie "przed isntalacja nalezy jeszcze 3ci PIN wyciągnąc i zaizolować z dużej wtyczki. Ze schematu widać że jest tam doprowadzane napięcie (jeśłi dobrze odczytuję) po włączeniu silnika ? Koledzy ze wschodu twierdzą, że bez tego radio milknie po włączeniu silnika...."?
ponowię pytanie: ile jest wersji i co oznaczają oznaczenia w końcowej sekcji symbolu ACM jest tego mnóstwo: GE, ZA, NA. LJ, HE... itd, może jakąś kość w acm można wymienić, żeby poprawić audio?
rozwiniesz myśl?
Zakladalem Cmaxowe ACM do Focusa i wymagalo to mojej wiedzy i umiejętności z zakresu obslugi oprogramowania dedykowanego do modyfikacji samochodów marki Ford oraz posiadania odpowiednich narzędzi.
Wystarczajaco dobrze rozwinąłem?
Co do pini 3, proponuję sprawdzić jak to wyglada w FF3.5 zamiast snuć domysły.
Programowanie obcych ACM po zamontowaniu w FF3 nie sprawia mi trudności, gdyż "patrz wyżej".
Wymagało to jednak poświęcenia odpowiednio wielu godzin czasu na nabycie tych umiejętności i nie czuję potrzeby tłumaczenia tych zawiłości na odległość.
krzys1968 08-10-2023, 19:41 Koledzy ze wschodu twierdzą, że bez tego radio milknie po włączeniu silnika...."?
Nie tylko z wschodu, jak w mk3 i mk3,5 początek produkcji po zamontowaniu radia z Kugi należy, wyjąć 3 pin. Jeżeli włączysz radio nie uruchamiając silnika będzie grało, lecz, jak uruchomisz to milknie radio.
Ja nie wyciągałem pinu i normalnie grało, 11/2016
krzys1968 08-10-2023, 20:02 Ja nie wyciągałem pinu
Możliwe, że u Ciebie nie było już 3 pinu, Łukasz wspominał, że też należy.
Łukasz wspominał, że też należy
I jakież on ma auto żeby przywoływać co zrobił?
krzys1968 08-10-2023, 20:10 może jakąś kość w acm można wymienić, żeby poprawić audio?
Tak wymieniali kolega dzwiedziu i kompiler
lordwader 08-10-2023, 20:14 Zakladalem Cmaxowe ACM do Focusa i wymagalo to mojej wiedzy i umiejętności z zakresu obslugi oprogramowania dedykowanego do modyfikacji samochodów marki Ford oraz posiadania odpowiednich narzędzi.
Wystarczajaco dobrze rozwinąłem?
Co do pini 3, proponuję sprawdzić jak to wyglada w FF3.5 zamiast snuć domysły.
Programowanie obcych ACM po zamontowaniu w FF3 nie sprawia mi trudności, gdyż "patrz wyżej".
Wymagało to jednak poświęcenia odpowiednio wielu godzin czasu na nabycie tych umiejętności i nie czuję potrzeby tłumaczenia tych zawiłości na odległość.
hmm, można bylo to napisać krócej "wiem, ale nie powiem". Mimo wszystko thx.
krzys1968 08-10-2023, 20:15 I jakież on ma auto żeby przywoływać co zrobił?
Trzeba zadać pytanie nie, jakie ma auto, a w jakim wymieniał ACM.
Kolega krzys1968 sobie sprawdzi i wróci.
Ja wiem, stąd napisałem już wcześniej że nie jest to wlasciwa modyfikacja, co potwierdził kln1920
Tak wymieniali
I znów, kolega sobie sprawdzi w JAKIM ACM wymieniali i wróci.
Temat został wyczerpany do #3 postu.
Reszta to "oszukiwanie się" że da się inaczej.
krzys1968 08-10-2023, 20:56 Ja wiem
Ok, przyznaje się do błędu, nie dopisałem, że w bieda wersji. :wink:
Bump: I znów, kolega sobie sprawdzi w JAKIM ACM
Ok pomylilem ACM z APMI
lordwader 08-10-2023, 23:47 w sync 3 można hardwarowo próbować chorobę leczyć, ale w sync 1 chyba nie ma takich mozliwości. Ktoś otwierał moduł sync 1? jakie tam siedzą komponenty? A może wymiana koncówek w ACM coś pomoże?
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3393196&postcount=1270
Panowie ostatnie pytanie, czy mozliwa jest bezproblemowa wymiana fabrycznego audio forda w ff mk3,5 na np. taki zestaw sony (czy mk3.5 był w ogóle w wersji z Sony) i czy poprawa audio będzie słyszalna?
https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk3-radio-panel-wyswietlacz-sony-12725310870?reco_id=19ca625a-6629-11ee-a1e8-1694070de830&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14 ee7421a14291fbf951
lordwader 09-10-2023, 07:03 No i wszystko już jasne thx
sabaciontko 09-10-2023, 20:05 ACMy z Kugi z oznaczeniem - Lx maja EQ 8 oraz nie posiadają DAB ale mają TMC , natomiast po 12 ustawień EQ posiadają modele -Nx. Najlepszy dźwięk i wyjście na suba posiadają GJ5T-18C815-Zx(DAB).
lordwader 09-10-2023, 22:09 Można włożyć ACM z Kugi CV4T, jest lepszy dźwięk i możliwość ustawienia EQ, albo Focusowy ACM z końcówką NA* lub ZA*, tu masz możliwość jeszcze podłączenia fabrycznego suba
aż boję się pytać..., te moduły z kugi CV4T można wpinać bezpośrednio zamiast B1BT w focusa mk3,5? czy konieczna jest jakaś kabelkologia?
Można wpinać. ALE, mocowania się różnią, żeby nie było kolorowo :) da się bez problemu przerobić
lordwader 09-10-2023, 22:50 Można wpinać. ALE, mocowania się różnią, żeby nie było kolorowo :) da się bez problemu przerobić
THX, mocowania to nie problem :)
szkoda tylko, że koledzy tak tajemniczą co tam przekabelkować żeby działał moduł AM5T-18C815-XF bo taki akurat mam w graciarni.
niemniej dzięki za pomoc.
Skoro ten stary Cmaxowy ACM gra na postoju, to sam oceń czy jest lepsza jakość dźwięku.
Reszta wyjaśniona w #3.
ACM z Kugi trzeba przygotować hardwarowo i softowo, żeby pokazał co potrafi w FF3.
lordwader 10-10-2023, 09:31 Skoro ten stary Cmaxowy ACM gra na postoju, to sam oceń czy jest lepsza jakość dźwięku.
na postoju? tzn?
ACM z Kugi trzeba przygotować hardwarowo i softowo, żeby pokazał co potrafi w FF3.
ściśle tajne/poufne...
Ja nic nie ogrywałem, tylko konfiguracja ucdsem modułu i tyle, bo miał ustawiane wyjście niskonapięciowe plus eq i różnica była słyszalna
ściśle tajne/poufne...
wielokrotnie był kolega zachęcany do samokształcenia i publikowania wyników swoich prac
konfiguracja ucdsem modułu i tyle
albo AŻ tyle
z resztą, uważa kolega że taka czynność nie mieści się w sformułowaniu
przygotować hardwarowo i softowo ?
może jakąś kość w acm można wymienić, żeby poprawić audio?
Miałem wymienić kondensatory w ACM wg tego opisu:
https://www.drive2.ru/l/615773791628302895/
Kupiłem potrzebne części ale okazało się, że mój ACM (z DAB) jest inaczej zbudowany.
Mogę je odsprzedać chętnemu do poprawy brzmienia, jeśli ma ACM dokładnie taki, jak w linku.
lordwader 10-10-2023, 15:11 natknąłem się takie historyczne info :),
chyba mój przypadek.
Dla potomnych napiszę, że u mnie w B-maxie ACM z końcówką -XF z roku 2011 nie działał poprawnie z Sync 1.1. Brakowało foni AUX BT i USB. Poprawnie działa w C-maxie z 2011 z BT/VC. Doszło DAB, Natomiast jakość dźwięku jest taka sama jak z fabrycznym Sony.
Poprawnie z Sync działa ACM z 2014 z końcówką -XN i tutaj jakość dźwięku jest sporo lepsza niż z oryginał "Sony".
Także nie każdy zadziała z Sync. Pewnie wynika to z różnic w wiązkach.
Najbezpieczniej jest kupić takie od końca 2012 roku, kiedy już był Sync lub z tego samego rocznika co auto.
czyli jest szansa, że AM5T-18C815-XN jest rozwiązaniem problemu?
sabaciontko 10-10-2023, 17:08 ACM z Kugi trzeba przygotować hardwarowo i softowo, żeby pokazał co potrafi w FF3.
Większej bzdury nie słyszałem od dawna.
Przeniesienie uszu do FF MK3 , to dla średnio zgrabnego człowieka - 15 minut pracy. Tzw.hardware :) Soft zawsze gada z ustawieniami FF MK3 . Nie wiem po co kolega straszy innych użytkowników
Kolege sabciontkoto az szkoda komentować.
Nie ten poziom wiedzy u kolegi żeby zaczynać dyskusję.
Życzę wiecej takich bezproblemowych przekładek, tylko potem beda reklamacje jak sie kolega w koncu dowie jakie bzdury wypisuje.
lordwader 10-10-2023, 17:18 Większej bzdury nie słyszałem od dawna.
Przeniesienie uszu do FF MK3 , to dla średnio zgrabnego człowieka - 15 minut pracy. Tzw.hardware :) Soft zawsze gada z ustawieniami FF MK3 . Nie wiem po co kolega straszy innych użytkowników
:shock:
i to jest konkret, ale tak jest faktycznie, czy tak jak pisze pustymi tekstami Antej nie do końca?
no i jeszcze pytanie o
natknąłem się takie historyczne info :),
chyba mój przypadek.
czyli jest szansa, że AM5T-18C815-XN jest rozwiązaniem problemu?
AM5T-18C815-XN zagra podobnie jak acm z kugi NX albo focusowe NX?
i jeszcze tak z czystej ciekwości, jesli kupię i zamontuję ten acm AM5T-18C815-XN (wciąż czekam aż ktoś potwierdzi kompatybilność z focus mk3fl) oraz wymienię antenę ze stopką np na taką: https://allegro.pl/oferta/antena-dachowa-ford-focus-mk3-lift-am5t-18828-cf-13870765514
to uzyskam dodatkowo DAB?
sabaciontko 10-10-2023, 19:01 Stopka AM5T-18828-CE na bank odbiera DAB. Jeżeli ten ACM ma DAB , to zmieniasz stopkę i kodujesz w w CCC . Oczywiście jeśli posiadasz Sync2/3 zmieniasz jeszcze APIM kodowanie do DAB. Wszystko.
Co do komentarzy kolegi Antej. Proponuję mniej nabzdyczenia a więcej merytoryki.
lordwader 10-10-2023, 19:46 Co do komentarzy kolegi Antej. Proponuję mniej nabzdyczenia a więcej merytoryki. święte słowa :)
Stopka AM5T-18828-CE na bank odbiera DAB. Jeżeli ten ACM ma DAB , to zmieniasz stopkę i kodujesz w w CCC . Oczywiście jeśli posiadasz Sync2/3 zmieniasz jeszcze APIM kodowanie do DAB. Wszystko.
mam sync 1.1 i używałem forscana, ale to chyba niczego nie ogranicza, muszę jeszcze coś w apim kodować?
AM5T-18C815-XN można wpiąć bezpośrednio zamiast F1BT-18C815-GK bez żadnej kabelkologii?
Trochę tak, bo acm konfigurujesz w formacie asbuilt, czyli bawisz się cyferkami, musisz znaleźć jakiś plik z opisanymi blokami i ich wartościami. Kup chiński czerwony ucds i problem zniknie
lordwader 10-10-2023, 20:07 Trochę tak, bo acm konfigurujesz w formacie asbuilt, czyli bawisz się cyferkami, musisz znaleźć jakiś plik z opisanymi blokami i ich wartościami. Kup chiński czerwony ucds i problem zniknie
będzie ok?
https://allegro.pl/oferta/ford-ucds-pro-full-license-software-v1-27-001-14280220648
no i jak mantra...
AM5T-18C815-XN można wpiąć bezpośrednio zamiast F1BT-18C815-GK bez żadnej kabelkologii?
sabaciontko 10-10-2023, 20:14 Możesz wpinać. Najważniejsze to się nie bać:) . Co do kodowania w APIM Sync1.1 nie wypowiem się . W wolnej chwili podejrzę na stole czy jest co kodować.
Taniej Cię wyjdzie na alexpress. Za 60 zł spoko można zakupić klonika.
lordwader 10-10-2023, 20:39 Możesz wpinać. Najważniejsze to się nie bać:) . Co do kodowania w APIM Sync1.1 nie wypowiem się . W wolnej chwili podejrzę na stole czy jest co kodować.
Taniej Cię wyjdzie na alexpress. Za 60 zł spoko można zakupić klonika.
ten jest za 30pln na alledrogo, polecasz jakiegoś innego z ali?
ps. ok, jednak ali nie zwróciłem uwagi na koszt wysyłki...
Bump: ryzyk fizyk, moduł acm kupiony, antena kupiona. W sobotę spróbuję to wszystko zmontować.
ucds przyjedzie pewnie dopiero za 2 tygodnie, więc jakby ktoś podpowiedział co zmienić forscanem w konfiguracji, żeby uruchomić dab byłoby git. (sync 1.1).
lordwader 10-10-2023, 21:58 ... tak sobie jeszcze przeglądam info i schematy, no i pojawiła mi się jeszcze jedna wątpliwość, kupiłem antenę z wbudowanym wzmazniaczem dab, a widzę, że klasyczna antena ma wzmacniacz FM w tylnym prawym słupku. Pytanie wywalić ten wzmacniacz bo ten w stopce to wzmacniacz DAB/FM czy zostawić bo w stopce jest tylko wzmacniacz DAB? I czy jeśli zostawić to obydwa wzmacniacze nie będą się jakoś zakłócać oraz czy zasilanie do wzmacniacza w stopce jest doprowadzone już czy muszę jakiś dodatkowy kabel ciągnąć??
Więcej czytania, mniej pisania. Są dwie anteny i dwa wzmacniacze fm (wyłączając bieda wersje).
lordwader 10-10-2023, 22:13 czytam, czytam już kolejny wieczór i nie mogę się wszystkiego doszukać sorry...
na obrazku jaki załączyłem post wyżej jest jedna antena i jeden wzmacniacz.
ACM ma dwa przyłącza, jedno z białym drugie z czarnym kablem - rozumiem, że to mają być te 2 anteny? To gdzie do diaska są one pomontowane i te wzmacniacze w aucie??
ponawiam pytanie czy wystarczy zamienić stopkę anteny na stopkę z wzmacniaczem dab czy coś jeszcze muszę pozmieniać?
Z chęcią o tym poczytam, tylko wskażcie proszę gdzie bo informacje są tak porozrzucane, że cokolwiek znaleźć to jak wygrać w totka...
czy wystarczy zamienić stopkę anteny na stopkę z wzmacniaczem dab
Wystarczy.
lordwader 10-10-2023, 22:35 thx, wielkie dzięki za odpowiedź. No to chyba już wiem prawie wszystko. Jeszcze tylko kwestia jaki blok w asbuild zmienić, żeby aktywować DAB?
przejrzałem te ustawienia, nie znalazłem tam nic specjalnego co by aktywowało dab oprócz vrcdab...
https://cyanlabs.net/asbuilt-db/sync-1-1-apim-database/
słabo szukam?
sabaciontko 11-10-2023, 20:34 przejrzałem te ustawienia, nie znalazłem tam nic specjalnego co by aktywowało dab oprócz vrcdab...Raczej te ustawienie.
lordwader 11-10-2023, 21:01 Zaczynam mieć trochę obaw czy uda mi się uruchomić dab na sync 1.1. Działa u kogoś taka konfiguracja?
Pewnie w całej wielkiej Brytanii, już kilka ACM przedlifta miałem w rękach (AHU with DAB), wszystkie miały poustawiane BBC.
lordwader 11-10-2023, 22:50 ok, w sobotę jak zjadą wszystkie komponenty się wyjaśni... - mam nadzieję, że zadziała...
co to znaczy, że wszystkie miały BBC? w GB tylko BBC nadaje w DAB/DAB+?
W GB wszystko nadaje w DAB i to nawet w szczerym polu, w porównaniu do Polski, jest naprawdę przepaść. W polsce nie da się słuchać radia DAB jadąc autostradą, nie mówiąc poza miastem, ba w którym miesicie działa bo nawet w okolicach Krakowa to marnie odbierało jak byłem w wakacje.
lordwader 12-10-2023, 20:29 No to o co chodzi z tym BBC? To taka przenośnia albo skrót myślowy?
Taki skrót myślowy, że ktoś to ustawiał i słuchał, czyli się da i będzie funkcjonować.
lordwader 13-10-2023, 19:10 Panowie, towar przyjechał, wszystko zamontowałem i mam taki zonk.
Radio FM działa BT działa, usb działa. Da rade jakoś usunąć ten bład kompatybilności?. Nie mogę wejść w ustawienia, a bez tego chyba nie uda się aktywować DAB.
Help.
Konfiguracje trzeba wgrać. Pewnie jest z poprzedniego auta, nie koniecznie poprawna dla twojego auta...
lordwader 13-10-2023, 20:22 O kurcze.. brzmi groźnie.
Zmieniłem tylko acm na inną wersję.
Był oryginalnie: F1BT-18C815-GK
teraz jest zamontowany: AM5T-18C815-XN
Pewnie masz rację, że jest niekompatybilność bo konfiguracja jest pod poprzedni acm, ale chyba nie było wersji samochodu z acm który zamontowałem, więc nie da się zassać żadnej fabrycznej konfiguracji auta.
Co robić??!!
ps. dokładnie konfiguracja pamięta poprzedni moduł acm.
jak to ustrojstwo zaktualizować?
Konfiguracja jest z nowym modułem, trzeba w centralnej konfiguracji włączyć na pewno DAB, a może i coś jeszcze przełączyć, UCDS bardzo tu pomaga.
lordwader 13-10-2023, 22:14 Dokładnie tak, właczenie w BCM opcji digital radio rozwiązało problem.
Także wyczyszczenie błędów DTC zakończyło się sukcesem.
Na ten moment wątek dotyczący sync 1.1 dla:
1. poprawy dźwięku (umiarkowanej, ale jednak) na module ACM sony z DAB
2. uruchomienia radia DAB (DAB+)
można uznać za wyjaśniony.
Wszystkim podpowiadaczom serdecznie dziękuję za pomoc.
Witam wszystkich serdecznie.
Wymieniłem u żony w c max 2017 z sync3 ACM na taki z Kugi o nr CV4T-19C107-LK. Wydawało mi się że wszystko skonfigurowałem, błędów żadnych nie ma, brakuje tylko dźwięku z czujników parkowania.
Przy dojeżdżaniu do przeszkody na sync wyświetla przeszkodę, radio się przycisza, tylko brakuje dźwięku z czujników ( 12 szt, przed zmianą wszystko działało prawidłowo).
Podpowie ktoś gdzie i co muszę zmienić?
Mam do dyspozycji pełnego forscan i ucds (clone).
Z góry dziękuję za pomoc.
|
|