Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] EGR 1.8 TDCI zacinający się - diagnoza

white88
12-10-2023, 17:19
Witam wszystkich,
mam do was drodzy koledzy pytanie trochę wyjęte z kontekstu mianowicie dotyczące układu sterującego EGR w focusie 1.8 TDCI 2007r.
Jak wiemy EGR przed odpaleniem znajduje się w jednym skrajnym położeniu (otwarty czy zamknięty nie wiem zawsze mi się to myli ) a po odpaleniu bez jazdy samochodem powiedzmy ze jest w drugiej skrajnej pozycji przez jakiś czas zanim się nie zmieni położenia pedału gazu itp. tak generalizując bym to ujął. Moje pytanie dosyć dziwne ale ma głębszy sens dla mnie. Otóż czy zauważył ktoś z was czy obydwu skrajnych tych pozycjach silnik razem z tą półksiężycową zębatką trzyma pozycje z takim samym momentem?
U mnie jest tak że po odpaleniu - nie idzie jej ruszyć ręką trzyma mocno i solidnie. Natomiast po zgaszeniu gdy zmienia stan i chwile zanim się wyłączy jakieś 10s trzyma to mogę go z lekkim oporem ale ruszyć.

Pytanie to odnosi się do uporczywie trwających już 3 lata problemów z odpalaniem przez zacinający się EGR. Początkowo żyłem w przekonaniu ze sama klapa EGR jest już tak zasyfiona ze silniczek nie daje rady jej ruszyć i być może tak jest ale ostatnio problem się tak nasilił ze raz w tygodniu pod pracą rozkręcam EGR i ręcznie przestawiam go do pozycji prawidłowej do odpalenia. Dziś zauważyłem ze wcale mocno nie jest to zapieczone i z lekkością go przestawiłem a pomimo tego silnik tego nie zrobił.
Błędy raz są (usterka ukl. napędowego) a czasami nie ma wcale.
Czy mogę podejrzewać ze w jakiś sposób osłabł chociaż to dziwne ze tylko w jednym kierunku. Wymieniać go? zaryzykować?
wymiana całego EGR wiecie z czym się wiąże (czasowo i kosztowo).
EGR z przebiegiem 205,000 chyba nie ma sensu zaślepiać chociaż próbowałem może nieudolnie ale nie było lepiej. Chociaż tutaj nie wiem do końca bo nie robiłem tego u mechanika. Jednym działa innym nie wiec odpuściłem zaślepianie Jakie macie zdanie na ten temat?
Dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi.
Pozdrawiam

hindus
12-10-2023, 17:46
Błędy raz są (usterka ukl. napędowego) a czasami nie ma wcale.
Jaki jest kod błędu?

white88
12-10-2023, 17:54
Zawsze tylko jeden i ten sam : P0489.
pozdrawiam