Zobacz pełną wersję : Używana hybryda - jakie koszty ?
Piotrek Kurten 13-10-2023, 13:12 Panie i Panowie,
Wiem że jeśli hybryda to najlepiej Toyota, ale ja okropnie nie lubię Japów...
Chciałbym Kugę (ale nie PHEV tylko HEV), tyle tylko że u nas tego w ogóle nie ma. Bo w tym kraju hybrydy to wszystko RAV4 hehe...
Topowa 3-letnia wersja Vignale (tylko taka wchodzi w grę) zza granicy to cena około 30 Euro a przebieg też około 30 (oczywiście wszystko w tysiącach). Taka "trójkowa" zależność hehe... głównie Niemcy, głównie od dealerów
ale już np. Włochy sytuacja jest odwrotna i potrafią napisać w ogłoszeniu że "Auto dostępne do dowolnego testu, nawet w celu pokazania go mechanikom lub pracownikom warsztatu, o ile przyjadą, a nie odwrotnie".
Waszym zdaniem w takiej sytuacji, jaki "pakiet startowy" będzie trzeba wyłożyć po przytarganiu tego do PL ?
Na razie wiem tyle że na dzień-dobry akcyza jest 10%
tomaszjan31 13-10-2023, 13:43 Nie wiem czy trzeba coś wsadzać w ten samochód na start, pod warunkiem że przebieg jest normalny.
Oczywiście powinna mieć już kilka przeprowadzonych akcji serwisowych
Piotrek Kurten 13-10-2023, 13:50 kilka akcji serwisowych ?
ale co konkretnie ?
tomaszjan31 13-10-2023, 14:20 Nie wiem dlaczego dużo poszukujących upiera sie na samochody importowane, jak w kraju można również znaleźć.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ford-kuga-vignale-2022r-2-5-190km-fwd-samoladujacy-naped-hybrydowy-ID6FRCcp.html
Wiem że droższy, ale pewny przebieg, bez akcyzy i podatku. Młodszy z fabryczną gwarancją i można by powiedzieć z zerowym przebiegiem.
Akcje serwisowe, poczytaj troszkę włóż odrobine wysiłku
Piotrek Kurten 13-10-2023, 19:15 Z jakiegoś powodu polskie Vignale które podałeś wyżej ma spore braki w stosunku do niemieckiego - https://tiny.pl/cj57h
z najważniejszych rzeczy brak aktywnego tempomatu chociażby.
Matrycowe LED-y i panoramiczny dach też gdzieś się zapodziały...
Brak też przedniej kamery o 4x4 nie wspominając
tomaszjan31 14-10-2023, 11:02 Podałem przykładowo, pierwsze lepsze. Za full opcje 2021-2022 z przebiegami 10-25tyś 160-175 trzeba wydać
Piotrek Kurten 14-10-2023, 14:13 Nie no... jakbym chciał wydać 170 to bym kupił nową RAV-kę ale aż tak głupi nie jestem :)
Piotrek Kurten 15-10-2023, 16:02 Nie wiem dlaczego dużo poszukujących upiera sie na samochody importowane, jak w kraju można również znaleźć.
Bo w PL praktycznie nie ma "salonowych" wersji Vignale, tak jakby nikt tego nie kupował. Jak coś jest to demówki w cenach grubo powyżej 150 albo jakieś poleasingowe.
Dlatego szukam za granicą.
A ja bym radził każdemu chętnemu na zakup samochodu wstrzymać się chwilę z zakupem do czasu, aż będzie dokładnie wiadomo co z podatkiem od samochodów spalinowych. Bo może się okazać, że będzie warto jednak pójść w plugina lub elektryka. Ja z tego co do tej pory znalazłem w sieci wyliczyłem, że za samą Vke bym musiał płacić ok. 25.000 PLN, być może plugin euro 6d lub nowszy będzie całkowicie zwolniony z tego podatku. Zwykła hybryda podobno ma być objęta tym podatkiem. Myślę, że za ~0,5 roku poznamy realne stawki podatku.
konieczko5 16-10-2023, 20:17 To nie toyota słynęła z tego, że na całą europę pewien pakiet zawierał wszystkie bajery, a na pl brakowało kilku elementów?
boruch13 20-10-2023, 19:13 Jasne, 90% polaków zapłaci po 25 tysi bo mają stare samochody.
Ale ja tylko powiedziałem o mojej sytuacji. Mam 20 letnią V8 i według wszystkich dostępnych danych na ten moment będę miał tyle podatku do zapłaty. To dokładnie tyle, ile zapłaciłem za samochód. Przy tradycyjnych R4 będzie to kwota ok. 2x mniejsza. Zobaczymy co dalej, ale na ten moment wszystko wskazuje że jedynymi samochodami bez podatku będą hybrydy PLUG-IN i elektryki.
konieczko5 25-10-2023, 09:01 Sprawdź, jaką masz wbite euro w historii pojazdu.
|
|