Panowie,
Co ile wymiana oleju w manualnej skrzyni biegów (1.6 EB FWD)?
Samochód jeździ głównie po mieście krótkie trasy.
Kiedyś był http://www.etis.ford.com/fordservice/serviceScheduleForm.do
ale coś zdechło.
Co ile wymiana oleju w manualnej skrzyni biegówFord nie przewiduje wymiany oleju , a co ile sam będziesz wymieniał to zależy od ciebie.
Ford wiele rzeczy nie przewiduje a najlepiej wychodzi im wymiana całych skrzyń biegów, haldexów lub innych na nowe w serwisie. Olej w skrzyni spokojnie wytrzymuje 10 lat lub 150 tys km to po pierwsze. Po drugie kto smaruje ten jedzie :)
W styczniu kupiłem Kugę 1.5 ecoboost, z manualem. Pojechałem do servisu Forda zrobić sobie przegląd całościowy podzespołów napędowych. A że mam tam kolegę, ten zalecił mi niezwłoczną wymianę oleju w skrzyni,pomimo tego, że producent w zasadzie nic o tym nie mówi. Oczywiście było to poza oficjalną częścią wizyty. Podzespoły skrzyni zużywają się tak samo jak inne podzespoły smarowane olejami. Mówił, że było już kilka interwencji ze skrzyniami, gdzie opiłki zużytych synchronizatorów, czy kół zębatych uszkadzały bieżnie. A wystarczyło wymienić olej. Zalecał, aby co 60-80 tyś. km wymieniać olej,co znacząco przedłuży żywotność skrzyni. Zrobiłem to , ale oczywiście nie w servisie , z wiadomych przyczyn. Koszt oleju 2 l w sklepie internetowym Forda około 190 zł. Pomógł kolega z podnośnikiem i po pół godziny było po wymianie. Załączam fotkę oryginalnego oleju jaki lany jest do skrzyni przez forda. Pozdarwiam.
Olei Forda 75W widzę jest kilka. Czy ktoś wie jak rozpoznać jaką się ma skrzynię biegów?
Kuga benzyna 1,6 EB 150KM FWD manual 2013r
Cześć,
Dzięki podpowiedziom na forum wiem, że w mojej Kudze benzyna 1,6 EB 150KM FWD manual 2013r. mam skrzynię MMT6.
Chcę kupic do niej olej, jednakże w ogłoszeniach podają, że do niej pasują różne oleje np:
2593461
1790199
2473101
1547953
Może są jeszcze i inne...
Który olej kupić???
Hej,
ma być specyfikacja WSS-M2C200-D2.
Prawidłowy numer to 1547953 ale tę samą normę spełnia 2593461 i można go zastosować.
Dwa pozostałem mają inną normę
Hej,
ma być specyfikacja WSS-M2C200-D2.
Prawidłowy numer to 1547953 ale tę samą normę spełnia 2593461 i można go zastosować.
Dwa pozostałem mają inną normę
Może Kolega podpowie który olej będzie odpowiedni do manualnej skrzyni 6b-Focus MK4 2.0 Ecoblue 150KM 2020 rok VIN WF0PXXGCHPLC82821?
ultralegera
01-11-2024, 08:58
Proszę o podpowiedź jaka skrzynia biegów znajduje się w ford kuga 2 1.5 duratorq 120 km diesel i ile oleju wlać do tej skrzyni przy wymianie? Z książki serwisowej wynika, że olej ma być w specyfikacji 75W fe WSS-M2C200-d2 czyli znajduje castrol 75w transmax manual. Jest jakiś lepszy olej niż castrol?
N7h4k4lr
02-11-2024, 19:52
Lepszy jest olej świeży. Przy 100 tys km nalotu należy w manual wlać nowy olej , który się zaczyna 75.... i dalej wszystko jedno. Nie ma wielkiej różnicy czy 80 czy 90.
ultralegera
02-11-2024, 20:48
Zgadzam się, że trzeba wymienić olej w skrzyni. Pytanie ile wlać tj. ile kupić. Producent w książce serwisowej nie wskazuje ile oleju wlać przy wymianie.