Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Wymiana rozrządu 1.5 Ecoblue
BlackCmax 13-11-2023, 17:46 Dzień dobry wszystkim.
Mam pytanie odnośnie wymiany rozrządu w Focusie 1.5 Ecoblue 120 KM. Co oprócz wymiany paska, rolek, pompy wody, należy wymienić przy okazji wymiany rozrządu? W wielu przypadkach słyszę pogłosy o kole zębatym na pompie paliwa ale z tego co głównie czytałem to tyczy tylko FF mk3.
Proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów
marek2907 13-11-2023, 19:25 Łańcuch spinający wałki rozrządu.
arturmsi 19-11-2023, 21:27 Wadliwe koło zębate pompy paliwa były w 1.5 TDCI mk3fl, w mk4 jest to całkiem inny silnik.
Co do łańcucha, wycwanili się i teraz sprzedają całe komplety z wałkami rozrządu, napinaczem i pokrywą za 2 tyś :O
BlackCmax 26-11-2023, 16:13 Dziękuję za info. Nikt mi o tym nic nie wspominał. Jedyne czym zaskoczył mnie mechanik to to, żebym dokupił koło na wał korbowy. Bo podobno lepiej wymienić
Łańcuch spinający wałki rozrządu.
Wiadomo jaki jest interwał, bo mam kompletny rozrząd wymieniony w Niemczech przy 180k. A łańcucha chyba nie wymienili, aktualnie mam 182k ??
marek2907 29-01-2024, 23:59 Mój mechanik wymienił bo czasem się zrywają. Też miałem 180 tysi nalotu.
W firmowej Toyocie Prace City 1.5 D ASO nie przewiduje wymiany łańcuszka spinającego wałki. Tylko sam pasek z napinaczami.. a rozrząd jest identyczny jak w naszych Focusach.
J
Mój mechanik wymienił bo czasem się zrywają. Też miałem 180 tysi nalotu.
W firmowej Toyocie Prace City 1.5 D ASO nie przewiduje wymiany łańcuszka spinającego wałki. Tylko sam pasek z napinaczami.. a rozrząd jest identyczny jak w naszych Focusach.
J
W 1.5 HDi jest nowy łańcuch ulepszony 8mm, bo stare się zrywały. Wiadomo jak jest w Fordach?
marek2907 30-01-2024, 10:28 W moim był 7 mm. Focus końcówka 19 roku
Można wymienić na 8 mm ale wtedy dochodzą jeszcze nowe wałki rozrządu z innymi zębatkami
Mam dokładnie takiego samego Focusa z 2019 roku i podobny problem. Odgłos pochodzi ewidentnie od rozrządu i podejrzewam albo łańcuch spinający wałki, albo łożysko toczne na wałku, bo chyba na jednym jest. Znalazłem na elektrodzie podobny temat i jest tam filmik z YT który nieźle obrazuje w czym jest problem. Ponizej link:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3989538.html
https://www.youtube.com/watch?v=KhLlE15vzWQ
Ktoś napisał w komentarzu, że łańcuch i że konieczna wymiana łańcucha oraz pokrywy z wałkami, bo podobno nie da się kupić samego. Przebieg niecałe 80 tysi. Masakra. Ktoś miał podobny problem?
Dzień dobry wszystkim.
Mam pytanie odnośnie wymiany rozrządu w Focusie 1.5 Ecoblue 120 KM. Co oprócz wymiany paska, rolek, pompy wody, należy wymienić przy okazji wymiany rozrządu? W wielu przypadkach słyszę pogłosy o kole zębatym na pompie paliwa ale z tego co głównie czytałem to tyczy tylko FF mk3.
Proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów
przerabiałem sam a tu jest mój autorski film
https://youtu.be/DdlUdEWvLE4?si=82rO2PnF134uR3z7
przerabiałem sam a tu jest mój autorski film
Hej, też będę sam wymieniał. Gdzie kupiłeś zestaw z łańcuszkiem 8mm i za ile?, bo zamówiłem zestaw 4 miesiące temu i nadal czekam. Przeszukałem cały internet i po za absurdalnymi cenami na allegro nigdzie nie ma.
Moreno_pl 15-07-2024, 12:03 przerabiałem sam a tu jest mój autorski film
Przy jakim przebiegu robiles rozrzad z lancuszkiem?
Ford podaje 180kkm lub 10 lat jesli chodzi o pasek i rolki. Natomiast nie przewiduje serwisu lancuszka. Skad masz info ze po 100kkm pekaja te lancuszki? W ASO powiedzili ze nie slyszeli nawet o jednym przypadku takiej awarii a ponoc sprzedaja tego sporo
Z tego co widze mam ten sam nr czesci co w Twoim nagraniu, ale nie mam zadnych dzwiekow z tej okolicy. Przebieg obecnie to 150kkm, wiem ze przy 75kkm byla jakas akcja serwisowa w tym aucie ale nie udalo mi sie ustalic co tam sie dzialo, a cicho licze ze moze cos z rozrzadem.
Jaki zestaw zastosowales jesli chodzi o rozrzad i pompe wody?
U mnie słychać gruchotanie przy odpaleniu zimnego silnika i jak na postoju delikatnie dodaje gazu(przy niskich obrotach) to słychać jakby obcięranie(obstawiam, że to ten łańcuszek) . Rozrząd zrobiony przez serwis przy 180k. Mój serwis zna temat i za łańcuszek krzyczą 8k z wymianą xDDD
Witam,
podepnę się do tematu. Czy ktoś z was orientuje się czy wymiana łańcuszka z 7mm na 8mm jest zwykle dokonywana z pokrywą i kołami bo inaczej nie sprzedają czy jest to podyktowane technicznymi aspektami jak np inna ilość zębów?
Dodatkowo jakiej marki polecacie wziąć rozrząd? PSA czy zamiennik jak zamiennik to jakiej firmy?
Tylko komplet, pewnie skoro łańcuch jest o 1mm szerszy to i koła też są szersze. Rozrząd na pasku to już jeden grzyb, byle markowy.
Tylko komplet, pewnie skoro łańcuch jest o 1mm szerszy to i koła też są szersze. Rozrząd na pasku to już jeden grzyb, byle markowy.
Dzieki za odpowiedz. Mógłbyś rozwinac nieco temat markowego paska ? Jakie marki uznalbys za warte uwagi ?
Conti czy bosch to pewnie coś z pierwszego montażu ;)
Conti czy bosch to pewnie coś z pierwszego montażu ;)
Dzieki. Zestaw z continentala znalazlem na allegro takze pewnie sie zdecyduje. Co do lancucha jest kilka firm:
HEPU
IJS
BGA
Niestety nie kojarzę zadnej z tych firm. Widze jednak ze jest dostepny dla BlueHdi 1.5 od peugota lancuch firmy
SKF tez jest nieco drozszy i zastanawiam sie czy moglbym go zastosować
Możesz, ale wymiana łańcucha o której piszesz da spokój tylko na kilkanaście tysięcy km, te zamienniki wytrzymują ledwo 20k km i znów zaczyna brzęczeć przy odpalaniu. Pewnie wynika to z wypracowanych już też zębatek wałków rozrządu.
Możesz, ale wymiana łańcucha o której piszesz da spokój tylko na kilkanaście tysięcy km, te zamienniki wytrzymują ledwo 20k km i znów zaczyna brzęczeć przy odpalaniu. Pewnie wynika to z wypracowanych już też zębatek wałków rozrządu.
Planuję wymienic ten lancuch tak prewencyjnie przy wymianie pierwszego rozrzadu. Auto ma najechane aktualnie 110kkm i na razie nic nie brzeczy. Czy w takim razie lepiej byloby doplacic i zastosowac oryginal tego lancucha ?
Też mnie czeka wymiana, więc z tego co piszecie podsumowując: wymiana kompletnego rozrzadu, plus zdobyć zestaw z łancuchem i kołami szerwszymi o 1 mm i będzie spokoj?
EDIT: skoro mam na pokrywie zaworów numer OE 9830580480, czy to znaczy, że mam łańcuch 8 mm i nie trzeba będzie go wymieniać? jedynie rozrząd, pasek itp, ew łańcuch nowy 8mm przy wymianie rozrządu.
Ford podaje 180kkm lub 10 lat jesli chodzi o pasek i rolki.
O ile warto to skrócić?
Też mnie czeka wymiana, więc z tego co piszecie podsumowując: wymiana kompletnego rozrzadu, plus zdobyć zestaw z łancuchem i kołami szerwszymi o 1 mm i będzie spokoj?
EDIT: skoro mam na pokrywie zaworów numer OE 9830580480, czy to znaczy, że mam łańcuch 8 mm i nie trzeba będzie go wymieniać? jedynie rozrząd, pasek itp, ew łańcuch nowy 8mm przy wymianie rozrządu.
W profilu masz silnik 2.0 a w wątku mowa o silniku 1.5.
|