Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Rozrusznik raz kręci i czasami się blokuje od razu
Co to może być, rozrusznik raz kręci innym razem słychać tylko cyk i koniec, po którymś razie zaskoczy i kręci normalnie. Wymieniłem rozrusznik na inny sprawny i jest to samo. Focus 2008r. TDCi 1.8 kombi. Akumulator wymieniłem na nowy.
Akumulator, przewody masowe
Akumulator wymieniłem również. To była moja pierwsza reakcja potem rozrusznik.
Warto jeszcze naładować - sprawdź też napięcie przy rozruchu jak się "zacina"
Naładować nowy akumulator?
nowy
On nie jest nowy, tylko niemontowany.
A to różnica.
Naładować nowy akumulator?
Nie musisz jak sprawdzisz jakie ma napięcie 30 minut po zgaszeniu i wyjdzie ponad 12.7V
Tak się dzieje już od wakacji, myślę że gdyby to był akumulator to już dawno by się rozładował. tym bardziej przy -9 stopniach. A on kręci jak szalony pod warunkiem że zadziała rozrusznik. I jeszcze od wakacji ani razu nie ładowałem akumulatora. Zresztą przed wymianą aku było identycznie. To samo się ma przy rozrusznikach, teraz wymieniłem na inny sprawny i ten sam objaw..
konieczko5 06-12-2023, 12:43 ...
Dwa rozruszniki się zawieszają i nawet ten nowy?
konieczko5 06-12-2023, 13:49 ...
clubGRANT 06-12-2023, 16:25 Nie wiem czy w dizlu to ten sam przekjaźnik, ale proponuję sprawdzić przekaźnik "F13 RÓŻOWY 30A - PRZEKAŹNIK ROZRUSZNIKA" może się zacinać i wymagana wówczas wymiana, a jak będzie sprawny to należy sprawdzić bendyks lub elektromagnes rozrusznika.
clubGRANT dzięki za konkretną pomoc, spróbuję go odszukać i zobaczymy co będzie.
konieczko5 "Co w tym dziwnego? Kupiłeś oryginalny? Oddaj auto do elektryka, a nie filozofujesz..."
odpowiadam: oddać do elektryka zawsze można, wtedy nie trzeba się tutaj trudzić. Jednak człowiek to istota rozumna i chcąca pogłębiać swoje zdolności oraz łaknąć wiedzę. Gdybym filozofował to najlepiej nie iść do elektryka tylko po ELEKTRYKA i nie męczyć się dieslem :lol:
Co to może być, rozrusznik raz kręci innym razem słychać tylko cyk i koniecTo cyk dochodzi z samego rozrusznika czy ze skrzynki przekaźników? Bo jak ze skrzynki to jak ci już radzono sprawdź/wymień przekaźnik załączający elektromagnes w rozruszniku. Jak z rozrusznika to załącza się elektromagnes ale dalej nie idzie już prąd na uzwojenie rozrusznika. Wtedy do sprawdzenia kable, dokręcenie kabla do rozrusznika, do akumulatora itd.
Jakbyś miał słaby akumulator to w czasie załączenia rozrusznika przygasałyby wszystkie kontrolki.
Skoro to drugi rozrusznik to raczej rozrusznik też można wykluczyć. Chyba, że masz wyjątkowego pecha.
Ja polecam sprawdzenie połączenia szczotek rozrusznika z elektromagnesem.
Ile ja się naklikałem kluczykiem zanim rozrusznik załapał. Słyszałem elektromagnes , a rozrusznik nie kręcił. Drugi, używany to samo.
Okazało się , że kabel, plecionka idąca od rozrusznika do elektromagnesu była na wykończeniu. Ford przyoszczędził i zamiast miedzi dał jakąś cienką plecionkę stalową.
Po przelutowaniu kabelka. ....foczka pali na widok kluczyka. Sam na to wpadłem.
Uszkodzony był włącznik (kostka) zapłonu stacyjki. Rozebrałem osłony kierownicy i tam jest ta właśnie kostka, która się rozsypała. Koszt części ok 60zł i śmiga aż miło. Robocizna ok 40 min.
|