Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] AWD 4x4 Automat wycie z okolic wału napędowego
andrewg82 08-01-2024, 22:12 Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem tutaj nowy i nie bardzo jeszcze ogarniam ten serwis.
Posiadam Forda Mondeo MK5 Titanium, 2016 rok, automatyczna skrzynia biegów, napęd AWD 4x4.
Samochód wydaje dziwne dźwięki z okolic wału napędowego, podczas jazdy szumi lub jakby coś tarło, czasami zaczyna wyć a potem przestaje i pojawia się to co jakiś czas, niezależnie od prędkości czy zwalniania. Nikt nie jest w stanie określić na 100% co to może być. Może miał ktoś taki problem to byłbym wdzięczny za jakieś sugestie. Czy istnieje możliwość wymiany samych podpór wału czy trzeba cały wał wymieniać? Czy jest możliwość podłączenia wału w celu sprawdzenie czy podczas jazdy bez wału dalej to słychać?
onson3644 13-01-2024, 16:51 Hej, a skąd wiesz że to z okolic wału?
Ja też mam dziwne wycie i już sprawdziłem łożyska kół i łożysko półosi i to nie to, ja mam S-Max Mk 2 2017, też 4x4, 180 km.
Też padło jeszcze podejrzenie na wał, są tam dwie łożyskowane podpory i wał niestety jest sprzedawany w całości 7200 zł.
Pytanie oczywiście czy to to.
Z tego co się orientowałem to można wał zdjąć i sprawdzić.
Skąd jesteś?
Hej, mam podobnie. Poradziliście sobie z hałasem?
Zdemontować wał i pojeździć. Jak będzie cisza to wiadomo, jak nie to może być równie dobrze przekładnia kątowa , jak i tylny most/dyfer. Jakiś czas temy koledze wymieniali wał w ASO, niestety nie wiem czy wył, czy jakieś luzy, czy jakieś inne niedomaganie.
onson3644 15-02-2024, 10:23 Hej, mam podobnie. Poradziliście sobie z hałasem?
Hej, ja niestety dopiero zdemontowałem wał i nie wiem gdzie go wysłać do regeneracji tudzież naprawy. Niestety wał nierozbieralny.
magnum777 04-03-2024, 07:41 Hej, ja rowniez mam to samo.. wypiszę co zrobiłem, może ktoś wpadnie na jakiś pomysł, albo może komuś z was to pomoże.
1. Łożyska kół, trzymające zaciski hamulcowe i piszczące klocki wyeliminowałem.
2. wymieniłem tylny most który juz i tak było słychać - w kabinie od tego momentu jest cisza, na piski nie pomogło. Wyczytałem w internecie że może być to skrzynia kątowa - wymieniłem olej na liqui moly 75w-140 (zalecany) i dodałem dodatek Liqui moly 2652. Po przejechaniu kilku tysięcy kilometrów finalnie nie pomogło.
3. Zdemontowałem wał, podpory mają delikatne luzy na "gumach" które scala łożysko z obudową podpory, ale podczas kręcenia na sucho nie wydają żadnych dźwięków, podczas jeżdżenia bez wału nie ma żadnych pisków, problem nie występuje.
możliwości:
- wał do wymiany/regeneracji
- skrzynia kątowa jest uszkodzona, ale nie wydaje dźwięków kiedy jeżdżę bez wału ponieważ chodzi na luźno, bez obciązenia.
Hansolo - myślisz że skrzynka kątowa może wyć tylko kiedy przenosi moc czy jeżeli wyje to wyje zawsze? Masz możliwość podpytania się kolegi jakie miał objawy przed wymianą wału? Myślę że to by dużo pomogło.
Napisałem posta na grupie fb Mondeo MK5 Polska i po tym odezwało się do mnie kilka osób które ma podobnie i też nie potrafią znaleźć źródła, więc wydaje się że jest to generalny problem z tymi napędami tylko nikt kto to przerobił nie podzielił się rozwiązaniem.
Dajcie znać co myślicie, dzięki.
magnum777 Kolega mi napisał, że przy jednostajnej jeździe około 55 km/h pojawiał się jakiś dziwny dźwięk, którego nie umie określić.
Może jeszcze jeden test ? Wał podpięty, wszystko na miejscu , a odpięta wtyczka od dyfra żeby tył nie załączał się . No ale w sumie to tył przy jednostajnej jeździe nie napędza więc siły nie są jakieś wielkie. Jeśli bez wału jest cisza , przy jednostajnej jeździe / tył rozłączony / zaczynają się hałasy, to ja szedłbym w kierunku wału mimo wszystko. Na pewno są dobre firmy regenerujące wały , a wał fordowski to nie inżynieria kosmiczna.
Co do aut z USA / niektórzy właściciele Fusionów nie biorą tego pod uwagę / , to wiesz jak to jest ładowane . Widlak i jak bela słomy. W ten sposób wał można uszkodzić łatwo, a to inna para kaloszy niż auto z EU , widlakiem nie ładowane.
Te wał to u mnie :)
Tak jak pisał Hansolo był dźwięk przy prędkości ok 55km/h jak bym musiał go do czegoś porównać to tak jakby wiatr wiał w osłonę termiczną, ale na tyle delikatne że ciężko to było wyłapać. Nie było drgań ani nic podobnego.
magnum777 07-03-2024, 09:04 Hej,
dzięki za odzew.
Mój to egzemplarz krajowy, mam go od nowości, więc wiem że nic nie było robione widlakiem :)
Z podpiętym wałem a odpiętą wtyczką jeździłem, zapomniałem o tym wspomnieć.
Zakupiłem używany wał z nowszego samochodu w bardzo dobrym stanie - tutaj podpowiedź z Edge'a pasuje 1:1, zamontowałem i póki co odbyłem dwie jazdy - pisków nie ma.
Proszę tego nie traktować jako odpowiedź pt. "to na pewno wał, wymieniajcie wały", odezwę się za tydzień-dwa czy faktycznie ustało na dobre.
Takie popiskiwanie podczas jazdy daje przeważnie zużyty krzyżak, kto ma terenówkę ten dobrze zna ten dźwięk.
Mój też krajowy :)
U mnie winne było łożysko ale Ford wymienia cały wał od razu więc dla mnie bomba.
Co do zamienności to na 100% też Smax ma ten sam wał.
Thepablo 07-03-2024, 11:32 Cześć,
podłubałem trochę na allegro i jeżeli chodzi o części do wału napędowego:
https://allegro.pl/oferta/przegub-walu-ford-mondeo-v-awd-2014-4wd-wal-naped-13213755692
https://allegro.pl/oferta/podpora-walu-ford-s-max-4wd-mondeo-awd-2014-hq-10922613862
Czy to takie części są potrzebne?
Z doświadczenia wiem, że jeżeli się coś dzieje z wałem to czuć wibracje (aczkolwiek nie zawsze tak musi być).
Wał do demontażu i do sprawdzenia w serwisie specjalistycznym zajmującym się naprawą wałów.
magnum777 14-03-2024, 12:10 Witajcie ponownie,
myślę że na tym etapie mogę już coś napisać. Robię testy codziennie od dnia wymiany wału i pisk nie pojawił się ani razu, w końcu mi ulżyło.
Informacja że wał z s-max jest taki sam jest cenna, z Edge też jest na pewno taki sam.
Co do wymiany części w wale myślę że jest to nieopłacane o tyle że wał jest nierozbieralny "normalnie" - trzeba go rozbić na przegubach, złożyć to ponownie, wyważyć itp, więc nie zrobimy tego sami w warunkach domowego warsztatu.
W każdym razie ja tak jak pisałem wyżej, wymieniłem wał i problem ustąpił, operacja jest do zrobienia z kanału na spokojnie, trochę cierpliwości i czasu i ogarnięte.
Rondel_Smax16 04-10-2024, 20:45 Czesc,
Kupilem wlasnie smaxa awd 2016 2.0 tdci.
Po kilku dniach zaczal wlasnie "gwizdac" zauwazalne jest to przy powolnym przyspieszaniu czasem zanika i jest cisza.
Czy ktos moze okreslic dokladnie co bylo powodem? Z tego co widze to lozysko na wale lub wal.
Pozdrawiam
magnum777 03-11-2024, 11:55 Hej,
tak jak pisałem - u mnie wał. Regeneracja kosztuje tyle że nie ma sensu tego robić bo nie wiadomo czy to dokładnie któryś z krzyżaków czy któreś z łożysk. najlepiej jeżeli masz możliwość kup używkę i podmień, zobaczysz.
|
|