Zobacz pełną wersję : [Kuga 2008-2012] Sterowanie radia działa prawidłowo tylko jeżeli są włączone światła mijania

szajens
08-01-2024, 23:05
Witam, Ford Kuga mk1 2009 miałem światła xenony które włączały się razem z zapłonem, usunąłem bezpiecznik 110. Teraz włączają się za pomocą przełącznika. Okazało się że radio załączało się po włączeniu świateł mijania, przerobiłem aby załączało się po stacyjce. Jednak gdy światła nie są włączone wariuje sterowanie radiem z kierownicy, gdy światła włączę jest ok. Przy wyłączonych radio robi się głośniej bądź ciszej, losowo, na zmianę. Nie chodzi o światła postojowe tylko właśnie ksenony jako mijania. Nie wiem co za magik tam namieszał, ale nie mam pomysłu gdzie szukać. Z tego co widziałem na zdjęciach w internecie ze sterowania radia wychodzą tylko 3 piny

Antej
09-01-2024, 05:01
Masz nadal burdel w bezpiecznikach.

szajens
09-01-2024, 05:57
Ok, dzięki za wskazówkę. Przewód dociągnąłem osobny do radia bo na czerwonym a kostce radia było napięcie właśnie dopiero jak się włączyło światła mijania. Czy jeszcze trzeba wyjąć jakiś bezpiecznik czy szukać druciarstwa? Edit: tak się jeszcze zastanawiam co wspólnego ma sterowanie radia z kierownicy ze światłami mijania

pankrakus
09-01-2024, 21:04
[...]
tak się jeszcze zastanawiam co wspólnego ma sterowanie radia z kierownicy ze światłami mijania

Czyżby szyna CAN?

pozdrawiam

Antej
09-01-2024, 22:16
Nie

szajens
10-01-2024, 07:30
Ok, a ktoś może kojarzy który bezpiecznik odpowiada za... nie wiem jak to nazwać, załączenie sterowania z kierownicy?

Antej
10-01-2024, 08:03
Nie ma takiego.

Napiszę ponownie, masz burdel w bezpiecznikach i takie są efekty.
Sam go sobie zrobiłeś.

Zrobisz wszystko jak trzeba i wszystkie podane usterki znikną.

szajens
10-01-2024, 09:27
No sam go sobie nie zrobiłem, bo auto kupiłem kilka lat temu, nigdy nic przy nim nie grzebałem. Ale widzę że ktoś wcześniej tak. Jak wiesz bezpieczników tam masa. Wtyczek, kabli też. Nie mam pojęcia jak te sterowanie jest rozwiązane, dlatego przyszedłem zapytać na forum.

Antej
10-01-2024, 09:30
sam go sobie nie zrobiłem

, usunąłem bezpiecznik 110

To zdecyduj się, Ty czy nie Ty.

szajens
10-01-2024, 11:40
Wyczytałem na forum że aby światła same nie włączały się z zapłonem trzeba usunąć f110. No i teraz się nie włączają. W takim razie podpowiedź który powinienem wyciągnąć. Włącznik do świateł mam ten bez auto

Edit: f110 Zasilanie przełącznika świateł napięciem zapłonu dla włączenia świateł dziennych

Nadal nie rozumiem jak w fordzie może mieć coś wspólnego włączenie świateł do działania manetki radia, dziwna sprawa

Edit2: Wraca bezpiecznik F110 na miejsce, ale chciałbym pozbyć się automatycznego włączania świateł postojowych i mijania po tzw zapłonie. Chciałbym też aby radio włączało się nie ze światłami a po zapłonie, we wtyczce zółty jest +12V stały, ale czerwony +12V jest dopiero po włączeniu świateł mijania

tedi_k
13-01-2024, 09:47
...czerwony +12V jest dopiero po włączeniu świateł mijania

To nie ma nic wspólnego z fabryką"...

... nigdy nic przy nim nie grzebałem. Ale widzę że ktoś wcześniej tak....

Takie "cuda" to tylko w wyniku działania "sprytnych, choć zupełnie niefachowych rączek"...
Nikt tu nie zgadnie co za "druciarstwo" w tym aucie zostało "odwalone"...

Antej
13-01-2024, 10:00
Czyli kolega uzupełnił bezpieczbik F110, bardzo dobrze.

Jakie ma teraz kolega zastrzeżenia do dzialania elektryki w aucie?

Kuga Mk1 ma w radiu dwa plusy, stały i po zapłonie.
Jak w kostce radia nie było nic "dokladane", to powinno już działać zgodnie z fabryką.

szajens
13-01-2024, 21:00
To nie ma nic wspólnego z fabryką"...
No wolałem się upewnić. Nie miałem forda, nie wiedziałem jak to jest tam rozwiązane. Od razu wydawało mi się to dziwne, ale wolałem się upewnić zanim rozpruje pół deski rozdzielczej :D

Czyli kolega uzupełnił bezpieczbik F110, bardzo dobrze.
Tak
Jakie ma teraz kolega zastrzeżenia do dzialania elektryki w aucie?
Po włączeniu zapłonu, włączają się światła postojowe oraz światła mijania. Włącznik świateł nie ma pozycji AUTO

Kuga Mk1 ma w radiu dwa plusy, stały i po zapłonie.
Jak w kostce radia nie było nic "dokladane", to powinno już działać zgodnie z fabryką.
Stały jest, ale zamiast po zapłonie jest "po światłach mijania" :D

Musze przejrzeć okolice skrzynki bezpieczników, samochód ma dołożony alarm i czujniki cofania.

szajens
03-02-2024, 15:40
Ok, sprawa ogarnięta. Wszystko jak powinno być. Teraz chciałbym pozbyć się automatycznego włączania świateł mijania z zapłonem. Czy dobrze rozumiem że jest to bezpiecznik 110?

Antej
03-02-2024, 15:42
Ok, sprawa ogarnięta. Wszystko jak powinno być

Przyjść na forum z wyciągniętą ręką "daj" pomoc, to kolega potrafił.

Napisać dla kolejnych, co zostało zrobione, już nie.

szajens
03-02-2024, 17:29
:) też prawda, tylko że to był przypadek indywidualny, wyciąłem sporo kabli dokładanych przez kolejnych montażystów.

A więc tak: Radio to nie był typowy chińczyk, tylko Pioneer MVH-AV290BT. Sterowanie z kierownicy odbywa się poprzez "Interfejs rezystancyjny 4/083" który był schowany głęboko pod radiem. Przy braku zasilania tego interfejsu wywoływał właśnie efekt ściszania, zwiększania głośności, zwyczajnie wariował. Nie zdawałem sobie sprawy że jest coś pomiędzy manetką a radiem.

Niżej w instalacji został obcięty przewód "po stacyjce" (nie było go widać) i w jego miejsce ktoś podłączył do radia przewód ze świateł mijania (szedł ze skrzynki bezpieczników). Tym samym przewodem był właśnie sterowany ten interfejs, choć wpięty był w innym miejscu.

Oprócz niego szło jeszcze kilka "po zapłonie" które walały się tam luźno, nie mam pojęcia po co.

Wywaliłem jeszcze alarm Logic Can LC4 Ford którego nie używałem, a który wyglądał jakby Pan spod sklepu go podłączał.

Chyba wszystko :D

Wypinam bezpiecznik 110 10A - Zasilanie przełącznika świateł napięciem zapłonu dla włączenia świateł dziennych. I światła nie załączają się wraz z zapłonem. Chce tylko potwierdzenia czy to na pewno dobry trop.

Jeszcze mam dziwne pytanie, Kuga rok 2009 a date na licznikach/zegarach można ustawiać od 2004 do 2014, co jest?

Antej
03-02-2024, 17:38
Radio to nie był typowy chińczyk, tylko Pioneer MVH-AV290BTChyba gdzieś mi w całej tej historii umknęło że nie rozmawiamy o fabrycznym radiu z Kugi g:galy

Więc na przyszłość, proszę nas oświecać o takim odstępstwie od fabrycznych rozwiązań.

szajens
03-02-2024, 17:44
Chyba gdzieś mi w całej tej historii umknęło że nie rozmawiamy o fabrycznym radiu z Kugi g:galy

Przeczytałem i okazało się że to mi umknęło aby o tym napisać. :570:

pilaf55
14-12-2024, 18:17
Wymieniał ktoś zintegrowane radio z panelem klimatyzacji na radio android i osobny panel klimatyzacji?