Arek78Lodz
30-05-2024, 08:44
Posiadam radio ford focus sync 1 z navigacja. Po odpieciu radia sa 2 wtyczki i potrzebuje schemat tych wtyczek do czego sa te kabelki.
Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Schemat do wtyczki radia Arek78Lodz 30-05-2024, 08:44 Posiadam radio ford focus sync 1 z navigacja. Po odpieciu radia sa 2 wtyczki i potrzebuje schemat tych wtyczek do czego sa te kabelki. kubaw20055 30-05-2024, 09:13 ACM: https://i.imgur.com/ruDJT56.png ACM-APIM: https://i.imgur.com/DPlCUr9.png Arek78Lodz 30-05-2024, 12:46 Super!!! Dzieki wielkie!!! Teraz nastepny etap. Pytanie o kostkę ACM: PIN 2: CTRL MOD (nie wiem co to oznacza?) ZASILANIE ANTENY (tego szukam) #REAR WINDOW (tylne okno). Poszukuje zasilania anteny dachowej do wzmocnienia sygnału radia FM. Antena dachowa jest z GPS. I teraz zagwozdka radio daje zasilanie na antene DAB czy daje zasilanie na DAB (jest na bocznej szybie bagaznika) i FM (która jest na dachu). Potrzebne mi to jest do podłaczenia radia android które czsem slabo lapie sygnał. Orginalne radio po podpieciu anteny lapie ten sygnał super. tomao 30-05-2024, 13:13 DAB Antena dachowa jest odpowiedzialna za AM, FM, DAB i GPS. Na szybie to dodatkowa FM, może jej nie być. edmun 30-05-2024, 13:24 Antena dachowa jest z GPS. Osobiście polecam kupić za 35-50 zł zwykłą antenę GPS i podpiąć pod gniazdo fakra i odpuścić tą wbudowaną bo ona zazwyczaj lubi się psuć i łapie coraz mniej sygnału z satelit. A taka tania podpięta w Focusie działa naprawdę dobrze (od lat) u wielu użytkowników. thesperado 30-05-2024, 14:15 Potrzebne mi to jest do podłaczenia radia android które czsem slabo lapie sygnał Było już o tym wspominane, że stopka anteny dachowej (bez znaczenia DAB czy nie) potrzebuje zasilania dodatkowego ze złącza radia, a radio Android możne tego nie gwarantować. Wzmacniacz anten na szybach zasilany jest przewodem antenowym. W przypadku radia Android te anteny można pominąć. zygzak73 30-05-2024, 15:12 Potrzebne mi to jest do podłaczenia radia android które czsem slabo lapie sygnał. Orginalne radio po podpieciu anteny lapie ten sygnał super. Moje chińskie radio z androidem też słabo łapało, okazało się że nie tą antenę wpiąłem. Biała, która idzie do radia, to ta z szyby, dachowa to czarna wchodząca do nawigacji i tą trzeba podpiąć. W moim nie trzeba było jej dodatkowo zasiać, radio samo to załatwiło. Arek78Lodz 31-05-2024, 08:25 Osobiście polecam kupić za 35-50 zł zwykłą antenę GPS i podpiąć pod gniazdo fakra i odpuścić tą wbudowaną bo ona zazwyczaj lubi się psuć i łapie coraz mniej sygnału z satelit. A taka tania podpięta w Focusie działa naprawdę dobrze (od lat) u wielu użytkowników. Ta dachowa GPS padła jakies 5 lat temu. Kupiłem druga zainstalowałem w obudowie lusterka zamiast chyba czujnika deszczu. Długo łapała pozycje. Teraz z radiem android dostałem nową. Z początku ta nową chciałem pominąć bo myślałem że sie tamta podłączy ale były inne złacza. W efekcie koncowym założyłem ta co dostałem z radiem android. Pozycje łapie ekspresowo i jest we wnece za radiem. Ale nie o ta antene chodziło tylko FM,AM,DAB i zasilanie wzmacniacza. Radio ma wypuszczone zasilanie anteny ale nie podlaczone do kostki. W necie jest bardzo duzo informacji gdzie ludzie dokladaja jakies separatory, wzmacniacze zamiast wykorzystać to co maja w wiazce. Teraz wiem że podepne sobie zasilanie anteny z radia w pin nr2 i bedzie to tak jak powinno byc bez dokladania kolejnych cudów. matti393 31-05-2024, 17:31 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) Daj znać czy pomogło. Też mam radio android z tym że te raczej z dolnej półki. Z tego co przeglądałem forum to wina słabej jakości sygnału nie zawsze jest zasilanie anteny a układ odpowiedzialny za radio fm bo chińczyki wstawiali różne lepsze gorsze. Jakość rosła wraz z ceną :P Arek78Lodz 31-05-2024, 20:03 No ja mam radio 1 albo 2 wersje od góry. Tzn procek 8 rdzeni (2*A75+6*A55) 8gb ram 128gb pamieci, modul radia TDA7708 i zaplacilem za niego 950 zl. Do tego dokupilem wczesniej klamke z kamerka bo w orginale padlo podswietlenie tablicy (koszt w PL od 300zl bez kamery) koszt na ali 118 zl. Póki co wszystko fajnie trybi. Jutro podlacze ten kabelek i dam znac co i jak. zygzak73 01-06-2024, 10:02 Dostałeś z tym radiem oddzielny canbus box? Takie małe pudełko wpinane do radia z wiązką? U mnie nie było i mam problem z czujnikami parkowania, działają z dużym opóźnieniem. Dasz linka gdzie kupowałeś? Arek78Lodz 01-06-2024, 21:07 Wiec tak jak posprawdzalem to mam zasilanie anteny zarówno od radia jak i w aucie. Ale znalazłem też wadę. Ta przejściówka między radiem a kablem anteny trzeba poruszać bo ona coś nie styka. Jak poruszałem i ściskałem mocniej to od razu wskoczył RDS radio zaczelo wyraźniej grać. Lecz nie udało się złapać tyłu stacji co na fabrycznym radiu. U mnie radio fabryczne ma podłączone 2 anteny dachowa i z szyby - są to fabryczne anteny. Teraz jest podłączona tylko dachowa. Kupując radio dostałem komplet wiązek z canbus ale nie mogę się dogadać z chinolem czy muszę mieć kabel wchodzący do canbus i wychodzący. Na chwilę obecną mam tam wtknięte kable tylko z jednej strony. Czujniki i kamera cofania działają idealnie. Na kierownicy przyciski też działają ale np jak puszczam muzykę to jak przytrzymałem przycisk na kierownicy dłużej to przewijało piosenkę. Teraz tego nie umie ustawić bądź to nie działa. Następnym etapem jest wywalenie sync1 mimo że jakieś tam apki są do połączenia ale nie działa mi USB. Chce też fabryczny mikrofon który jest pod podsufitka podłączyć bezpośrednio do radia. Pozbywając się sync1 nie będę miał funkcji powiadamiania służb gdyby był wypadek. Lecz gdy mam sparowany telefon z sync i radiem android to po zakończeniu rozmowy w radiu zawiesza się dźwięk- jest cisza. Więc rozliczyłem telefon z sync i jest tylko połączony z radiem. Tu wrzucam link do ogłoszenia https://pl.aliexpress.com/item/1005006375948937.html?spm=a2g0o.order_list.order_l ist_main.4.30a81c24Eg1pLl&gatewayAdapt=glo2pol zygzak73 02-06-2024, 10:30 Ja mam Hizpo S8, https://pl.aliexpress.com/item/1005005750058338.html?spm=a2g0o.order_detail.order _detail_item.3.7bcb43cecSFnlr&gatewayAdapt=glo2pol. Wygląda, że can decoder jest wbudowany w płytę z przyciskami. Wszystko działa poza czujnikami parkowania, włączają się ale z dużym opóźnieniem, przez co są bezużyteczne. Jak Chińczyk nic na to nie poradzi to chyba oddam. Mam wrażenie, że na xda mignęła mi informacja że ten mikrofon z samochodu nie będzie pasował, jest innego typu. Podłączyłem ten zewnętrzny, który jest w zestawie i jest w miarę ok. Na forum radzą też mechanicznie odłączyć ten wbudowany. Przy okazji - wiesz może jak podłączyć usb, które jest między siedzeniami? Czy w okolicy radia jest jakieś złącze? Do tego służy ten kabelek miniusb z zestawu? Też go mam. Arek78Lodz 02-06-2024, 11:56 Przeanalizowalem Twoje ogloszenie ale zbytnio sie nie zaglebiałem. U Ciebie canbus - not included czyli nie wystepuje, nie dodano. Wg mnie trzeba obejrzec filmiki na YT gdzie jest to radio i zobaczyc czy wystepuje canbus. Jesli tak to go dokupic byc moze z wiazka. Mikrofon na bank nie bedzie pasował bo ma inna wtyczke ale mozna dolutowac mini jack i juz bedzie pasował lub poprostu odciac wtyk od mikrofonu i gniazdo przy radiu, lutujac same przewody. USB miedzy siedzeniami podlaczone jest do modulu SYNC. Te moduły miały wejscia na mini usb lub zwykla kostke. Ja mam zwykla kostke. trzeba wiec go rozpiac na wysokosci lewarka dzwigni biegow od strony pasazera i tam podpiac zlacze mini usb (tylko ono jest takie specyficzne ze zwykle mini usb nie podejdzie trzeba kuic orginal lub odciac zaczepy) a z drugiej wtyk usb. Na amazonie znalazlem taki kabelek co wpinasz w ta zlaczke mini usb brzy biegach i w gniazdo usb w module (czy radiu android) zygzak73 02-06-2024, 12:14 Chyba rozwiązałem problem z czujnikami. I przy okazji mam podejrzenie graniczące z pewnością, że ten can bus box w nowych zestawach dla mk3 jest zintegrowany z tą ramką z przyciskami: https://xdaforums.com/attachments/20240522_154807-jpg.6109105 To jest ta 20pinowa wtyczka pod chinchami. U mnie problem był taki, że jeden pin się wysunął, pewnie przy wkładaniu, nie był dobrze zatrzaśnięty. Po poprawieniu czujniki parkowania działają pięknie :lol: Cóż, chyba mi się nie chce rozgrzebywać konsoli żeby podłączyć to usb. Tam i tak będzie na stałe pendrive podłączony, więc równie dobrze może być w schowku. :lol: Co do mikrofonu - nie chodziło o złącze tylko typ samego mikrofonu ( elektretowy? ) i chyba konieczność zasilania ( przedwzmacniacz? ). Odpuściłem, rozważam tylko wpuszczenie tego nowego w miejsce gdzie jest tamten. Arek78Lodz 02-06-2024, 14:27 Wszystko zalezy co sie chce. Mnie poki co tez sie nie chce a juz dawno bym to zrobil.:D Ale przyjdzie taka godzina że mnie to wnerwi i to zmienie. Najwazniejsze to dolozyc jeszcze 2 kamere wsteczna do przyczepy tak by w razie czego była 2 kamera cofania. |