Dinar
02-12-2007, 12:45
Witam-czy można przedłużyć przewód antenowy o około 1metr mam combi i trochę jest za krótki- i nie odbije się to na odbiorze cb radia.
Zobacz pełną wersję : CB radio-antena Dinar 02-12-2007, 12:45 Witam-czy można przedłużyć przewód antenowy o około 1metr mam combi i trochę jest za krótki- i nie odbije się to na odbiorze cb radia. bblo 02-12-2007, 12:55 Możesz przedłużyć, tylko później należałoby zestroić antenę wraz z kablem - poszukaj kogoś, kto ma w Twojej okolicy SWR miarkę i Ci pomoże Dinar 02-12-2007, 16:26 Dziękuje za fachową poradę jak najszybciej postaram sie dostroić antenę.. Riko 03-12-2007, 07:21 na 100 % jeżeli antena była poprzednio dobrze zestrojona to nie ma potrzeby stroic ponownie. inaczej gdybyś znieniał długośc samego pręta od anteny. Wtedy jest konieczne strojenie. bblo 03-12-2007, 09:03 na 100 % jeżeli antena była poprzednio dobrze zestrojona to nie ma potrzeby stroic ponownie. inaczej gdybyś znieniał długośc samego pręta od anteny. Wtedy jest konieczne strojenie. Raczej jesteś w błędzie, właśnie strojenie anteny z kablem polega na zmianie długości pręta anteny. Stroi się po to, aby dopasować długość kabla do anteny. Wyjaśnienie i potwierdzenie powyższego np. tutaj - http://www.antyradary.strefa.pl/html/st ... ny_cb.html (http://www.antyradary.strefa.pl/html/strojenie_anteny_cb.html) Dinar 03-12-2007, 09:10 Witam RIKO-dziękuje za odpowiedz. Riko 04-12-2007, 18:11 Raczej jesteś w błędzie, wielokrotnie zmieniałem długość kabla i mimo to nie potrezbowałem stroić radia. Przeczytałem link który podałeś i rzeczywiście jest tam napisane o kablu ale doprawdy nie wiem dlaczego. Ja jestem w tej dziedzinie praktykiem. pozdrawiam bblo 07-12-2007, 09:09 Raczej jesteś w błędzie, wielokrotnie zmieniałem długość kabla i mimo to nie potrezbowałem stroić radia. Przeczytałem link który podałeś i rzeczywiście jest tam napisane o kablu ale doprawdy nie wiem dlaczego. Ja jestem w tej dziedzinie praktykiem. pozdrawiam a robiłeś pomiary SWR'a, bo nie wiem w jaki sposób sprawdzałeś że antena jest dostrojona? Nawet na dużej odchyłce SWR od 1 będziesz odbierał innych, gorzej będzie z zasięgiem i ewentualnymi stratami mocy przy nadawaniu( oddawanymi w postaci ciepła ), które mogą skutkować spaleniem końcówki mocy radia. Ja również pozdrawiam Dinar 07-12-2007, 19:53 Witam ponownie-przedłużyłem kabel o 80 cm i pomiary SWR okazały sie dobre mam antene Sirio - 100cm. [ Dodano: 10-12-2007, 20:00 ] Wnoszę poprawkę do poprzedniego postu o przedłużeniu kabla-poprzedni pomiar zrobiłem u miescowego elektronika SWR był w miare dobry ale dzisiaj zrobilem u sibirowców na gierkowce kolo Częstochowy i oni wyrzucili mi złaczki które zastosowałem - 2szt- i założyli nowy kabel oszywiscie dłuższy i zestroili teraz jest super -ucieli kawałek masztu w antenie--pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.Dinar.... Kefir 16-02-2008, 10:36 wydłużałem kabel przy sirio do 6,5m i po podłączeniu swr-miarki był miodzio, aczkolwiek każda ingerencja w kabel powinna się kończyć pomiarem dla pewności. Jeszcze pytanko: czy zmieniał ktoś kabel w bardziej markowych antenach typu np President? chodzi o to że dostęp do lutu jest uciążliwszy, a nie chcąc czegoś zepsuć - wolę zapytać. Dlaczego to robię? 60-cio cm President śmiga tak samo jak moje 1,2m sirio i jest po prostu wygodniejszy. Dinar 16-02-2008, 14:41 Ja właśnie wyrzuciłem [prezydent floryda] taką antene,mieszkam w górach i zasięg na niej był słaby, teraz po zmianie[sirio100cm] jest o wiele lepiej,radze nie zmieniać,a poczytać stronę, http://www.CB radio.pl -- są też inne dane o antenach-strojeniach. antyradary.pl |