Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] Nadmuch powietrza - po odpaleniu trzeba przekręcać na ciepłe

maniek91
06-07-2024, 14:23
Witam,
Nie znalazłem podobnego tematu z moim problemem wiec zakładam nowy.
Problem z nadmuchem ale dość dziwny. Najbardziej daje się we znaki w okresie letnim mianowicie:

Po uruchomieniu silnika z nadmuchu leci ciepłe powietrze, a na panelu ustawione LO. Trzeba przekręcić pokrętło na ciepłe, chwilę odczekać aż się wszystko przestawi i spowrotem przekręcić na LO i wtedy leci już chłodne z nawiewu. I tak za każdym razem po uruchomieniu silnika.

Problem bardzo upierdliwy szczególnie gdy się robi krótkie przejazdy.
W czym może być problem?
Dodam że chodzi o sam nawiew z wyłączoną klimą.
Auto z klimatyzacja dwustrefową.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Pozdrawiam serdecznie.

Vultar
07-07-2024, 09:30
Piszesz, że dzieje się to na wyłączonej klimatyzacji zaraz po odpaleniu. Jak dla mnie jest wszystko ok, silnik po odpaleniu jest zimny więc nie oddaje ciepła do nagrzewnicy, samochód nagrzewa się od słońca (szczególnie czarny) i nie wystarczy otworzyć na chwilę drzwi, nawiew musi się wystudzić.
Chyba że masz webasto.

maniek91
10-07-2024, 08:35
Nie mam webasto. Tak jak pisałem wystarczy wykonać ruch pokrętłem na ciepłe i wrócić spowrotem na LO I wszystko jest w porządku, z nawiewu leci takie jak powinno, tylko taki manewr trzeba wykonywać za każdym razem po uruchomieniu auta.

lisek40
10-07-2024, 10:05
Może klapki się wieszają?
Aby zresetować klimatyzację trzeba zresetować moduł FCIM Forscanem. Klapy się wtedy od nowa skalibrują

maniek91
10-07-2024, 22:03
Mądrego to i miło posłuchać.
Rozumiem że nie da się tego zrobić z panelu sterowania?