Zbyszekdaw
03-12-2007, 20:11
Co to jest AVC? Chodzi mi o skrót w radiu. Będę wdzięczny za odpowiedź :fcp1
Zobacz pełną wersję : Co to jest AVC? Zbyszekdaw 03-12-2007, 20:11 Co to jest AVC? Chodzi mi o skrót w radiu. Będę wdzięczny za odpowiedź :fcp1 Unitral 03-12-2007, 20:18 AVC- głośność regulowana w zależności od prędkości jazdy Pozdrawiam ps. w jakim radyjku Cię to interesuje ? husky83 04-12-2007, 07:44 Cytat z instrukcji obsługi ;-) To akurat z części "2000/3000 Traffic i 4000" Automatyczna regulacja poziomu głośności (AVC) Funkcja ta nie jest dostępna w niektórych modelach i wówczas nie pojawia się w menu. Naciskaj przycisk MENU, aż na wyświetlaczu ukaże się napis pokazany na rysunku obok. Następnie za pomocą przycisku SEEK włącz lub wyłącz tę funkcję. • Gdy funkcja ta jest włączona, układ AVC zwiększa lub zmniejsza poziom głośności, kompensując hałas podczas jazdy. • Przyciskiem SEEK można dokonywać ustawień lub wyłączyć tą funkcję. Im wyższy numer jest wybrany, tym większy stopień kompensacji. Na wyświetlaczu wskazywany jest aktualnie wybrany poziom. grzemo 04-12-2007, 18:59 AVC jest super :fcp7 Zatrzymujesz się na światłach: pasażerowie nie trują że radio za głośno. Jedziesz 120km/h: ci sami pasażerowie nie trują, że nie słyszą wiadomości. A wszystko bez dotykania pokrętła (przycisku) głośności. Po kilku dniach nie możesz sobie wyobrazić, że kiedyś było inaczej. Unitral 04-12-2007, 19:07 grzemo, czy to AVC jest w seryjnych radyjkach w foczce ? myśle o 6000CD :) bo wogóle w nim nie grzebałem jeszcze - gdyż planuję wymienić na coś porządniejszego :) Pozdrawiam grzemo 04-12-2007, 19:24 czy to AVC jest w seryjnych radyjkach w foczce W moim FF II jest właśnie 6000CD (fabryczne) i ma AVC. Ale zdaje mi się, że modelu 6000CD jest kilka wersji. Nie mam pewności co do ich funkcjonalności. Kiedyś już pisałem w jakimś poście, że ja nie zamieniłbym tego radia fabrycznego na inne. I ze względów estetycznych i akustycznych. Dla mnie jakość dźwięku z zestawem 6 głośników jest (jak na samochód, a nie salę koncertową) zadowalająca. mancat 05-12-2007, 11:09 Witam! Mam 6000CD w Focusie z 2003 roku, radio ma funkcję AVC. smiechu 05-12-2007, 15:27 Świetna sprawa. Właśnie niedawno ze szwagrem jadąc rozmawialiśmy czemu nikt nie wymyślił, żeby radio automatycznie dostosowywało poziom głośności do poziomu hałasu wewnątrz auta. A tu proszę, taka niespodzianka :fcp1 Niestety w swoim focusie nie mam fabrycznego radyjka, a radio Sony, które zamontował poprzedni właściciel niestety tej funkcji nie posiada. Unitral 05-12-2007, 20:06 czy aby ta funkcja działała musi być jakis dodatkowy kabel informujący o prękości ? Jeśli tak to który to w fabrycznej instalacji? Czy radio samo wyłapuje częstotliwość z alternatora w instalacji ? Pozdrawiam grzemo 05-12-2007, 22:54 czy aby ta funkcja działała musi być jakis dodatkowy kabel informujący o prękości ? Jeśli tak to który to w fabrycznej instalacji? Czy radio samo wyłapuje częstotliwość z alternatora w instalacji ? To bardzo dobre pytanie. Próbowałem kiedyś "powyć" silnikiem na postoju - radio nie zmieniło głośności. Czyli raczej nie reaguje na rzeczywisty "poziom hałasu". Wygląda więc na to, że faktycznie reaguje na prędkość. Inżynierski nos mi podpowiada, że zasada działania AVC jest prostsza niż mogło by się wydawać. Ale jaka - oto jest pytanie :fcp5 Duże piwko za odpowiedź :fcp29 Jester 06-12-2007, 09:32 Podpowiedź: ze skrzyni biegów wychodzi sygnał prędkości w postaci elektrycznej. Wszyscy, którym padł przetwornik wiedzą gdzie on jest i jak trudno go wyjąć. Nie jest specjalnie trudnym zadaniem podłączyć ten sygnał do prędkościomierza i radia jednocześnie. Prawdopodobnie jest to sygnał znormalizowany. Radia klasy nieco wyższej niż najniższa powinny mieć odpowiednie wejście. Np Blaupunkt w samochodzie mojego ojca ma ok 10 lat (kaseciak) i ma już takie wejście. Unitral 06-12-2007, 10:18 no tak ,tylko jak bezpośrednio podłączysz się pod ten czujnik to nic z tego nie będzie - bo nie jest sterowany masą... Więc ptanie który przwód w fabrycznej instalacji to "ten kabelek" ? Pozdrawiam Riko 06-12-2007, 10:46 Ja mam foke z 2001 r i tam jest kaseciak i o dziwo jest w nim AVC Jak ustawiłem na +7 to niestety nic nie działa . Gdybybyło sprawne byłoby fajnie . Ale3 jak to zronić ? :fcp11 arturek 06-12-2007, 11:15 Ja mam foke z 2001 r i tam jest kaseciak i o dziwo jest w nim AVC Jak ustawiłem na +7 to niestety nic nie działa . Gdybybyło sprawne byłoby fajnie . Ale3 jak to zronić ? :fcp11 - Musisz mieć radio z głośnością na gałce. - jeśli masz gałkowe, to sprawdzasz, czy podpięta trzecia wtyczka (na tej wtyczce jest AVC + joystick + tel. mute) Opis tutaj: http://www.fordclubpolska.org/pliki/Foc ... montaz.pdf (http://www.fordclubpolska.org/pliki/Focus_joystick_montaz.pdf) To bardzo dobre pytanie. Próbowałem kiedyś "powyć" silnikiem na postoju - radio nie zmieniło głośności. Czyli raczej nie reaguje na rzeczywisty "poziom hałasu". Wygląda więc na to, że faktycznie reaguje na prędkość. Inżynierski nos mi podpowiada, że zasada działania AVC jest prostsza niż mogło by się wydawać. Ale jaka - oto jest pytanie :fcp5 Duże piwko za odpowiedź :fcp29 Przecież AVC ma związek z JAZDĄ a nie wyciem (czyli obrotami silnika). Trzeba było podnieść samochód aby swobodnie obracały się koła. pozdrawiam Arturek Madaw 06-12-2007, 13:37 Ja wczoraj szperałem w radiu (Radio 6000CD) i znalazłem AVC :) Ustawiłem na +7 i mmm.... jest wyśmienicie ;) Riko 06-12-2007, 14:34 Ok.Arturek - ja mam radio z gałka , wtyczka musi być podpieta bo działa joystick, a AVC miestety nie , to moze jeszcze coś w ustawieniach, albo uszkodzone jest czy co ? Po opisach to AVC musia byc fajne więc drąze temat bo by sie przydało :fcp11 arturek 06-12-2007, 16:43 Ja mam radio Ford 5000 i u mnie AVC działa. Mam ustawione na +4. Jak ustawiłem na +7 to już przy 80km/h była duża róznica. Niestety nie mam pomysłu co jeszcze może być nie tak Riko 06-12-2007, 20:33 ... a może ja to mam tylko oczekuje niewiadomo czego .. czy mógłbys opisać mniej więcej kiedy tzn przy jakich prędkościach i jaka jest różnica w skali siły głosu jest to tak widoczne ze nawet ja to zauważę? :fcp19 grzemo 06-12-2007, 22:47 przy jakich prędkościach i jaka jest różnica w skali siły głosu Zrób tak jak ja: ustaw AVC na +7. Na postoju ustaw radio niezbyt głośno, ale tak żeby było wyraźnie słychać. Teraz rozpędź się do, powiedzmy, 100km/h. Przy braku AVC będziesz miał kłopot z odsłuchem radia. Niemal intuicyjnie sięgniesz do pokrętła żeby zrobić głośniej. Mając AVC ten problem nie wystąpi. Wręcz przeciwnie, przy ustawieniu AVC na +7 odniesiesz wrażenie (skąd inąd słuszne) że ktoś "zrobił głośniej". Faktycznie po dłuższym korzystaniu z AVC tej różnicy głośności nie zauważasz, wydaje ci się że jest to zupełnie normalne i nigdy nie było inaczej. Przecież AVC ma związek z JAZDĄ a nie wyciem AVC ma kompensować hałas wewnątrz kabiny. A żródła hałasu mogą być różne, w tym wysokie obroty. Związek AVC z JAZDĄ jest tylko efektem przyjętego sposobu "detekcji poziomu hałasu" (o ile jest tak w rzeczywistości, bo do tej pory nikt jednoznacznie nie potwierdził, że jest wykorzystywana informacja o prędkości). Riko 07-12-2007, 06:34 [quote="grzemo" Na postoju ustaw radio niezbyt głośno, [/quote] może jestem upierdliwy ale na jaką głośność (jaką cyfrę) proponujesz ustawic radyjko, zeby było to "widoczne" arturek 07-12-2007, 12:46 Na postoju ustaw radio niezbyt głośno, może jestem upierdliwy ale na jaką głośność (jaką cyfrę) proponujesz ustawic radyjko, zeby było to "widoczne" Ja normalnie słucham głośność między 5 a 7. Jak dałem AVC +7 to przy 80 -100km/h było wyraźnie głośniej ddzilins 07-12-2007, 16:02 może jestem upierdliwy ale na jaką głośność (jaką cyfrę) proponujesz ustawic radyjko, zeby było to "widoczne" A ja proponuję podczas jazdy z prędkością powiedzmy około 80 km/h albo większą pozmieniać sobie to AVC od 7 aż do wyłączenia i odwrotnie...słychać wtedy wyraźną zmianę głośności :fcp2 Riko 07-12-2007, 19:27 wszystko sie wyjasniło ! :fcp5 przyjechał mój synek ze studiów czyli jesy ode mnie wiele madrzejszy. Wsidł w auto i zapytał ? Dlaczego to radio sie samo podgłasnia.??? Z tego ze jestem głuchy akurat sie nie załamuję, ale z tego ze mam madrzejsze dzieci jestem dumny. Dzięki bardzo za cierpliwość. Sorry za upierdliwośc :fcp19 Wszystko jest ok oprócz mnie :fcp19 grzemo 07-12-2007, 20:25 Mam jeszcze trochę namieszać :fcp9 :fcp12 Jest jeszcze jedna sytuacja, kiedy radio się samo podgłaśnia. Niektóre stacje radiowe wysyłają kod TP w trakcie nadawania informacji o ruchu drogowym. Jeżeli funkcja ta będzie w odbiorniku uaktywniona, to w trakcie nadawania informacji drogowych głośność "sama" wzrośnie. :fcp4 Riko 08-12-2007, 11:58 Jest jeszcze jedna sytuacja, kiedy radio się samo podgłaśnia. to akurat przestudiowałem tutaj http://www.pisi.com.pl/skroty.htm i nie zaskoczyło to mnie :fcp4 Unitral 08-12-2007, 14:30 Mam jeszcze trochę namieszać :fcp9 :fcp12 Jest jeszcze jedna sytuacja, kiedy radio się samo podgłaśnia. Niektóre stacje radiowe wysyłają kod TP w trakcie nadawania informacji o ruchu drogowym. Jeżeli funkcja ta będzie w odbiorniku uaktywniona, to w trakcie nadawania informacji drogowych głośność "sama" wzrośnie. :fcp4 potwierdzam - zwłaszcza czeskie i austriackie stacje radiowe z tego korzystają:) grzemo 08-12-2007, 18:38 potwierdzam - zwłaszcza czeskie i austriackie stacje radiowe z tego korzystają:) Nasz RMF też. Przed Wszystkimi Świętymi mało zawału nie dostałem jak się radio rozwrzeszczało. A wszystko przez to, że kiedyś na próbę włączyłem tę funkcję, żadnego efektu nie było, zostawiłem ... no i masz :fcp15 |