Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Zagotowany płyn chłodniczy ?
Kamilllllll123 06-10-2024, 19:06 Cześć. Wczoraj na postoju auto było uruchomione około 3 godzin. Jak wyłączyłem słyszałem, że coś leci, a tam plyn chłodzący się zagotował. Temperatura na zegarach była.ok, w teście pokazała 91 stopni. Dziś jadąc autem próbując je zagrzać mocniej dobijało w pidach etc 99 i 80 stopni. Oba parametry są takie same. W każdym razie auto nie wywalolo plynu. Teraz pytanie dlaczego się zagrzało?
jak stało na postoju to wiatrak chłodnicy działał?
Kamilllllll123 06-10-2024, 20:17 jak stało na postoju to wiatrak chłodnicy działał?
Tego niewiem, a wiatrak w jakiej temperaturze się włącza? Bo ja dobiłem do 91 wczoraj jak tak długo stałem w miejscu (sprawdziłem w teście). A dziś to 84 to był max jak mocno dawałem mu w dupe ale w trakcie jazdy..
gregor75 11-10-2024, 22:06 Jaka była temp. na zewnątrz ? Bo zagotować diesla na postoju to trochę trudno jest , nawet jak wiatrak się nie uruchamia . Masz jakiś problem z układem chłodzenia
darmodziej 12-10-2024, 10:12 Zagotowany plyn chlodniczy ?A może to spaliny w układzie chłodzenia?
Kamilllllll123 12-10-2024, 18:22 Jaka była temp. na zewnątrz ? Bo zagotować diesla na postoju to trochę trudno jest , nawet jak wiatrak się nie uruchamia . Masz jakiś problem z układem chłodzenia
Dziś zrobiłem test. Auto chodziło około 2 godzin, obserwowałem temperature w forscanie. Nie było żadnego wycieku. Gdy pogazowalem żeby te 90 przebił dobiło do 95 i sprawdziłem i był wyciek korkiem.. natomiast wiatrak nie chodził. Wiem, że na krótko działa, wiem, że po odpaleniu w forscanie pokazuje że chodzi jego wartość 10.20 jak pid jego patrzylem (kreci się) potem na zero stoi.
95 i sprawdziłem i był wyciek korkiem
Spróbuj podmienić korek, bo przy tej temperaturze jeszcze nie powinno być takiego ciśnienia, żeby już upuszczał.
darmodziej 12-10-2024, 20:54 dobiło do 95 i sprawdziłem i był wyciek korkiem.. natomiast wiatrak nie chodził.95, to raczej za niska temperatura do włączenia wentylatora, natomiast ten wyciek sugeruje, że do układu chłodzenia dostają się spaliny. Prawdopodobnie uszczelka pod głowicą puszcza spaliny do układu chłodzenia.
gregor75 12-10-2024, 20:56 najpierw spróbuj po taniości , czyli podmiana korka
Kamilllllll123 13-10-2024, 12:29 95, to raczej za niska temperatura do włączenia wentylatora, natomiast ten wyciek sugeruje, że do układu chłodzenia dostają się spaliny. Prawdopodobnie uszczelka pod głowicą puszcza spaliny do układu chłodzenia.
Ech, liczyłem, że to nie uszczelka pod glowica...
Nawet jakbym kupił korek, który niepuszcza plynu, to przy takiej temperaturze plyn powinien się podnieść, aż do kortka ? Termostat więc odpada ?
darmodziej 13-10-2024, 14:23 Udaj się do fachowca, niech sprawdzi, czy termostat się otwiera, czy w układzie chłodzenia nie ma spalin, bo takie zgadywanie na odległość może Cię tylko narazić na niepotrzebne koszty.
Kamilllllll123 13-10-2024, 15:21 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
Niemam aktualnie gdzie. Ogólnie to tak, nie grzeje mi się auto w trasie. Niemam babelkow w płynie I brak oleju w płynie jak i masełka w oleju ... mój korek wygląda tak ..
darmodziej 13-10-2024, 15:53 To, że do układu chłodzenia dostają się spaliny nie musi oznaczać, że olej też.nie grzeje mi się auto w trasie.To świadczy, że termostat raczej jest w porządku. Dla pewności sprawdź, czy chłodnica jest ciepła, gdy silnik się zagrzeje.
N7h4k4lr 13-10-2024, 15:58 Dizel na postoju raczej raczej nie osiąga temp , która umożliwiłaby zagotowanie płynu.
Kamilllllll123 13-10-2024, 19:58 To, że do układu chłodzenia dostają się spaliny nie musi oznaczać, że olej też.To świadczy, że termostat raczej jest w porządku. Dla pewności sprawdź, czy chłodnica jest ciepła, gdy silnik się zagrzeje.
Ale po czym stwierdzamy, że się dostają. Sprawdzałem brak babelkow. Dziś w trasie przetestowałem go 160 jechałem ciężko było osiągnąć te 87 stopni. Tak czy siak sucho. Ok, zmieniłem korek na właściwy(bo nakrecilem ten od pojemnika z płynem co się kupuje ) ale uszkodzony bo niema tego czujnika tam przy 94 jak go grzałem na postoju sucho. Przy odpusczeniu sobie stoi nic temperatura spadła do 90.. potem postanowiłem go znów przegazowac i przy 96 wyciek korkiem.. xd ale trochę jak delikatnie spadła temperatura to git.
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
No ciężko było te 94 stopnie wcześniej zrobić aż poleci plyn korkiem który był zły gdy wróciłem do starego uszkodz9neg9 przy 94 było ok, temperatura spadła jak odpuściłem nic nie leciało ale jak prsegazowalem go do 96 to puściło i korkiem poszedł trochę wyciek.
darmodziej 13-10-2024, 20:18 postanowiłem go znów przegazowac i przy 96 wyciek korkiem.To może układ chłodzenia jest zapowietrzony?
Kamilllllll123 13-10-2024, 21:31 A jak to najlepiej sprawdzic ? Dodam, że goście os klimy niepotrafili dojść dlaczego nie działa..
Kamil1803 01-11-2024, 14:50 2 tygodnie temu miałem pacjenta na warsztacie, Kuga 2.0 TDCi, pęknięty wirnik pompy wody. Objawy to wysoka temperatura i bardzo duże ciśnienie w układzie chłodzenia.
|
|