Zobacz pełną wersję : [Transit i Tourneo Custom 2012-2023] Wymiana radia Sync3 na 1 DIN.
Cześć Wam.
Mam do Was pytanie techniczne... Czy w Transicie Customie po lifcie - lata 2019-2022, można bez problemu wymienić radio z dużym ekranem Sync3 na to zwykłe 1 DIN (te małe jak na fotce), to jest chyba Panasonic T15114VA?
Na forum nie znalazłem informacji na wymianę radia w tą stronę, a to chyba jednak nie to samo. :-( Wymaga to jakichś dodatkowych programowań czy coś, bo nie wiem czy są sprzężone z komputerem pokładowym?
Planuję niebawem kupno Transita Customa w tym roczniku i są z różnymi radiami.
Nie chcę dużego ekranu, bo mam inne plany na nawigację, kamerkę, itp., a zależy mi tylko na zwykłym radiu z fabrycznym zestawem głośnomówiącym BT. Będę wdzięczny za odpowiedź. ;-)
Kiedyś miałem nowego Tourneo Customa 2019 z Sync3 i jednak to nie jest to, co ja potrzebuję.
pankrakus 23-10-2024, 19:10 Witam
Nie spotkałem na forum ani jednej osoby która by robiła taką przeróbkę,
nawet z radiem z wersji "bieda edyszyn"
pozdrawiam
pankrakus
Wiem, generalnie robi się upgrade, a nie downgrade. :-D
Ja potrzebuję zwykłe radio, aby ekran od sync3 nie zasłaniał mi deski rozdzielczej, bo chcę zamontować coś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/1005007556827436.html?gatewayAdapt=glo2pol
aby mieć dowolną navi, zsynchronizowany kalendarz ze swoim telefonem do automatycznego wczytywania adresów do navi, audiobook-player, aplikację do traffic na drogach i dowolne apl. ze sklepu google i nadal czujniki parkowania oraz kamerkę na tył.
Teraz mam chińskie radio z androidem za 1600 pln i działa świetnie za wyjątkiem zestawu głośnomówiącego i samej funkcji radia FM - w mieście OK, a poza już same szumy. Kiepski procesor FM. Dlatego teraz chcę mieć te funkcje i normalne radio z zestawem głośnomówiącym. Tego nie da mi Sync3.
Wiez o tym ze w Sync 3 jest bardzo sprawne AndroidAuto?
Kolejna sprawa zestaw BT w podstawowym radio brzmi dużo gorzej niż w Sync3.
Jak da się w jedną, to i w drugą też. Jeśli są opisane wymiany na sync 3 i nie wymaga to cięcia deski, to nie ma się czego bać. Programowanie po wszystkim na pewno będzie trzeba zrobić.
Wiez o tym ze w Sync 3 jest bardzo sprawne AndroidAuto?
Kolejna sprawa zestaw BT w podstawowym radio brzmi dużo gorzej niż w Sync3.
Dziękuję za odp. Miałem Tourneo Customa z Sync3 i strasznie mi się wieszało radio w AndroidAuto zaraz po włączeniu navi lub jak próbowałem przejść między aplikacjami na radiu i to mnie zraziło. Druga sprawa, że dużo pracuję z klientami cały czas notuję w telefonie w specjalnej apl. to co z nimi ustalam. Zmierzam do tego, że nie chcę dodatkowo drenować baterii telefonu na stałym połączeniu AndroidAuto, które na pewno pobiera dużo więcej energii niż samo połączenie BT. Szkoda mi baterii, tym bardziej, że sami wiecie jak teraz robią telefony - "jednorazówki", bo żeby wymienić baterię, to trzeba rozklejać ekran.
Co do porównania BT w Sync3 i podstawowym radiu, to wezmę to pod uwagę. Dziękuję. Faktycznie w Sync3 zestaw głośnomówiący był najlepszy z jakim się spotkałem -> przy Vmax producenta w Tourneo ~185 km/h rozmawiałem normalnie przez tel. i byłem normalnie słyszalny, bez krzyczenia i szumów z otoczenia, i ja też wszystko dobrze słyszałem. Tu się zgodzę w więcej niż 100%. ;-)
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
Przypuszczam, że tak, ale nie wiem jak. Rozmawiałem z gościem, który sprzedaje wiązki do przeróbki z 1 DIN i Sync2 na Sync3 mówił, że ma ramkę do tego radia 1 DIN i że to niby tylko przełączenie radii. Nie podzielam jego opinii, ponieważ porównując na necie oba radia, to mają całkowicie inne gniazda, więc to nie zwykłe Plug&Play. Co do programowania, możesz powiedzieć coś więcej? ASO czy uniwersalne oprogramowanie warsztatowe diagnostyczne, czy może jakieś specjalne?
Przerobka wiazki to jedno, trzeba będzie zrobić przejsciowki na złącza, albo ciąć instalację.
Trzeba nauczyć auto, co ma na wyposażeniu, nie "każdy zaklad" oraz ASO też nie, po prostu ktoś z wiedzą "co klikać" w konfiguracji.
Dekory, mocowania, moduły, wszystko do wymiany.
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
Czyli wyższa szkoła jazdy. Twoim zdaniem może nie być warte zabawy? Jak sądzę masz niezbędną wiedzę do tego, bawiłbyś się w swoim aucie, czy za dużo "babrania"?
Jak to napisałeś, to się zastanawiam ile cm ponad deskę rozdzielczą wystaje ekran radia Sync3? Może nie warto ewentualnie wymieniać radia, tylko dołożyć takie urządzenie, jakie Wam pokazałem w linku. Nie wiem tylko czy ekran Sync3 nie będzie go zasłaniał.
O tą całą wymianę radia pytam, bo nie chcę, aby rodzaj fabrycznego radia determinował wybór auta, dlatego doceniam Wasze odpowiedzi, pomoc i sugestie. ;-)
....Może nie warto ewentualnie wymieniać radia, tylko dołożyć takie urządzenie, jakie Wam pokazałem w linku. Nie wiem tylko czy ekran Sync3 nie będzie go zasłaniał...
KONCEPCAJA TAKIEJ WYMIANY JEST TOTALNIE "OD CZAPY"!!!
Sync3 w tym roczniku są nowej generacji, z szybszym procesorem. Działają bez żadnego problemu.
KAŻY "chinol" będzie działał zupełnie beznadziejnie w stosunku do Sync3.
Jakość KAŻDEGO "chinola" będzie kłuła w oczy w stosunku do Sync3.
Więc zamiast tego Transita od razu sugeruję sobie kupiż ŻUKA i zainstalować w nim takiego chinola. Będzie to "dobrana para".:one:
Haha, Żuka chyba sobie odpuszczę, trochę za głośny i za wolny na przejażdżkę min. 700 km. A tak serio, to pomyślę, ale obawiam się, że Sync3 nie zastąpi mi pełnego androida. Jak już kupię samochód i zdecyduję się na zakup tego gadżetu, to pokażę efekt. ;-)
Uważam, że Sync3 na 1 DIN to poroniony pomysł. Już chyba lepiej by było zakupić jakiś tablet z ekosystemem producenta telefonu jeśli taki jest, jeśli nie ma to też bym wybrał tablet.
...zakupić jakiś tablet z ekosystemem producenta telefonu jeśli taki jest... .
Właśnie taki tablet sobie upatrzyłem, zerknij na link z mojego drugiego postu i do niego się przymierzam, jak już będę miał auto, a te już zaliczkowałem i jest z radiem 1 DIN, więc obejdzie się bez przeróbek i zmiany radia. :-)
Cześć Wam. :) Wracam do tematu. Samochód odbieram w najbliższy czwartek i jest z radiem 1 DIN, więc obejdzie się bez przeróbek. :D
Mam już też urządzenie z linka, który Wam pokazywałem, ale dopiero w piątek będę podłączał i tutaj potrzebuję Waszej pomocy. Dostałem od sprzedającego zdjęcie z instrukcją podłączenia urządzenia w skrzynce bezpiecznikowej. Urządzenie ma być w teorii cały czas w trybie czuwania, jako automatyczne włączenie nagrywania przy próbie majstrowania przy aucie lub próbie kradzieży. Pomożecie i wskażecie gdzie się z tym wpiąć? Pacjent to Ford Transit Custom, 2019 r., 2.0 EcoBlue, 130 KM.
W załączeniu urządzenie do podłączenia i instrukcja od sprzedającego.
A tutaj znalazłem rozpiskę bezpieczników w samochodzie, ale niestety niewiele mi to mówi. :(
https://autobezpieczniki.pl/ford-transit-custom-tourneo-custom-2019-2020-skrzynka-bezpiecznikow/
Jak podłączę, to pokażę Wam efekt. :wink:
|
|