Zobacz pełną wersję : [Escape - Kuga USA] Jakie paliwo do 2,0 Ecoboost ( benzyna) ?
Kobusz1973 14-02-2025, 21:44 Dobry wieczór,
Na jakim paliwie powinno się jeździć silnikiem benzynowym 2,0 ecoboost w jakby nie było amerykańskim Escape gdzie nie ma takiej benzyny jak u nas?
Pytam ponieważ zachciało mi się tańszej Pb95 i po trochę po ponad baku wyskoczył check ( znaczek usterki silnika )
Jak podawał Forscan" wysoka wartość przepływu w układzie EVAP" - " usterka sporadyczna przeszła w stałą" ... wykasowałem usterki zmieniając wcześniej paliwo na Pb98- jakieś 3/4 baku do pełnego z końcówką PB95
... jak na razie 400km nic nie wyskoczyło...
Powodem mogła byc beznzyna Pb95 ??
pozdrawiam
Grzegorz
...." wysoka wartość przepływu w układzie EVAP" - " usterka sporadyczna przeszła w stałą" ...
Bez związku z PB95. Zresztą amerykańska benzyna nie jest lepsza od PB95. Jeżdzi się "normalnie" na tym paliwie - bez znaczenia, że auto z Ameryki.
Usterka EVAP - to standard dla aut z USA. Można sobie poczytać w dziale Mondeo o EVAP w Fusionach. Bogaty wątek i jest tam wszytko o tym co się uszkodziło i jak to naprawić.
Kobusz1973 15-02-2025, 08:42 Czy to nie czasem kwestia dodatków do benzyny tu do 5% a w Pb95 aż 10% ...
... jak by nie patrzeć mogą trochę olewać jakość 95 ... u nas w okolicy czasem nie ma na niektórych stacjach 98 ....
krzysztofSJZ 15-02-2025, 10:02 u nas w okolicy czasem nie ma na niektórych stacjach 98
nie ma bo być może nie ma popytu ze względu na cenę, paliwo też się starzeje, 60-70 gr na litrze to dużo, Pb 95 nie ma aż 10% bio dodatków tylko do 10% max, co do jakości paliw masz rację, za mało kontroli jest, kiedyś uważałem że tankując np. na markowej stacji np. Orlen nikła szansa na oszustwa, niestety nawet tam oszukują i to zdrowo
I tak jest lepiej niz w czasach sprzed EU. Wtedy myślałem że tankujac na Shellu nie ryzykuję. Rzeczywistość zweryfikowała moje poglady (po wyczyszczeniu pompy wtryskowej auto wciąż nie zapalało, aż dostało paliwo ze słoika zamiast z baku).
Były stacje, z których trudno było wyjechać...
I były takie, po których czuć było moc. Tak wspominam Arala, ale widać uczciwość sie im nie opłacała.
Wracaǰac do tematu, teoretycznie lepiej lać 98, ale 95 krzywdy zrobić nie powinno. A usterkę zaworu EVAP wiążą raczej z tankowaniem "pod korek" zamiast do odbicia.
SenseiDro 15-02-2025, 12:26 ja leję wyłącznie 98, ale to ze względu na to, że silnik na bezpośredni wtrysk, skłonność do nagarowania i spalania stukowego, a paliwo 98 lepiej wypada w tym wypadku od 95
w ogóle to ford rekomenduje "paliwa premium" do silników ecoboost, a to, czy paliwo jest premium czy nie, nie określa liczba oktanów, nie zawsze
w stanach mają niższe liczby a mimo to, często lepsze paliwo
W USA inaczej liczą. Ich 87 to nasze 95, a nasze 98 to 91-93
ja leję wyłącznie 98...
Nikt tego Koledze nie zabroni.
Rozwineła się g... burza wokół jakości PB95/PB98 a EVAP MA DOKŁADNIE NIC WSPÓLNEGO Z JAKOŚCIĄ PALIWA.
Z pierwszego postu wynika jasno, że trzeba się zająć zapewne zaworem EVAP pod maską.
Kobusz1973 14-03-2025, 18:57 Próbowałem jeździć na 98 i 95 ... w zasadzie bez różnicy.
Ciekawostka dużo spadło mi spalanie po kolejnej drugiej wymianie oleju w skrzyni biegów ( podobno właściciel poprzedni wymienił 5000km wcześniej - statyczna )
Zlokalizowałem błąd P0456 i głównie P0496 na zmianę ....
Zaworek EVAP lekko przepuszczał powietrze przy przedmuchiwaniu
Niestety nie udało się zdjąć termicznie bez strat - poszły w ruch opaski i wąż gumowy....
... wcześniej jak zalecają za wielką kałużą oczyściłem wlew paliwa , ale nie dało rezultatów
na razie działa i nie wykazuje błędów.
Dziękuję za podpowiedzi.
Mam pytanie - tankowałeś do pierwszego odbicia, czy "pod korek"?
|
|