Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Jakie sprężyny i poduszki na przód?

Rogos_2008
08-04-2018, 08:36
Witam. Wczoraj wymieniając opony zauważyłem, że mam pękniętą sprężynę. Dziwi mnie to, że nie czuje żadnej różnicy w prowadzeniu pojazdu. Moje pytanie czy ktoś już wymieniał na przodzie, jaki jest koszt i prośba o przesłanie linku gdzie można kupić bo w intercarsie nie ma. Pozdrawiam

Fulara
08-04-2018, 08:41
allegro

Rogos_2008
08-04-2018, 08:54
Brak na allegro

Fulara
08-04-2018, 09:09
focusów jezdzi kilka milionów i nie ma sprężyn ?
nawet są do corvette 1964

Rogos_2008
08-04-2018, 09:21
Jak bym znalazł to bym nie prosił o pomoc ��

Fulara
08-04-2018, 09:28
http://allegro.pl/sprezyna-przod-kyb-ford-focus-mk3-c-max-mk2-oe-i7237223928.html

jesli tam nie ma do 2.0 tdci to napisz do goscia i Ci powie czy to podejdzie

karloss
08-04-2018, 12:19
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3316323113130-LS4027657-O8058-sprezyna-zawieszenia-przod.html

wg info są dwie na stanie i z tego co wiem te są na pierwszy montaż.

voodo
08-04-2018, 13:41
https://aparts.pl/partscatalogue/partslist.aspx?a=00036&b=09155&c=08058&d=0002&node=00188&pnode=0100011%2c0100113&sortc=quantity_sum&sortd=desc

Bartuś01
08-04-2018, 20:59
Co za zbieg okoliczności. Ja w dokładnie takich samych okolicznościach dowiedziałem sie że mam pękniętą sprężynę. Tylko u mnie było słychać strzelanie przy skrecaniu. Stąd moja dociekliwosc przy zamianie opon. Ja sprężyny kupilem normalnie w intercarsie (mowa o 2 szt. na przód). Cena razem z lozyskami górnego mocowania to ok. 400 zł. Ja kupilem kayaby, w sobote odebrałem auto. Prowadzi się tak jak po staremu czyli rewelacyjnie :) Różnicy w twardości auta nie zauważyłem. Mozliwe ze przód siedzi troszkę wyżej ale to pewnie siadzie za kilka dni.
Także niech intercars nie opowiada bzdur. :)

karloss
08-04-2018, 21:31
Ale gdzie Ci intercars pisze bzdury? Osobiście nic nie mam do intercars oprócz tego że dla klienta indywidualnego mają wysokie ceny.
Sam bym nie kupil sprężyn KYB, bardzo często ich wymiary (zwłaszcza dlugosc) jest większa od innych producentów. Dlatego nie spodziewaj się, że auto jakoś bardzo siadzie.

maureliusz
10-04-2018, 00:03
Popieram!
Też byk KYB nie kupił.
Co Wam siądzie? Polonezy mieliści z resorami... to może siadało. Nic nie siądzie.
Jak auto wyżej siedzi to nie może się tak samo prowadzić - z definicji i praw fizyki.

Ja bym nie kombinował:
- stać mnie to nowa w ASO lub odpowiednik MOTORCRAFT
- nie stać mnie to allegro

Wówczas wiem, że to dalej... ten sam KRÓL SZOS :-D

Bartuś01
10-04-2018, 17:36
Napisałem ze "możliwe" ze siedzi wyżej a nie ze jestem pewny ze pieje przód.
Tak jak wspomniałem ja różnicy w prowadzeniu nie widzę żadnej. Ważne ze są dwie , nowe i działa , i nie jest to Chińczyk....

Fawa
11-04-2018, 23:45
szukacie zamienników, a czy ktoś sprawdzał cenę sprzężyny ori w aso ?

maureliusz
12-04-2018, 08:09
szukacie zamienników, a czy ktoś sprawdzał cenę sprzężyny ori w aso ?

Bez sprawdzania mogę napisać.... DROGO :-)

Lepsza opcja to EWCar, FordEsklep itp.

Fawa
14-04-2018, 00:16
nie chcę źle pisać, lub z błędem, ale ostatnio widziałem ori sprężyny za chyba 150 zł

HarryH
15-04-2018, 16:00
Co za zbieg okoliczności. Ja w dokładnie takich samych okolicznościach dowiedziałem sie że mam pękniętą sprężynę. Tylko u mnie było słychać strzelanie przy skrecaniu.

Obojętnie w którą stronę skręcałeś?

Mi po ostatnim modowaniu coś charczy jak mocniej ruszę zwłaszcza przy lewoskręcie i nie mogę namierzyć co to.

Bartuś01
15-04-2018, 21:48
U mnie było słychać głównie na postoju. Niezależnie w która stronę skrecałem.Charakterystyczne "odprężenie" sprężyny. Czyli po prostu trochę takie rezonujące pukniecie...

zdzisiek664
01-02-2019, 01:26
Witam, podepnę się pod temat a mianowicie zauważyłem że mam pękniętą przednią sprężynę i teraz rodzi się pytanie jakie wybrać (LESJÖFORS /KYB)? Chodzi mi głównie o to aby po wymianie nie okazało się że nagle auto jest wyższe o 5 cm ,miał ktoś może z nimi do czynienia?

Bartuś01
03-02-2019, 13:59
Witaj. Ja mam KYB od roku. Auto nie siedzi wyżej sa tak samo twarde jak oryginały. Tak jak wyżej w wątku po zmianie sprężyn ( bo mi też strzeliła z przodu) nie zauważyłem nic niepokojacego czy zmiany charakterystyki zawiechy.

edimorton
16-11-2020, 09:21
Mam na sprężynach w przedliftowym Focusie MK3 trzy kropki: żółtą, czerwoną i niebieską. Orientuje się ktoś co to znaczy?
Mam też służbowego polifta i jest znaczenie miększy mimo o 100 tys mniejszego przebiegu, nawet za miękki w stosunku do mojego przedlifta. Zastanawiam się więc czy nie aby sportowego zawieszenia i pytanie czy można to wyczytać z tych oznaczeń.

konieczko5
16-11-2020, 18:27
...

Fulara
16-11-2020, 20:27
Kropki oznaczają stronę montazu

SRS
16-11-2020, 20:43
żółtą, czerwoną i niebieską. Orientuje się ktoś co to znaczy? twardość sprężyn Kropki oznaczają stronę montazu a którą stronę prawą/lewą , zewnętrzną/wewnętrzną :D w fordzie zawsze określano twardość sprężyn

Fulara
16-11-2020, 21:25
góra dół, co by żaden ciołek nie zrobił do góry nogami a później na forum pytał czemu mu auto same skręca :)

ps. nie mówię też, że kolory nie oznaczają twardości ale ciekawi mnie, co oznacza na jednej sprężynie 3 kropki: czerwona, fioletowa i żółta :)

SRS
16-11-2020, 22:12
góra dół, co by żaden ciołek nie zrobił do góry nogami a który kolor u góry ma się znajdować , proponuje przemyśleć swoją tezę bo kupy się nie trzyma

kzmuda1
16-11-2020, 22:25
góra dół, co by żaden ciołek nie zrobił do góry nogami :)

Kropki oznaczają stronę montazu

oj Boże brak słów ,kropki to twardość i koniec , a ciołkiem to możesz nazywać siebie tworząc dziwne hipotezy

Fulara
16-11-2020, 22:38
a który kolor u góry ma się znajdować , proponuje przemyśleć swoją tezę bo kupy się nie trzyma

jak są 3 obok siebie na jednym zwoju to jak który

nie widziałem jeszcze w aucie nowym ( bo o takich springach ori mówimy ) żeby kropki były na gorze sprężyny tylko zawsze na dole.

więc, oprócz twardości wyznaczają montaż.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/50ac75d71b6d.jpg (https://naforum.zapodaj.net/50ac75d71b6d.jpg.html)
zasada jest jedna. kropki zawsze do dołu i na zewnątrz

kzmuda1
16-11-2020, 22:47

wiesz co szkoda słów pisanych na ciebie, lepiej zamknąć temat, takie bzdury są bezistotne.

Fulara
16-11-2020, 22:50
wiesz co szkoda słów pisanych na ciebie, lepiej zamknąć temat, takie bzdury są bezistotne.

jeśli dostarczę Ci dokumentację, która o tym mówi, przeprosisz publicznie ?

kzmuda1
16-11-2020, 23:01
daj oficjalna procedure forda, wymianę sprężyny focus 2011 wzwyż ... nie bzdurz

jak przyjedzie do ciebie gość mondeo mk5 i kropki będzie miał na gorze , to wtedy powiesz ze jakiś ciołek na montażu w fabryce zepsuł , ale szkoda bo to był robot, możesz go obrażać , nie ma uczuć

temat do zamknięcia....

ps. a przeproś lepiej za "ciołków"

Fulara
17-11-2020, 05:41
robot się nie pomyli, a nawet jak się pomyli to jest takie coś jak kontrola jakości - ford zapomniał już o tej linii ? no jak patrzę na nowe to może.

wrzucę dokumentację jak znajdę

edimorton
17-11-2020, 09:17
Do klekota zawsze idzie twardsze zawieszenie.

Ok, może i tak ale... Zarówno polift, którym robię 60 tys. km rocznie jak i mój prywatny przedlift, którym jeździ głównie moja żona a ja może z 2-3 tys. km nim przejadę w roku, to diesle odpowiednio 1.6 i 1.5 tdci. A różnica w sztywności nadwozia i prowadzeniu jest diametralna, na korzyść przedlifta. Polift jest miękki jak ponton, zwłaszcza tył który przy dohamowaniu w zakręcie potrafi być nadsterowny.
Uprzedzając pytania, przedliftem zrobiłem służbowo 180 tysięcy km i był zdecydowaanie sztywniejszy i lepiej się prowadził niż polift ale nie tak dobrze jak mój prywatny, stąd zastanawiam się czy tam nie było jakichś twardszych sprężyn, nic nie było dłubane bo kupiłem go jako poleasingówkę (w pakiecie Gold X może to ma jakieś znaczenie). Poliftem z 2015 roku zrobiłem służbowo 200 tysięcy km i niedfawno dostałem młodszego z 2018 roku w dokładnie takiej samej konfiguracji jak poprzedni i jest tak samo miękki. Więc jakieś tam porównanie mam i zastanawiam się skąd takie różnice.

Bump:

temat do zamknięcia....

ps. a przeproś lepiej za "ciołków"

Zaraz zaraz, ja zadałem pytanie, wy się w międzyczasie pokłóciliście i zwyzywaliście a teraz chcecie zamykać mój temat?
A rozwiązania zagadki jak nie było tak nie ma, no poza tym że kropki oznaczają twardość jak w większości marek.

Dart8
17-11-2020, 10:43
Zaciekawił mnie ten temat, ponieważ zawsze myślałem, że kropki oznaczają twardość, a właściwie ich kolor.
W sklepie na pudełku może i są jakieś informacje od producenta , ale w fabryce na montażu są w "skrzyniach". Jak przypuszczam, pracownik nie posiada instrukcji/książki do jakiej wersji jakie sprężyny montować tylko po kolorach widzi. wg mnie byłoby to prostsze i szybsze.

......nie widziałem jeszcze w aucie nowym ( bo o takich springach ori mówimy ) żeby kropki były na gorze sprężyny tylko zawsze na dole.

zasada jest jedna. kropki zawsze do dołu i na zewnątrz
A co powiesz na takie ori? HB i Kombi, nie dość, że inne kolory to inaczej usytuowane, prawdopodobnie ma to związek z wersją nadwozia i ich ciężarem. ...i jak takie zamontować(zwłaszcza w HB) skoro twierdzisz, że są "na dole".
HB nr 1 (https://allegro.pl/oferta/sprezyna-tyl-ford-focus-mk3-hb-c-max-mk2-9244556426)
HB nr 2 (https://allegro.pl/oferta/sprezyny-tylne-2-sztuki-ford-focus-mk3-hatchback-9222153360)
kombi nr 1 (https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk3-lift-sprezyna-zawieszenia-tyl-kombi-9197913179)
kombi nr 2 (https://allegro.pl/oferta/sprezyna-tyl-ford-focus-mk3-kombi-2010-5400300918)

edimorton zobacz w ETIS jaką masz klasę obciążenia sprężyny (np.: Klasa obciaz. przedniej sprezyny-P
Klasa obciaz.tylnej sprezyny-V) i znając to zobaczyć w 7zap jakiemu numerowi części ori odpowiada dana klasa obciążenia. Ja tą drogą sprawdziłbym, tyle, że nie ma tam opisów samych klas, wartości obciążeń itd. i kupując innych producentów trzeba by szukać zamienników odpowiadających danemu numerowi ori z katalogu.

SRS
19-11-2020, 15:55
wrzucę dokumentację jak znajdę to gdzie ta jest dokumentacja techniczna Ford-a , o której mówiłeś , chciałbym się z nią zapoznać.

marcin9913
29-05-2021, 20:39
Pękł mi ostatni zwój w sprężynie przedniej przy przebiegu 130tys km.
Jakie sprężyny polecacie? Oryginał czy zamiennik?
Nie chcę niespodzianki że auto stanęło wyżej po wymianie sprężyn z przodu...

Antej
29-05-2021, 20:49
dobrej marki sprężyny
LESJOFORS

nycer
30-05-2021, 12:40
Ostatnio miałem ten sam problem w swoim focusie z tym że z tyłu. Pojechałem do Intercatsu kupiłem KYB i bardzo żałuję... Tył jest bardzo podniesiony i strasznie twardy. Auto dziwnie się prowadzi. Dlatego w najbliższym czasie będę wymieniał wszystkie i przód i tył.

konieczko5
02-06-2021, 10:23
...

pawel182
03-06-2021, 10:11
Witam. Wczoraj wymieniając opony zauważyłem, że mam pękniętą sprężynę. Dziwi mnie to, że nie czuje żadnej różnicy w prowadzeniu pojazdu. Moje pytanie czy ktoś już wymieniał na przodzie, jaki jest koszt i prośba o przesłanie linku gdzie można kupić bo w intercarsie nie ma. Pozdrawiam

Miałem kiedyś podobny przypadek w Fieście. Miałem pękniętą sprężynę auto jeździło normalnie nawet nie ściągało itp a dowiedziałem się przypadkowo dopiero przy wymianie amortyzatorów. Jak później skojarzyłem fakty to pół roku wcześniej podczas jazdy słyszałem mocne uderzenie gdzieś w okolicach koła spodu ale pomyślałem wtedy że to jakiś kamień mi odbił.
Niestety na szybko założyłem KYB bo tylko takie były - nie polecam sprężyny według mnie fatalnie resorują a po jakimś krótkim czasie na szczęście jedna z nich znowu pękła :)
Założyłem Lesjöfors - jak dla mnie rewelacyjne.

Fosgen
24-07-2022, 10:56
Żeby nie zakładać nowego wątku - w moim focusku mechanik wymienił tylne sprężyny (kayaba). No i na nich według mnie stoi za nisko. Między górną krawędzią opony a dolną częścią nadkola jest mniej więcej 3 cm prześwitu. A na moim osiedlu stoi identyczny jak mój i ten prześwit to ponad 5 cm. Podpowiedzcie proszę, jakie sprężyny powinny być ��

Fulara
24-07-2022, 11:01
Żeby nie zakładać nowego wątku - w moim focusku mechanik wymienił tylne sprężyny (kayaba). No i na nich według mnie stoi za nisko. Między górną krawędzią opony a dolną częścią nadkola jest mniej więcej 3 cm prześwitu. A na moim osiedlu stoi identyczny jak mój i ten prześwit to ponad 5 cm. Podpowiedzcie proszę, jakie sprężyny powinny być ��

ty się wysokością prześwitu nie martw tylko jedź na geometrię i zobacz kąty pochylenia koła. jeśli będą powyżej -2.2 bodajże to masz za bardzo koła położone i coś jest nie halo. bo przecież każdy przedszkolak wie, że wraz ze zmianą wysokości zmienia się KP koła.

czyli wymiana sprężyn zmienia zbieżność i KP. czyli wymiana sprężyn wymaga geometrii. więc jeśli geometria wykaże, że masz kąty OK to tak ma być, może ten drugi focus ma za wysoko.

proste nie ?

pardon14
12-03-2025, 20:41
Cześć!

Pękła mi sprężyna przy 135 tys. km, więc trzeba ją wymienić. Jaką firmę polecacie do zakupu sprężyn oraz poduszek z łożyskami?
Wydaje mi się, że moje sprężyny to Ford 1851893, ale proszę, potwierdźcie, czy to właściwy numer.
Cena oryginalnych sprężyn jest dość wysoka - 550 zł, a zestaw poduszek i łożysk kosztuje około 340 zł.
Słyszałem, że KYB produkowało sprężyny dla Forda, ale nie jestem pewny.
Kolor moich sprężyn to szary, niebieski i pomarańczowy.
Polecacie coś jeszcze wymienić przy tym czy wystarczy?

Focus 2011r. 1.6 Ecoboost.

Miłego dnia!

konieczko5
13-03-2025, 09:51
...