Zobacz pełną wersję : Moduł Bluetooth do nawigacji DENSO
Witam
Posiadam Mondeo z IX 2003 r z navi DENSO
Dużo się mówi o mapach do niej a ja mam pytanie z inne beczki.
Czy można do tej nawigacji dokupić moduł bluetooth do komunikacji z telefonem ?
W moim ASO się nie orientują.
Posiadam kabel z mocowaniem do nokii dość stary typ. Chciałbym jednak przerobić to na bardziej uniwersalną opcję z możliwośćią rozmowy poprzez car audio.
Czy taki moduł bluetooth będzię współgrał np z Sony Ericsson K750i ??
Ktoś spotkał się z takim modułem
Z góry dzięki za odpowiedź.
Chajd
MDMcapital 12-12-2007, 21:08 także penetruję net pod tym kontem i udało mi się ustalić iż
aby działało łącze bezprzewodowe należy dołożyć:
01406200 Sprachmodul 340,-Euro
01373247 Kabelsatz 154,- Euro (nur mit DVD Navi)
01333964 Mikrofon 40,- Euro
http://www.motor-talk.de/forum/mk3-dvd- ... tml?page=1 (http://www.motor-talk.de/forum/mk3-dvd-navi-bluetooth-nachruesten-t997496.html?page=1)
Jutro sprawdzę w serwisie czy mają to w katalogu :-)
Ale biorąc pod uwagę tą cenę to ja ich p...e
To jest cena telefonu z bezprzewodową słuchawką i rocznym abonamentem :514:
Witam
Już też trochę sieć przetrzepałem pod tym kątem
Nie wiem czy to o czym mówisz to nie jest tzw moduł do sterowania głosowego
Ponoć był takie ale nie wiem (bo sie nie znam na tyle) czy to jest konieczne
A mi zależy na tym - wchodze do Mondka właczam profil typu auto z bluetooth w telefonie i jak ktos dzwoni to wcisza navi i pokazuje numer a ja odbieram i gadam przez navi
Na brytyjskim forum wyczytalem że denso nie importuje przez bluetooth ksiazki z telefonu
Ale nawet sam numer wystarczylby
Motor-talk.de tez troche przeczesalem
A nawet pisalem maile do firm zajmujacych sie w Niemczech tym sprzetem
i nici.
Po za tym ponoć ci co maja bluetooth maja mase problemow z polaczeniem navi i telefonu :/
Mam ten oryginalny kabel do nokii i bede pytał magików od elektroniki czy tego nie da się jakoś połaczyć przejsciowką z innym telefonem
Pozdrowienia i jak będziesz cos wiedzial to dajk znać
Krzysieq 13-12-2007, 08:36 Witam
osobiście za taką kasę bym temat olał. Kolega mojego teścia ma Mondeo z 2007 roku z bluetoothem,sterowany głosem i nie słyszałem żeby narzekał na działanie tego układu.
Mi zamontowali w serwisie takie ustrojstwo:
http://www.alarm-professional.pl/produc ... 1228326d.. (http://www.alarm-professional.pl/product_info.php?products_id=64&osCsid=ae437b09260b2a7f1228326d..).
i szczerze napisze że działa bezproblemowo. Co prawda mam mały dodatkowy wyświetlacz w miejscu mocowania uchwytu, ale to dla nie żaden problem. Posiadam sterownie głosem, przy rozmowie telefonicznej automatycznie wycisza navi,radio lub CD. Mam do ponad roku i chwalę sobie to rozwiązanie. No i cena nie zabija.
Pozdrawiam
Witam!
Przerabiałem ten temat.Szukałem jakiś adapterów bluetooth i nic.
W serwisie też nie pomogli.
Skończyło się na tym że kupiłem zestaw nokii ck7w i działa bez problemów.
Witam
Podepnę się pod pytanie.
Czy zestaw bluetooth od nokii będzie też działał z Sony - Erikson?
Pytam bo ja mam nokię, a żona sony - erikson.
Generalnie czy zestaw bluetooth musi być do konkretnego modelu (nie zależy mi na ładowaniu telefonu). Teroretycznie bluetooth to pewien standard?
pozdrawiam
Arturek
MDMcapital 13-12-2007, 19:45 Witam
Podepnę się pod pytanie.
Czy zestaw bluetooth od nokii będzie też działał z Sony - Erikson?
Pytam bo ja mam nokię, a żona sony - erikson.
Generalnie czy zestaw bluetooth musi być do konkretnego modelu (nie zależy mi na ładowaniu telefonu). Teroretycznie bluetooth to pewien standard?
pozdrawiam
Arturek
Jak sam stwierdziłeś TO JEST STANDARD, a więc każdy telefon będzie współpracował, należy tylko każdy z nich AUTORYZOWAĆ - dodaćdo listy urządzeń obsługiwanych przez zestaw
[ Dodano: 13-12-2007, 19:51 ]
A mnie akurat intryguje ten element
Jak sama nazwa wskazuje przewód połączeniowy
Na podstawie opisu żył ( ich funkcji i ich miejsca podłączenia) reszta to już bajka
A mnie akurat intryguje ten element
Jak sama nazwa wskazuje przewód połączeniowy
Na podstawie opisu żył ( ich funkcji i ich miejsca podłączenia) reszta to już bajka
Mnie również to intryguje i prawdopodobnie to jest ten kabel który mam do nokii był już w aucie jak je kupiłem.
I teraz szukam elektronika co by na podstawie nokii przerobił na sony erikssona , generalnie przelutowanie okablowania (o ile to takie proste) nie powinno być bardzo drogie
JAk coś się uda to się pochwalę
MDMcapital 14-12-2007, 09:58 O ile dobrze kojarzę to masz zamiar korzystać z blu ?
A więc jaka to różnica ?
kolopeter 14-12-2007, 10:40 w sumie czy widzial ktos te moduly blue z denso. patrze w te instrukcje do denso , a tak o blue tylko jedna linijka ,zeby popatrzec w dodatkowe instrukcje , a w dodatkowych instrukcjach napisane juz jak uzywac. nie wiem czy to sie wpina jakos po kablach czy jak.... czy gdzies w zlacze w denso. w sumie aktywuje opcje blue z menu service i bawie sie tym ale nie polacze sie z telefonem. po przekreceniu kluczyka wszystkie opcje znikaja i dalej jest tylko mute. i juz nie wiem
O ile dobrze kojarzę to masz zamiar korzystać z blu ?
A więc jaka to różnica ?
Nie jestem elektornikiem wiec sie na tym nie znam
Zakładam, że połączenie kabla od nokii do gniazda SonyEricssona będzie prostsze.
A jeżeli powiedzie się połączyć to z jakimś niedrogim modułem bluetootha to jeszcze lepiej
Ale to już musi ocenić jakiś spec.
Poprobuje pogadać i zobacze co powiedzą
Jak sam stwierdziłeś TO JEST STANDARD, a więc każdy telefon będzie współpracował, należy tylko każdy z nich AUTORYZOWAĆ - dodaćdo listy urządzeń obsługiwanych przez zestaw
To dlaczego dany prducent do każdego modelu stosuje inny zestaw, nawet bez funkcji ładowania telefonu?
MDMcapital 14-12-2007, 11:20 Jak sam stwierdziłeś TO JEST STANDARD, a więc każdy telefon będzie współpracował, należy tylko każdy z nich AUTORYZOWAĆ - dodaćdo listy urządzeń obsługiwanych przez zestaw
To dlaczego dany prducent do każdego modelu stosuje inny zestaw, nawet bez funkcji ładowania telefonu?
Bo chodzi o ładowanie - inne gniazdo połączenia z telefonem -
Jeśli Ci nie zalerzy na ładowaniu telefonu - wtedy każdy tel. z funkcją bluetooth będzi mógł korzystać z zestawu głośnomówiącego :569:
[ Dodano: 06-01-2008, 16:07 ]
W instrukcji serwisowej znalazłem informację iż ten mod to RX-1C
Zestaw Nokii który jest montowany w Fordach do obsługi telefonu i BT
Co ciekawe - na wielu forach trwa zagorzała dyskusja jak to działa i co to za zestaw Nokii
Także nie tylko my mamy z tym problem
sobczakkac 27-04-2009, 23:07 Hej. Dawno tu się nic nie działo, więc wbijam.
Kupiłech sobie mondziaka z navi denso. Obok siedzenia pasażera wisi mi kabel. Dostałem też od sprzedawcy taka stacje dokującą do nokii. Na stacji wymieniono miedzy innymi nokie 6310i.
I tu problem. Załatwiłem sobie taką nokie od ojca z firmy, podłączyłem stację do kabla, wsadziłem tel do stacji i .... klops.
Jedyne co się zmieniło to to, że zaczyna podładowywać się tel. i tyle.
Myślałem, że jak podłączę tel do tej stacji dokującej to oprócz zasilania będę mógł sobie prowadzić rozmowy przez tel. korzystając z mikrofonu wiszącego koło lusterka wstecznego oraz z głośników samochodowych. Wiem że kolega zakłądający temat miał takie urządzenie. Działało u Ciebie? A pozostałe osoby ?
U mnie to działa. Tzn. można gadać przez ten mikrofon obok lusterka i słychać rozmowę w całym aucie. I automatycznie się wycisza radio (DENSO). I tylko tyle. Nie ma możliwości czytania sms-ów np. na ekranie DENSO itp.
....
Kupiłech sobie mondziaka z navi denso. Obok siedzenia pasażera wisi mi kabel. Dostałem też od sprzedawcy taka stacje dokującą do nokii. Na stacji wymieniono miedzy innymi nokie 6310i.
I tu problem. Załatwiłem sobie taką nokie od ojca z firmy, podłączyłem stację do kabla, wsadziłem tel do stacji i .... klops.
Jedyne co się zmieniło to to, że zaczyna podładowywać się tel. i tyle.
.........
A kto powiedział że musi działać. Być może stcja/moduł jest zepsuty, warto sprawdzić w serwisie Nokii.
Siemka trochę odświerzę temat. Mam inny problem, mianowicie do tej pory używałem BT i wszystko smigało było ok. Wczoraj chciałem skorzystać z telefonu i KLOPS po naciśnieciu przycisku PHONE tylko wyciszyło radio... zero reakcji.
risse1
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=60118&highlight=denso
XxXSTUDIXxX 20-04-2016, 11:06 O cos takiego mnie interesuje
TAPNIETE Z SGS5
mckenzie89 11-12-2017, 21:57 Witam. Wie ktoś gdzie znajduje się moduł bluetooth w focusie c max 2004 r? Posiadam radio denso i nie wiem czy mam bluetooth. Telefon nic nie znajduje. Czy jak nie ma tego modułu to wiązka jest już przygotowana? Gdyby była wiązka to wsytarczy jak dołoże moduł i mikrofon? Mikrofon jest zawsze w podsufitówce?
Jeśli na pilociku radia (na kolumnie kierownicy) jest napis i przycisk VOICE, to jest moduł BT.
Moduł jest za/nad schowkiem pasażera. Mikrofon w obudowie lampki przy lusterku.
Jak nie ma modułu, to szansa na wiązkę jest marna. A i finansowo dokładanie jej nie ma sensu, bo lepiej sprawdzi się uniwersalne radio z BT/USB i czym tam jeszcze zechcesz.
mckenzie89 - z którego miesiąca masz auto?
|