Zobacz pełną wersję : Jak przechowywać opony???
ADRIANO LEITE! 15-12-2007, 22:14 Wiem, że opony na felgach powinny leżeć jedna na drugiej (a same opony na stojąco), ale czy mogą być zawinięte w folie czy powinny być nieowinięte? Ostatnio zmobilizowałem się i umyłem sobie moje piękne aluski z oponami i po wysuszeniu powkładałem w worki i ułożyłem jedna na drugiej. Czy można w ten sposób przechować oponki przez zimę czy nie?
Dzięki za porady i pomoc!!!
Czy można w ten sposób przechować oponki przez zimę czy nie? w/g mnie mozna, tylko, ze ja bym je postawił a nie kładł.
Sam owinałem folia i poprzednio tez owijałem. Mam bez felg i opony połozyłem jedna na druga.
wrredusek 15-12-2007, 23:14 Też słyszałęm, że bez felg powinny leżeć a z felgami powinny stać. Ale czy to wielka zbrodnia zrobić inaczej, hmmm....wątpię.
Ale czy to wielka zbrodnia zrobić inaczej, hmmm....wątpię.ja tez, zwłaszcza, ze poprzednio stawiałem(nawet specjalny stojak sobie zrobiłem), ale co miesiac przekrecałem je co ok 45st. teraz nie zamierzam, więc połozyłem jedna na druga.
ADRIANO LEITE! 15-12-2007, 23:24 No to mi ćwieka zabiliście... NO NO!!! :fcp24 :fcp24 :fcp24
Czytałem w różnych motoryzacyjnych czasopismach, że właśnie same opony powinny być przechowywane na stojąco, a na felgach na leżąco, a Wy mówicie odwrotnie... Co do przekładanie ich co jakiś czas to nie ma problemu bo szybko to mogę zrobię.
Poza tym dzięki za szybkie odpowiedzi i Waszą reakcję!!! Serio!
Pozdrawiam!
tomiscorpio 15-12-2007, 23:26 Opony moga lezec i im nic nie bedzie. Jak maja stac to pewien czas trzeba obracac.
korek007 16-12-2007, 07:18 Witam
Wszędzie,gdzie była mowa o sposobie przechowywania opon, było napisane że opony na felgach przechowuje się na leżąco (można jedna na drugiej), natomiast same opony - na stojąco. Zresztą zobaczcie w sklepach i serwisach - tam nowe opony są ustawione pionowo.
Pozdrawiam :fcp29
Zresztą zobaczcie w sklepach i serwisach - tam nowe opony są ustawione pionowo. a w magazynach leza poziomo :P
ADRIANO LEITE! 17-12-2007, 13:27 A mam jeszcze jedno pytanie - ponoć powinno się upuścić nieco powietrza albo dodać więcej, żeby się nie odkształciły czy coś tam! To prawda i co trzeba dokładnie zrobić...??? :fcp15 :fcp9
To prawda i co trzeba dokładnie zrobić...??? :fcp15 :fcp9trzeba dokładnie zrobic to, co z kołem zapasowym. Połozyc je tak samo jak koło zapasowe i napompowac je tez tak samo.
Hildegard 17-12-2007, 20:02 Witam
Wszędzie,gdzie była mowa o sposobie przechowywania opon, było napisane że opony na felgach przechowuje się na leżąco (można jedna na drugiej), natomiast same opony - na stojąco. Zresztą zobaczcie w sklepach i serwisach - tam nowe opony są ustawione pionowo.
Pozdrawiam :fcp29
Dokladnie jest tak jak napisales (wedlug fachowcow),opon bez felg nie powinno sie klasc jedna na druga tylko stawiac i co jakis czas przekrecac ,z felgami kladzie sie jedna na druga ,lub sa specjalne stojaki do tego celu , ja dodatkowo traktuje na zime opony srodkiem do "pielegnacji" gumy.
opon bez felg nie powinno sie klasc jedna na drugadlaczego :?:
Hildegard 17-12-2007, 20:46 Mam ta broszure w pracy ,jutro przeczytam i napisze ,jezeli dobrze pamietam to opony bez felg kladzione jedna na druga moga sie odksztalcac .
Wiem , ze w magazynach ,sklepach itp. skladuja je jak im pasuje i nikt na to nie zwraca uwagi ,ale prawidlowo maja stac i jutro napisze dokladnie z jakiego powodu.
http://www.partneropony.pl/index.php?op ... &Itemid=57 (http://www.partneropony.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=57)
http://fazer600.wz.cz/opony/d/oponybezfelg.jpg
Ciekawi mnie co jest w tej broszurce, ale ciepło :)
Hildegard 17-12-2007, 21:02 Jak przechowywać opony i całe koła?
Same opony (bez felgi) - pionowo, tak jak w sklepie. Opony leżące jedna na drugiej na pewno się odkształcą, co również może zaistnieć jeśli leżą pojedynczo. Raz w miesiącu należy opony przekręcić i zamienić miejscami. Ogumienie najlepiej przechowywać w ciemnym pomieszczeniu a w żadnym wypadku na otwartej, nieosłoniętej przestrzeni.
http://www.carfocus.pl/index.php?aid=2293
Opony leżące jedna na drugiej na pewno się odkształcą, co również może zaistnieć jeśli leżą pojedynczo.ale jak beda stały to tez sie odkształcą. Na czym polega odkształcenie jesli lezą :?: i dlaczego jak leżą nawet pojedyńczo to też :?:Raz w miesiącu należy opony przekręcić i zamienić miejscami.przekrecać owszem, aby nie zrobiło sie jajo, a zamieniac miejscami, po co :?: czy jak jedna bedzie z lewej a druga z prawej i raz w miesiacu zamienimy ze ta z lewej teraz bedzie z prawej a ta z prawej bedzie z lewej, to czemy to słuzy :?: No chyba, zeby nie przyjeły jednej orientacji i np. ta z prawej, nie nie została nacjonalistką :D
tomiscorpio 17-12-2007, 22:55 Slawko nie kumam tego tez. Co ma sie odksztalcic na lezaco. Wlasnie jak stoja to nacisk jest caly czas na to same miejsce. A to ze opony stoja w sklepie to ze wzgledu na widocznosc bieznika itp itd. Bo jak by wsklepie polozyli jedna na druga to komu by sie chcialo ta z spodu wyciagac?
Nic im nie będzie - to tylko kilka miesięcy :) Dla nowych opon nie ma to takiego znaczenia. Poza tym każdy sposób jest dobry jeśli opony stoją w jednakowej temperaturze. Sam ciężar koła i opony są niczym w porównaniu z ciężarem samochodu. A co jak auto zostaje na miesiąc na parkingu kiedy wyjeżdzamy na wakacje? Zostawiamy kluczyki sąsiadowi, żeby przepychał je co tydzien o 30 cm? Zaczyna się robić śmiesznie :) Ustawiasz koła tam gdzie masz miejsca :) Możesz powiesić na ścianie i też im się krzywda nie stanie. Jeden komplet kół letnich trzymam poziomo, a jeden pionowo w piwnicy - nic się z nimi nie dzieje :) Najważniejsze jest, żeby w kole było odpowiednio wysokie ciśnienie kiedy jeździmy po drogach - to tak naprawdę wpływa na żywotność opony - o bezpieczeństwie mówić chyba nie muszę. Pozdrawiam!
wrredusek 18-12-2007, 06:48 A co jak auto zostaje na miesiąc na parkingu kiedy wyjeżdzamy na wakacje? Zostawiamy kluczyki sąsiadowi, żeby przepychał je co tydzien o 30 cm? Zaczyna się robić śmiesznie :)
Gdzie dają tyle urlopu naraz? I tyle kasy żeby wyjeżdżać bez samochodu? Mój samochód nigdy nie stał dłużej niż kilka dni :)
Hildegard 18-12-2007, 20:01 Ciekawi mnie ciepło
W cieple tez nie powinno sie opon przechowywac, tylko w chlodnych pomieszczeniach.
Oczywiscie kazdy robi jak mu pasuje i to jest jego prywatna sprawa.
To co wczesniej napisalem skopiowalem w internecie do tego dolaczylem adresy , zeby kazdy mogl przeczytac w orginale.
Sam stosuje sie rad "fachowcow" z tym ze ja przechowuje opony z felgami.
Opony bez felg nie zalecaja klasc jednej na drugiej ,lecz stawiac i powiedzmy raz w miesiacu troche przekrecic zeby uniknac deformacji.
W internecie jest o tym sporo wystarczy pogooglowac.
http://www.partneropony.pl/index.php?op ... &Itemid=57 (http://www.partneropony.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=57)
http://www.carfocus.pl/index.php?aid=2293
http://fazer600.wz.cz/opony/d/oponybezfelg.jpg
itd. ,itp.
problem w tym, ze wszedzie pisza, tak wolno , a tak nie wolno. Nigdzie nie piszą DLACZEGO :!:
Hildegard 18-12-2007, 20:23 Ja czytalem ,ze opona moze sie zdeformowac (bez felgi) jezeli jest zle skladowana.
Oczywiscie nie zawsze musi miec to miejsce , ale po co ryzykowac ?.
Gdzies tez czytalem ,ze te deformacje dotyczyly bardziej opon diagonalnych , a z radialnymi takich problemow juz nie ma.
Ja czytalem ,ze opona moze sie zdeformowac (bez felgi) jezeli jest zle skladowana. i racja, ale jesli połozysz dwie-trzy opony na siebie (leżace) to nic sie nie zdeformuje. Jesli tych opon połozysz 8-10 to im blizej gleby tym bardziej bedzie zdeformowana.
Ta deformacja polega na tym, ze ranty zchodza sie do siebie i po załozeniu jest problem z napompowaniem Nic innego sie nie stanie, no chyba, ze zbyt mocno są scisniete.
Wszyscy chcą kłaść, bo się wtedy więcej zmieści.Napompowane można , bo się nie zgniotą.Samych opon nie powinno się kłaść bo się spłaszczą - odkształci się część jezdna wzmacniana drutami i już nie powróci.Boki opony są miękkie i skonstruowane do zginania,dla tego nie szkodzi im postój w pionie , ale dobrze jest co jakiś czas je przekręć i opierać na dwóch punktach.
darek123 06-01-2008, 20:11 Ta deformacja polega na tym, ze ranty zchodza sie do siebie i po załozeniu jest problem z napompowaniem To prawda :fcp7 Pracowałem kilka sezonów w wulkanizacji i powiem z doświadczenia, ze opony przechowywane leżąco bez felg :-DEFORMOJA SIE :fcp7 :fcp7 :fcp7 Same opony powinno się stawiać pionowo lub wieszać. Ale co jakiś czas zmieniać ich położenie!A opony na felgach?naprawde niema różnicy,czy pionowo czy leżąco.Nawet co jakiś czas też powinno się do nich doglądać i sprawdzać czy mają ciśnienie.(nawet jeżeli przy składowaniu ono było!) jesli połozysz dwie-trzy opony na siebie (leżace) to nic sie nie zdeformuje. Już przy 4szt.leżących,ta na samym dole może się zdeformować! Miałem takie przypadki,że klient odjeżdżał bez wymiany przez zdeformowaną opone :fcp7 POZDRAWIAM! :fcp4
Miałem takie przypadki,że klient odjeżdżał bez wymiany przez zdeformowaną opone :fcp7 POZDRAWIAM!no co Ty, nie daliscie rady napompowac jej :?: przeciez sa sposoby :P
Hildegard 07-01-2008, 20:33 Same opony powinno się stawiać pionowo lub wieszać.
Opon bez felg , nie wolno wieszac .
darek123 08-01-2008, 17:17 Opon bez felg , nie wolno wieszac Mój błąd :fcp19 Faktycznie opon bez felg,nie wolno wieszać :fcp7 przeciez sa sposoby :P Niestety,ale gdy jest ruch,a pracuje sam!bo tak często bywało.Niema czasu na sposoby :fcp3 :fcp3 :fcp3
|
|