Zobacz pełną wersję : ile kilometrow na rezerwie???
pewnie zadam glupie pytanie, ale co tam :fcp2 mam focusa II i komputer pokazuje mi w tej chwili, ze na paliwie, jakie mam w baku, przejade jeszcze 66km (ponizej 80 pojawila sie kontrolka rezerwy). ile realnie moge na tym przejechac? koles w serwisie cos mowil (ale nie sluchalam, bo gapilam sie na moje nooooowe autko :fcp2 ), ze to nie do konca prawda, co wskazuje komputer, ze na ogol samochod wczesniej staje. oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze wszystko zalezy od jazdy, ale jak sie zblizam do koncowki paliwa, to jezdze jak stara baba :fcp27 , zeby bylo oszczedniej
Janeczek1975 18-12-2007, 20:00 No to nam zabiłaś ćwieka :fcp2
Tak średnio licząc to tego paliwa powinno być ok 10 l .
A moja rada : Nigdy nie jeździj do samego końca .Jak u mnie zapala się lampka z dystrybutorem , to od razu szukam najbliższej stacj . I nie zastanawiam się ile mam jeszcze w baku .
staram sie zawsze jak schodze ponizej 100km w baku juz jechac na stacje, ale dzisiaj juz mialam lekki zawal, jak jechalam na rezerwie, a kasy przy sobie nie mialam; dlatego sie zastanawiam, czy sensownie usunelam sobie kilka lat zycia, czy moglam byc spokojna ;)
Mannieek 18-12-2007, 21:11 ja na benzynie kiedyś do samej stacji dojechałem i 10m przed już zaczął szarpać. W książce forda pisze że jazda na rezerwie chodzi o silnik diesela jest niebezpieczna, taka przygoda może się zakończyć uszkodzeniem pompy wtryskowej a co za tym idzie wydanie kosmicznej ceny
TERBUH_B 18-12-2007, 21:32 Hey nie sugeruj sie wskazaniami kompa ja już kilka razy stanąłem . A komp wskazywał kilkanaście km
wlasnie ciekawa bylam NA ILE mozna sie sugerowac, w koncu po cos jest :fcp3
TERBUH_B 18-12-2007, 21:55 Poza tym jazda na rezerwie może spowodować uszkodzenie pompy paliwowej. Pompa jest smarowana i chłodzona paliwem!!!!!!U mnie gdy sie zapali kontrolka rezerwy to jazda na stacje.Komp wylicza średnie spalanie i czasami wariuje z tymi danymi. Więcmoja rada zapala się rezerwa tozapraszam na stację
Wszystkie samochody mają rezerwe na 100 km - ale to zależy od stylu jazdy- korki itd. ale 50 km to ja zawsze robię i robiłem innymi samochodami..
Tak jak pisał przedmówca, zależy od stylu jazdy i warunków.
Generalnie ok 100km w trasie powinno się zrobić, przy jeździe miejskiej krzyczy mi o tankowanie przy wskazaniu komputera 80km (restart kompa po tankowaniu i cały czas jazda po mieście).
Nowoczesne silniki nie lubią jak im braknie paliwa, nie lubią też paliwa z dna zbiornika, czasem siedzi tam paskudztwo nagromadzone przez lata.
nie lubią też paliwa z dna zbiornika, czasem siedzi tam paskudztwo nagromadzone przez lata.
Paliwo zawsze brane jest z dna zbiornika.
Niezależnie czy masz full czy rezerwę.
Ktoś raz powiedział głupstwo i teraz wszyscy to powtarzają.
Pozdrawiam
Wskazania komputera raz mnie juz oszukały dlatego radze Ci nie wierzyc w to co on pisze. Miałem podobno jeszcze 22 km do przejechania na baku....., a tu nagle zdławił sie i stoje ! Wogule to wg wskazani komputera jak jade to zamiast ubywac mi kilometrów do przejechania to sie dodają :fcp15 dlatego jak mam ok 60 km do końca to tankuje bo nie chce znowu stac. :fcp1
Pozdrawiam
Wogule to wg wskazani komputera jak jade to zamiast ubywac mi kilometrów do przejechania to sie dodają
To całkowicie normalne.
Komputer przelicza dystans do pokonania na podstawie chwilowego zużycia paliwa.
Jak akurat jedziesz ekonomicznie to ilość km się zwiększa, jak nagle zaczniesz deptać "do dechy" to dytans zacznie się zmniejszać.
Pozdrawiam
ja widze jeden plus jazdy na rezerwie - jezdzi sie oszczednie :P dzis udalo mi sie osiagnac magiczna liczbe 9.2/100km, juz daaaawno takiej cyfry nie widzialam! ale juz zatankowalam, wiec pewnie jutro znow bedzie 11.8/100km ;)
Ja nie mam komputera na pokładzie. Na rezerwie jeżdżę ok. 50km. I jeszcze nie zdarzyło mi się zatankować więcej niż 51 litrów. Bak ma pojemność 55l, co oznacza, że zostawiam sobie ok. 50km "marginesu" (silnik benzyna 1,6). Mimo, że nie mam komputera jakaś elektronika decyduje o momencie zapalenia kontrolki rezerwy w zależności od średniego spalania (na trasie kontrolka zapala się póżniej - gdy wskazówka jest niżej, a przy przewadze "miasta" odwrotnie).
O szkodliwości jazdy do wysuszenia baku też czytałem. Dotyczy to także benzyniaków.
Zuzka nie bierz tego do siebie ale, ( stać cię na takie autko a jeździsz na rezerwie, proszę o odrobinę powagi).
Ps. wskaźnik rezerwy informuje o niskim poziomie paliwa i konieczności zatankowania, swego czasu producenci preferowali w rezerwie ilość paliwa na 100km.
gres - oj zeby mnie bylo stac! moze kiedys... na razie rodzice sponsoruja :fcp27
Witam, to moze tak posiadam foke 1,6 benzynke z '99r i na rezawrie przejechałem dokładnie 96KM na trasie od czasu zaswiecenia sie kontrolki :fcp1
Pozdrawiam
U mnie sprawa jest o tyle ciekawa że mam 1.8 TDCi i jak tylko zapali się rezerwa to tego samego dnia jadę na stację. Ponieważ mieszkam na wsi to do stacji na której tankuję (Shell) mam 20 km. Rezerwa jak się zapala pokazuje ok 80 km, dojeżdzam na stację pokazuje 50-60 km a ja zalewam ok 51l !!! A bak ma 52l z czymś, więc albo na Shellu mają przekręcone liczniki albo mam zawsze strasznego farta. Bo dwa litry to butelka coca coli, więc raczej niewiele.
nie lubią też paliwa z dna zbiornika, czasem siedzi tam paskudztwo nagromadzone przez lata.
Paliwo zawsze brane jest z dna zbiornika.
Niezależnie czy masz full czy rezerwę.
Ktoś raz powiedział głupstwo i teraz wszyscy to powtarzają.
Pozdrawiam
To nie dokońca głupstwo. Wszelkiego rodzaju syf w zbiorniku przywiera do jego spodu i gdy jedziesz na oparach czyli praktycznie paliwo jest tylko w instalacji doprowadzającej to wtedy jakieś zanieczyszczenia w postaci ciał stałych splywają do instalacji doprowadzającej. Na rezerwie można jeździć po to jest, ale bezpieczniej i dla nas i autka tankować przynajmniej te 20km przed "Zonkiem na drodze"
Ja mam z komputerem i nie narzekam na jego wskazania, mniej więcej są zgodne ze stanem faktycznym.
bufetowo 26-02-2008, 21:21 Mi kiedyś komp pokazał że mam do przejechania tylko 4 km. Na szczęście dałem jeszcze radę podjechać na stację. Czyli w moim przypadku wskazania z kompa się sprawdzają.
Jednak tak jak inni w/w kierowcy jak mam ok 80-100 do przejechania to zaliczam stację. :fcp2
ja w moim miałem najmniej 76km w kompie i wiecej tak nie zrobie. 100 km min. na kompie i tankowanie !!! Komputer ma nie za dokładny pomar bo jak jedziesz w trasie i masz 150km na kompie i zjedziesz do miasta w korek to pare mrugnieć oczami i masz 50 km na kompie. dlatego wole sie trzymać bardziej wajchy przy prędkościomierzu bo komp podaje wartość orjętacyjne i jest ona przekłamana.
Nie wiem jak jest w benzynce , u mnie podczas zapalenia się kontrolki rezerwy zostaje ok 6 litrów paliwka. :fcp2
witam
z tego co wyczytałem to wszyscy zgodnie twierdzą że rezerwa starcza na 100 km
nie mam kompa i zastanawiam się czy kontrolki pokazują jak jest juz naprawde mało paliwa
Np miałem tak w starej vectrze kontrolka zapalała się jakieś 80km przed koncem a jakieś 15km przed koncem zaczeła migać co oznaczało że natychmiast tzra tankowac. Jak jest w Fordach?
:fcp1
A ja nieco zmienie temat. Czy udalo sie komus zatankowac wiecej niz bak ma pojemnosci (w przypadku benzyny wiecej niz 55 litrów)?
ja juz ze dwa razy mialem zero na wysw. komputera i bez problemu dojechalem jeszcze do stacji
|