Zobacz pełną wersję : Nie działa elektryczny podnośnik fotela kierowcy

kazik_111
03-01-2008, 19:32
Juz od jakiegoś czasu nie działa mi elektryczny podnośnik fotela kierowcy, kiedy naciskam przycisk mechanizm brzęczy ale nic się nie podnośi. Jaka może byc tego przyczyna??

Marcin77
03-01-2008, 20:11
Witam. Miałem ten sam problem. Okazało się że silniczek od regulacji wysokości fotel zakończony jest plastikową zembatką która odpowiada za podnoszenie, podobno wystarczy energiczniej usiąść na fotelu i zęby wyłamane :fcp6
Mój fotel podnoszony w dwóch płaszczyznach (oddzielni przód i oddzielnie tył) więc dwie zembatki były wysypane.
Dowiadywałem się w serwisie i samych zębatek dokupić nie można, koszt całego silniczka ok 1000 zł :fcp15
Za całe 100 zł kupiłem cały stelaż od anglika i przełożyłem zębatki. Silniczki jakby co mam na zapas. Proponuję wykręcić silniczek i rozebrać, podejżewam że przyczyna może być identyczna jak w moim przypadku.
Pozdrawiam

pepe33
03-01-2008, 20:15
Zębatki znajdziesz na allegro :fcp2

Kamisek2
03-01-2008, 20:19
Ktoś miał nie dawno taki problem użyj opcji SZUKAJ ;)

Marcin77
03-01-2008, 20:35
Jeżeli będziesz miał problem ze znalezieniem zębatki to moge ci dać nr tel. do gościa z Radzynia Podlaskiego który sprzedaje części z anglików, głównie do Mondeo, może ma i ci podeśle.

Pinki
03-01-2008, 20:52
kup metalowy zamiennik zebatki z allegro

picio_18
03-01-2008, 21:45
TANIO NAPRAW SWÓJ PODNOŚNIK SIEDZENIA (http://www.allegro.pl/item287509644_tanio_napraw_swoj_podnosnik_fotela_f ord_mondeo.html)

Marcin77
03-01-2008, 22:38
TANIO NAPRAW SWÓJ PODNOŚNIK SIEDZENIA
Terza już wiesz o jakiej zębatce pisałem. Te z pewnością będą trwalsze od oryginalnych.

[ Dodano: 03-01-2008, 22:39 ]
Teraz już wiesz o jakiej zębatce pisałem. Te z pewnością będą trwalsze od oryginalnych.

JANUSZ K
05-01-2008, 19:02
mój fotel także przestał działać (po intensywnym wożeniu się mego 4-letniego syna)- jednak mój silnik nie wydaje żadnych odgłosów życia :-( mam wrażenie że się po prostu spalił. sprawdzałem bezpieczniki ale nic nie znlazłem może ktoś mi doradzi czy mam gdzieś jeszcze szukać przyczyny czy od razu nowego silnika (a jeśli silnika to gdzie)

Marcin77
07-01-2008, 22:08
Witam. Proponuję w twoim przypadku rozebrać silniczek i sprawdzić bo może się coś zablokowało, jeśli się spalił to pomogę ci zdobyć taki silniczek. Daj znać po sprawdzeniu.

majorek
08-01-2008, 10:41
panowie a w moim mondku mk3 mam tylko dwa przełączniki, jeden do oparcia usadzony w pionie i kolejny w poziomie do przesówania fotela w tył i przód, czy w moim mondeo nie ma rególacji góra dół, a może ten usadzony w poziomie służy do regulacji góra, dół, tylko nie działa? auto mam od niedawna i w dodatku to jest mój pierwszy for, więc nie wiem jak to jest w tych autach....dzięki za pomoc i pozdrawiam........

JANUSZ K
08-01-2008, 11:49
Marcin77, witam mam nietypowe pytanie , czy po wyjęciu silnika regulacji wysokosci fotela w moim MONDI 2003r fotel nadal będzie można używać na czas remontu tegoż silnika - nie znam tego mechanizmu - więc lepiej najpierw spytać :-)

[ Dodano: 08-01-2008, 11:52 ]
i jeszcze raz o tym silniku fotela - czy jest tam jakieś inne zabezpieczenie silnika przed spaleniem czy tylko bezpiecznik w tablicy ? Jak szybko sprawdzić silnik nie demontując go ?

Marcin77
08-01-2008, 21:33
Marcin77, witam mam nietypowe pytanie, czy po wyjęciu silnika regulacji wysokości fotela w moim MONDI 2003r fotel nadal będzie można używać na czas remontu tegoż silnika - nie znam tego mechanizmu - więc lepiej najpierw spytać
Witam. Myślę, że po wymontowaniu silniczka regulacji fotela nadal można używać autko. Jedynym dyskomfortem, jaki będzie odczuwalny to fakt, że fotel opadnie do samego dołu i może być potrzebna poduszka :fcp1
Wymontowanie silniczka jest proste.
1. Odłączamy akumulator.
2. Po ok 15 min. odłączamy przewody pod fotelem.
3. Wykręcamy cztery śruby mocujące fotel - cztery śruby.
4. Rozłączamy przewody pod fotelem i wybijamy trzpień mocujący silniczek do stelaża.
Po tej operacji proponuje sprawdzić silniczek u jakiegoś elektryka, aby mieć 100% pewności.
Można podjechąć do elektryka również bez demontowania silniczka, powinien sobie poradzić.
Nic mi nie wiadomo o dodatkowym zabezpieczeniu poza bezpiecznikiem.
Pozdrawiam

[ Dodano: 08-01-2008, 21:39 ]
panowie a w moim mondku mk3 mam tylko dwa przełączniki, jeden do oparcia usadzony w pionie i kolejny w poziomie do przesówania fotela w tył i przód, czy w moim mondeo nie ma rególacji góra dół, a może ten usadzony w poziomie służy do regulacji góra, dół, tylko nie działa? auto mam od niedawna i w dodatku to jest mój pierwszy for, więc nie wiem jak to jest w tych autach....dzięki za pomoc i pozdrawiam........
Ten osadzony w poziomie powinien podnosić również góra, dół. Przednia część przycisku podnosi przód fotela, tylna część przycisku tył siedziska (podnosi i opuszcza). Po podniesieniu do góry przycisku na calej jego płaszczyźnie fotel wędruje do góry zarówno przednią jak i tylną częścią siedziska. W twoim przypadku powinienś mieć trzy silniczki przy stelarzu fotela - dwa góra dół, jeden przód tył.
Pozdrawiam

JANUSZ K
08-01-2008, 21:50
czy ta słynna padająca zębatka jeste integralnym elementem silnika

Marcin77
08-01-2008, 21:55
Nie zobacz

JANUSZ K
08-01-2008, 22:04
dziękuje za pomoc

piotr1625
22-02-2010, 14:07
Witam w moim Mundku mk3 2002r nie działa regulacja fotela kierowcy góra,dół przy załąnczaniu słychać tylko buczenie czyli wydaje mi się że silniczek jest sprawny ,jaka może być przyczyna.

Krzysiek
22-02-2010, 15:51
Witam w moim Mundku mk3 2002r nie działa regulacja fotela kierowcy góra,dół przy załączaniu słychać tylko buczenie czyli wydaje mi się że silniczek jest sprawny ,jaka może być przyczyna.

Przyczyna bardzo prosta, plastikowa zębatka uległa deformacji(zniszczeniu), najlepiej wstawić miedzianą. Bardzo częsta usterka w Modo MKIII. Sam ją wymieniałem, prosta sprawa, tylko...... wystarczy użyć szukajki......
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=51057

darekmk2
22-02-2010, 18:05
Witam kolegów jesli ktoś szuka silniczka odpowiedzialnego za podnoszenie fotela ,mam takowy na sprzedaż ,604476090

g0bas
28-05-2012, 18:41
Ma ktoś z szanownych forumowiczów namiar na tę miedzianą zębatkę, gdyż moja plastikowa równiez sie posypala a wszystkie linki do niej podane na forum sa nieaktualne. Na allegro również nie moge ich znaleźć z góry dzieki

Keram-1
28-05-2012, 18:51
Witam
Wpisz na Aledrogo "elektryczna regulacja fotela" i masz pełno ofert

nkluivert
28-05-2012, 21:59
Ma ktoś z szanownych forumowiczów namiar na tę miedzianą zębatkę, gdyż moja plastikowa równiez sie posypala a wszystkie linki do niej podane na forum sa nieaktualne. Na allegro również nie moge ich znaleźć z góry dzieki

Tu jest na pewno http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Napraw-swoj-fotel-zestaw-naprawczy-zebatki-Mondeo-Mk2-Mk3/2092.