Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Nowe Galaxy
Zamierzam niedługo kupic Vana mój wybór padł na galaxy 2006-2007. Zamierzam kupić samochód w Niemczech. Byłbym wdzięczny abyście mi podpowiedzieli na co zwrócic uwagę. Są 3 silniki co o nich sądzicie , czy warto brać 140 Km a może wystarczy 125 (róznica 2-2,5 tys Euro). Czy warto szukać takiego z tempomatem ( Myslałem o wersji Ghia ) Co sadzicie o tych radiach z nawigacją , moj kolega twierdzi że są słabe navigacje i brak do nich polskiego oprogramowania. Podoba mi się ta wersja z dużym podłokietnikiem między siedzeniami. Czytałem jeden z wątków gdzie urzytkownikom brakuje czegoś między siedzeniami, z kolei mój kolega który przez kilka lat jeździł Alhambrą twierdzi że takie mniejsze pojedyncze są praktyczniejsze. Na co jeszcze zwrócić uwagę.
dobry wybór nowe galaxy, też mam chrapkę ale z jednego względu nie mogę sobie pozwolić ! ja bym wybrał benzynkę 2.5 to fajny motorek , tylko ta cena benzyny powala, więc ekonomicznie dyzel. Im mocniejszy to lepiej ale 2.5 tyś euro raczej bym nie zapłacił za pare koni więcej, zawsze można go podrasować za dużo mniejszą kasę. Jeśli chodzi o wersję to ghia ma wszystko ( no prawie) więc komfort murowany !!!!! i szukaj dobrze pewniaka bez przekrętów wszelkiej maści, nie będę się rozpisywał, poszukaj na forum.....temat wiele razy był poruszany :fcp26
subratri 13-01-2008, 20:17 ja bym dolozyl te 2,5 tys. i dopiero to rasowal jesli braknie. giha jest wedlug mnie podstawa w wyborze, bo ma wszystkie podstawowe funkcje jak np tempomat i inne urzyteczne bajery, natomiast kazda firmowa navi jest do bani bo na kazda nowa mape trzeba czekac wieki, wiec chyba nie warto sie tym przejmowac. w tej chwili navi nie kosztuje wiele, a za 2000 zl mozna kupic juz naprawde wypasna, ktora robi za glosnomowiacy i takie tam. schowkow zawsze im wiecej tym lepiej, ale ten waski podlokietnik jest calkiem wygodny, bo mozna go sobie skladac i rozkladac
Bierz auto z wyposarzeniem, nie golasa, navi fabryczna to super sprawa, oprócz dużego kolkorowego ekranu masz drugi podglad na FISie, miedzy zegarami, a w tym modelu bedziesz ją już miał pewnie z DVD i MP3.
Blaupunkt wypuszcza juz nowe mapy TeleAtlas DX 2008-9, a wieksze miasta juz w mapie CZ/PL 2007-8 sa juz dosc dobrze zrobione, bo nawet z numerami domów.
Silnik TDI 125 KM wystarczy, ja mam 115 i jert niezle, ma niezłego kopa, a i jest oszczedny.
Tempomat, sterowanie kompem, grzane siedzienia, nawigacja, grzana przednia szyba, skladane elektr. lusterka, to juz dzisiaj standart, a jeszcze w takim nowym wozie ?????????
NIE KUPUJ GOLASA !!!!!!!!!!!!
Pozdr.
Bierz auto z wyposarzeniem, nie golasa, navi fabryczna to super sprawa, oprócz dużego kolkorowego ekranu masz drugi podglad na FISie, miedzy zegarami, a w tym modelu bedziesz ją już miał pewnie z DVD i MP3.
Blaupunkt wypuszcza juz nowe mapy TeleAtlas DX 2008-9, a wieksze miasta juz w mapie CZ/PL 2007-8 sa juz dosc dobrze zrobione, bo nawet z numerami domów.
Silnik TDI 125 KM wystarczy, ja mam 115 i jest niezle, ma niezłego kopa, a i oszczedny.
Tempomat, sterowanie kompem, grzane siedzienia, nawigacja, grzana przednia szyba, skladane elektr. lusterka, to juz dzisiaj standart, a jeszcze w takim nowym wozie ?????????
NIE KUPUJ GOLASA !!!!!!!!!!!!
Pozdr.
Dzięki za odpowiedź choć czekam na dalsze opinie. Myślę że utwiedziliscie m nie w przekonaniu że |ghia to dobry wybór. Dzisiaj uruchomiłem kredyt na samochód i jak już bede miał kase to zaczynam spokojne poszukiwania Galaxy. Co do navi to te z kolorowymi kosztują dużo więcej więc chyba sobie odpuszczę za 1500 zł mam wypasionego tom-toma no i z mapami chyba nie ma problemu. Nie wiem tylko czy bluetooth działa z którymś z tych radyjek to by mi się chyba bardziej przydało niz nawi.
Czy to prawda że silniki 131 i140 to ta różnica mocy to tylko elektronika?
A i jeszcze jedno czy często używacie tempomatu podoba mi się zasada ale czy to nie jest bajer ? nigdy nie miałem więc nie wiem
Stefano czy piszesz o takiej nawigacji jak w tym samochodzie ??
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=1 (http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=8163146&tabNumber=2&lang=de&pageNumber=1)
Czekam dalsze opinie może jakieś linki gdzie poczytam coś na co mam zwrócic uwagę sprowadzając samochód z Niemiec,Szukam na różnych forach ale rad doświadczonych fordowiczów nigdu za wiele
Dopiero teraz zobaczyłem że otworzyłem dwa identyczne wątki pewnie zaraz oberwę od administratora , muszę chyba zakmąc ten porzedni bo dyskusja w nim za daleko odbiegła od tematu a zostanę tylko w jednym.
Nadal czekak na sugestie
subratri 14-01-2008, 17:44 za 1500 zł mam wypasionego tom-toma no i z mapami chyba nie ma problemu.
dokladnie, a mapy do tom - tom sa wszedzie dostepne i uaktualniane co chwile.
A i jeszcze jedno czy często używacie tempomatu podoba mi się zasada ale czy to nie jest bajer ?
to jest bardzo uzyteczne i to nie jest bajer, jest super sprawa na autostradach z ograniczeniem predkosci
Kupuj wersję ghia.
Ja bym wybrał diesla.
Ten który jest w linku w poprzednim poście bardzo mi się podoba choć nie ma konsoli miedzy siedzeniami lub w innym kolorze . Ten sprzedawca ma kilka sztuk. Choć ciagle mnie dziwi dlaczego sprzedają takie samochody , kilkunastomiesięczne, Ale co tam dzieki temu moge go kupić.
Bede wdzięczny za informacje na co zwrócic uwagę sprowadzając samochód z Niemiec
subratri 15-01-2008, 18:23 Ten który jest w linku w poprzednim poście bardzo mi się podoba choć nie ma konsoli miedzy siedzeniami lub w innym kolorze . Ten sprzedawca ma kilka sztuk. Choć ciagle mnie dziwi dlaczego sprzedają takie samochody , kilkunastomiesięczne, Ale co tam dzieki temu moge go kupić.
Bede wdzięczny za informacje na co zwrócic uwagę sprowadzając samochód z Niemiec
np dla tego, ze ktos zmienil prace i wyjechal do afryki, albo do innego kraju ktory nie jest w UE, albo dlatego, ze ktos stracil wydolnosc finansowa i go kredyt ugryzl, ....
np dla tego, ze ktos zmienil prace i wyjechal do afryki, albo do innego kraju ktory nie jest w UE, albo dlatego, ze ktos stracil wydolnosc finansowa i go kredyt ugryzl, ....[/quote]
Wybacz ale nie bardzo rozumię twój post. Co masz na mysli to pisząc, jestem nowy na forum i nie do końca rozumie slang uzywany nieraz na forum
subratri 15-01-2008, 18:37 slang?
Choć ciagle mnie dziwi dlaczego sprzedają takie samochody , kilkunastomiesięczne,
napisales to
ja ciagle widze jak ludzie sprzedaja za polowe ceny nowe auta i az sie serce kraja ze nie ma tyle kasy zeby polknac
ostatnio znajomy pozbyl sie LAND CRUSER 'a za takie pieniadze ze chyba mu sie jeszcze bedzie dlugo snilo,
wiec to jest bardzo czesta przyczyna takich transakcji
Wybacz jeżeli czegos nie zrozumiałem.
Nie chaciałbym się dać nabrać przy zakupie . Też nie mam kasy, ale muszę zmienić samochód więc biorę kredyt który będe spłacał przez najbliższych kilka lat więc ten samochód bedzie mnie kosztował znacznie więcej.
Myślisz że przyczyną tego że są sprzedawanie prawie nowe samochody to tylko problemy finansowe ich właścicieli?
Komis który wystawił ten samochód ma ich w swojej ofercie 8 identycznych więc chyba to są samochody polisingowe. Ale czytałem w innym wątku że takie samochody są gorzej eksploatowane. To jest to ryzyko przy zakupie używanego samochodu.
Więc na co jeszcze zwrócić uwagę?
dampez86 15-01-2008, 21:48 ja tam wybral bym rocznik 2005-6 (cos jak moje:D) poniewaz moim jezdzi sie b.dobrze i narazie nie narzekam a juz go mam od prawie roku
Pozdrawiam
subratri 16-01-2008, 12:44 no przynajmniej z jednego powodu warto rozwazyc zakup auta w starszej budzie, w "starym" mozna wyjac fotele i polozyc na pol roku w garazu, a w nowej trzeba je woszic, ja osobiscie tylko 2 razy uzylem wszystkich foteli na raz natomiest bardzo czesto woze tylko 2 dodatkowe ktore przekladam tam gdzie jest mi wygodniej. fotele waza naprawde duzo, nawet te z nowego galaxy,
natomiast jesli te samochody o ktorych mowisz sa z lizingu to w moim odczuciu to raczaj dobra wiadomosc niz zla, bo pochodzenie auta jest pewne, a eksploatowane byly przez normalnych kierowcow, wiec nie sadze zeby zrobili tym autom jakas krzywde,
poza tym, kazdy nowy samochod jest pelen wad, ktore sa nabiezaco neutralizowane przez serwis w poczatkowym okresie eksploatacji, wiec kilkumiesieczny samochod, poza cena, ma jeszcze jedna zalete: wszystkie (badz wiekszosc) niedorobki zostaly juz usuniete,
moim zdaniem lepiej kupic takie, niz z salonu, ale...
moze sie myle
Witam. Ostatnio jechalem jako pasazer prawie nowym galaxy 1.8TDCi 125 KM . Na polkladzie bylo 6 osob + maly bagaz. Z poczatku myslalem ze to bedzie typowy mul jednak wcale tak nie jest. Auto nawet ladnie przyspiesza oraz ma dobra elastycznosc jak na tak duze auto. CZasem brakowalo mocy przy wyprzedzanie i by sie przydalo 2.0 TDCi. Ale ogolnie jezeli chodzi o silnkik to oceniam na 4.5 w skali 0-6. Jezeli chodzi o komfort i przestrzen to 5.5 :]
cytuję:
"...8 identycznych więc chyba to są samochody polisingowe. Ale czytałem w innym wątku że takie samochody są gorzej eksploatowane. To jest to ryzyko przy zakupie używanego samochodu.
Więc na co jeszcze zwrócić uwagę?..."
Ja też myślę że jak z Laesingu jest Autko to ma lepszą obsługę niż z prywatnych rąk".
Popatrz tak:
Jak auto jest w Laesingu, nowe to:
- musi być regularnie serwisowane w Autoryzowanych stacjach !!!
- własność takiego w/w auta jest LeazingoDawcy więc on obwarowywuje umowę leasingu
tak żeby w wypadku niespłacenia auta (zwrotu do banku) było w jak najlepszym stanie.
- auta jeżdżące w Firmach (leazingowe) nie sa klejone z lewych, dorabianych czy
nieoryginalnych części. Muszą być zawsze w pełni sprawne bo inaczej są zbyteczne.
- Jak ktoś go nawet zarysuje to naprawa nadwozia/ lakieru musi byś zrobiona profesjonalnie
bo inaczej ten co je spłaca/ użytkuje nie dotrzymuje warunków leasingu i może ją stracić.
I jeszcze jedno, nie mniej istotne pytanie do myślenia:
Czemu Autoryzowane serwisy ASO chętniej robią auta korporacyjne, laesingowe niż indywidualne ? Powodów jest mnóstwo ale niektóre są znaczące w tym wypadku.
Pozdrawiam
"secop" :fcp1
P.S.
W mojej branży kserokopiarki używane, które są warte jeszcze sprowadzania to tylko maszyny poleasingowe, od Banków czy pośredników Bankowych.
Tzw. "używańce" indywidualne, jednostkowe, często nawet z prawie zerowymi licznikami to przeważnie temat ukrytych wad i
zawiłości , których nie widać bo ładnie wyglądają. Takich tanich, a młodych złomów mnóstwo np. na Allegro. :fcp7 :fcp7 :fcp7 :fcp8
Co do kolorowej fabrycznej nawigacji - moj szwagier ma nowego S-maxa w wersji full wypas - mysle ze we wnetrzu nie roznia sie miedzy galaxem i powiem, ze bylem w szoku. Duzy dotykowy wyswietlacz, nawigacja podobno daje rade. W najnowszych wersjach masz opcje , ze masz miedzy zegarami drugi kolorowy wyswietlacz, praktycznie tej samej wielkosci co nawigacja.
Cos takiego
http://byfiles.storage.live.com/y1p_0s8mO_cLNDZVWguPm1bSqyB9bSpOQPU3E2dsyFevoLS8A2 m7m9Sq_3w1c1DE-xQ_KKs5ylpKP0
http://www.autoblog.com/media/2006/02/Galaxy_06.jpg
W tych wypasionych wersjach jest tez doswietlanie zakretow, jak masz xenony. Tez fajna sprawa.
dampez86 17-01-2008, 21:55 no przynajmniej z jednego powodu warto rozwazyc zakup auta w starszej budzie, w "starym" mozna wyjac fotele i polozyc na pol roku w garazu, a w nowej trzeba je woszic
a dlaczego nie można wyłożyć ?? ja w moim tez woże 2 z tyłu
subratri 17-01-2008, 22:02 a dlaczego nie można wyłożyć ?? ja w moim tez woże 2 z tyłu
sa chowane w podloge
inny system zupelnie
mi osobiscie sie nie podoba to rozwiazanie
gdy pierwszy raz zobaczylem w jakims dodge to pomyslalem ale ale zajefajny bajer, ale teraz mysle ze to mniej praktyczne niz nasze rozwiazanie
PS
moze za tydzien pojade na narty w wieksze gory to sobie wypozycze tego w nowej budzie :) przekonam sie jak jezdzi 2 l diesel :)
dampez86 18-01-2008, 19:52 jak dla mnie to nawet faajne rozwiązanie- w życiu czegoś takiego jeszcze nie widziałem(może dlatego)
Pozdrawiam
tydzien pojade na narty w wieksze gory to sobie wypozycze tego w nowej budzie :) przekonam sie jak jezdzi 2 l diesel :)[/quote]
Opisz szybko swoje wrażenia bo już zaczynam przymierzać się do zakupu i jestem bardzo ciekawy opini użytkowników ,ja jeżdziłe tylko jako pasażer i było super . Choc poprzednie samochody ( ,mondeo) też kupiłem tylko w nim siedząc i jeździłem po kilka ładnych lat
subratri 20-01-2008, 21:18 no chyba cie rozczaruje ale mojej dziewczynie zmienili grafik w tym miesiacu i nie ma ani jednogo wolnego weekendu, a to ona ma znizki w Herz'u
a bez tych znizek to mi sie trovhe nie kalkuluje :\
Zna ktoś link do strony gdzie znajdę istrukcję Galaxy po polsku
tutaj niestety nie działają wszystkie linki
http://www.ford.pl/ie/instrukcje_obslugi#
subratri 22-01-2008, 22:45 dzialaja wszystkie tylko trzeba postawic kolo biorka wiaderko cierpliwoisci i sobie z niego dobierac nabierzaca :))
powodzenia
przejdzie na pewno :)
Udało mi się ściągnąc 1 część druga może jutro
dampez86 23-01-2008, 21:31 no faktycznie nie za szybko to chodzi ... jak uda mi sie to sciagnac to wrzuce na jakis szybszy serwer... i bedzie git
tom seaman 23-01-2008, 23:21 Opisz szybko swoje wrażenia bo już zaczynam przymierzać się do zakupu i jestem bardzo ciekawy opini użytkowników ,ja jeżdziłe tylko jako pasażer i było super . Choc poprzednie samochody ( ,mondeo) też kupiłem tylko w nim siedząc i jeździłem po kilka ładnych lat
a nie możesz poprosić o jazdę próbną kolegę z którym jeżdzisz jako pasażer? Wiem, jazda próbna w salonie to parę minut po mieście i nic z wrażeń ale skoro jeżdzisz jako pasażer to masz okazje..
To była dziwna sytuacja z ta jazdą. Pojechałem do dilera forda obejrzeć Galaxy które było dla klienta niestety w salonie w Szczecinie nia ma ani jednego do obejrzenia, tego mogłem dobrze obejrzeć ale bez jazdy. Kiedy popijałem kawę pod salon zajechał Galaxy. Podszedłem do kierowcy okazała się nim bardzo sympatyczna kobieta która przyjechała po swojego meża. Pokazali mi wszystko co chciałem , opowiedzieli no i przewieźli po okolicy , Wrażenia z jazdy jako pasażer bardzo pozytywne. Pan był dobrym kierowcą i dosc szybko zaprezentował mi mozliwości tego samochodu i silnika. Nie było jednak czasu abym sam się przaejechał no i trochę nie wypadało wykorzystywac przychylność nowo poznanych użytkowników Galaxy
Czy ktoś wie gdzie jest 3 część instrukcji do Galaxy po pod linkiem cytowanym wyzej część 3 dotyczy poprzedniej wersji Galaxy
Wczoraj przyprowadziłem swoje Galaxy Mi się podoba Muszę teraz się go nauczyć przejechałe 600 km i jest OK
Czy ktoś wie gdzie mogę znaleźć polską instrukcję bo na stronie Forda jest tylko 1 i 2 częsć
Chetnie odpowiem na pytania
Szkoda że nikt nie ma tej instrukcji pozostanie zakup w serwisie. Potrzebuje jeszcze instrukcji do nav Travel Pilot EX Blaupunkta i do yestawu glosnomowicego ale ten jest pewnie tylko po niemiecku
bigi68 to gratuluję..aby tylko kółka się równo kręciły.
To jaką wersje kupiłeś i rocznik ?
Ghia 2006 Ma to wszystko co mi jest potrzebne co jest standardowo w tej wersji + duży podłokietnik między siedzeniami jest super i nie ma co porownywać z tymi pojedynczymi. Dach panoramiczny daje super efekt w czasie jazdy szkoda tylko że dla pasażerów , telefon bluetouth super sprawa , musze jeszcze poćwiczyć komendy głosowe po niemiecku bo mam mozliwosć sterownia głosowego klima i nawi oraz radio,tempomat- w poprzednim nie miałem teraz wiem co to znaczy i to trzeba mieć jak sie jęździ w dalsze trasy, super odpoczywa prawa noga. Hamulec elektryczny ciekawy bajer ale już mi sie podoba. Podgrzewane fotele najbardziej podobają się żonie. mnóstwo schowków i światełek , automatyczne wycieraczki i światła i pewnie jeszcze coś czego jeszcze nie znalazłem, brakuje mi tylko zapasowego koła ma tylko zestaw naprawczy. no i polskiej instrukcji do tego wszystkiego tj do samochodu brakuje mi 3 części i całej do Navi travelPilot EX.
subratri 08-02-2008, 18:04 no to sobie ładne autko sprawiłeś!!
ten dach panoramiczny i konsola środkowa...
ja też takie chce :562:
no to bigi68 gratki ....kupiłeś fajną furę :fcp14 wklej fotosa
najpiew tekst , następnie robisz podgląd swojej wiadomości...pózniej przeglądaj....zaznacz fotosa i wyślij !!!
spróbujemy[attachment=2:b5x1u7lt]DSC02030.jpg[/attachment:b5x1u7lt]
ładne jest to nowe galaxy, mnie się podoba i to bardzo....tylko relingów brakuje :fcp12 a van bez relingów to.......jak żołnierz bez karabinu :fcp13 a jeszcze te fele za małe, bigi bedziesz musiał zainwestować w 17-stki
ps. musiałem się przyczepić :fcp29 niech dobrze służy przez wiele kkm
Dla mnie ważne jest to co ma w środku oczywiście nie obrażam się za te alu dla mnie te wystarczą ,będe musiał dokupić tylko stalowe do zimówek . A co do relingów właśnie szukam w necie aby coś dokupić ale jak narazie nic nie znalazłem czyżby pozostawał tylko Ford? zamierzam jechać na narty mam box tylko nie mam go do czego przymocować. Szukam dalej tej instrukcji do radia choć i tak sterowanie głosowe jest tylko po niemiecku ale to pewnie bajer no bo po co gadać do klimy aby było cieplej gdy szybciej jest pokręcić pokrętłem. Ale zestaw głośnomówiący na bluetoth jest super
poszukaj na stronie producentów thule , przecież i tak ford nie produkuje belek, ja mam kpl thule na relingi i jestem happy, produkt markowy i solidny , montaż trwa 5 min.
Tak myślałem choć chyba coś żle wpisuję , czy to ma jakiąś fachową nazwę. Choć w Mondeo miałem Fordowskie ( ze znaczkami).
|
|