Zobacz pełną wersję : LPG + niemiecki TUV ???

blaupl
14-01-2008, 20:05
Interesuje mnie czy ktos z was instalowal w Polsce LPG do auta zarejestrowanego w Niemczech ? Jak zalatwialiscie nowy przeglad/wpisanie do dowodu instalacji.
Sam jestem w trakcie zalatwiania - jak zalatwie to sie podziele informacjami.
Pozdrawiam

zezor88
14-01-2008, 23:44
stary bede wdzieczny jak sie podzielisz wiedzą bo prubuje to rozgrysc i jest tego troche , ale gdzie nie ugryze to problem.
to niemaja czasu i zucaja słuchawką tak było dzis w przypadku gazownika z wrocka, dlatego juz tam wiecej nie zadzwoniłem, to nie instaluja sega300 , to biora holendarne kwoty za montaz i tuv. do bani dostac idzie ile za tym latania. ktos powinien w polszy pomyslec i kozystac z portweli poloni z niemiec. interes az prosi sie o rozkrecenie tym bardziej ze coraz wiecej niemców zaczyna sie bacznie temu przygladac. 2500euro to majatek tyle mi krzykneli w polskim warsztacie tu w Hannoverze ale jak ktos zapłaci 1300 to juz da sie zyc. klijentela napewno sie tu znajdzie a zadowolony klient napewno przysle nastepnych . :fcp29

blaupl
26-01-2008, 02:02
22.01.2007
Zalatwilem sobie dzis odbior techniczny tzw. TUV instalacji lpg BRC Seq24 ( koszt 300E + paliwko + dzien urlopu :fcp5 ). Jeszcze musze jechac do wydz. komunikacji po wpis do dowodu.
A jest tak do TUVu instalacji LPG instalowanej poza granicami Niemiec potrzebujemy:
GSP , GAP - swiadectwo wystawiane przez uprawniona osobe na terenie niemiec np. jakiegos gazownika z niemiec, lub moga to zrobic (chyba) w czasie badania tuv ale to kosztuje (ile niewiem) - sprawdza wykonanie instalacji,szczelnosc,wypisuje swiadectwo :fcp2 itp.
I najwazniejsze Abgasgutachtung - temat rzeka - najlepsze jest to ze nawet osoby ktore zalozyly sobie gaz w Niemczech czesto czekaja tygodniami, miesiacami na uzyskanie jakiegos chorego papierka a bez tego nie przejda badania tech. - aby to uzyskac mialem normalnie 2 wyjscia zadz. do glownego importera BRC na Niemcy i zaplacic za samo Abgasgut. jakies 250-300E (dodam ze do 2007 roku mozna bylo taki papierek bez problemu dostac na stacji kontr. za 75E) lub wg. "milego" Pana ze Stacji kontr. (w okolicy) przeprowadzic caly test spalin za 800E !!! .
Czyli musialbym zaplacic 300 lub 800 + koszty GSP/GAP podejrzewam jakies 100-150 + koszt badania tech. cos kolo 100 = 500 - 1000E - (instalacja by wtedy kosztowala tyle co w Niemczech) nie licze czasu straconego na zalatwianie tego wszystkiego.
A wszystkie problemy z tym Abgasgutach. po to aby chronic niemieckie firmy- glownie importerow instalacji.(musza zarabiac )
Znalazlem firme ktora montuje inst. gazowe a przy okazji zalatwiaja wszystkie formalnosci klientom z zewnatrz.
Pan Gazownik - rzeczowy - sprawdzil cala instalacje jak zamontowana , jak podlaczone wszystkie podzespoly itp - wrazie usterek nanosi poprawki.Pozniej wystawia swiad. GSP/GAP.
Nastepnie jazda do stacji kontroli i przegladzik.(A te przepraszam zasrane Abgasgut. zalatwia sobie stacja kontroli - tak uslyszalem - i tak powinna robic kazda stacja kontroli tylko to jest jedna wielka mafia - Gazownik sie smieje i mowi ze wlasciwie nie musi juz instalowac LPG bo ma wielu klientow na legalizacje polskich instalacji.) Pol godzinki na stacji kontr. i odbieram zaswiadczenie dopuszczajace pojazd do ruchu. :568: (dodam ze auto z momentem montazu LPG traci dopuszczenie do ruchu a tym samym ubezpieczenie - taka inf. znalazlem na niem. forum ile w tym prawdy niewiem)
Ile zarobil ? mysle ze spokojnie 100-150E.
Ja place 300 + 15 Koszt wpisania do dowodu (jeszcze to :fcp4 ) mam nadzieje ze to juz male piwo :fcp29 i moge spac spokojnie :555:
Ciesze sie ze jeszcze ktos sprawdzil cala intalacje ! nawet pochwalil mojego gazownika.
(ale mowil ze czasami musi tez poprawiac - i zaznaczyl ze niemcy tez kaszanke odwalaja :fcp18 )
Wazna informacja wg. tego Pana - wlew gazu powinien byc pod klapka lub na blotniku na stalym elemencie - na zderzaku moze byc tylko podlaczony elastycznym przewodem (jakis tam..) z butla!!!!
Kilku Panow gazownikow ktorych pytalem w Opolu chcieli montowac wlew gazu w zderzaku (najprostrzy montaz) ale nic nie mowili o elastycznym przewodzie.
Dodam ,ze przeglad wykonywalem w NRW - sluze pomoca.

26.01.2008
Mam juz instal. wpisana w papiery !!!!!

Pozdrawiam

zezor88
26-01-2008, 12:38
A jak załatwiałes od poczatku?? najpierw instalowałes w opolu czy musiałes tu w niemczech ustalic z kims co moga ci zainstalowac?? i potem reszta machiny??

blaupl
06-02-2008, 22:40
A jak załatwiałes od poczatku?? najpierw instalowałes w opolu czy musiałes tu w niemczech ustalic z kims co moga ci zainstalowac?? i potem reszta machiny??

na wariackich papierach :)
zalozylem a pozniej zalatwialem

tylko jak pisalem jezeli planujesz zalozyc w Polsce np. w Opolu to napewno ci powiedza zebys jechal do Bautzen na TUV - dowiedz sie jak jest tam z terminami (bo tylko na terminy przyjmuja)
Jezeli nie masz jakiegos sprawdzonego warsztatu w Polsce to zastanowil bym sie jeszcze raz i dokladnie poszukal w internecie za ile moge taka instale dostac w Niemczech.
Moje koszty instalacji w Posce to 900 Euro instalacja BRC24+Flashlube + 300 Euro TUV + dzien urlopu na TUV + koszty paliwa telefony 100 + wrazie problemow jestem sam ,do gazownika ktory zakladal mam 900km a on spi sobie spokojnie

Bodzio 1
24-03-2008, 20:12
Blaupl Fajnie sie składa bo do Opola mam 20km a mieszkam w Viersen,możesz jakies dokładniejsze dane jaka ta firma w Niemczech gdzie itp. I czy może wiesz jakie instalacje najlepiej "przechodza" cos mój gazownik wspominał ze może mi wystawic jakis papier na EU. Byłbym bardzo wdzieczny za podpowiedz. Pozdrawiam

blaupl
01-04-2008, 23:15
Wiecej informacji patrz: prywatna wiadomosc

maro75
26-05-2008, 16:27
sluchajcie a o jakie zaswiadczenia pytac sie gazownikow, mam zamiar zalozyc gaz w moim galaxy ale nie wiem czy jest sens szukac czegos w Polsce czy raczej w Niemczech... chociaz wiekszosc gosci zakladajacych gaz w Niemczech i tak robi to w Polsce ....
blaupl czy mozesz mi rowniez wiecej info podac, jakis zaklad polecic i jakies namiary na ten TÜV???

z gory dziekuje

Bodzio 1
26-05-2008, 21:41
Ja sie tak dowiedziałem ze w Opolu zakładaja gaz i do tego abgasgutachten, potem tylko tuv pytałem w tuv to oni chca za przeglad instalacji gazowej 130 euro. A bez abgasgutachten za 300 euro robi to gazownik w Koloni. Wazne tylko zeby instalacja była ze znaczkiem unijnym.

blaupl
27-05-2008, 21:52
Bodzio piszesz pewnie o http://www.ap-gas.de - TUV za 300E? tam robilem przeglad
w to co mowia gazownicy w Polsce to bym tak nie wiezyl , ze dostaniesz abgasgutachtung ktore bedzie uznane w Niemczech.
Musisz miec GAP , GSP certyfikaty + Abgasgutachtung. Wszystkie papierki wystawiane przez osoby do tego uprawnione na terenie Niemiec.
Gazownicy w polsce mowiac o Abgasgutachtung maja chyba namysli Homologacje instalacji gazowej gdzie jest kilka punktow wlasnie na temat spalin - chyba cos w stylu Abgasgutachtung. i papierek ten dostalem po polsku i po niemiecku. Ale wyslalem zdjecie tego papierka do dwoch stacji TUV w okolicy to powiedzieli ze musze miec niemieckie abgasgutachtung!!!!
Jesli twierdza ,ze ci dadza abgasgutachtung to popros o kopie takiego Abg. i podjedz na TUV w okolicy i spytaj sie czy to to?

Bodzio 1
28-05-2008, 10:36
Tu kolega zakładał gaz. Tuv na instalacje komplet kosztuje 300 e. W Polsce 800 nawet + 300 daje 1100e a nie 1700 jak chca tu.http://www.gaszentrum.com/ Blaupl jesli tam robiłes przeglad i jak? Sam TUV czy tez cos z instalka?

maro75
11-06-2008, 16:06
Ja sie tak dowiedziałem ze w Opolu zakładaja gaz i do tego abgasgutachten, potem tylko tuv pytałem w tuv to oni chca za przeglad instalacji gazowej 130 euro. A bez abgasgutachten za 300 euro robi to gazownik w Koloni. Wazne tylko zeby instalacja była ze znaczkiem unijnym.

czy mozesz podac namiary na tego gazownika w Kolonii ??

blaupl
18-06-2008, 21:49
maro75 - http://www.gaszentrum.com/

Gosciu sprawdza cala instalacje , wszystkie numery , szczelnosc , jak sa polozone przewody gazowe i elektryka itd - jesli wszystko ok jedziesz z nim na stacje tuv - jesli nie jest ok to poprawia to co trzeba. u mnie bylo ok ;)

Bodzio 1
24-06-2008, 11:42
Witam , własnie wróciłem z Polski. Gazownikiem ,pytałem w Opolu jak to z tymi papierami to sie okazało ze daja tylko Polski certyfikat i do tego tłumaczenie na jezyk Niemiecki. Fajnie a jak rozmawiałem tel. to sie zarzekali ze Abgasgutahten na 100% jest . (???????) Mam inna instalke u znajomego gazownika a papiery do Koloni jak wyżej. Pozdrawiam