Zobacz pełną wersję : (LPG) Odwrócić wlot powietrza - jak?
Silnik mi gasnie, gdy przy większej prędkości wrzuce na luz. Jestem pewien, że jest to wina tego jak to wyczytałem wlotu powietrza, który zapewne jest u mnie odwrócony w stronę przodu samochodu i powietrze jest w niego "wpychane". Jak odwrócić ten wlot? Dam radę to zrobić sam? Jeżeli tak to w jaki sposób go odwrócić i gdzie szukać tego wlotu? :)
dario200 16-01-2008, 00:27 Najlepiej go całkiem zdemontuj. To jest taka rura idąca od dołu obudowy filtra powietrza do grila.
dasz rade sam ,to łatwizna
spoko już wiem gdzie to - jak odwozilem starych z imprezy to looknelem pod maske. Z odwracaniem poczekam do jutra jak bedzie juz widno :)
A u mnie jest wlasnie to zdemontowane, niby oki ale jak sie zalaczy wentylator to wpycha mi powietrze do filtra i mieszanka staje sie taka uboga ze na luzie tez potrafi zgasnac (na poczatku myslalem ze spadki napiecia), Ja bede odwracal wlot powietrza w 2 strone zeby mi w niego nie dmuchalo, mam nadzieje ze tak moze byc
irlandia1981 16-01-2008, 07:36 deathly nic sie nie stanie jak będzie odwrócony tak żeby zasysał powietrze
ja tak mam i jest spoko nie wydmuc***e gazu
pozdrowienia
szperaczz 16-01-2008, 13:30 prosta sprawa wystarczy zdemontowac rure do filtra
przy gazie samochod sam musi pobierac sobie powietrze a z ta rura powietrze jest wpychane :fcp2
U mnie to biegnie jakoś dziwnie ze ten wlot jest skierowany ukosem do przodu auta i nie ma tam zadnego kolanka czy czego takiego co by mozna bylo poprostu odwrócic co zrobic? Moze jakis wezyk na to nalozyc i skierowac w strone silnika?
Demontaz nie wchodzi w gre przeciez tam jest taka srebrna aluminiowa rurka ktora laczy ta rure z silnikiem i dzieki temu jest cieple powietrze w dmuchawie.
irlandia1981 16-01-2008, 14:58 U mnie to biegnie jakoś dziwnie ze ten wlot jest skierowany ukosem do przodu auta
to własnie ten wlot powinien być w druga strone powinien sie sciągać z obudowy i powinno się go dac załozyć odwrotnie :) (on znajduje sie przed filtrem :) ) usytuowany jest zazwyczaj obok silnika
u mnie to takie plastikowe kolanko sciąga się z obudowy filtra i można go zakłądac w krórąbądź strone lub wogule :)
ps: ciepłe powietrze w dmuchawie jest od nagrzewnicy :) a ona nie zasysa powietrza z filtra tyko bezpośrednio z zewnątrz, co najwyżej przez filtr kabinowy ale to inna bajka :)
ps2 a może ty patrzyłeś na obudowe dmuchawy i filtra kabinowego :) a nie filtra powietrza do silnika :) :fcp27
pozdrawiam :fcp12
Kurcze ja chyba nie na to patrze w takim razie...to na co ja patrze i uwazam za wlot powietrza to takie ramie lekko ugiete zakonczone dziurą :D kiedy zatkam ręką ta dziure zwiekszaja sie obroty...tyle ze na koncu tej dziury nie ma zadnego kolanka poprostu jest dziura... a jak wyglada obracanie tego? aha no i jeszcze 10 cm przed koncem tej rury jest otwór który łączy srebrna aluminiowa rurka jak domniemywam z nagrzewnica.
irlandia1981 16-01-2008, 16:40 jutro ci wrzuce fote i sobie zobaczysz jak to wygląda bo ja nie umiem już wytłumaczyc
od filtra powietrza idzie rurka do silnika i wczesniej jest taka czarna skrzynka(czyt obudowa filtra) z filtrem wsrodku i na tej skrzyneczce jest wlot i to jego potrzeba przestawic
pozdro
Niecierpliwie czekam na fote :)
A ja stawiam na to ,że padł moduł zapłonowy. Z tą rurą też możesz zrobić sobie dla pewność , jeśli okaże to się słuszną teorią to jesteś ok 100 zł do przodu. Ja u siebie miałem podobną sytuację , ale mi potrafił silnik zgasnąć również podczas dłuszego postoju na biegu jałowym , jak i również podczas zjazdów z górek na luzie. Zrób najpierw tą rurę , a jak to nie będzie to , to jestem pewien , że gubi impuls tj.padł moduł.
Wg nie to ten wlot powietrza poniewaz samochód chodzi super jak wrzuce przy 50 km/h luz to nie gasne, jak stoje na luzie to tez nie gasnie...problem pojawia sie gdy przekrocze 60 km/h i wrzuce luz...
Ty Masta to musisz zawsze, wszystko w czarnych barwach widziec :P:D
http://www.bezprzewodowo.biz/autko/silnik.jpg
Niech mi ktos wskaze tu ten wlot powietrza błagam... (zdjecie na gorze nie moje ale wszystko identycznie)
Najlepiej jakbys zrobil fote w swoim essim - tylko najlepiej patrząc z góry na wlot powietrza, bo zastanawiam sie z czym on sie łączy u ciebe ?? (oprocz obudowy filtra oczywiscie) :) Ja mam inaczej w moim silniku, ale potwierdzam co pisza chłopaki, ze wlot powinien być skierowany w stronę tyłu samochodu a nie przodu ( ja tak mam i jest lux na pb i lpg). Sprobuj cos pokombinowac aby powietrze wciagał "od tyłu" (nie od przodu i nie z boku). pozdro
Ok pokombinuje cos ewentualnie pozniej wrzuce fote
a zwieksz troszke ilosc gazu dla wolnych obrotów
U mnie to wygląda tak: (nie da sie tego obrócić...)
http://www.wrzuta.pl/img/file/bfNa6uBfPn/ram
U mnie to wygląda tak: (nie da sie tego obrócić...) co zrobić?
http://www.suwalki.info/ram2.jpg
http://www.suwalki.info/ram.jpg
irlandia1981 17-01-2008, 10:38 spróbuj załozyć coś na ta końcówke wlotu tak aby było skierowane w strone kabiny jakies kolanko czy jakąś rurke którą da sie tak skierowac,
i jak waldi napisał podkręć troszke dawke gazu dla wolnych obrotów
pozdrawiam
tak jak pisze poprzednik, zaloz jakies kolanko i po sprawie :)
W przerwie na lunch wyskoczyłem po kolanko zamontowałem, ale kiepski kat chyba kupiłem tego kolanka bo nie do konca jest skierowane w strone silnika....ale zobaczymy
Kup najzwyklejszą paierowo-foliową rurę , którą można modelować w każdą stronę i wygiąc do kąta niemalże 90 stopni. Ja mam coś takiego u mnie i doskonale spelnia swoje zadnie. Kosztowała ok 20 zł . :fcp14
A ja kupiłem kolanko niemalze idealnie pasowało do wlotu powietrza owinelem tylko miejsce gdzie sie stykaja tasma dla pewnosci i tez juz jest dobrze nie gasne....specjalnie sie rozpedzilem do 80 m/h i wrzuciłem luz i co...i nie zgasł :-) dzięki wszystkim za porady i cierpliwość. Do zobaczyska na drodze.
|