Zobacz pełną wersję : Wyjscie RCA w radyjku, oraz podłaczenie glosnikow i wzmacnia

deathly
22-01-2008, 00:24
WItam!
Mam pytanie dotyczace wyjsc RCA w radiu, do czego i jak to sie podlacza, czy do wzmacniacza czy moge pod to podlaczyc sub`a ?? Jak wzmacniacz tojak to zrobic, podlaczyc wzmacniacz pod radio a od niego dopiero do glosnikow, czy zostawic tak ze na glosnki idzie odradia,a wzmacniacz dodaje pary radyjku, prosze o pomoc bo nie jestem z tego dobry,a chce cos zrobic z naglosnieniem, bo znudzilo mi sie standardowe , juz zakupilem glosniki 5 kanałowe na tylnia pólke fajnie graja, ale bede myslal niedlugo nad jakas mała tuba i glosnikami na przedzie,zeby wymienic, fakt faktem mam tam wlozone magnaty, ale chyba XIX wieczne bo juz charcza i bede je wymieniał.
A moze zrezygowac z tuby i na przedzie zamontowac jakies woofery i standardowo pod radyjko bez wzmacniacza ??? niby radyjko 4X50W ?? nie chce niewiadomo jakiego car audio tylkozeby przyjemnie grało no i basik jako tako był słyszalny .

Iwo
22-01-2008, 19:11
Łojezu... widzę, że kolega nie wie totalnie nic :fcp3 i do tego kupiłeś sobie jakiś dziwny wytwór na półkę, który w ogóle nie powinien się tam znaleźć... ale od początku :fcp4

RCA (popularnie chinch) to wyjście niskonapięciowe - innymi słowy podaje tylko sygnał - bez mocy. Czyli do tego podpinasz wzmacniacz bo bez niego tu nic nie zagra. I tu masz wybór - albo monoblok (1 kanał) albo 2 kanałówka i robisz mostek (spinasz 2 kanały i sumujesz ich moce - o ile wzmacniacz na to pozwala) i tym zasilasz subwoofer. Drugą opcją jest wzmacniacz wielokanałowy (3/4/6). Do takiego cudu podpinasz głośniki przednie oraz subwoofer. Na przykładzie mojej instalacji:
Wzmacniacz 4 kanałowy - pracujący w trybie 2.1 (3 kanały) -> 2 kanały zasilają przód a pozostałe 2 są zmostkowane i zasilają subwoofer.

Tańszym rozwiązaniem oczywiście jest zakup słabszych głośników na przód - pod samo radio (ono ma co najwyżej 4x27W RMS - 4x50W to wartości max) i zasilenie subwoofera wzmacniaczem. Nie kupuj tuby bo to jest nieporozumienie - słychać ją 30 m od samochodu a wewnątrz auta jest tylko hałas - czystego basu nie ma w ogóle.

Inną sprawą są głośniki na półkę - są nie do opanowania - zagłuszają przód totalnie i psują scenę. Dobre do robienia hałasu pod remizą wraz z tubą :fcp27

deathly
22-01-2008, 21:44
No dobra to juz cos wiem.To kupie sobie nowe glosniki na przod wzmacniacz jakis 4 kanałowy i suba. nie wiem co masz do glosnikow na tylniej polce, dobrze graja, fakt faktem musze je przyciszyc troche bo graja glosniej od przodu, ale jak mam rowno ustawione jest dobrze nie graja głosniej. A na przod jakie glosniki zalozyc?? Zeby było dobrze i sensowny dziek był?

Pepik1
23-01-2008, 19:53
poczytaj sobie tutaj http://www.dobryton.pl. Niezłe kompendium wiedzy na temat car audio.

Iwo
23-01-2008, 20:03
A na przod jakie glosniki zalozyc?? Zeby było dobrze i sensowny dziek był?
Ile mają kosztować ?

deathly
23-01-2008, 21:30
maja byc tanie :-)) nie chce zadnego caraudio za 1000zł, tylko zeby nie charczalo i przyzwoicie grało :-))) tylko nie wiem jaki rodzaj tam zalozyc czy takie jak teraz miałem woofery czy jakies wysoko, czy nisko tonowe, bardziej chodzi mi o typ.

Iwo
23-01-2008, 23:17
Załóż zestaw odseparowany (16cm mid-woofer + tweeter). Oczywiście mid-woofer montujesz w drzwiach a tweeter w gdzieś znacznie wyżej - z reguły są to 2 miejsca - przednie słupki lub trójkąty przy lusterkach.

I za 1000zł to ciężko złożyć dobry wzmacniacz 4-kanałowy + głośniki przód + woofer :fcp4
Ale mogę Ci polecić budżetowe głośniki na przód - Blaupunkt Velocity. Bardzo dobry zestaw odseparowany do podpięcia pod samo radio - miałem w Ka przez kilka lat poprzedni model tych Blaupunktów i byłem bardzo zadowolony. Kosztują ok 170zł na allegro.

deathly
23-01-2008, 23:38
A no spoko to sie rozjerze na allegro co tam sprzedaja,a tweetery to wiem ze gdzies w slupkach bo juz widzialem w kilku autkach. Dzieki za pomoc juz sie czegs dowiedziałem i bede mogl cos w swoim autko zmajstrowac. Pozdrawiam

Iwo
24-01-2008, 10:29
Nie ma problemu :)

qris81
14-03-2008, 15:05
[...]ja znam kolesi co wydali 2000zl na audio wraz ze skrzynia i co?
sam łomot!!!
zadnej sceny muzycznej!ja mam radio alpine glosniki "niefirmowe" z przodu woofer+gwizdek tyl dwudrozny.
gra super! dzwiek czysty dynamiczny, teraz mam mala tube i kupile przejscowki z seryjnych otworow na 16cm.
a wzmacniacz w trakcie montazu.
generalnie tuba teraz grz pod radiem bez wzmachola i wszystko naprawde brzmi konkretnie!!!
jak podlacze ja pod rca to odetne czesc basu na woofery lub wlacze filtr gornoprzepustowy,wiele osob sluchalo u mnie muzyki w aucie i kazdy mowil ze brzmi bardzo dobrze.a jak ktos niewie jak skonfigorowac audio i jakich cewek i wzrotni uzyc zeby wszystko sie zgralo nawet z tuba to sorry...

Pinki
14-03-2008, 21:38
qris81, troszkę więcej ogłady i szacunku dla innych forumowiczów Ci nie zaszkodzi.
A no i popraw błędy dodaj polskie znaki w poście

Iwo
15-03-2008, 13:12
qris81, chodzi Ci o coś konkretnego czy tak sobie chciałeś podzielić się swoimi problemami ?