Zobacz pełną wersję : Stacja paliw Shell Szczecin ! - proszę o ostrożność

hct10
24-01-2008, 19:22
UWAGA! STACJA PALIW SHELL NA UL. MIESZKA (SZCZECIN)

W ubieglym tygodniu zatankowałem na wyżej wymienionej stacji 34 litry ropy (Zwykłej, zimowej) na kwote 144,43zł.
Tankuje tylko i wylaczenie paliwo na stacjach Shell z racji tego, że niemialem problemów z tym paliwem, ale to co stalo sie dzisiaj przeszło wszelkie wyborażnia. Postawilem auto do mechanika poniewaz byly problemy z zapalaniem, ustawialismy zapłon, swiece itp ale to nie pomagało. Sprawdzilismy pompke reczną w Mondeo TD 1.8 i przy zdjeciu przewodu z pompki recznej wylało sie troche ropy, ale ta ropa miala dość dziwny kolor i właściwosci, wlalismy troche do butelki i przeżylismy szok
...
Chyba każdy wie jak wyglada ropa, bardzo podobna do wody, słonecznikowe zabarwienie (każdy wie o co chodzi) natomiast ja z pompki wypompowałem płyn ( ropą tego nie nazwe) o mlecznej i gestej konsystencji którego nie czuć bylo wcale ropą a woń jego powodowała łzawienie oczu!

( Jutro jade na te stację, przedstawie kierownikowi ten płyn który mi sprzedali, oraz rachunek za naprawe samochodu + zwrot kosztów paliwa ! )

pepe33
24-01-2008, 20:18
Jestem ciekaw płenty tego incydentu i życze powodzonka

hct10
24-01-2008, 22:53
Znalzałem na szczeście i dzieki bogu rachunek za te paliwo. Bo placilem karta płatnicza, ale jak patrze na podglad konta w internecie to jest ta transakcja ale pisze ze wydruk nie stanowi podst. reklamacji ! Załamałem sie, ale okazło sie ze otworzylem kredensik patrze leżą jakieś kwitki, patrze a tutaj magiczna cena 144,43zł wiec jutro do nich uderzam... !

Berecik26
25-01-2008, 06:50
Trzymam kciuki. Dokop im.

Swoją drogą tankuje Pb na BP i narazie jestem zadowolony.

mad
25-01-2008, 15:18
No to Ciebie załatwili !!!

Daj znać jak sprawa się zakończyła.

Berecik26 z benzyną nie ma problemu najwyżej będzie 'słaby' nawet jak zatankujesz 'badziew'. Dlatego nie kupię nigdy diesla- tankowanie to ruletka.

franczesko
29-01-2008, 12:25
i jak sie zakonczyła sprawa??/

hct10
29-01-2008, 13:50
Na chwile obecna samochod dalej w wrasztacie, a ja koncze przygotować dokumenty do reklamacji. Także jeszcze nie moge wam wszystkiego powiedziec :]
Na chwile obecna jestem w plecy 1300 ,- :fcp5

(Róbcie jak chcecie ale ja już nigdy nie zatankuje paliwa z Shella, a też mowilem, że to dobre paliwo bo tankuje tam non stop od 2 lat, aż tutaj nagle masz babo placek )

ziemek56
29-01-2008, 20:08
Ja zacząłem służbowo omijać schella odkąd zaczęli dawać faktury - świstki na papierze termicznym :fcp15 chamskie znalezienie luki w przepisach finansowych.
A prywatnie neste - odkąd się tylko pojawili - chyba już 7 lat. Najpierw 95 (favorit) potem ON (toyota). Nigdy grama żalu :fcp2

hct10
29-01-2008, 21:17
W środe wysyłam dokumenty do Shell do Warszawy. Czekam jeszcze na opinie rzeczoznawcy i pieczątki wszystkie z warsztatu.

Ropa która wlałem musialabyc z zawartoscią rozpuszczalnika albo jakiegos innego g*wna bo normalnie porozpuszczały uszczelki, gumki, złaczki ... pompa paliwowa to malo nie zdechała, niewiem co nią bedzie ale ogolnie auto w niewesołym stanie...

Temu komuś kto to sprzedał kazałbym mu to wypić...

jacekdriver
30-01-2008, 19:43
Szanowny Kolego na Milczańskiej nie ma shella jest bobryk , tesco ma swoją stacje i carrfur czy jak to sie pisze ale shella nie ma tam

mad
30-01-2008, 20:08
Szanowny Kolego na Milczańskiej nie ma shella jest bobryk , tesco ma swoją stacje i carrfur czy jak to sie pisze ale shella nie ma tam
Może chodzi o tą stację przy Mieszka :fcp9

Tak sam się zastanawiałem gdzie tam jest shell?

hct10
30-01-2008, 21:20
Racja bład... ! Juz porawiłem

hct10
27-02-2008, 21:07
Jutro albo w piatek opowiem wam co usłyszałem pod swoim adresem. Popierwsze usłyszałem to że jak mam już 240 tyś przejchane to mam sie nie spodziewać rewelacji ! Oczywiscie powinnienem też serwisować samochod w ASO, ale chwile wczesniej mialem sie nie spodziewać rewelacji...

Teraz niemam czasu, ale jak bede miał to opowiem wam te długą historię ! W której absurd i szukanie igły w stogu siana przewyższa zdrowy rozsądek i szacunek do klienta !

thermalfake
27-02-2008, 21:13
a czego spodziewałeś się po kimś kto kantuje ludzi bez sumienia

COOLka
27-02-2008, 22:06
Powiem Wam Koledzy ze wszedzie paliwo jest takie same oczywiscie nie mowie tu ojakis SKRowskich stacjach na wiosce ale omiejskich stacjach typu BP, JET, ORLEN, NESTE,SHELL itp.
Tydzień temu chcialem zatankowac gas na BP wjezdzam na stacje a tu facet cysterna tankuje gas i musze czekac i tak sie zaczela rozmowa. Koles (wiek okolo 50) powiedzial cala prawde ze do wyzej wymienionych stacji wozi to samo paliwo i gaz pod poznaniem jest jedna tylko kolejowa stacja gdzie rozlewaja do cystern paliwo i tam leci rowno i nikt sie nie pyta czy to na taka stacje czy na owaka. Facet dostaje z firmy transportowej trase i wiezie paliwo na BP pozniej na JETa jedyne co to juz na stacji obsluga dolewa jakies uszlachetniacze i jest np V-power.
Reasumujac ja tankuje na JETcie lub NESTE bo jest najtaniej a paliwo i tak to samo.
Zapomnialem dodacze koles powiedzil tez ze tylko LOTOS przywozi swoje paliwo

tomiscorpio
27-02-2008, 22:56
Ja u siebie tankuje na orlenie , 2 dni paliwo ok , potem badziew , zalezy jak lezy.
W Poznaniu zawsze tankuje na jetcie niedaleko WGO i samochod staje sie zupelnie inny. Ciszej pracuje , duzo lepiej ciagnie.
Juz dlugi czas tankuje tam i nigdy sie jeszcze nie zawiodlem.

Z shelem w poznaniu to mialem inna akcje, zatankowalem za 50zl jak wjezdzalem do Poznania, normalnie paliwo rakieta , samochod chodzil tak jak na porzadnym biopaliwie w niemcowni. Pokrecilem sie po miescie , pomyslalem nie jade na jeta tylko zatankuje na shellu, zalalem ladnie i klops, jakis dziwny zapach , inne praca silnika , dzwiek , mulowaty.

Narazie im mniejsza stacja tym lepsze paliwo , czasami na takiej wiosce tankuje i samochod jezdzi dobrze.

Mi sie wydaje ze ogolnie chodzi o to ze na takiej stacji nie moga sobie pozwolic na kiche bo kto tam przyjedzie drugi raz zatankowac. A na takie duze stacje niby to dobre to ludzie beda jezdzic.

hct10
29-02-2008, 18:10
Nic w tej sprawie nieudało mi sie załatwić z tym paliwem. Spotkalem sie z kobietą która zajmuje sie reklamacjami to na dzień dobry rzucila mi ekspertyza paliwa na biurko. Choć chyba z 15 razy powtrzałem jej że ta ekspertyza która dokonała Państwowa Insepecja Handlowa ma datę prawie misiąć po tym jak zatankowalem.
Pani pytała sie jaki mam przebieg auta. Jest to około 237 tyś km ( Ford Mondeo 1.8 TD (98)) po czym uświadomiła mnie, że przy takim przebiegu niemam spodziewać sie rewelacji :065: Dodajac że przy takim przebiegu wtryskiwacze są w fatalnym stanie. Spytałem sie w takim razie czym owa pani jeździ. I teraz bedzie niespodzianka... Ford Focus w ktorym wtryski wymieniała po 50 tyś a filtr paliwa wymiena co zimę, regularnie... ! Z racji tego, że rozmowa przebiegała bardzo nerwowo i kpiąco oto jej fragment:

Ja: W jakim celu stosuje pani filtr paliwa w pani fordzie?
Pani: - Filtr paliwa ma wychcić wszelkie brudy i zanieczyszczenia które znajduja sie w paliwie, przecież filtr jest pojeciem ogolnym i ma takie samo działanie bez różnicy gdzie sie znajduje!
Ja: Czyli swoją wypowiedzią potwierdza pani to, że paliwo jest zanieczyszone oraz wymagane jest stosowanie filtrów z powodu jakosci paliwa które odbiega od tego co reklamujecie i zapewniacie

W tym momencie panią mowiać kolofialnie ,,zatkało", ale znalazła ripostę na to, że jeżeli chcem rekalomować paliwo to mam jej przedstawić dowód na to, że wymniełem filtr paliwa, a jeżeli nie posiadam rachunku to pokazać jej ksiazke serwisową której niemam, bo pani ubiegła mnie i pojechała do ASO Ford w Szczcinie i dowiedziała sie że nie serwisuje tam auta... Chciałbym zaznaczyć ze w piśmie reklamacyjnym znaznaczyłem, że nie korzystam w usłg ASO bo mnie poporstu nie stać...

Oczywiscie nie byla w stanie odpowiedzieć na to, dlaczego nikt nie przyjął ode mnie reklmacji na stacji i nie pobrał próbki paliwa do ekspertyzy ( choć wspaniała pani menager mówiła że o dowolonej porze dnia i nocy moge to zrobić ). Na infolini Shell kazano mi zgromadzić dokumenty i wyslać faxem do działu reklamacji!

Także sprawa jest beznajdziejna... I chyba niestety nie jestem w stanie nic zrobić!

Juz nieszkoda mi tej kasy co wydalem na naprawe auta ale tego, że auto nie odzyska dawnej sprawnosci. A pompa wtryskowa prawie umarła!

vader1978-05
06-03-2008, 17:55
a zgłoś sprawę do kuriera, nie raz bywało że po interwencji jakiegoś pismaka coś się ruszyło a jak nic to przynajmniej ich obsmarują i będą mieli "reklamę"(a ciebie to bedzie kosztowało pójście do redakcji)

michu
15-03-2008, 19:59
sorki że się wtrącę - jak masz to paliwo co Ci autko popsuło i mechanika na świadka z tego dnia no i jeszcze kilka innych rzeczy - POZYWAJ ICH :)
Jek będziesz potrzbował porady (dla forumowiczów free) to daj znać.

pzdr

jacekdriver
16-03-2008, 13:26
wedłóg mnie to nic nie zwojujesz jak by kilka aut staneło to by było jawne że paliwo do d.... ale oni zaraz wyciągną paragony z całego dnia a tam się duuużo aut przewija i jak tylko ty miałeś problem to raczej nici z całej sprawy. Pozdrowionka

dami16
14-09-2008, 13:44
powiem tak ! jakiś czas temu jadąc o 5 rano ulicą Mieszka I widziałem jak wlewano paliwo z cysterny do zbiorników stacji shell nic w tym dziwnego ale cysterna wyglądała jak z czasów PRL-u stary jelcz no nie wiem rocznik 1985 albo jeszcze starszy obdrapany i nie było żadnych napisów Shell na cysterce!!! Więc nic więcej nie musze pisać wszystko jasne!!! Ekspertyza jest robiona raz na jakiś czas a później leją wszystko do tych zbiorników !!

hct10
14-09-2008, 14:09
dlatego wolę pchać swojego forda nawet 20km niż tankować te ścierwo ( nie cenzurujcie tego słowa, ale naprawdę shell może zabić wasze auto )

Domino-SLT
17-09-2008, 07:27
Koledzy gadacie glupoty, bo paliwo na shelu jest ze Shwedt i moj dobry kolega jest świadkiem bo sam je wozi. I obskakuje wszystkie stacje shela w szczecinie i w jego okolicach. Ja tam tankuje od przeszło 5 lat paliwo i nigdy nie narzekalem. Kolego kochany moze jak ktos jezdzi nom stop na oparach i wybierasz cafy syf ze zbiornika to wszystko Ci sie potkało.

Kowalu
17-09-2008, 10:16
Kolego nie zachwalaj tak tego shela bo moze tankując na innych stacjach tez bys nie miał problemów a prawda jest taka ze w polsce jest duze prawdopodobienstwo ze do paliwa cos dolewają, czy to bedzie shell czy orlen czy bp, prawda jest taka ze Polak potrafi

wojtekjanus
17-09-2008, 12:15
Tydzień temu w gazecie"Dziennik" podawano listę stacji, gdzie po kontroli wykryto fałaszowane paliwo (czytaj olej napędowy chrzczony kwasem siarkowym w celu odbarwienia). Choć większość stacji to były małe prywatne, ale znalazła się też tam stacja Shella w Grodzisku Maz. (kontrola dotyczyła Warszawy o woj. mazowieckiego. Ja za radą naprawdę b. dobrego pompiarza od diesli dolewam do paliwa Mixol - ma nie tylko własności smarujące, ale przede wszystkim silne własności myjące(zmywa syf osadzający się na wtryskach i pompie), ok. 0,5 l na bak.

hct10
17-09-2008, 15:29
Koledzy gadacie glupoty, bo paliwo na shelu jest ze Shwedt i moj dobry kolega jest świadkiem bo sam je wozi. I obskakuje wszystkie stacje shela w szczecinie i w jego okolicach. Ja tam tankuje od przeszło 5 lat paliwo i nigdy nie narzekalem. Kolego kochany moze jak ktos jezdzi nom stop na oparach i wybierasz cafy syf ze zbiornika to wszystko Ci sie potkało.

Oczwywiście, a wdziałęś kiedyś 50 litrów białej ropy... Bo ja widziałem, własnie po tankowaniu na Shellu kolego. I nie gadaj mi glupot, że jeżdze na oparach skoro wiem jak tankować diesla i wiem co zatankowalem właśnie u nich. Ale najlepiej własnie zgrywać najmądrzejszego, ciekawe jak ty byś sie uśmiechał po takiej przygodzie. Pozdrawiam!

fordos
25-10-2008, 14:48
hej kolego z Niemiec schel sprowadza tylko tą najdroższą bezyne V- pver pozostałe prodkuty kupuje u polskich dystrybutorów Twoj koleś też wali Cię w rogi po oszukuje kolegę

Andrzej
01-11-2008, 21:10
Panowie, pracowałem kiedys na stacji Statoil i powiem Wam, że korporacje zabezpieczają się przed oszustami (często kosztem uczciwych ludzi), dlatego, jeżeli jest się na 100% pewnym że powodem awarii jest paliwo, to należy od razu uderzać do ASO i od progu żadać pełnej dokumentacji naprawy/rozpoznania wraz z ekspertyzami + badanie próbki paliwa ze zbiornika (astronomiczne koszty) (historia napraw w ASO bardzo pomoże), na takie dokumenty + dowód zakupu paliwa nie poradzi nic żadna korporacja, grzecznie pokryją koszty wszystkiego, włącznie z kosztami przemieszczania się środkami komunikacji zatępczej.
Jaki wniosek, bedny zawsze dostanie po d****, bo go na to wszystko nie stać...
Abstrac***ąc lekko od tematu powiem, że bardzo śmieszyli mnie kierowcy, których widziałem po raz pierwszy jak tankowali po 20zł (znałem twarze stałych klientów) i po chwili wracali krzycząc że paliwo do d... a na pytanie gdzie tankował wcześniej oburzali się wykrzykując że tylko na tej stacji cały czas tankują - właśnie m.in. przez takich oszustów uczciwym jest ciężko dojść swoich praw...

jacekdriver
06-12-2008, 20:45
No to posłuchajcie mnie koledzy żadna cysterka jelcz niie ma prawa zlewać paliwa na shellu tylko nijman/zeetank nowe scanie beczki na gps-ach żadnych zatrzymań po trasie paliwa z orlenu w szczecinie sporadycznie ze schwedt, biały (bezbarwny ) diesel był ze schwedt jak nie dodawano rzepaku teraz to tylko z rzepakiem 5% i tak jest wszędzie na małych prywaciarzach to może być różnie z tym 5% z tego co wiem to BP ma tylko ze schwedt i bobryk ciągnie z tamtąd wiem bo sam woże na shelle a tanuje tylko na BP :fcp1

komik
06-12-2008, 20:54
Ja od 4 lat tankuje właśnie tylko na BP i jak dotąd nie miałem żadnego problemu z paliwkiem .Na shellu to ewentualnie mogą mieć dobre hot-dogi :fcp1 .Pozdrawiam

bambelo
06-12-2008, 20:59
...u mnie Bobryk ma stację od mego domu jakieś 300 metrów a i tak jeżdzę i tankuję na Lubieszynie na BP ponieważ na Bobryku się kiedyś bardzo przejechałem co do jakości paliwa a i właściciel całej tej ,,korporacji,, ma na sumieniu współprace z byłą spółką BGM (czyt. afera paliwowa) ...a jak ktoś raz d....e umoczy to się mu nie wyboczy :fcp4

mszary
09-12-2008, 07:50
a ja po zakupie swojego Mondeo byłem zmuszony zatankować na Orlenie, bo już rezerwa sie zapaliła a do domu miałem 500 km i od tamtej pory już tankuję zwykłe ON na Orlenie.

hct10
09-12-2008, 16:17
Shell to syf!

TOMAS
28-12-2008, 22:23
...u mnie Bobryk ma stację od mego domu jakieś 300 metrów a i tak jeżdzę i tankuję na Lubieszynie na BP ponieważ na Bobryku się kiedyś bardzo przejechałem co do jakości paliwa a i właściciel całej tej ,,korporacji,, ma na sumieniu współprace z byłą spółką BGM (czyt. afera paliwowa) ...a jak ktoś raz d....e umoczy to się mu nie wyboczy :fcp4

W afere paliwową był zamieszany Bobrek a nie Bobryk. Mała literówka ale po co faceta oczerniać

bambelo
30-12-2008, 20:01

W afere paliwową był zamieszany Bobrek a nie Bobryk. Mała literówka ale po co faceta oczerniać
No faktycznie masz rację TOMGOL - i muszę przyznać że byłem w błędzie przez dłuższy czas :fcp19 ale tak to jest jak się wysłuc***e od innych niesprawdzonych informacji. Ale szczerze powiedziawszy stacja ta nie ma zbyt wielu klientów(zwłaszcza z nowymi autami) ponieważ z paliwem było przez dłuższy okres coś nie tak i choć teraz wywiesili wielki baner że paliwa są z rafinerii Szwedt jakoś zwiększonego ruchu nie widać.
Pozdrawiam

wojtbf1
30-12-2008, 21:01
Ktoś chyba narobił za dużo tych banerów bo bardzo często się je spotyka i to na różnych stacjach. Czyżby nagle wszyscy ajenci zaczęli zaopatrywać się w paliwo u niemcaszków? Raczej wątpię.

ziemek56
30-12-2008, 23:32
Na pewno :fcp7 ON ze Szwedt mają dwie stacje:
Na wlocie do Gryfina i w Osinowie Dolnym.

hct10
20-02-2009, 21:01
http://www.uokik.gov.pl/pl/informacja_i ... rt550.html (http://www.uokik.gov.pl/pl/informacja_i_edukacja/informacja/komunikaty_prasowe/art550.html)

w plikach do pobrania macie aktualną listę skontrolowanych stacji paliw które kombinują z tym co lejemy w fordy :fcp5

gregmag
13-03-2009, 07:08
na shellu tylko nijman/zeetank nowe scanie beczki, sporadycznie ze schwedt,

Paliwa do BP, Shell, STATOIL, NESTE i wielu innych są pobierane z bazy ORLEN. Również paliwa PREMIUM, czyli V-POWER czy ULTIMATE. Jedynym paliwem, które zawsze jest z rafinerii w Schwedt jest V-POWER 98. ORLEN jej nie "robi".

bambelo
13-03-2009, 16:56
Paliwa do BP, Shell, STATOIL, NESTE i wielu innych są pobierane z bazy ORLEN. Również paliwa PREMIUM, czyli V-POWER czy ULTIMATE. Jedynym paliwem, które zawsze jest z rafinerii w Schwedt jest V-POWER 98. ORLEN jej nie "robi".
nie wiem skąd masz te wiadomości ale wiem że się mylisz ;) potwierdż swą tezę może jakimś linkiem gdzie taką wiedzę zaczerpnąłeś?

gregmag
14-03-2009, 17:40
Powiem, jak powiesz w którym punkcie się mylę ;)

bambelo
14-03-2009, 19:37
Powiem, jak powiesz w którym punkcie się mylę ;)
np. co do BP przykładowo na Lubieszynie gdzie tankuje ultimate - mam tam na tej stacji bardzo znajomą koleżankę która jest kierownikiem zmiany i ona na pewno mi wody nie leje a zresztą jak jeszcze opłacało się jeżdzić na zakupy do Szwedt to często widziałem po drodze cysterny na polskich numerach ;) Wiem także że Schell tam brał i chyba do tej pory wozi paliwo ze Szwedt a zwłaszcza do Krajnika na pewno.

gregmag
14-03-2009, 20:59
To co piszesz nie znaczy, że ja kłamię. Piszę wyraźnie, że tylko jeden rodzaj paliwa jest zawsze brany ze Schwedt, bo go baza orlenu nie robi. Reszta w 95% z bazy orelnu jest brana, sporadycznie z innych miejsc, np. ze Schwedt.

adlerek
30-03-2009, 20:25
do przemyślenia ...
http://www.uokik.gov.pl/pl/jakosc_paliw/wyniki_kontroli_jakosci_paliw/kontrola_stacji_paliw

jakaś nagonka w szczecinie na shell-a, żaden diesel nie ma normy, ale co ta norma oznacza :)

gregmag
30-03-2009, 21:58
Nie patrzyłem na raport dokładnie, ale widziałem, że są litery "D" przy SHELL-u, co znaczy, że dobra próbka.
Powiem tak, najważniejsze parametry w ON to zawartośc wody (do 200 ppm), zanieczyszczeń (do 50 ppm), siarki, destylacja, skład frakcyjny, w zimę oczywiście temperatura blokady zimnego filtra. Więc nie zawsze przekroczenie "mniej ważnego" parametru oznacza, że ON jest szkodliwy dla silnika. Oczywiście w sensie norm nie spełnia wymagań jakościowych i nie powinien być w sprzedaży, ale żeby zaszkodzić dieslowi trzeba naprawdę syf wlać.
Na koniec uwaga :!!:(ale się rozpisałem :-) ): Na stacjach paliw pracują ludzie, którzy nie są zatrudnieni przez koncerny, których logo jest na stacji. To albo franszyza, albo ajencja lub inne formy. Więc problem nie w jakiej sieci kupujemy paliwo (dostawca, jak pisałem wyżej - ten sam), tylko kto prowadzi daną stację :-)

Pozdrawiam

hct10
30-03-2009, 22:03
Syf i tyle ten Shell. Zatankowałem u nich wtedy ostatni raz. I tak jak powiedziałem będę pchał samochod choćby nawet 100km jak mi sie skonczy paliwo a nie zatankuje u tych złodzieji!

jacekdriver
25-04-2009, 20:39
jeszcze raz wam pisze shell ma paliwo z orlenu sporadycznie ze schwedt jak na orlenie jest awaria, bp ma paliwo ze schwedt a ultimejty też z orlenu bo na schwedzie nie ma dodatków ultimejt ,statoil i neste też z orlenu tylko pb ma zwykłą 95 i zwykłego diesla z schwedt . Wiem bo sam jeżdżę cysterną dla shella i nie mam interesu kłamać a widzę się z kierowcami co dla tych firm jeżdżą co dziennie