Zobacz pełną wersję : [Ogólne] TravelPilot EX i mapa POLSKI

beny_10
28-01-2008, 22:16
Witam!

Kupiłem właśnie Focusa z 2005 roku wyposażonego w system nawigacji Blaupunkt TRAVELPILOT EX. W komplecie jest płyta CD z mapą Niemiec TravelPilot E.
Czy na rynku dostępna jest płyta z mapą Polski pod tę nawigację? Jeśli tak czego powinienem szukać?

Dodatkowo zamontowany mam jakiś sprzęt pod telefon (załącznik!). Jaki śledź tam pasuje, bo raczej nie mój :( Jak to obsłużyć?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdr!
Beny

ozolo
29-01-2008, 00:15
Witam. Mam identyczną wersję Foki (tytanium, niedostępna w salonach między Odrą a Bugiem), tylko dwulitrową. Jeśli chodzi o navi, to jest najnowsza wersja map na Europę wschodnią na 2008 rok. Niestety na Polskę to tragedia i nie warto jej na razie kupować. Poza tym jest dość droga bo z tego co wiem to kosztuje ok 700 PLN.
Odnośnie zestawu głośnomówiącego to jak widać na zdjęciu brakuje Ci przystawki do wpięcia telefonu. Jest rozwiązanie tego problemu. Ten odtwarzacz świetnie działa jako zestaw głośnomówiący przez bluetooth. Wystarczy w menu radia włączyć tę opcję i telefonem wyszukać urządzenie. Jeszcze jedna sprawa, aby połączyć telefon z radiem trzeba podać pin. Powinien być podany w instrukcji radia. Jeśli jej nie masz to wbij 0000. U mnie zadziałało. Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem :fcp18

beny_10
29-01-2008, 19:48
Odnośnie zestawu głośnomówiącego to jak widać na zdjęciu brakuje Ci przystawki do wpięcia telefonu. Jest rozwiązanie tego problemu. Ten odtwarzacz świetnie działa jako zestaw głośnomówiący przez bluetooth. Wystarczy w menu radia włączyć tę opcję i telefonem wyszukać urządzenie. Jeszcze jedna sprawa, aby połączyć telefon z radiem trzeba podać pin. Powinien być podany w instrukcji radia. Jeśli jej nie masz to wbij 0000. U mnie zadziałało. Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem :fcp18

Hmmm... Jakoś mi nie idzie. Aktywuje bluetooth w telefonie i naciskam przycisk z słuchawką w odbiorniku. Pojawia się monit o poszukiwaniu telefonu i zaraz potem NO MOBILE DEVICE AVAILABLE czy jakoś tak :( W opcjach odbiornika nie widze nic nt. telefonu.

Rozumiem że bez przystawki, cały ten mechanizm jest bezużyteczny, huh? Jak w takim razie go odpiąć?

ozolo
30-01-2008, 01:13
Hmmm... Jakoś mi nie idzie. Aktywuje bluetooth w telefonie i naciskam przycisk z słuchawką w odbiorniku. Pojawia się monit o poszukiwaniu telefonu i zaraz potem NO MOBILE DEVICE AVAILABLE czy jakoś tak W opcjach odbiornika nie widze nic nt. telefonu.

Może niezbyt jasno wyjaśniłem procedurę uruchomienia tego zestawu. A więc:
1. W menu radia ustawiasz bluetooth na "on"
2. W swoim telefonie włączasz bluetooth
3. W telefonie w menu bluetooth włączasz wyszukiwanie urządzeń w zasięgu, powinien znależć "ford audio" czy tak jakoś
4. Jeśli znajdzie, wybierasz (w telefonie) uruchom. Wtedy urządzenie zapyta o pin, u mnie było to 0000. Jeśli nie zadziała próbuj innych 4 cyfrowych np. 1234.
Sam z tym trochę walczyłem, więc powodzenia. W razie problemów pisz na forum. Pozdrawiam.

P.S.
Jeśli chodzi o ten zestaw NOKIA to bez przystawki jest bezużyteczny. Mimo iż mam tę przystawkę, to nie mogę tego zestawu odpalić. Próbowałem wielu modeli Nokii i żaden nie był kompatybilny więc chyba zdemontuję to cholerstwo bo tylko przeszkadza.

beny_10
30-01-2008, 10:10
[quote]Może niezbyt jasno wyjaśniłem procedurę uruchomienia tego zestawu. A więc:

U mnie w opcjach nie widze możliwości aktywowania Bluetooth :( Może mam inny model, huh? Mam dostępne 2 kategorie w menu: 1) am/fm options i 2) general options (albo podobnie). Nigdzie jednak nie widzę możliwości aktywacji/dezaktywacji Bluetooth :(

P.S.
Jeśli chodzi o ten zestaw NOKIA to bez przystawki jest bezużyteczny. Mimo iż mam tę przystawkę, to nie mogę tego zestawu odpalić. Próbowałem wielu modeli Nokii i żaden nie był kompatybilny więc chyba zdemontuję to cholerstwo bo tylko przeszkadza.[/quote:2ag0a8gc]

Jak wogóle ściągnąć to ustrojstwo? Spjrzałem pobieżnie i nie znalazłem sposobu :(

beny_10
30-01-2008, 10:10
[quote]Może niezbyt jasno wyjaśniłem procedurę uruchomienia tego zestawu. A więc:

U mnie w opcjach nie widze możliwości aktywowania Bluetooth :( Może mam inny model, huh? Mam dostępne 2 kategorie w menu: 1) am/fm options i 2) general options (albo podobnie). Nigdzie jednak nie widzę możliwości aktywacji/dezaktywacji Bluetooth :(

P.S.
Jeśli chodzi o ten zestaw NOKIA to bez przystawki jest bezużyteczny. Mimo iż mam tę przystawkę, to nie mogę tego zestawu odpalić. Próbowałem wielu modeli Nokii i żaden nie był kompatybilny więc chyba zdemontuję to cholerstwo bo tylko przeszkadza.[/quote:2jlw6pc8]

Jak wogóle ściągnąć to ustrojstwo? Spjrzałem pobieżnie i nie znalazłem sposobu :(

ozolo
30-01-2008, 22:09
W menu radia musi być ta opcja, z tego co wiem to jest tylko jeden Travelpilot EX Blaupunkta. Sprawdzę to jutro u siebie i Ci napiszę jak krok po kroku to uruchomić. Jeśli chodzi o ten zestaw Nokii to jeszcze nie próbowałem demontować więc jeszcze nie wiem jak to zrobić. Pozdrawiam.

ozolo
31-01-2008, 10:35
No wiec tak:
1. Wciskasz w radiu przycisk ze słuchawką, pojawia się komunikat że nie ma w zasięgu żadnego telefonu
2. Wciskasz przycisk MENU, wtedy pojawia się "REJECT ALL"-ma być na OFF, poniżej jest "BLUETOOTH"-ustawiasz na ON
Gdy masz bluetooth włączony wtedy uruchamiasz zestaw głośnomówiący według instrukcji z wcześniejszego posta. Powodzenia.

ozolo
31-01-2008, 17:19
Jakby ktoś mocna się upierał do stosowania tej navi w Polsce to poniżej link sklepu gdzie można zakupić najświeższą mapkę na 2008:
http://www.navshop.com/en/product/easte ... 6371/102/1 (http://www.navshop.com/en/product/eastern-europe-major-roads-of-europe-2008-blaupunkt-travelpilot-e-en/6371/102/1)

beny_10
31-01-2008, 19:46
No wiec tak:
1. Wciskasz w radiu przycisk ze słuchawką, pojawia się komunikat że nie ma w zasięgu żadnego telefonu
2. Wciskasz przycisk MENU, wtedy pojawia się "REJECT ALL"-ma być na OFF, poniżej jest "BLUETOOTH"-ustawiasz na ON

Chyba cos ze mna jest nie tak :) Robie jak piszesz i na ekranie pojawia mi sie jedynie opcja REJECT ALL - ustawiona na OFF. Nie ma nic poniżej, nic. Nie wiem też jak zmienić na ON. Nie ma reakcji na przycisk obok, ani na kółko którym normalnie jeździ się po menu.

Może mam inny model (wg rysunku instrukcji od NAVI jest to TravelPilot EX).

Co teraz? :)

ozolo
02-02-2008, 23:01
Niestety wygląda na to, że nie masz tej opcji w swoim radiu. Chociaż jakiś czas temu czytałem na którymś z forów, że koleś miał bluetooth w swoim travelpilocie i pewnego dnia mu zniknął z menu. Tak więc możliwy jest problem softu odtwarzacza. Niestety problem na forum nie został rozwiązany.
Mam kolesia który siedzi w temacie caraudio i navi. Zapytam go i dam znać czy możliwy jest upload oprogramowania. Może to rozwiąże problem. Pozdrawiam.

Pajlot
08-02-2008, 07:44
Niestety wygląda na to, że nie masz tej opcji w swoim radiu. Chociaż jakiś czas temu czytałem na którymś z forów, że koleś miał bluetooth w swoim travelpilocie i pewnego dnia mu zniknął z menu. Tak więc możliwy jest problem softu odtwarzacza. Niestety problem na forum nie został rozwiązany.

Dokładnie ten problem powstał u mnie. Super wszystko działało i pewnego dnia opcja BT zniknęła mi tak po prostu. Podejrzewam, że to wina softu bo skoro działało tzn że moduł BT jest. Chciałem wgrać soft ale niestety ASO i mnie rozłożyło ręce bo nie mają nawet instrukcji do EX. Chciałbym ten problem rozwiązać bo nie ukrywam, że funkcja bardzo przydatna.
W swoim telefonie nadal mam w zapamiętanych urządzeniach: "FORD AUDIO"

Pozdro

roboro
28-02-2008, 15:14
Witam,
No i jak udało się Wam rozwiązać problem znikającego BT w Fordzie? Mam ten sam problem: było i nie ma :fcp24

beny_10
28-02-2008, 17:15
Witam,
No i jak udało się Wam rozwiązać problem znikającego BT w Fordzie? Mam ten sam problem: było i nie ma :fcp24

Niestety nie, chociaż nie próbowałem :( Pewnie do czasu aż dorobię się tel. z bluetooth nic się w tym temacie nie zmieni :)

miodi
06-03-2008, 16:54
Też mam ten model radia i wydaje mi sie, ze mój model nie ma BT... potestuje jeszcze...

[...] mam Hołka, a na Polskę jest najlepszy.

beny_10
06-03-2008, 17:11
A tak w ogole to macie plytke z nawigacja? Szukam po necie i szukam i jakos nie moge znalezc.

Też nie mogę znaleźć, ale koleżka mówi że załatwi. Wątpię. W weekend ma sie odezwac.

bigi68
09-03-2008, 14:38
I co z ta płytką? Też jestem ciekawy jak działa ta mapa.
Miałem ciekawy zdarzenie z Bluetooth w tym radiu. Przypadkowo wylogowałem telefon i nie mogłem go ponownie zalogować, Zmieniłem język na orginalny ( kupiłem w Niemczech) niemiecki i udało sie za pierwszym razem. Tak było 2 razy po zmianie na angielski wszystko działa OK .Dziwne ale tak było

beny_10
09-03-2008, 15:33
I co z ta płytką? Też jestem ciekawy jak działa ta mapa.
Miałem ciekawy zdarzenie z Bluetooth w tym radiu. Przypadkowo wylogowałem telefon i nie mogłem go ponownie zalogować, Zmieniłem język na orginalny ( kupiłem w Niemczech) niemiecki i udało sie za pierwszym razem. Tak było 2 razy po zmianie na angielski wszystko działa OK .Dziwne ale tak było

Co z płytką , będę wiedział najpewniej jutro. Spróbuje wieczorem zmienić język na niemiecki. Może opcja Bluetooth się ujawni...

bigi68
09-03-2008, 20:46
a może coś w ustawieniach serwisowych trzeba zmienić, wchodzi się tam chyba naciskając menu i tzw miękki klawisz nr 4 to jest ten do wyboru stacji pierwszy od góry po prawej stronie , tam jest też coś do zmiany ale ja bałem się coś tam kombinować. Skoro jest coś takiego to pewnie i jest jakieś dalsze menu. U mnie jak dotychczas bluetooth dziala OK.i jest to super sprawa
Napisz jak będiesz cos wiedzial o płycie.

boltruk
25-03-2008, 22:17
Panowie,
ja mam większy problem i proszę o pomoc jeśli ktoś z was ma jakiś pomysł. Otóż także mam TravelPilot Ex Blaupunkta, ale w Fordzie Mondeo 2005. Nagle coś padło mi w nawigacji (nie widzi satelitów- tak jakby od czasu do czasu łapał bo prowadzi ale przez większą część czasu nie działa). Nie mam pojęcia jak to się stało, tak po prostu. Czy ktoś może pomóc?
Macie może instrukcję obsługi tego odbiornika?

Jeśli chodzi o mapę nawigacyjną to najnowsza jest Eastern Europe + Major Road of Europe (gdzie pokrycie Polski do ok 53%). Koszt to ok. 120EUR (już z kosztem transportu z niemiec) lub 150GBP z Anglii. W Polsce krzyknęli 600zł. Jeśłi ktoś z Was będzie miał dostęp to proszę o pomoc.
z góry dziękuję za pomoc

beny_10
25-03-2008, 22:58
Tak jak myślałem - koleżka nie znalazł tej mapy...

Premson
28-03-2008, 18:49
Witam: przepraszam jeśli takie pytanie już było, użyłem szukania, nie znalezłem niestety więc chce zapytać: bo słyszałem ze pod TravelPilot EX nie działają "kopie" map, czy to prawda? Jeśli nie to czy ktoś może podać jakieś linki do downloadu tych map (lub odpowiedniego tematu), pozdrawiam.

bigi68
31-03-2008, 09:44
słyszałem ze pod TravelPilot EX nie działają "kopie" map, czy to prawda?

Prawda

mo55eo
12-04-2008, 13:06
J
Jeżeli jest orginalna płyta można jeszcze raz wgrać.Ale tęż będzie działać krótko.Podobno sprowadzają NAWITECHNIK- Piotr Biela Myślenice Tel.48 501637705. Koszt 600 zł. Wersja orginalna

zdzisław1949
26-04-2008, 14:10
witam jestem nowym uzytkownikiem forda i forum. kupiłem focusa i mam problem z radiem ( Blaupunkt TravelPilot) . były właściciel nie podał mi kodu do radia ,niemam z nim kontaktu a pozostał problem z radiem. serwis takze ma problemy z rozwiazaniem jego . radyjko jest z znawigacją . problem jest taki iz jest to radio fordowo- blaupnktowe, ponoć rzadko u nas spotykane a w szczecinie napewno. ma ktos może jakis pomysł jak je rozkodować ? :569: nie moge nawet nigdzie znalezć fotki radia a nic więcej o nim nie wiem :566:

Golden-MDO
13-05-2008, 00:31
Witam wszystkich!
Otóż stałem się posiadaczem MDO MKIII z '04r. z nawigacją travelpilot ex. Auto ściągnięte z DE więc mam płytę tylko na ten kraj. Pomijając na razie kwestie dostępności i kopiowania płyt na PL mam pytania co do bluetooth i zestawu głośnomówiącego do kolegi beny_10 oraz do wszystkich zainteresowanych.

Otóż po wciśnięciu przycisku ze słuchawką pojawia się tylko funkcja ?mute?. Jeden z moich domysłów to taki że może jak mam wbudowany fabryczny-ponoć uniwersalny zestaw głośnomówiący do kom to funkcja bluetooth nie działa. Następny trop to taki że może poprzedniemu właścicielowi też ta funkcja po prostu przepadła, albo mając zestaw w ogóle się nią nie przejmował. Ktoś pisał że ponoć wszystkie ex są takie same, więc chętnie ten bluetooth bym ze swego wydobył ?.
Tak sobie dumałem, że może by jakiś resecik temu urządzeniu (navi) zarzucić ? np. wyjęcie bezpiecznika czy coś takiego. Wszedłem w tryb serwisowy i spisałem następujące, interesujące mam nadzieję dane:

VERSION: (chyba chodzi o wersję urządzenia, czyli ex-a)

FTPEX_HDU_ARM7_0712
FTPEX_RDU_N850_0537_R
FTPEX_CAP_ST72_0206_R
DB-IDX: -910684296
DBTG:
HW-CD:
NAV-SW: NEK2.0V540312160 (myślę, że to wersja płyty do navi bo NEK2.0 v54 mam także wypisane na płycie)

ERRORS
A477 1 A
A406 5 P
A204 69 P

Chciałbym porównać powyższe parametry z waszymi ? szeczególnie mi zależy na porównaniu błędów z osobami, u których funkcj BT działa oraz nie ? może to właśnie wina tych błędów?

Mam też pytanie odnośnie zestawu do tel. U mnie jest najprawdopodobniej oryginalny uniwersalny zestaw fordowski ? mam do tego papiery - na Ericssona T610/630. Kabel od uchwytu mocowania telefonu na wejściu do centralki sprzężonej z navi ma końcówkę 15pinową taką jak w monitorach . Chciałbym to zaadaptować pod Nokię 6310i. Kolego beny_10 ? czy mógłbyś się podzielić informacją na temat końcówki u Ciebie? Centralka w fokusie jest najprawdopodobniej umiejscowiona wg załączonego obrazka ? nie znam topografii focusa i nie wiem gdzie to może być. Czyżby konsola środkowa ?

http://img247.imageshack.us/img247/6900/focuswe8.th.jpg (http://img247.imageshack.us/my.php?image=focuswe8.jpg)

Pozdrawiam wszystkich Fordomaniaków :fcp1

Golden-MDO
14-05-2008, 00:43
Sprawa z fabrycznym zestawem głośnomówiącym wyjaśniła się. Nr katalogowy samego uchwytu z kablem pod 6310 - 1301025, cena 385zł w ASO. Tydzień czekania bo miałoby jechać z Niemiec. Zastanawiam się nad przerobieniem pod oryginalną wtyczkę http://img404.imageshack.us/img404/1593/kocwkari9.th.jpg (http://img404.imageshack.us/my.php?image=kocwkari9.jpg)
kabla z zestawu nokii cark-91. W środku wtyczki jest jakiś mały układzik a kabel wpięty jest kostką.

Co do ERRORS to wartość druga A406 5 P zmieniła się na A406 7 P.

Ponawiam prośbę do userów z travelpilotem ex o skonfrontowanie błędów.

Pozdrawiam

beny_10
14-05-2008, 20:10
Wszedłem w tryb serwisowy i spisałem następujące, interesujące mam nadzieję dane:

VERSION: (chyba chodzi o wersję urządzenia, czyli ex-a)

FTPEX_HDU_ARM7_0712
FTPEX_RDU_N850_0537_R
FTPEX_CAP_ST72_0206_R
DB-IDX: -910684296
DBTG:
HW-CD:
NAV-SW: NEK2.0V540312160 (myślę, że to wersja płyty do navi bo NEK2.0 v54 mam także wypisane na płycie)

ERRORS
A477 1 A
A406 5 P
A204 69 P

Chciałbym porównać powyższe parametry z waszymi ? szeczególnie mi zależy na porównaniu błędów z osobami, u których funkcj BT działa oraz nie ? może to właśnie wina tych błędów?

U mnie nie działa BT w menu serwisowym w sekcji ERRORS u mnie nie ma nic (!)

W VERSION mam tak:
FTPEX_HDU_ARM7_0923
FTPEX_RDU_N8500732_R
FTPEX_CAP_ST72_0206_R
DB-IPX:
DBTG:
HW-CD:
NAV-SW:04.04.27

Próba przełączenia się na język niemiecki, jak ktoś sugerował wcześniej nie pomaga. Wciąż w menu TELEFONU widzę jedynie REJECT ALL i do wyboru YES/NO.
Po wciśnięciu SŁUCHAWKI - connecting to device [bla bla bla] i że nic nie znaleziono.

Co teraz?

Ja ponowiam pytanie o sposób demontażu zestawu głośnomówiącego który mam zamontowany fabrycznie (patrz zdjęcie w 1 postcie tematu).
Z góry dzięki za pomoc...

Golden-MDO
15-05-2008, 00:07
Hmmm.., to narazie można wywnioskować że błędy mogą nie mieć niczego wspólnego z działaniem funkcji BT.

W moim mondeo jest w tym miejscu śmietniczka. Może masz u siebie przykrytą? - trzeba by poglądać zdjęcia wnętrza innych egzemplarzy.
Spróbuj napchnąć to trochę do przodu lub do tyłu i próbować pociągnąć za przód lub tył tego uchwytu - u mnie wtedy wyjmuje się to razem z kawałkiem konsoli tunelu środkowego. Wkręty mam od dołu. Jak odkręcisz to będzie może od spodu napisane do jakiego tel jest ten zestaw...

pruchnik
15-05-2008, 14:23
witam. takze jestem swiezym posiadaczem MONDEO 04' z radiem TRAWELPILOT EX.
Funkcja BT nie dziala, po nacisnieciu sluchawki pojawia sie napis MUTE :( Mam fabryczny zestaw glosnomowiacy do noki 6210 i 6310, ktorego nie uzywam (bo mam inny telefon ). wiec moze moje radio nie jest wyposarzone w funkcje BT.
a teraz ciekawostka, ktora mnie raczej uswiadomila ze w moim radio nie ma funkcji BT :( Wyslalem na forum numer VIN aby zidentyfikowac autko, i dostalem dokladne dane na temat wyposarzenia mojego MONDZIA. i jest napisane ze jest NAWIGACJA, ALE JEST TEZ ZE "BT-BRAK !!!
Moze sprawdzcie po numerze VIN i wtedy bedziemy wiedziec jak to rozpoznac. Ci co maja BT aktywne powinni miec w identyfikacji ze jest BT :)

Pozdrawiam.

P.s. moze ktos chce kupic ten zestaw do noki ? bo mi lezy niepotrzebny a zaslania tylko podstawke pod napoje :)

Golden-MDO
15-05-2008, 19:48
Hmm, mi się wydaje że to czy jest ten wpis o BT czy go nie ma to nie powinno mieć znaczenia. Ja to rozumiem tak, że navigacja to jakby oddzielna sprawa a ten zestaw BT to oddzielna. Też mam wpis "bez podłączenia interfejsu bluetooth". A może ten BT to jakaś przystawka do navi i wtedy jest obsługiwane to. Mam też taki wpis zaraz pod wpisem o BT - "ubogie wyp. z nav./cd/radiem am/fm - może to też ma jakieś znaczenie.

Muszą się wypowiedzieć koledzy, u których BT działa i mają rozszyfrowany vin.

Kolego pruchnik ja jestem zainteresowany zestawem, priv już poszedł.

Pozdrawiam

Golden-MDO
16-05-2008, 23:46
Grzebałem trochę dzisiaj w tunelu środkowym - chciałem się dostać co centralki zestawu tel - i znalazłem jedno wolne złącze przykręcone do konsoli środkowej od wewnątrz. Kostka trochę podobna do tej, do której podłączona jest przejściówka do centralki zestawu głośnomówiącego. Może to jest to miejsce na sławny moduł BT ?

kolzbig
26-05-2008, 18:15
Witam, jestęm świeżo upieczonym posiadaczem forda focusa z navi TrawelPilot EX - jako że auto sprowadziłem z Niemiec to posiadam tylko mape Niemiec. Zrobiłem kopię tej mapy niestety ni działa. Ma ktoś może instrukcje po polsku lub mape Polski?

Golden-MDO
27-05-2008, 20:32
Instrukcja po polsku na stronie forda. Mapa tylko oryginał.

Pajlot
03-06-2008, 22:51
Posiadam również TravelPilota EX i po kupnie autka BT mi super działało. Mam złącze pod Nokie ale BT z radia świetnie współpracowało z BT w moim SE k800i.
Nagle pewnego dnia przestało działać. Ot tak:((
Do tej pory nie mogę znaleźć informacji jak można wgrać od nowa soft do tego radia bo podejrzewam, że w tym leży problem skoro moduł BT na pewno jest.

Czy ktoś wie czy jest taka możliwość aby gdziekolwiek spróbować wgrać soft do tego radia?

Pozdro

Golden-MDO
03-06-2008, 23:01
Jak się bawiłem menu serwisowym to jest tam taka opcja co by sugerowała wgranie softu do jednostki. Podejrzewam, że miało to by się odbyć z płyty... Tak samo jak uaktualnienie mapy nawigacji. A płytę skąd ? - przedstawicielstwo Blaupunkta na Polskę???

pruchnik
04-06-2008, 11:12
niestety ale luz sie kontaktowalem z serwisem blaupunkt w polsce. Powiedzieli ze to jest ich sprzet ale oni sie nim nie zajmuja. wszystko zalatwia sie w serwisie FORDA :( a tam znow odsylaja do serwisu BLAUPUNKT'a, a ci znow do forda - juz to przechodzilem :569: .
A WRACAJAC DO odkrycia GOLDEN-MDO to tez znalazlem w tunelu srodkowym wtyczke do ktorej nie bylo nic podlaczone. Moze ktos co ma BT dzialajace zobaczyl by czy jest tam cos podlaczone (moze zestaw BT bedzie :fcp18 )

Pozdrawiam, no i licze ze wkoncu uda nam sie to odpalic jakos :)

marekgd1
12-06-2008, 15:09
Witam wszystkich forumowiczów, chociaż zalogowałem sie dopiero teraz, to po tym forum chodzę i czytam różne tematy i posty od marca '08.
Pod koniec kwietnia br, stałem sie posiadaczem MDO Kombi z 2005r (już po liftingu), w raz z samochodem stałem sie posiadaczem radia TravelPilot EX, w raz z przystawką na telefon jak na zdjęciu w poście pierwszym w tym temacie. Dzięki informacjom na tym formum dowiedziałem się jak wykorzystać wbudowany BT w tym radiu aby połączyć go z moim aparatem (Nokia E50). Bardzo fajnie to działało, nie było jakichkolwiek sprzężeń. Nauczyłem się też jak przez obsługę radia można nawiązać połaczenia telefoniczne (sukces wielki, bo sam osobiście nie umiem innych języków jak polski).
Niestety, któregoś dnia wsiadam do samochodu i klops, nie mogę połaczyć telefonu z radiem, a po wciśnięciu słuchawki w radiu - robi sie tylko cicho w samochodzie, a na wyświetlaczu pojawia się napis MUTE, gdzie wcześniej wchodziło się do meni.
W związku z tym również jestem zainteresowany przywróceniem pełnej sprawności tego radia, nie wspomnę o navi,
Pozdrawiam,

Pajlot
13-06-2008, 07:49
Witaj w klubie. Kolejna osoba z tym samym problemem.

bigi68
13-06-2008, 08:26
Aż się boje kiedy u mnie przestanie działać. Na razie jest tak że jak dosyć często wsiadam i wysiadam z samochodu to za drugim razem już się telefon z radiem nie komunikuje i nie ma sposobu aby jakoś nawiązać łączność.

artumer
17-06-2008, 19:49
Witam posiadaczy zestawu Travelpilot EX, którym nagle zniknął BT. Tak się właśnie dzisiaj stało w moim Mondeo MK3. Znalazł ktoś już jakieś rozwiązanie?
Reset ustawień nic nie daje.
Zmiana na język pochodzenia ( niemiecki ) też nic nie daje.
Czy próbował ktoś rozłączyć akumulator lub samo radio?

adamusek
20-06-2008, 20:51
Witam kolegów,
przeczytałem wszystkie posty i stwierdzam, ze mam to samo. Natomiast pojawil sie nowy problem, od kilku dni nie włącza mi sie radio, oczywiście to samo o którym piszecie powyżej.loteria, zaskoczy albo nie, kilka razy rano poprosiło o kod pin, po wpisaniu odpaliło i grało.Ale po kolejnym wyłaczeniu znowu cicho. i znowu odpali kiedy chce czyli zaraz albo jutro. Czy ktoś mi podpowie co zrobić??? Myślę,że to również jest sprawa oprogramowania, ponieważ jak już zagra to wszystko jest OK.
Pozdrawiam

Golden-MDO
20-06-2008, 22:30
Może napisać do głównej siedziby Blaupunkta? Wskazać, że w kraju nikt nie chce pomóc. Może hukną na przedstawiciela w PL?

artumer
23-06-2008, 11:38
Witam wszystkich posiadaczy TravelPilot EX którym zniknął Bluetooth. Wykonałem najprostszą rzecz którą można zrobić z urządzeniem elektrycznym. Odłączyłem na chwilę akumulator. POMOGŁO !!! BT wrócił. Pozdrawiam

john72
23-06-2008, 13:08
ha 3 dni ma to autko i też BT nie działa
za to wspaniale działa ten zestaw głośnomówiący z nokią 6610i.
słyszalność super.
niestety z żonką używamy SE K750i więc BT byłby mile widziany.
mam nadzieję że reset akumulatorowy wystarczy

pzdr

mam linka na torrenta z mapą do EX tylko nie wim jeszcze co to za mapa
jak ściągnę to dam znać czy działa

Pajlot
25-06-2008, 15:50
Metoda artumera jest skuteczna. Rozpiąć i podpiąć panowie akumulator i funkcja BT wróci.

Dzisiaj to przerobiłem i BT wróciło.

pruchnik
25-06-2008, 20:12
a czy po takim odlaczeniu aku. nie rozprogramuje sie komputer silnika? no i inne rzeczy- jak np sterowanie szyb. no chyba ze takie krotkie odlaczenie aku nie powoduje rozprogramowania komputera. moze lepiej odlaczyc samo radio?

Pozdrawiam

Pajlot
25-06-2008, 22:02
Komputer auta nie ma prawa się rozprogramować a szyby jak najbardziej. Programowanie szyb zajmuje hmm jakieś 10 sekund:)) Dodatkowo kasuje się licznik przebiegu dziennego. Najważniejsze, że BT działa po tej krótkiej i mało skomplikowanej operacji.

pruchnik
26-06-2008, 14:14
chodzilo mi czy pozniej nie trzeba przeprowadzis ADAPTACJI ECU ? ale to tez nie problem, bo to chyba trwa kilka minut( jak sie nie myle to ok. 10 km)
w takim razie tez sprobuje z tym aku :)
Pozdrawiam.

Go_Gadget
27-06-2008, 14:15
ha 3 dni ma to autko i też BT nie działa
za to wspaniale działa ten zestaw głośnomówiący z nokią 6610i.
słyszalność super.
niestety z żonką używamy SE K750i więc BT byłby mile widziany.
mam nadzieję że reset akumulatorowy wystarczy

pzdr

I co?

Golden-MDO
27-06-2008, 23:24
Odłączałem u siebie aku na 30 min i nic to nie dało. Pytanko do tych co odłączali i BT wrócił: czy po pierwszym włączeniu po resecie nadal były zaprogramowane wcześniej stacje radiowe? Bo u mnie były - może nie zresetowało się do końca. Fakt o kod poprosiło.
A gdzie EX ma umieszczony mikrofon? - korzysta z tego przy schowku na okulary, bo rozumiem że dźwięk przekazuje na głośniki...

szakal22
29-06-2008, 12:09

Witam
Jak z tym linkiem torrenta do EX ?
Ściągnęło sie?
Ewentualnie podzieliłbyś się, to też bym spróbował.
Daj znać jak poszło.

pruchnik
30-06-2008, 10:07
A WRACAJAC DO odkrycia GOLDEN-MDO to tez znalazlem w tunelu srodkowym wtyczke do ktorej nie bylo nic podlaczone. Moze ktos co ma BT dzialajace zobaczyl by czy jest tam cos podlaczone (moze zestaw BT bedzie :fcp18 )

no wlasnie. moze Ci co maja BT aktywne sprawdza czy nie jest tam cos podlaczone do tej wtyczki. roboty jest naprawde na 3 min. Do odkrecenia jest jedna srubka krzyzowa i oslona boczna zdjeta:) i widac zestaw do telefonu i wtyczki.

Pozdrawiam

john72
05-07-2008, 18:55
Jak z tym linkiem torrenta do EX ?
Ściągnęło sie?
Ewentualnie podzieliłbyś się, to też bym spróbował.
Daj znać jak poszło.
dupa blada nie poszło.

próbowałem za to podłączyć BT. Reset radia i okazało się że kod który niby miał pasować nie pasuje.
reset robiłem bezpiecznikiem od radia. 80 PLN w serwisie Forda i tydzień czekania. Ale działa, więc powróciłem do poszukiwania map w sieci. Niestety po resecie radio zachowuje się tak jaby nie było wogóle odłączone od zasilania, mimo, że chciało kodu. Jak coś zdziałam to dam znać!

marekgd1
16-07-2008, 18:00
witam ponownie
Cieszę się, że został problem rozwiązany i można ponownie cieszyć się z zestawu głośnomówiącego, ale nim odłączę akumulator mam pytanie co do "ADAPTACJI ECU", domyślam się, że chodzi o komputer, ale czy Pruchnik, ma na myśli o komputerze samochodu, czy radia. Oprócz tego mam pytanie czy ten reset nie wpływa na ustawienia Navi w radiu (do których jest dostęp z poziomu serwisu - czyli rozmair kół itp.). Oprócz tego mam pytanie - jakie ustawienia znikają w radiu całkowicie. (oprócz oczywiście ustawień stacji radiowych)
Dziękuję z góry na odpowiedz
Marek W.

Golden-MDO
19-07-2008, 23:43

no wlasnie. moze Ci co maja BT aktywne sprawdza czy nie jest tam cos podlaczone do tej wtyczki. roboty jest naprawde na 3 min. Do odkrecenia jest jedna srubka krzyzowa i oslona boczna zdjeta:) i widac zestaw do telefonu i wtyczki.

Pozdrawiam

Przy okazji montowania zestawu głośnomówiącego (Nokia CK-7W) wybadałem tą wtyczkę. Raczej pod BT to ona nie jest - wygląda na zwykłą kostkę zasilająca (masa,12v stałe, 12v ze stacyjki). No chyba, że miałaby być zasilaniem samego modułu..., ale jak już coś to BT korzystałby raczej z drugiej kostki do której podłączony jest oryginalny zestaw do telefonu (jest tam wiele niezidentyfikowanych pinów oprócz zasilania).
Radio miałem fizycznie wypięte z kostki i leżało sobie ponad godzinę na tylnym siedzeniu - owszem o kod poprosiło, ale nic więcej. Stacje zostały, nawet po włożeniu płyty mp3 ruszyło z tego samego miejsca gdzie wyłączyłem. Musi mieć jakieś wewnętrzne zasilnie czy coś, a może jak już się coś zapisze to na amen ?

Ze wszystkich moich przemyśleń wynika, że jeśli przy dekodowaniu vin wyjdzie że nie mamy wbudowanego BT to raczej sami go już nie wygrzebiemy...

Pozdrawiam

bartee2
27-08-2008, 19:04
BT - mam ten sam problem. Było i nie ma, po naciśnięciu "słuchawki" radio przechodzi w tryb "mute'. Poprzednio pojawiało się menu logowania telefonu itd. Działało świetnie. Nie mam na tunelu środkowym panelu pod słuchawkę. Reset radia nie pomógł. Spróbuję odłączyć akumulator.

bartee2
27-08-2008, 21:22
Odłączyłem akumulator. Pomogło, BT wrócił.
O dziwo, stacje radiowe w pamięci zostały, radio żądało kodu.
Licznik dzienny kilometrów się nie zresetował.

kristap
12-09-2008, 21:44
Witam,
temat założył niejaki beny_10.
Ma może ktoś z nim kontakt? Ma taki sam problem z Travel Pilot ex jak ja i jestem ciekaw jak go rozwiązał.
Niestety na priv nie odpowiada.
Z góry dziękuję za pomoc

Golden-MDO
13-09-2008, 01:05
A tak z ciekawości gdzie travelpilot ma mikrofon ? - no bo jak działa BT i da się rozmawiać to mikrofon gdzieś musi być :)
Czyżby korzystał z tego przy schowku na okulary? - u mnie przewód od tego mikrofonu zakończony jest małym "dżekiem".

lisu_82
28-09-2008, 19:09
Witam
Posiadam Mondka 2004 z TravelPilot Ex oraz uchwytem pod Nokie(sprawdzalem dziala fatalnie-zreszta bede uzywal innego modelu tel i chce to zdemontowac). Po nacisnieciu przycisku Phone pojawia sie tylko Mute i nie mam jak sie polaczyc przez BT. Resetowalem urzadzenie, wyciagalem bezpiecznik i nic. Pozostalo mi tylko odlaczenie aku, ale to chyba to samo co wyciagniecie bezpiecznika? poprawcie mnie jak sie myle. Radio wolalo kod, ale BT dalej nieaktywny.
Pozdrawiam i oczekuje na jakies sugestie.

paki
11-10-2008, 11:43
czy komuś udało się ustalić dlaczego nie działa BT w travel pilot EX ? Czy potrzebny jest jakiś dodatkowy moduł ? U mnie również występuje opisywany problem ( mondeo, '05 ) po naciśnięciu słuchawki pojawia się szukanie po BT telefonu i za 2 s informacja że nie ma podłączonych żadnych telefonów. Tylko że na pewno przez 2 s nie da się wykryć telefonu po BT i właśnie stąd moje pytanie czy jest tam BT czy może należy dołączyć ??

marekgd1
13-10-2008, 20:11
PAKI

ozolo napisał:

3. W telefonie w menu bluetooth włączasz wyszukiwanie urządzeń w zasięgu, powinien znależć "ford audio" czy tak jakoś
4. Jeśli znajdzie, wybierasz (w telefonie) uruchom. Wtedy urządzenie zapyta o pin, u mnie było to 0000.

Próbowałeś połączenia przez BT w ten sposób

lisu_82
13-10-2008, 20:19
A co zrobic jak w menu nie ma zadnych opcji zwiazanych z bluetoothem tylko mute sie zalacza?

Pzdr

paki
17-10-2008, 09:32
PAKI

ozolo napisał:

4. Jeśli znajdzie, wybierasz (w telefonie) uruchom. Wtedy urządzenie zapyta o pin, u mnie było to 0000.

opis jest jasny, ale ...

ja po prostu nie mam takich opcji. Mam tak jak większość. Po naciśnięciu słuchawki jest informacja że żaden telefon nie jest podłączony. A w menu jest tylko reject phone - off

lisu_82
17-10-2008, 13:57
PAKI

ozolo napisał:

opis jest jasny, ale ...

ja po prostu nie mam takich opcji. Mam tak jak większość. Po naciśnięciu słuchawki jest informacja że żaden telefon nie jest podłączony. A w menu jest tylko reject phone - off

Ty chociaż masz reject phone - off, bo ja nie mam nic-tylko mute. Próbowałem wszystkich rozwiązań opisanych na forum i dalej nic. Byłem nawet w serwisie, gdzie stwierdzili, że te radia nie mają bluetootha. Dochodzę do wniosku, że ja również go nie posiadam.

Pozdrawiam

paki
18-10-2008, 16:38
i ja właśnie też tego zdania jestem. Szkoda, że ktoś mądry raz a definitywnie nie wypowie się w temacie...

P.S. a ja znowu nie mam MUTE :)))) dziwne :)

DK411
23-11-2008, 21:12
U mnie tez BT nie dziala ... Probowalem resetowac radio, odlaczac klemy akumulatora i nic .. Tylko funkcja mute caly czas .. Moze ktos wie co robic ?

paki
24-11-2008, 08:09
ja już się poddałem i kupiłem sobie zestaw BT nokia, teraz wszystko hula jak należy.

adam.f
24-11-2008, 09:58
A czy ktoś wie jak wyjąć travelpilot EX? nie moge sobie z tym poradzic zadnym sposobem :fcp8 CD nie wciąga płyty,czy ktoś tak miał?Jak to naprawic?. Pozdrawiam

Golden-MDO
24-11-2008, 15:17
A nie wiem czy w sam naprawiam nie jest pokazane jak to zrobić lub w instrukcji do travelpilota, może w instrukcji do auta...Gdzieś to jest bo kiedyś widziałem.
Ogólnie trzeba mieć takie 4 blaszki odpowiednio wycięte - można zrobić samemu z blachy alu jakiejś grubszej. Poszperaj na allegro to może trafi się zdjęcie takiego klucza to będziesz wiedział o co chodzi.
Pozdrawiam

prasztar
17-12-2008, 12:10
BT nie ma nic wspólnego z navi. Byłem w serwisie gdzie po nr VIN sprawdzili wyposażenie i BT tam nie ma chociaż małą navi mam.

Golden-MDO
17-12-2008, 12:37
No i to by potwierdzało moją wcześniejszą teorię, że jak po VINie wychodzi że masz "bez podłączenia interfejsu bluetooth" a nawet masz navi to niestety.
Fajnie byłoby tylko gdzie ten moduł siedzi i jak wygląda :), to dalej można byłoby próbować radzić :)

Golden-MDO
19-12-2008, 17:06
No i jest w końcu mapa do naszych EX-ów. Z opisu http://navigation.teleatlas.com/en/shop/blaupunkt-travelpilot-e/eastern-europe-major-roads-of-europe-2009-blaupunkt-travelpilot-e-pr6641.html wynika że pokrycie dróg w 100%, czyli można się zastanawiać nad kupnem :)

bigi68
22-12-2008, 11:41
A ile kosztuje?

miodi
22-12-2008, 13:34
Jest na podanej stronie, wystarczy tam wejść :]

"? 149,00 incl. VAT"

Szymekmondeo
16-07-2010, 23:11
Witam
Troche czytałem o Ex.Sa jakies nowe wersje map ktore to trzeba oczywiscie zakupic w sklepie:568::) kopie i tak nie bd odpalały bo navi jest zabezpieczona.Widziałem na necie mapke Polski 2009-2010 1005 drog 52% nazw ulic.Dx nie działa.
Pozdrawiam

Szymekmondeo
16-07-2010, 23:18
Dobra.ok ale czemu tam jest Fx a nie Ex???

sikor79
23-07-2012, 16:15
Widze ze problem dawno sie zakonczy, chociaz dla mnie dopiero sie zaczal. kupilem Mondeo 2004 z blaupunktem no i bt nie dziala chociaz jeszcze nie odlaczalem aku noi mam problem z plyta do navi. Ktos jeszcze interesuje sie tym tematem bo od ostatniego posta minely 2 lata

1olek
26-07-2012, 07:50
na stronie blaupunkta kupisz mapy do tego sprzetu

Pionierek123
23-12-2013, 15:30
Właśnie kupiłem ta płytę pod choinkę. Zobaczymy kiedy przyjdzie i jak sie będzie sprawować :)

http://www.kolumbus24.com/Navigation_/_Software/Blaupunkt_/_Tele_Atlas_/_Bosch/E_-_Software/Tele_Atlas_Blaupunkt_Osteuropa__MRE_-_Blaupunkt_Travel_Pilot_E_EX_2014_2_CDs_i7_4307_0. htm

Pionierek123
03-01-2014, 21:15
Chodzi fantastycznie (jak na EX) pokazuje nawet drogi których jeszcze nie ma a są planowane w najbliższym czasie (A miedzy Włocławkiem a Kowalem):>