Zobacz pełną wersję : central zamek??

rsztefek
14-02-2008, 20:22
gdzie szukać sterownik od central zamka??

tomekt
14-02-2008, 21:01
W mk1 jest pod kierownicą nad pedałami na prawo od otwierania pokrywy silnika ,tak jest w 92 a starsze na przeciwko otwieranania maski

Rafał A.(antek)
14-02-2008, 21:13
scorpio z zasady nie ma sterownika centralnego zamka, sterownikami sa jak gdyby silowniki. Jak masz rocznik auta i co chesz zrobic?

tomekt
15-02-2008, 07:40
scorpio z zasady nie ma sterownika centralnego zamka, sterownikami sa jak gdyby silowniki. Jak masz rocznik auta i co chesz zrobic?
napisz moze co to za skrzynka o której pisalem ,po jej odlączeniu nie działa centealny zamek w tylnej klapie i pilot nie otwiera zamków wygląda na fordowską bo ma oznaczenia i wtyczki instalacji ,w mk1 byłu stosowane dwa rodzaje centralnego zamka na silownik i wbudowane w zamek.

rsztefek
15-02-2008, 14:32
rocznik 94, MK2, chce podłączyć radyjko z pilotami. na wyjściu z radia mam przekaźnik NO/NC, tylko nie wiem gdzie go podłączyć??

Rafał A.(antek)
16-02-2008, 04:45
napisz moze co to za skrzynka o której pisalem ,po jej odlączeniu nie działa centealny zamek w tylnej klapie i pilot nie otwiera zamków wygląda na fordowską bo ma oznaczenia i wtyczki instalacji ,w mk1 byłu stosowane dwa rodzaje centralnego zamka na silownik i wbudowane w zamek.

Fabrycznie rocznik 92 nie mial pilota do zamkow... w tej okolicy co piszesz znajduje sie mniej wiecej moduł kontrolny zarowek i otwartych drzwi... ale najlepiej przeczytac co na nim jest napisane :)rocznik 94, MK2, chce podłączyć radyjko z pilotami. na wyjściu z radia mam przekaźnik NO/NC, tylko nie wiem gdzie go podłączyć??

zakladam ze to jakis slang i chodzi ci o podpiecie sterownika centralnego zamka na pilota?? bo inaczej nie rozumiem wypowiedzi. Jak tak podlaczasz sie w 2 kable ze sterownika drzwi kierowcy (mastera) sterujaze zamykaniem i otwieraniem

rsztefek
16-02-2008, 06:19
Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło!!
To nie slang: radyjko to urządzenie które odbiera sygnał z pilota a przekażnik NO/NC to element wykonawczy posiadający styki NO (normal open) i NC (normal close) czyli po sygnale z pilota część styków zostaje zwarta (te które normalnie są rozwarte) a część zostaje rozwarta (te które normalnie są zwarte)

Rafał A.(antek)
16-02-2008, 12:50
slang z radyjkiem, dla mnie radyjko to radio samochodowe, a sterownik centralnego radiowy to sterownik radiowy a nie radyjko
NC I NO to jasne

radoslawxxx
02-03-2008, 20:10
witam wszystkich
scorpio 2.3 ( 97 )
mam mały problem nie działa pilot centralnego zamka, sam centralny z kluczyka działa poprawnie.(baterie zmieniłem problem jednak został)
Kluczykiem mogę jednak otwierać i zamykać jedynie prawe drzwi, w lewych jedyne co działa to zamykanie tu jednak podejrzewam problem natury technicznej a nie elektrycznej.
za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Rafał A.(antek)
03-03-2008, 02:48
a pilota zaprogramowales potem po wymianie baterii?
z zamkiem jak nieotwiera, to albo wyrobiony juz tak mocno, albo wymieniony na inny.

J@nkes
03-03-2008, 06:30
a przy wymianie baterii zmień gumki kontaktowe w pilocie.

radoslawxxx
03-03-2008, 19:30
a pilota zaprogramowales potem po wymianie baterii?
z zamkiem jak nieotwiera, to albo wyrobiony juz tak mocno, albo wymieniony na inny.

wielkie dzięki za odpowiedz :fcp1, ale niestety nie mam zielonego pojęcia jak zaprogramować ponownie tego pilota. :fcp6
będę wdzięczny za każdą podpowiedz.
zamek pewnie jest wyrobiony ponieważ gdy zamykam jest wyczuwalny opór sprężyny lub czegoś w tym rodzaju, a przy otwieraniu pustka jak gdyby nic tam nie było.

radoslawxxx
03-03-2008, 19:35
a przy wymianie baterii zmień gumki kontaktowe w pilocie.

hej
wizualnie sądziłem ze te gumki są dobrym stanie ale to dobry pomysł i zrobię to.
pytanie czy zastąpić je czymś innym czy jest możliwość kupić gdzieś nowe.
dzięki za odpowiedz.

Rafał A.(antek)
04-03-2008, 01:27
programowanie 3 x kluczyk w polozenie I (radio) po gongu nacisnac klawisz pilota|( bedzie gong) i wylaczyc stacyjke.

radoslawxxx
04-03-2008, 02:54
Rafał A.(antek),
hej zrobiłbym dokładnie to ale na pilocie od centralnego są trzy przyciski wiec który trzeba nacisnąć.
pozdrawiam radek

radoslawxxx
04-03-2008, 03:31
Rafał A.(antek),
to jeszcze raz ja.
wiec ze stacyjką jest dokładnie tak jak opisałeś po trzecim razie był gong lecz potem nie wiedziałem który przycisk nacisnąć. nie wiem czy to istotne ale moje scorpio jest w wersji ghia. są tam trzy przyci9ski pierwszy po lewej zamyka samochód a po kolejnym wciśnięciu aktywuje alarm, po lewej otwiera, a po srodku otwiera bagażnik.
pozdrawiam i dziękuje za wszelką pomoc
Radek

J@nkes
04-03-2008, 07:39
radoslawxxx, przekręcasz 4x do pozycji pierwszej gong, potem naciskach otwieranie na pilocie gong, cofasz kluczyk trzeci gong i juz.

J@nkes
04-03-2008, 07:40
wszystkie scorpia mk3 miały taki sam pilot

Rafał A.(antek)
04-03-2008, 09:17
3x stacyjka w polozenie radio, obojetnie ktory przycisk na pilocie

radoslawxxx
05-03-2008, 20:12
witam wszystkich
i tak z samego początku dziękuje za udzielone rady.
wiec pilot działa teraz super, lecz podczas programowania były małe problemy.
wszystko było ok 3x pozycja radio-gong-wciśnięcie przycisku-gong i tu był problem to trzeciego gongu nie było.nie moglem zrozumieć dlaczego aż wreszcie kupiłem miernik i sprawdziłem nowo zakupione baterie. jedna z nich ledwie żyła.kupiłem koleiną, pilot wciąż nie działał lecz teraz dał sie zaprogramować bez problemów.
jeszcze raz wielkie dzięki.

wocker
19-03-2008, 20:06
siemka. Mam mały problem, posiadam MKI i nie posiadam centralnego zamka. Mam założony alarm nie fabryczny ma wyjście do zamka sterowane plusem i dokupiłem ostatnio cztery oryginalne zamki z siłownikami do mondeo, ale nie wiem jak to podłączyć, gdyż z siłowników wychodzą mi trzy przewody, biały, żółty, pomarańczowy, w jednym ustawieniu tylko co jakiś czas mi zamyka ale nie otwiera. Jak ktoś może pomów to bardzo proszę o pomoc jak to podłączyć żeby działało.

Rafał A.(antek)
19-03-2008, 21:16
zjakiego mondeo to silowniki (rocznik) i nie lepiej bylo ze scorpio pasujace?

szym79
27-03-2008, 20:53
Witam
Mam problem z pilotem do centralnego zamka (Scorpio z 1995 a pilot z trzema przyciskami).
Niedawno wypadł mi gdzieś jeden z przycisków i od tego czasu zamykam centralny kluczykiem (reszta działa). W Fordzie powiedzieli, że nie ma możliwości naprawy tego pilota, a nowy kosztuje ponad 600zł. Rozważam możliwość dokupienia nowej centralki z nowymi pilotami, ale nie wiem jak to potem podłączyć żeby działało jak należy.
Czy ktoś może miał już taki problem i zna jakieś rozsądne rozwiązanie???
Może ktoś wie jaką dokupić centralkę i jak ją założyć???
Z góry dzięki za każdą pomoc.
Pozdrawiam :fcp1

Rafał A.(antek)
27-03-2008, 21:54
Pilot fabryczny czy jakis dokladany?

J@nkes
28-03-2008, 05:45
jak sam pilot padł, to kup oryginalny za jakieś 120-150zł wymień w nim gumki kontaktowe i tyle po co sie bawić w dokładanie modułów itd.

szym79
29-03-2008, 09:41
Witam ponownie
Pilot jest oryginalny, a nowy jak już pisałem kosztuje ponad 600zł, więc wymiana gumek nie wchodzi w grę. Za zestaw (nieoryginalny) dwóch pilotów z centralką zapłacę koło 100zł. Różnica jak widać ogromna, tylko jak to poskładać???
Czy ktoś to już robił??

J@nkes
29-03-2008, 10:44
po co wydawać 100zł jak można wydać na nowe baterie i nowe gumki kontaktowe 10zł, no ale kto bogatemu zabroni :fcp3

szym79
29-03-2008, 12:32
po co wydawać 100zł jak można wydać na nowe baterie i nowe gumki kontaktowe 10zł, no ale kto bogatemu zabroni :fcp3Wszystko ok tylko ja nie mam jednego przycisku i nie wiem gdzie mogę go dokupić?
Więc same gumki nie rozwiążą mojego problemu. :fcp5

J@nkes
29-03-2008, 13:00
po co wydawać 100zł jak można wydać na nowe baterie i nowe gumki kontaktowe 10zł, no ale kto bogatemu zabroni :fcp3Wszystko ok tylko ja nie mam jednego przycisku i nie wiem gdzie mogę go dokupić?
Więc same gumki nie rozwiążą mojego problemu. :fcp5

a no chyba ze tak, jeśli nie masz przycisku to rzeczywiście problem ale myślę ze i to da sie jakoś naprawić np. wyciąć klawisz z jakiegoś starego pilota od TV, ale jak kto woli, oryginał to oryginał

szym79
29-03-2008, 13:09
Wreszcie sie rozumiemy
Oryginału nie chcę bo za drogi, więc myślę nad podpięciem nowego zestawu nieoryginalnego. Może wiesz jak można w łatwy sposób podpiąć nową centralkę pod oryginalną? Chciałbym również od razu dołożyć domykanie szyb.

J@nkes
29-03-2008, 14:42
Na ten temat to Ci nie poradze, bo sie nie znam, najlepiej pojedz do kogoś kto zakłada alarmy, a pilota ja bym na twoim miejscu próbował uratować, a ile chcesz za niego jak coś??

Rafał A.(antek)
30-03-2008, 00:59
uzywany pilot to 120 -130zł kupic uzywke oryginal i juz.
A jak nie to podpiac dodatkowy sterownik, jak to zrobic to juz dosc dlugi opis. wiec pytanie co chcesz wiedziec.

szym79
01-04-2008, 05:51
Ogólnie wszystko
Jeszcze nie robiłem takiego podłączenia ale mam ogólne pojęcie o elektronice i wiem jak używać miernik.
Przydałby mi się jasny opis gdzie szukać oryginalnej centralki i pod jakie kable mam się podpinać
Z góry dzięki

tomiscorpio
01-04-2008, 06:41
Dorobic guziczek jakis napewno idzie, z czegos wyciac.

szym79
04-04-2008, 21:04
Witam ponownie
Posłuchałem Waszych rad i dorobiłem przycisk. Przy okazji wymieniłem gumki i baterie, a po wgłębieniu się w lekturę forum wyczytałem jak zakodować pilota. Teraz jest wszystko OK. :fcp1 :fcp26
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi.
Przy okazji jeszcze jedno pytanko. Czy do tego standardowego centralnego zamka można jakoś dorobić domykanie szyb?? Miałem to kiedyś w Omedze i trochę mi tego brakuje. Można bez tego żyć, ale jak bagażnik otwieram pilotem to czemu by nie móc zamykać nim szyb :fcp2

J@nkes
05-04-2008, 07:26
szym79, widzę, ze jednak posłuchałeś mojej rady i 100zł masz w kieszeni :fcp3

Rafał A.(antek)
05-04-2008, 19:02
szym79, mozna

szym79
06-04-2008, 09:48
szym79, moznaJest to bardzo skomplikowane???
Może opiszesz jak to zrobić??? Byłbym bardzo wdzięczny.

ewzywicka
06-04-2008, 12:42
morze się przydaćhttp://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=906561#906561

Rafał A.(antek)
06-04-2008, 14:58
ewzywicka, nie przyda sie, scorpio po 95 to elektronika zaawansowana nie prosta elektryka jak w 91.

szym79, dosc skomplikowane. Trzeba zrobic/kupic timer ktory podtrzyma sygnal na ok 15- 20s a pozniej podpiac to w uklad sterowania centralnego zamka, jak i samo sterowanie domykaniem.

Orzechpoz
06-04-2008, 18:55
Witam !
Moj Scorpio 95rok MKII sie na mnie obraził, od kupna jest dokładnie sytuacja opisana przez kolegów wcześniej.
Jeden z zamków (od kierowcy) zamyka prawidłowo, a otwieranie nie działa (żadnego oporu jakby sprężyna nie cofała).
Dziala natomiast otwieranie od strony pasażera (a przynajmniej działało do wczoraj) i podwójne ryglowanie które
potwierdza migającymi migaczami. Od Wczoraj nie działa juz żadne otwieranie (zamki w strone "zamknij" działają poprawnie, natomiast w lewą stronę "otwórz" klapa). Czy Scorpio ma takową przypadłość z tymi zamkami czy to jakieś czary?
Czy bedę musiał wymienic cały komplet zamków czy jest jakiś magiczny sposób na ten feler.
Pilota nigdy nie miałem do tego auta i zawsze samochód otwierany był z klucza. Dzieki z góry za pomoc

Struna
07-04-2008, 09:33
Orzechpoz, kluczyk masz zjechany i tyle.

Orzechpoz
07-04-2008, 10:41
Mam w komplecie 4 kluczyki, jeden z nich jest nowy wczoraj
odpakowałem go z oryginalnej taśmy zabezpieczającej. Niesądze
żeby 4 kluczyki były zjechane.. tak że kontynuuje zapytanie..

Struna
07-04-2008, 12:02
przy próbie włamu lub grzebania w zamkach też takie objawy powstają, trzeba rozebrać wkładkę i doprowadzić elementy ( kształtki ) do prawidłowego stanu ( zazwyczaj trzeba wyrównać krawędzie bo są odkształcone przez próbę wyłamania zamka )

Orzechpoz
15-04-2008, 20:35
Oczywiście mistrzowie okazało się że zamki w tych typach aut jak nasze kochane Scorpio bardzo często się psują ze względu na starego typu konstrukcje zapadek i bebechów...Podjechałem
do wszystkopotrafiącego szpeca który otworzył, 2h naprawił i działa jak ta lala... Informacyjnie
powiem że 80zł od jeden strony takie coś czyni --- polecam punkt --- kluczezamki.pl - Panowie robią szybko i profesjonalnie -- dorabiają przerabiają generalnie tyle... Pozdrawiam

Struna
16-04-2008, 10:52
Informacyjnie
powiem że 80zł od jeden strony takie coś czyni ja pierdziu, za tyle to też bym Ci to zrobił :)

Rafał A.(antek)
16-04-2008, 21:18
Struna, a masz blaszki na wymiane nowe?

Struna
17-04-2008, 12:03
Struna, a masz blaszki na wymiane nowe?
nie trzeba :)

Rafał A.(antek)
17-04-2008, 20:41
to nie wiem jak chcesz zregenerowac zamki z wytartymi blaszkami ?

tomiscorpio
17-04-2008, 23:00

dogiac dolutowac przespawac wyuszpachlowac i szafa gra komoda tanczy :fcp2 :fcp2

W fordach to wiem ze kluczyki strasznie szybko sie wycieraja , jeden doprowadzilem do takiego stanu jak pilot polegl, ale pilot naprawiony i centralny smiga az iskry leca :fcp2 :fcp2 :fcp2

Struna
18-04-2008, 11:58

blaszki najczęściej odksztalcają się w wycięciach, wystarczy to doprowadzić do poprawnego stanu ( wyrównać krawędzie ) i zamek działa. Oczywiście nie jest to regeneracja zamka na zasadzie wymiany 3/4 jego części tylko naprawa, niemniej jest skuteczna i efektywna.

Rafał A.(antek)
18-04-2008, 20:47
o ile nie wyrobia sie (wytra) blaszki, taj jak np u mnie, i sie przycina zamek.

Struna
21-04-2008, 13:42
o ile nie wyrobia sie (wytra) blaszki, taj jak np u mnie, i sie przycina zamek.
no to po rozebraniu sie okaże, ale żeby to się wytarło to chyba spory przebieg auto miec musiało.