Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Czy warto kupić?

t0mall
15-02-2008, 21:17
Witam.Zastanawiam się nad zakupem Galaxy w roczniku 98 silnik 2.0 lub 2.3.
Mam kilka pytań odnośnie tego modelu.

Jak wygląda awaryjność tych aut?
Jak wyglądają ceny części zamiennych?
Który z silników wybrać?

Proszę o wszelkie informacje na temat tego modelu.Jego zalet i wad.
Mam dylemat co wybrać Galaxy czy Opel Sintra.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam

Soku
16-02-2008, 07:24
Oczywiście 2.3 l . 2.0 jest trochę za mały żeby pociągnąć tego 2 tonowego potwora.

oldamo
16-02-2008, 08:40
Ja mam sharanka 2.o i jest akurat (czasem chciałoby sie krzyknąć mocy przybywaj).
Jak mam doradzać to sintre sobie odpuść dlatego:
1. produkowali ja chyba tylko 3 lata (uzywek części nie uswiadczysz a orginały drogie jak piorun)
2. silniki są zaletą, ale mają bardzo dużo elektroniki, która niestety w ich wykonaniu się psuje.
Pozdrawiam

bary
16-02-2008, 11:40
Oczywiście, że Galaxy.
Może zainteresuj sie dieslem np. 110 koników.

Dzyrooo
16-02-2008, 12:40
Tylko Sharan ub Galaktyka. Najlepiej diesel 1.9 TDi 110 Km.
Jest to auto nie do zajezdzenia!!!!
W porównaniu do innych aut to nie jest to najdrozsze auto w utrzymaniu ale tez i nie najtańsze.
Mój znajomek ma Sintre i narzeka co niemiara.
Ja polecam Sharana bo jednak co VW to VW .
Pozdro

ps co do awaryjności to tak:
Ja w rok zrobiłem nim 80 tys km. Od tego auta zacząłem zapisywac wszystkie wydatki (od ubezpieczenia wumian oleju napraw częsci zamiennych az do zapachów i żaróeczek) w niego wkaładane i było tego : 7500 zł

Jak nie trudno policzyc 1km = 0,09 zł

Drogo???

Myslę że nie!!!!!

W ciągu tych 80 tys nie miałem sytuacji ze staną mi na drodze i kaput. Najczęściej to drobne awaryjki (czesto do naprawy samemu)

POZDRAWIAM i polecam

ARTEK 123
16-02-2008, 15:25
Ja również polecam 1,9 TDI, najlepiej 110kM, mój to 90 kM ale z chipem to jakieś 115 kM.
Też miałem ten sam problem, ale wybrałem diesla i teraz bardzo się z tego cieszę.
Bo pomyśl nawet jak byś montował gaz to albo zabiera część bagażnika albo nie masz koła zapasowego, a już nie wspomnę o problemach z przewodami czy świecami.
Tak że tylko TDI i to z dobrym wyposażeniem.
Pełna elektryka, klima, grzane obie szyby, siedzenia, webasto itd.

subratri
16-02-2008, 16:56
co do awaryjności, awaryjne to to ayto nie jest, ale tanie w utrzymaniu też nie. wszystkie części są drogie jak holera i to pewnie tylko dlatego, że do wana a nie do golfa czy mondeo, niezależnie od tego, jest to auto, które daje mnustwo radości z uzytkowania, wymiana przegubu za 1000 zł czy tarcz hamulcowych za 350, nie jest aż tak bolesna, bo w zamian dostajesz naprawdę dużo. a jeżeli chodzi o ceny to jestem pewny, że wszystkie te rzeczy, które były specyficzne dla sinatry będą droższe od tych do naszego fordo - wolsvagena, coprawda technicznie jest to VW co jest raczej jego wadą niż zaletą, jednak sprawuje się dobrze, prowadzi doskonale, we wnątrz jest dwa razy tyle miejsca, niż się wydaje, patrząc na niego z zewnątrz... i tak naprawdę to ja nie widzę w tym aucie takich wad, które by mi uprzykrzały życie co rano. jest wszystko, wszystko w odpowiednim miejscu, i może poza sprytnym schowkiem na drobiazgi nie brakuje w tym aucie niczego, więc na pytanie czy brać?? TAK, pod warunkiem, że nie będziesz oczekiwał kosztów utrzymania na poziomie fiesty czy mondeo, czy innego audi 80

t0mall
16-02-2008, 19:56
Dzięki za odpowiedzi.
Myślę że wybiorę Galaxy z silnikiem 2.3 i dołożę gaz sekwencyjny.
Rozmawiałem z użytkownikami diesli i twierdzą że jeśli nie będę jeździł w dłuższe trasy to koszt utrzymania diesla
okaże się za wysoki a wszelkie remonty to już tysiące (np. turbo,wtryski lub pompa).
Auto będzie jeździło w większości po mieście.
Z Sintry zrezygnowałem jak się dowiedziałem wczoraj że większość tych aut ma przegrzane silniki.To ich największa wada.Po prostu przegrzewają się.
W zasadzie to już zleciłem sprowadzenie Galaxy z Niemiec.
Kazałem znaleźć sobie najbogatszą wersję jaką się uda.
Zobaczę co znajdą.Najważniejszy dla mnie jest stan samochodu.
Oczywiście podstawowej wersji też nie chcę.
Mam nadzieję że koszty utrzymania tego auta mnie nie przerosną.

joszib
16-02-2008, 19:58
Ja kupiłem najpierw galaktykę 2,0 DOHC dołożyłem sekwencję i byłem zadowolony.Potem widząc jak koledzy na forum zachwalają TDI kupiłem sobie taki. I !? szybko sprzedałem.Koszty jazdy takie same jak w 2,0 DOHC+LPG przy porównywalnej dynamice,natomiast hałas o wiele większy w dieslu.Teraz znów jeżdżę na gazie i jestem szczęśliwy że tak cichutko mam w aucie. Ponoć najlepszy z benzyniaków to 2,3 DOHC Spalanie jak w dwójce a mocy więcej.

tomi98
16-02-2008, 20:09
t0mall proszę może tak użyć wyszukiwarki, temat był tak wiele razy wałkowany, że nie warto poszukać na forum !!!

ps. 2300 to najlepszy wybór

t0mall
17-02-2008, 16:59
A na co zwrócić uwagę podczas oględzin auta.
Jakieś newralgiczne punkty w Galaxy?
Co dyskwalifikuje ten model podczas oględzin?
I jak wyglądają ceny części?Podajcie przykłady.

tomi98
17-02-2008, 17:24
podaję ceny cześci :
tłumik środkowy 110 końcowy 100
klocki przód 90 delphi
klocki tył 60
tarcze przód kpl 250 delphi
amor tył 260 sachs
łącznik stablilizatora 30
sworzeń wachacza 65
końcówki drążków przód 70
pasek alternatora 52
łozysko gumowe amora przód + podkładaka amora przód + kliech 260 z robocizną
przewody zapłonowe 2 szt orginał forda 115
czujnik abs przód orginał 425 zamiennik 90

subratri
17-02-2008, 19:09
A na co zwrócić uwagę podczas oględzin auta.

zajżyj pod auto, i zobacz czy nie przyrdzewiałe, bo mi podgniwa, ale ja mam obniżony i myślę, że przez to, ale lepiej...
nie zwracaj uwagi na przetartą skórę na drążku zmiany buegów, wcale nie musi oznaczać kosmicznego przebiegu, jeśli klima automat, sprawdź czy nie mruga panel, jesli tak to jedź sprawdzić szczelność, bo jest tam rurka która idzie przez całe auto i kosztuje 1000 zeta (ja co prawda zalutowalem, ale nie zawsze się da). do zbijania ceny, możesz sprawdzić czy grzeją fotele, jeśli nie tomatrzyca przedarta i trzeba naprawiać, ale sprzedawcy mozesz powiedzieć, że trzeba wymienić, i proponował bym jeszcze sprawdzić przeguby, bo cena mnie z nóg zcieła (wewnętrzny lewy 900 coś zł), zaparuj szybę przednią i sprawdź czy grzeje...
więcej mi nic nie przychodzi do głowy z tych drogich rzeczy

t0mall
17-02-2008, 19:58
Ok.Posprawdzam i przejrzę dokładnie.
Mówiłem gościowi że ma być w jak najlepszym stanie ale to sprawdzę dopiero jak go ściągną z rajchu.
Mam nadzieję że wszystko będzie ok.Chcę wersję GHIA z 2.3 litrowym silnikiem.
Gość zapewniał mnie że znajdą.Jak wyjdzie lipa to się zdenerwuję.

A jakie są opcje wyposażenia tych aut.
Wyczytałem że GHIA jest najlepiej wyposażona a jak reszta.Co jest seryjnie w innych opcjach?

Widzę że ceny części są na w miarę normalnym poziomie.
Przynajmniej te eksploatacyjne.

Mam zamiar od razu założyć sekwencyjną instalację gazową.
Jaką polecacie.Jakich używacie i jakie mogą być kłopoty z montażem i użytkowaniem?

darrally
17-02-2008, 21:14
Moje doświadczenia z Galaxy są nader krótkie, bo tylko 4 dni, ale na tą chwilę jestem bardzo zadowolony. Miałem do wyboru też opla zafirę, ale chyba przez sentyment do forda po 3 latach jazdy mondkiem zdecydowałem się na G. Jak nic nieoczekiwanego się nie wydarzy to mam zamiar pojeździć nim kilka lat. Myślę, że z pomocą użytkowników Forum będzie to wykonalne. Pozdrawiam wszystkich. 4-dniowy posiadacz Galaxy:-))

pepero
18-02-2008, 06:06
sprawdź dogrzewacz, albo webasto żależy co będzie miał, regulację świateł niby pierdoła ale potrzebna

subratri
18-02-2008, 07:51
pieca raczej się nie spodziewaj w silniku benzynowym, choć bywały.

LolleQ
18-02-2008, 08:34
proponował bym jeszcze sprawdzić przeguby, bo cena mnie z nóg zcieła (wewnętrzny lewy 900 coś zł)Ale to do automatu - ja tyle popłynąłem. Do manuala pewnie będzie znacznie taniej... no i mówię o oryginale z ASO do modelu 01-.

subratri
18-02-2008, 09:53
do manuala, 97 r no do mojego, no i w oryginale oczywiście, zreszta ponoć nie ma zamienników

LolleQ
18-02-2008, 11:05
do manuala, 97 r no do mojego, no i w oryginale oczywiście, zreszta ponoć nie ma zamiennikówFakt - do 2.8 może to być kosztowne. Do mojego też brak zamienników. Zamienniki widziałem po 300 PLN/szt. na Alle - ale nie do swojej konfiguracji ;-)

t0mall
18-02-2008, 17:55
Przeglądałem ceny części nie jest źle.
A jak się sprawują automaty w tym samochodzie.
Chyba jest 4 biegowy?Jakie będzie spalanie z silnikiem 2.3?

LolleQ
18-02-2008, 18:59
Mój jest 5G i nie narzekam. Nie wiem jak z benzyną - ale u mnie z AUY w mieście bierze 10/100, w trasie 6,5/100.

T.M
18-02-2008, 19:07
mam 2,3 Ghia z LPG. Dobra dynamika, trwały silnik, umiarkowane spalanie ok. 12-13 l. Dużo drobnych usterek, zwykle elektrycznych, a to szyba, a to centralny zamek., czujnik drzwi, wyłącznik stop itp. Łamią się kable przy przejściach do drzwi czy klapy tylnej, coś czasami rdzewieje, dostaje się woda do środka. Generalnie, wszystkie vany są kiepskie w rankingach awaryjności (może oprócz toyoty). Jeśli masz trochę wiedzy i chęci do drobnych napraw, to dasz sobie radę. Wszystkie wady tego modelu znajdziesz na forum, poczytaj tematy.
Mam instalację ELPIGAZ, nie polecam ze względu na serwis i drogie części.
Mogę polecić Landi Renzo, miałem w poprzednich autach i sprawowała się dobrze.

pozdrawiam
Tomek

t0mall
18-02-2008, 19:26
No mam nadzieję że nie będzie żle.Podoba mi się to auto.
Jest w przystępnej cenie i dobrym wyposażeniu.
Czy faktycznie tyle pierdół nawala w tym aucie.
A jak z poważnymi awariami czy nie zawiedzie mnie na trasie?
Mam nadzieję że się do niego nie zniechęcę.

zbychus1
18-02-2008, 21:32
Witam!! Jestem nowy na forum. Od października 2007 jestem posiadaczem galaktyki 2,3 z 1997r. Straszono mnie "ford jest ..... wort" itp. Wcześniej miałem przez 5 lat eskorta. Całkiem fajne autko, ale za małe a rodziny przybywa. Galaxy jest bardzo fajny. Dobrze się prowadzi. 2,3 ma z czego przyspieszać. Ładowność wystarczająca. Jak szukałem to z 7 fotelami - zawsze można je wypiąć i masz przestrzeń bagażową. Można też dodać roletkę. Znajomy mówił, po co ci 7 foteli, ile razy z nich będziesz korzystał. Już wielokrotnie z opcji 7 foteli skorzystałem. Jeszcze jedno t0mall - jak masz dzieci to są wersje foteli z wbudowanymi fotelikami. Przydatna rzecz. Silnik 2,3 jest całkiem, całkiem jeśli chodzi o spalanie. Też w większości jeżdżę po mieście i nie narzekam.

t0mall
18-02-2008, 21:42
No nie wiem czy będą foteliki.Mają ściągnąć wersję GHIA ale te foteliki to była pewnie opcja więc może ich nie być.Mam dziecko i pewnie przydał by się taki fotelik ale jak go nie będzie to trudno.
Oby był w jak najlepszym stanie i wyposażeniu.I ma mieć 7 foteli.
Już niedługo się przekonam.Mają go przywieść w tym tygodniu.

LolleQ
18-02-2008, 22:01
Mam dziecko i pewnie przydał by się taki fotelik ale jak go nie będzie to trudno.Więc spraw mu/jej _dobry_ fotelik, bo te wbudowane to są dobre do awaryjnych zastosowań. Nie oszczędza się na bezpieczeństwie pociech - tak finansowo jak i na wygodzie stosowania.

zbychus1
18-02-2008, 22:05
Zgadzam się, że są one tylko do zastosowań awaryjnych. Napisałem o nich, bo czasami sie przydają. Na dłuższe trasy montuję normalne foteliki. Małą wadą wbudowanych jest szerokie zapięcie, które uwiera w nóżki dziecka (tak jest u mnie).

t0mall
18-02-2008, 22:06
Mam fotelik dlatego mi nie zależy aby były wbudowane w fotele.
Jak będą to będą jak nie to trudno.

t0mall
19-02-2008, 17:10
Panowie a co z tymi automatycznymi skrzyniami w tym aucie?

t0mall
22-02-2008, 14:03
Wersje wyposażeniowe Galaxy i bezpieczeństwo.

Wyposażenie standardowe : (TREND)

* ABS
* Wspomaganie kierownicy
* Regulacja kolumny kierowniczej
* Koła 205 x 15" stalowe
* Poduszki przednie kierowcy i pasażera
* Centralne zdalne zamykanie
* Immobiliser
* Przyciemniane szyby
* Elektrycznie opuszczane szyby przednie
* Uchylane tylne okienka
* Filtr przeciwpyłkowy
* Klimatyzacja przednia manualna
* Elektryczne/ogrzewane lusterka boczne
* Lampki do czytania
* Radio 5000 TAS 10 głośników
* Fotele przednie z regulowanymi podłokietnikami
* Składane stoliki na tyłach foteli przednich
* Kanapa 3 osobowa w 2 rzędzie

Dodatkowe wyposażenie : (GHIA)

* TCS (tylko z silnikiem 2.8 )
* ESP (tylko z silnikiem 2.8 )
* Skórzana kierownica i gałka dzwigni zmiany biegów
* Koła 215 x 16" stopowe
* Poduszki boczne kierowcy i pasażera
* Elektrochromatyczne lusterko wsteczne
* Ogrzewana przednia szyba
* Elektryczne szyby przednie i tylne
* Oświetlenie przy otwarciu drzwi, oświetlenie progów
* Przednie lampy przeciwmgielne
* Relingi dachowe bez poprzeczek
* Komputer paliwowy
* Obracane przednie fotele
* Regulacja podparcia kręgosłupa (tylko z manualną skrzynią biegów)
* Pakiet siedzeń nr 6 (2 fotele kapitańskie w 1, 2 oraz 3 rzędzie)

Bezpieczeństwo

Konstruktorzy Forda opracowali dla nowego Galaxy specjalny zaawansowany system bezpieczeństwa. Składają się na niego:

* poduszki powietrzne dla kierowcy i pasażera (standardowe we wszystkich wersjach)
* boczne poduszki powietrzne (standardowe w wersji Ghia, w pozostałych opcjonalne)
* wzmocnione nadwozie o polepszonej strukturze kontrolowanych stref zgniotu, belkach drzwi bocznych i składanej kolumnie kierownicy
* system synchronizacji poduszek powietrznych z napinaczami pasów bezpieczeństwa
* tylne fotele ze zintegrowanymi fotelikami dla dzieci (opcja)
* standardowo montowany ABS
* powiększone tarcze i zaciski hamulców przy silniku 2.8 bardziej odpowiadające jego powiększonej mocy
* immobilizer nowej generacji używający kodu o zwiększonym bezpieczeństwie
* automatyczne domykanie okien i zamykanie wlewu paliwa zintegrowane z centralnym zamkiem
* nowy ESP (elektroniczny układ stabilizacji toru jazdy) reaguje na utratę przyczepności kół i poprzez delikatne włączenie hamulców danego koła i przymykanie przepustnicy pomaga w utrzymaniu zamierzonego kierunku jazdy zwiększając kontrolę nad pojazdem w trudnych warunkach drogowych (standard z silnikiem 2.8 )
* TCS (system kontroli trakcji) zapobiegający poślizgowi przy ruszaniu z miejsca (standard z silnikiem 2.8 )

subratri
22-02-2008, 14:45
Koła 205 x 15" stalowe

literówa?
no i co to jest? takiego kupiłeś?

t0mall
23-02-2008, 12:07
Tak rzuciłem dla ogółu może się komuś przyda jak będzie szukał auta tak jak ja.

A narazie ciągle czekam na auto.Podobno nie łatwo znaleźć Galaxa 2.3 GHIA w super stanie.
Ale lepiej poczekać niż później żałować.

tomi98
23-02-2008, 16:32
Ale lepiej poczekać niż później żałować.
dokładnie, ja szukałem ok. 3 miesięcy aż trafiłem na auto od znajomego, więc bez obaw kupiłem
:fcp1 to co oglądałem z ogłoszeń to prawdziwa masakra !!!!!

t0mall
24-02-2008, 23:02
Panowie a jak się sprawują 90 konne diesle w Galaxy.
Czy te silniki mają jakieś wady.
Jaka jest ich trwałość?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie diesla?
Jakie przebiegi bezawaryjnie osiągają te silniki?

subratri
24-02-2008, 23:07
t0mall, każdy tutaj powie Ci, że ten silnik jest trochę za słaby do tego auta, chociaż jeździ. na pyt na co zwrócić uwagę nie odpowiem miarodajnie, ale diesel powinien miec przynajmniej 110 KM, bo wciąż w tym kraju trzeba wyprzedać złosliwych emerytów.

tomiscorpio
24-02-2008, 23:44
t0mall, każdy tutaj powie Ci, że ten silnik jest trochę za słaby do tego auta, chociaż jeździ. na pyt na co zwrócić uwagę nie odpowiem miarodajnie, ale diesel powinien miec przynajmniej 110 KM, bo wciąż w tym kraju trzeba wyprzedać złosliwych emerytów.

No z tym silnikiem 90 KM w dieslu to masz 2 pozycje pedala , albo zero albo full i jeszcze dalej.
Z aerodynamika i masa galaxa 90KM to jakas porazka.

Juz nie mowie o sprintach ale jadac na trasie samemu to trzeba dobrze polowac , a teraz do tego z 5 osob i troche bagazu??Maluch racer?

marwyk
25-02-2008, 05:00
ja miałem 90 KM i jazda na wakacje do bułgarii. Predkosc ok. 100- 120 i szedł bardzo dobrze a spalanie ok. 5.5 do 6 litrów z kklimą.
Teraz mam 130 KM i tylko na początku widziałem róźnice, teraz sie już do ilości koni przyzwyczaiłem.
Tak wiec wszystko to technika jazdy.
Mnie np. ta 130 -stka spala tyle samo ja sie nie spiesze, a jak mu deptam to i 8 - 9 opędzluje.

tomiscorpio
25-02-2008, 06:32
Moze zamontuj silnik 1.3 multijet od pandy, wtedy bedzie palil jeszcze mniej a bedzie jeszcze szybszy.

marwyk
25-02-2008, 06:45
nie chodzi o silnik tylko jak już podkreślałem o technike jazdy

t0mall
25-02-2008, 07:51
A może wypowie się ktoś kto ma galaxa w dieslu.
A jak by tak podciągnąć go do 110 KM?
Będzie miał lepsze osiągi?
I jeszcze takie pytanko.
Silnik 2.3 + LPG czy 1.9 Diesel ?

tomi98
25-02-2008, 08:26
A jak by tak podciągnąć go do 110 KM?
spoko można - program ok. 1500zł z hamowaniem

Silnik 2.3 + LPG czy 1.9 Diesel ?
sam musisz sobie odpowiedzieć, czyli jakie przebiegi robisz itp. ja polecam 2.3 mam i jestem z niego zadowolony

t0mall
25-02-2008, 08:39
Kurcze sam już nie wiem.
Diesla można kupić w podobnej cenie co benzynkę.
Ale koszt LPG to ok 3000 zł.
A jakie są koszta obsługowe związane z dieslem?
Co ile trzeba wymienić świece żarowe itd. ?

jblack
25-02-2008, 08:48
witam mam diesla 1,9 1td 115 km od roku i jestem bardzo zadowolony swiece wymieniasz az ktoras padnie pasek rozrzadu co 60 tys km ,problemy to tylko z dogrzewaczem sa musisz lac dobra rope ,co 30tys wymiana filtra paliwa ,lub raz w roku i jesli duzo jezdzisz to proponowalbym tylko i wylacznie diesla

t0mall
25-02-2008, 08:58
Przebiegi robie raczej średnie 15 - 20 tysięcy.I w większości po mieście.

tomi98
25-02-2008, 09:06
t0mall szukaj 2.3 z sekwencyjnym gazem ! przecież nie opłaca się kupić benzynę za podobne pieniądze jak tdi i gazowac za 3 tyś. !!!!!

ps. a ile dasz za moje galaxy ??? voyager chodzi mi po głowie :fcp3

opi i foty w linku poniżej :fcp4

t0mall
25-02-2008, 09:09
A ile byś za niego chciał?

tomi98
25-02-2008, 09:15
poszło na priva

t0mall
25-02-2008, 09:17
Trochę za dużo.
Szkoda.Mam tylko 18 - 20 tyś na samochód.
Za tyle bym wziął.

tomi98
25-02-2008, 09:20
a patrzyłeś na allegro - widzę, że jest sporo do Twojej ceny :fcp4

t0mall
25-02-2008, 09:24
Patrzę szukam kombinuję.
Twój bym wziął do razu.

tomi98
25-02-2008, 09:59
t0mall skąd jesteś, mam kilku znajomych , którzy ściągają fury mogę im zasygnalizować Twoje potrzeby !

na allegro w tej cenie nic godnego nie widzę (TDI), ale kilka benzynek można obejrzeć z bliska :fcp4

1. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4481146 spoko, trzeba się dowiedzieć dlaczego klapę ma od VW i listwy na drzwiach nie w kolorze auta ???
2. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4319019 podobno pełen serwis
3. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4419359 dobrą instalkę ma

t0mall
25-02-2008, 11:04
Kolego jestem z Kwidzyna woj. pomorskie.
Wszystko fajnie pięknie szkoda tylko że większość aut które są w przyzwoitym stanie
nie ma kompletu foteli (muszę mieć przynajmniej 6) albo są z drugiego końca polski.

marwyk
25-02-2008, 11:18
fotele to nie problem można dokupic.
jak bedzie odpowiedni stan to warto brac takiego co ma mniej foteli a na fotele domagać sie upustu

tomi98
25-02-2008, 11:39
fotele to nie problem można dokupic.
dokładnie.... za 400 zł możesz dokupić szósty fotel :fcp4

t0mall
25-02-2008, 11:48
4 stówy za 1 fotel to chyba przegięcie.
No ale jak będzie okazja to pewnie kupie z pięcioma.
Jest sporo ofert ale strasznie daleko ode mnie.
A jak jest bliżej to z reguły coś nie tak z autem.

subratri
25-02-2008, 11:56
ja będę w tym tyg w 3-mieście, i będę wracał. jeśli masz coś na oku na trasie gdynia częstochowa, to mogę cię zabrać, jeśli kupisz to po sprawie, a jak nie to w jedną stronę pojedziesz pociągiem, dodatkow mam VAG to jak będzie po drodze to możemy sprawdzić co mu dolega

tomi98
25-02-2008, 11:57
A jak jest bliżej to z reguły coś nie tak z autem.
cierpliwość popłaca, w końcu trafisz na swój egzemplarz

t0mall
25-02-2008, 12:03
subratri, Dzięki kolego ale jak by co to mam jeszcze swoje auto i z dojazdem nie będzie kłopotu.
Wezmę ze sobą kierowcę to wróci moim.
Niestety dużo jest ogłoszeń nieaktualnych.
Ale szukam dalej w końcu się coś trafi.

t0mall
25-02-2008, 13:20
Panowie a czy 220000 na diesla w tym samochodzie to dużo?
Ile one wytrzymują?
Męczy mnie jeszcze ten Diesel.I kusi spalanie.
Ewentualnie podciągnął bym go do 110 KM.

tomi98
25-02-2008, 14:06
220km to nie jest dużo na diesla, pod warunkiem jak ktoś dbał.....u znajomego w firmie śmiga octavia 1.9 tdi ma 600kkm bez remontu :fcp1

marwyk
25-02-2008, 21:17
te silniki robia ok. 500 - 600 tys. km. Tyle że w Polsce nie uświadzczysz nie przekreconego licznika, i potem ktoś mówi że ma 280 tys. km i mu silnik klekna - a on tak naprawde ma dwa razy tyle

t0mall
25-02-2008, 21:36
Dzisiaj oglądałem Galaxa TDI z Holandii miał właśnie 220000 przebiegu.Gość zarzeka się że to prawda.
Nawet zgodził sie na sprawdzenie.
Jest z 96 r w naprawdę super stanie silniczek bardzo ładnie i cicho pracuje.Jak na diesla z trgo roku.
W zawieszeniu nic nie słychać.Czysty zadbany.
Wyposażenie raczej słabe,ale jest w naprawdę super stanie.
Chce za niego 16000 + opłaty.To chyba dobra cena?

tomi98
25-02-2008, 21:44
no właśnie jak to możliwe, aby fura 12-letnia miała 220km (wszystko możliwe) powiedż sprzedającemu, że przyjedziesz z rzeczoznawcą i patrz jaką zrobi minę.

Jak oglądałem kiedyś sharana tdi ( przebieg 120kkm rok prod. 1999) właśnie taki myk zastosowałem , gość zmiekł i powiedział prawdę a wieczorem jak do niego zadzwoniłem powiedział , że ogłoszenie nie aktualne.

A warto na umowie wpisać przebieg, jak się okaże, że jest inny zawsze można się droczyć (wiem, że nie jest to łatwe do udowodnienia ) o swoje i obniżenie ceny bądź jakieś odszkodowanie.

chlebki
25-02-2008, 22:01
Jest sporo ofert ale strasznie daleko ode mnie.
Też długo szukałem i w końcu kupiłem fajny egzemplarz we Wrześni, czyli tez nie blisko. Mili ludzie i maja sporo samochodów. Jeżeli chcesz to mam kontakt do nich.
Ale w naszych okolicach też warto zajrzeć do Świecia tam jest sporo Alhambr i Galaxy. Byłem 3 razy i gdyby nie fakt że ktoś mnie uprzedził to miałbym auto właśnie stamtąd.

t0mall
25-02-2008, 22:10
Ale na komputerze wyjdzie jaki ma przebieg jak go podłączą?
Patrząc po ogłoszeniach to pomimo że nie jest to full opcja to stan jest naprawdę fajny.
Gość wygląda na godnego zaufania.Ale pewnie oni tak mają.
W trakcie rozmowy nic nie kombinował, nie kręcił.
Pomyślę jeszcze może się coś jeszcze trafi fajnego.
Nigdy nie miałem diesla mam nadzieję nie będę żałował jak bym kupił.

subratri
25-02-2008, 22:11
tomi98, ja kupiłem z przebiegiem 160406
i nie był kręcony. a ja od czerwca już dobiłem do 186 czy nawet dalej a za 2 tygodnie będę miał grubo ponad 190. to zależy do czego auto było używane
poza tym pamiętaj, że 200 tyś to jest bariera psychologiczna i ludzie się pozbywają aut z takim przebiegiem. tylko jeśli ktoś zarabia samochodem to bije do 300 czy 400 a to i tak tylko wtedy, gdy akurat jego zdolność finansowa nie pozwala na kolejny kredyt.
poza tym pamiętaj kolego t0mall, że w aucie nie tylko silnik jest ważny. To, że on przejedzie pół czy nawet cały milion, wcale nie znaczy że reszta wytrzyma. trzeba obejrzeć tarcze hamulcowe, tłumiki, czy nie cieknie płyn ze wspomagania, czy nie rdzewieje od spodu... bo silnik to jest czasami najmniejszy problem.
poza tym to jest bardzo wysoka cena moim zdaniem, bo to 4 i pół tyś euro, plus opłaty i będzie 5, a do tego piszesz że słabo wyposażony
jak bys dobrze szukał to za te pieniądze kupił byś dwa moje .. no może nie dwa ale strczyło by Ci na instalację i pierwsze ubezpieczenie
jak dla mnie to poprostu za drogo

t0mall
25-02-2008, 22:12
chlebki, Jak możesz to podaj zobaczę co mają.

MarioMa
25-02-2008, 23:24
Moja galaktyka jest z 96 r. diesel 90 KM. Na liczniku prawie 230 tys km i z kompletu dokumentów które dostałem od poprzedniego właściciela + moje kilometry przebieg by się zgadzał. Pomimo iż jest to tylko 90 koników na jazdę z rodziną wystarcza (przecież nie jest to auto wyścigowe). Może i 110 KM byłoby wskazane ale jeśli 3/4 tras robisz po mieście to 110 KM jest zbędne. Ja nie narzekam, mi wystarcza. Zwróć przy kupnie auta uwagę na jego wyposażenie dodatkowe a szczególnie na klimę czy jest sprawna. Latem niestety przy tej ilości szyb rzecz bardzo przydatna. A co do ceny możesz zobaczyć np na autoscout.de, czy na mobil.de jak te auta chodzą za granicą i czy nie przepłacasz. W dieslu mankamentem sprawiającym kłopoty zimą jest dogrzewacz, a pozostałe wady jak np łamiące się kable to chyba bez różnicy czy diesel czy benzyna. Życzę powodzenia w poszukiwaniach i dokonania trafnego wyboru. :fcp2

t0mall
26-02-2008, 08:15
Ten co oglądałem był taki jak w tym linku z takim samym wyposażeniem nawet kolor taki sam: http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=vc1qxamxtyk1
A cena sami zobaczcie w tym roczniku 15000 w Niemcach stoi.
I jeszcze jeden ale ten to nawet elektrycznych szyb nie ma:
http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=vwgvmkjayggn
Ogólnie z tego co widzę to większość diesli ma słabe wyposażenie.
Z reguły to : klima,ABS,elek. szyby przód,elek.lusterka i kilka innych.
Oczywiście porównuję do ceny za jaką oglądałem ten wczorajszy czyli 16000 pln.

Kamil Targoński
26-02-2008, 08:49
Kolego nie patrz czy jest coś daleko... Wg mnie pierwsze wrażenie też jest ważne (a może najważniejsze bo potem jakby klapki na oczy jak się człowiek napali :fcp1 )
Ja po swój pojechałem 300km... tak mi się z ogłoszeń w necie spodobał :fcp1
Owszem z bliska wyszło to i tamto... ale drobiazgi i trochę utargowałem a najważniejsze, że udokumentowany przebieg 110 tys, nie zmordowany środek i buda z zewnątrz ładna. Obok stał 2003 droższy tylko o 6 tysi ale przebieg miał prawie 170 i słabsze wyposażenie... znaczy golas był... Brałem jeszcze pod uwagę Tourana 2003 co prawda 10 był droższy ale na full wyapasie tylko bez skóry... ale środek miał taki, że tylko kope w niego walnac :fcp15
W domu jak go obejrzałem już na spokojnie... to... tylko nie działającą elektrykę tylnych drzwi jeszcze znalazłem :fcp2
Do tej pory miałem wszystkie benzyniaki. Moje spostrzeżenie... A przebiegi robię takie jak Ty...
Na miasto i krótkie trasy benzyna, diesel nie zdąża się nawet nagrzać.... aż mi go szkoda... Na długie trasy... diesel jest nieporównywalny... frajda z posiadania turbiny zajefajna... a miałem już benzynki po 180 kucy :fcp2
Udanego poszukiwania.
Pozdrawiam

t0mall
26-02-2008, 09:01
Znalazłem takie auto http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4271143 ale ma spory przebieg.
Ile wytrzymują silniki 2.3?
Cena jest do przyjęcia.
I co z automatycznymi skrzyniami?
Czy są awaryjne?

chlebki
26-02-2008, 19:16
chlebki, Jak możesz to podaj zobaczę co mają.
Przesłałem dane na priva.

ARTEK 123
26-02-2008, 19:25
Witaj kolego.
Moim zdaniem powinieneś szukać TDI, jest to w końcu silnik VW bardzo ekonomiczny i wytrzymały. Ja sam mam TDI od pół roku i w życiu już nie kupię benzyny.
Można znaleźć w dobrym stanie z wyposarzeniem.
Ja mam 97r, 90 kM z chipem
6 szyb el, klima, 6 foteli, podgrzewana przednia szyba, dogrzewacz,
Dałem może i dużo bo 19 tys ale auto sprowadzone na kołach z Niemiec w super stanie.
Ja uważam że czasem lepiej więcej zapłacić za auto ale być z niego zadowolonym.
Pozdrawiam Artek

tomi98
26-02-2008, 20:44
co Ty na to http://moto.allegro.pl/item319987203_fo ... k_lpg.html (http://moto.allegro.pl/item319987203_ford_galaxy_2_3_16v_dohc_klimatronik _wtrysk_lpg.html)
Ile wytrzymują silniki 2.3?
dobre pytanie, też bym chciał wiedzieć.
Kolega zrobił 300kkm i silnika nie dotykał, sprzedał i wiem, że nowy właściciel tankuje i jeżdzi , nic się nie dzieje.

t0mall
26-02-2008, 21:06
tomi98, No o taki mi właśnie chodziło.
Tylko niestety muszę się wstrzymać z kupnem do przyszłego tygodnia.
A może jeszcze trochę dłużej.
No ale jakoś to będzie.

tomi98
26-02-2008, 22:25
Tylko niestety muszę się wstrzymać z kupnem do przyszłego tygodnia.
nie ociągaj się ..... :fcp4 warto ghia kupić - full wypas

:fcp4

jarek77pl
27-02-2008, 00:01
W moim przypadku na 12tys uzytkowania to
wymiana oleju plus filtry 300zl
wymiana swiec i przewodow 430zl
wymiana 2 rolek prowadzacych + pasek klinowy 280zl
wymiana klockow hamulcowych przod 320zl
ceny podalem z robocizna w zaprzyjaznionym warsztacie FIATA :fcp2
Teraz moja galaktyka ma przejechane 160tys
Wiec uwazam ze nie jest to tani samochod w ekspoatacji ale... trzeba mu przyznac ze dosyc solidny i trwale czesci ma. Jezeli potrzebujesz Vana bo... to uwazam ze warto kupic. Ja niestety za kilka miesiecy zegnam sie z galaktyka i przesiadam sie na audi a6 :fcp26
Jak bede sprzedawal to napisze na forum a powiem ze warto bedzie bo autko z 96r. sprowadzone przeze mnie z niemiec, silnik 2.0 + gaz BRC, klima, 7 foteli, 2 poduszki, el szyby i lusterka, 2 komplety felg z oponami, przyciemniane szyby a z car audio jest radio clarion, podsufitowy monitor 10' z tunerm tv i dla dzieciakow gra sega drive. pozdrawiam
p.s
co do spalania to...glowa boli i gdyby nie gaz to juz bym go dawno sprzedal
miasto 15-16l gazu trasa 100-150km/h 10-11l
benzyna 10-20% mniej

t0mall
27-02-2008, 14:07
tomi98, No właśnie chcę GHIA.Ale sprzedaję auto które mam teraz a klient który chce kupić musi poczekać do przyszłego tygodnia.No chyba że sie inny trafi międzyczasie.Na a jak go nie sprzedam to nie wystarczy mi kasiorki na Galaxa.
Tak więc chcąc nie chcąc jestem zmuszony poczekać.

tomi98
27-02-2008, 17:17
No właśnie chcę GHIA
:fcp26

MaciejH
27-02-2008, 17:28
też się zastanawiam nad kupnem galaxy 96 jak jest z rdzą u tych roczników a może ktoś wie czy są one robione w ocynku

jblack
27-02-2008, 17:40
a moze cos takiego by was interesowalo jest troche wgnieciona blacha w klapie bagaznika i troche porysowany lewy tyl pisze ze cena do dogadania oto link http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=vwisoj1mjxfk lub cos takiego http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=vwlzkaz4yicl

t0mall
27-02-2008, 18:03
Kurde koledzy czy nikt niema Galaxa w automacie.
Napiszcie coś o nim.
Automat to super sprawa.
Na pewno ktoś z was ma Galaxy w starszej wersji nadwoziowej z automatem.

tomi98
27-02-2008, 18:51
tOmall tu masz naprawdę ładną sztukę
http://moto.allegro.pl/item320510244_ig ... miec_.html (http://moto.allegro.pl/item320510244_igla_galaxy_ghia_limited_2_3_dohc_z_ niemiec_.html)

danielp
27-02-2008, 19:31
http://moto.allegro.pl/item320510244_ig ... miec_.html (http://moto.allegro.pl/item320510244_igla_galaxy_ghia_limited_2_3_dohc_z_ niemiec_.html)

Ale go wyglancowali... świeci się w środku jak psu jajca... ;)
Wszystko ma "idealne, natomiast zawieszenie idealne" :fcp2 ... pachnie nowością.. od 98r... długo trzymają te galaxy zapach fabryki ;)

Nie nabijam się, tak mi się tylko ta idealność spodobała :)

tomi98
27-02-2008, 19:46
Ale go wyglancowali... świeci się w środku jak psu jajca...
bo kupili tani sprey w supermarkecie :fcp12

a tę idealność trzeba dokładnie sprawdzić przy oględzinach !

jarek77pl
28-02-2008, 01:03
Wypucowany plakiem w srodku jak cholera...ciekawe czy na miejscu ten sprzedajacy tez tak bedzie zachwalal bo moim zdaniem to sie okaze nie taki piekny i pachnacy nowoscia :fcp2 a te 9 litow "benzynki" w miescie to jest ciekawe? I to drewno w WYPOSDAZENIU :568: to do kominka czy to o te zajebiste okeiny chodzi?? A chrom??

Damian4
28-02-2008, 07:39
Witam.
Mam też zamiar kupić Galaxy lub Sharan 96-98r. tylko szukam z 2,8v a tu czytam że wszyscy polecają 2,3 lub 1,9 tdi co do tego drugiego to mam wątpliwości że te 110 Km wystarcza sam mam golfa 1,9 tdi 110 Km i jest to tak w sam raz jak na małe auto może ktoś się wypowie co do 2,8 i jak to się sprawuje z gazem i czy bezwzględnie sekwencja , jakie jest realne spalanie i czy warto szukać z 4x4 bo czasami takie się pojawiają w ogłoszeniach

t0mall
28-02-2008, 14:12
Super wypicowany.Szkoda tylko że nie napisał że drewno jest plastikowe i odkleiła sie tapicerka na przednich drzwiach.

t0mall
28-02-2008, 20:07
Zobaczcie na te aukcje coś jest nie tak :fcp16
To jest to samo auto.
Może ktoś sobie zapożyczył zdjęcie :fcp15

http://moto.allegro.pl/item319987203_fo ... k_lpg.html (http://moto.allegro.pl/item319987203_ford_galaxy_2_3_16v_dohc_klimatronik _wtrysk_lpg.html)
http://moto.allegro.pl/item318078182_sp ... lowal.html (http://moto.allegro.pl/item318078182_sprzedam_okazyjnie_niebedziesz_zalow al.html)

tomi98
28-02-2008, 20:28
Może ktoś sobie zapożyczył zdjęcie
sam miałem taki przypadek , sprzedawałem octavię , patrzę a tu jakiś delikwent dał ogłoszenie ze zdjęciami z mojej aukcji, małe ostrzeżenie i szybki koniec jego ogłoszenia !

t0mall
28-02-2008, 21:12
Mam nadzieje że tak jest i w tym przypadku.
W samochodzie jest gaz i ma nasze tablice.
Podoba mi sie to auto i jeśli jeszcze będzie w przyszłym tygodniu to poważnie się zastanowię nad kupnem.

tomi98
28-02-2008, 21:22
wyglada ładnie.....tylko klima jednostrefowa, za słaba do tak dużego auta , ale jak wszystko bedzie w porządku to bierz :fcp4

aha, zwróc uwagę na zderzak tył, wygląda jakby miał inny odcień (albo mnie się zdaje)

ps. jak byś potrzebował felgi stalowe to polecam mój link poniżej :fcp4

t0mall
28-02-2008, 21:40
Ludzie to sobie chyba jaja robią.Bezmózgi totalne.
Pisze że stan licznika 19400 a na zdjęciu jest 234800.

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4540173

Ten zderzak chyba nie był malowany zobacz na zdjęcia w tej ofercie.
Też wygląda jak by miał inny odcień.

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4541605

tomi98
28-02-2008, 21:42
to na pewno mała pomyłka, może o mile chodziło :fcp3

a ten http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4349798

Margarita
28-02-2008, 21:46
Witam wszystkich :fcp1 Jestem nowa na forum...Zdecydowałam się na zakup Galaxy TDI 1,9 rocznik 2002-2003.Tylko jak to zawsze bywa ( przynajmniej w moim przypadku) dalszy wybór nie jest łatwy :fcp5 Może coś mi poradzicie Panowie(Panie?)? Samochodów niby dużo ale nie wiem za bardzo na co patrzeć...Z góry dziękuję za pomoc - może dzięki niej będę niedługo posiadaczką Galaxy :fcp1 Pozdrawiam
Margarita

t0mall
28-02-2008, 21:55
No też kurde fajniusi i cena niewygórowana.
Dzięki za linki.
No to jak te samochody będą jeszcze w przyszłym tygodniu to będę miał dylemat.
Ten granatowy jest w przyzwoitej cenie jak bym sie na niego skusił to założę gaz.

Ogólnie to cały czas zastanawiam się nad kilkoma opcjami:
1.Diesel
2.Benzyna 2.3 z zamontowanym gazem
3.Benzyna 2.3 + montaż gazu
4.Sprowadzony do rejestracji czy zarejestrowany

marwyk
29-02-2008, 11:04
podsufitowy monitor 10' z tunerm tv i dla dzieciakow gra sega drive

Ja bym kupił ten monitor z tv

ST200 jaca
29-02-2008, 12:45
hej witam jestem nowy i po poczytaniu waszych wypowiedzi zapisałem się do tej elity ja również zamierzam kupić galaxy 2.3 + gaz mam już namieżonego tylko zastanawiam się nad tym silnikiem bo miałem galaxy 2.0 i słabizna

ST200 jaca
29-02-2008, 13:49
i ja jestem zainteresowany takim tv gdzie kupić ile kosztuje i jak zamontować

t0mall
29-02-2008, 22:00
TV + DVD do samochodu szukajcie na Allegro.
W sklepach raczej trudno kupić a jak już są to cena niesamowita.
http://allegro.pl/20175_panele_lcd_tv.h ... view=gtext (http://allegro.pl/20175_panele_lcd_tv.html?order=t&view=gtext)

Margarita
01-03-2008, 07:46
To znowu ja :fcp1
Co sądzicie o tym ??
http://otomoto.pl/ford-galaxy-1-9-tdi-C4472022.html
Klimatyzacja ręczna, lusterka też .

t0mall
01-03-2008, 10:32
Margarita, Ładny ale czy w tej cenie nie da się kupić klimatronika?
Masz sporo pieniędzy do wydania.Poszukaj dobrze.Na pewno znajdziesz wersję FULL .

t0mall
01-03-2008, 23:06
Panowie czy duży przebieg w silnikach 2.3 jest problemem?
Czy warto się takim zainteresować?

marwyk
02-03-2008, 06:03
jak w każdym aucie.
jesli jest ok. 100- 150 tys. km to auto kosztuje przykładowo 10.000 euro, a jelsi przebieg jest rzedu 350- 400 ys. km to cena 4000 euro. Takie róznice przekraczjace nawet 100%

t0mall
02-03-2008, 10:38
Bardziej chodziło mi o to ile te silniki wytrzymują bez remontu.
I czy przebiegi powyżej 250000 to już za dużo?
Czy jeszcze warto kupić takie auto z tak dużym przebiegiem?

tomi98
02-03-2008, 12:58
I czy przebiegi powyżej 250000 to już za dużo?
mam 245kkm + podtlenek lpg i chodzi jak żyleta, oleju nie bierze a śmigam na full syntetyku Mobil1 0w40 , aby tak dalej

marwyk
02-03-2008, 13:28
250 tys. km to jest przebieg przy którym normalny użytkownik sprzedaje auto.
I w Niemczech przeważnie z takimi przebiegami są te auta.
Spokojnie jeszcze pojeździsz tym samochodem - sprawdx tylko stan silnika, skrzyni i innych ważnych podzespołów.

Margarita
02-03-2008, 17:16
Margarita, Ładny ale czy w tej cenie nie da się kupić klimatronika?
Masz sporo pieniędzy do wydania.Poszukaj dobrze.Na pewno znajdziesz wersję FULL .
Właśnie - wcześniej miałam Golfa III kombi w zasadzie goła wersję - żadnych tam dodatków. Golf przestał istnieć a ja muszę kupić nowe auto. Wybór padł na Galaxy ze względu na jego duże "wnętrze" ( czy dam radę tym kolosem jeździć to już oddzielny temat :fcp20 ) ale nie bardzo orientuję co jest tak naprawdę potrzebne w wyposażeniu takiego auta :fcp8 Czy właśnie szukać takiej wypasionej wersji czy lepiej skromniejszej?

marwyk
02-03-2008, 19:14
tylko wypasionej, łatwiej potem sprzedać

Margarita
03-03-2008, 08:28
A o tym co myślicie ??
http://moto.allegro.pl/item322902020_fo ... zarej.html (http://moto.allegro.pl/item322902020_ford_galaxy_1_9tdi_7miejsc_climatron ic_115ps_zarej.html)

marwyk
03-03-2008, 09:43
Nie ma tempomatu, komputera (FIS), ESP, brak alufelg - choć mysle że je ma tylko nie chce dać, prawdopodobnie ciągał przyczepe lub lawete - patrz czym sie gość zajmuje (inne aukcje allegro), nie jest to najmocniejsza wersja jak pisze własciciel - bo są jeszcze z tym silnikiem 130 KM a nawet 150 KM . Ja ma 130KM i faktycznei średnie spalanie to ok. 7 litrów, a minimalne faktycznie 5,5 litra.
no ale autko ogólne jest ok, masz nowe opony, i samochód zarejestrowany, tylko teraz porównaj co dają inny za te pieniądze

t0mall
03-03-2008, 09:44
Margarita, Z takim wyposażeniem to już możesz śmiało kupować.
Poszukaj jeszcze może coś młodszego.I nie jeżdżonego w Polsce.

marwyk
03-03-2008, 09:47
A z tym że ten samochód ciągnął lawete to miałem 100% racji i to że były w nim alufelgi:

Patrz aukcja http://moto.allegro.pl/item317657089__t ... adzki.html (http://moto.allegro.pl/item317657089__transport_towarowy_osobowy_laweta_p rzeprowadzki.html)

Zobacz dokładnie ford jeszcze jak był sprowadzony jest na ładnych alusach i może sa tam też dobre opony,
zobacz też na opis:
"
-Transport osobowy samochodem marki FORD GALAXY 1,9TDI

Auto 7 miejscowe z regulowanymi fotelami klimatyzowanym wnętrzem (klimatronic da się ustawić konkretną temperaturę we wnętrzu). Auto zabiera 6 osób + kierowca ewentualne ponad wymiarowe i dodatkowe bagaże przewożone przyczepką. Auto może służyć do przewozu zespołów muzycznych wesel przewozu pracowników dowozu ludzi na konferencje itp. Itd.

-Transport samochodów maszyn i urządzeń ? LAWETA

Laweta z pełną podłogą można przewozić auta całe jak i rozbite. Wszelkiego rodzaju maszyny urządzenia które nie wejdą do busa, przedmioty dużych gabarytów itd. Możliwe wyjazdy po auta do Niemiec i innych krajów europy. Laweta może być ciągnięta przez :fcp27 7 miejscowego Vana :fcp27 :fcp23 lub busa. "

Margarita
03-03-2008, 12:40
A tak mi podobał :fcp2 teraz już trochę mniej :fcp1
czyli szukam nadal- jak coś znajdę to wkleję linka żebyście spojrzeli chłodniejszym M Ę S K I M okiem :fcp1 Dzięki

marwyk
03-03-2008, 12:46
ja go nie skreślam, stwierdzam tylko to co można zobaczyć poprzez zdjecia.
Może sie okazać lepszy od takiego którym jeździł ktoś i nawet oleju nie wymieniał.
Przeważnie jak ktoś ma działalność i ma pojecie o samochodach(tak jest w tym przypadku) oraz zarabia to inwestuje w sprzęt- w każdym razie ja tak robię. Nie żałuje na opony, oleje, filtry i inne części eksploatacyjne.
A skąd jesteś Margarita? Uzupełnij profil może jest ktoś blisko Ciebie co by pomógł i sprawdził co trzeba na żywo.

Margarita
03-03-2008, 12:53
Już uzupełniłam :fcp1 Ale trochę teraz się pogubiłam- to jaki silnik mi polecacie?Poczytałam trochę forum i myślałam że ten 116 KM jest lepszy niż ten 130 . Ja nie śmigam zbyt szybko czasami jednak wyprzedzam :fcp13
Może jednak dać komuś zarobić i sprowadzić auto z Niemiec ?? Ech tak to jest jak baba się nie zna :fcp19

marwyk
03-03-2008, 13:09
Wielkiej różnicy nie ma czy 116 czy 130. Łatwiej myśle znaleźć 116 bo jest ich wiecej, wiadomo że 130 jest bardziej elastyczna w trasie. Bo nie mówie tu o odejsciu ze świateł bo ogólnie diesel nie jest do wyścigów i najbardziej lubi miarową jednostajna jazde.
Jak robisz dużo tras to kup 130 jak jeżdzisz po miescie to 116 .
No chyba ze wozisz coś ciężkiego lub potrzebujesz do lawety no to 130.

Margarita
03-03-2008, 14:06
Moje trasy raczej średnie- dwa razy w miesiącu po około tysiąc kilometrów ale jeżdżę też w po mieście .Obciążenie też chyba średnie - poza mną dwóch dorosłych pasażerów i około 200kg w bagażniku.

marwyk
03-03-2008, 15:17
no to według uznania i zasobności portfela :)
normalną sprawą jest że wersja mocniejsza będzie droższa, bo i ktoś więcej zapłacił w salonie

pszemi
03-03-2008, 17:02
Margarita, z tego co piszesz to wynika że pasowałby ci dowolny turbodiesel, bo w zasadzie oba te silniki będą dynamiczne i spełnią twoje oczekiwania. Po prostu szukaj zadbanego, dobrze wyposażonego auta. Przebieg w zadbanym dieslu nie jest tak ważny, to są wytrzymałe silniki.

Ja jestem z tych samych okolic, mam do Olsztyna 40 km. Sam niedawno zakończyłem poszukiwania auta dla siebie więc wiem jak to wygląda w naszych okolicach. A raczej jak nie wygląda :fcp5 Niestety W-M nie jest zagłębiem handlu samochodami. Ja szukałem dwa miesiące, również z początkowym nastawieniem na tdi ale zrezygnowałem i będę miał benzynę z sekwencyjnym gazem. Ze wszystkich aut które obejrzałem, a było ich kilkadziesiąt (giełda, ogłoszenia prywatne, handlarze, komisy) do kupienia nadawał się jeden - naprawdę jeden, i ten będzie mój :fcp2 Wszystkie inne, co do jednego miały jakieś wady: albo zniszczone wnętrze, albo zajechany silnik, albo był powypadkowy (oczywiście nie robiony w serwisie i bez książki serwisowej, więc bez żadnych dowodów jak poważne były uszkodzenia), albo wszystko naraz. Próbowano mi wcisnąć takie ****a że głowa mała, szczytem wszystkiego były dwa. w pierwszym przypadku samochód był z '98 z przebiegiem deklarowanym 180 000, na słupkach były nalepki z przeglądów w których ktoś wydrapał tylko część cyferek, mój kumpel doszedł po nich że auto ma prawdopodobnie około 400 000 na liczniku; w drugim przypadku Galaxy z '99 bardzo zadbany i oczywiście bezwypadkowy miał w nawiewach resztki szyb. Byłem w szoku. Generalnie od władowania się w kupno "okazji" ustrzegł mnie kumpel który jest machanikiem i pracował w firmie ściągającej auta z zachodu więc wie na co zwrócić uwagę.
W końcu po dwóch miesiącach znalazłem w dobrej cenie Galaxy Mk1 z 2000 roku. I bez długiego zastanawiania zdecydowałem się na niego, bo był zarejestrowany w kraju, w ciągłym użytkowaniu, zadbany, z małym przebiegiem i książką serwisową.

Co do ściągania auta zza Odry to też nie masz gwarancji że nie wcisną ci trupa. Najpierw znajdź kogoś kto ci pomoże ocenić stan auta bo bez tego ani rusz. W podstawowym stopniu możesz ocenić auto sama, sprawdzając jak zapala i pracuje silnik, czy nie kopci i nie śmierdzi, czy są równe przerwy między blachami, reflektorami, czy uszczelki są dokładnie dopasowane. Sprawdzaj jak wyglądają zawiasy, jak był robiony bok to widać że zawiasy są inne niż z drugiej strony, brzydsze. Ale nie decyduj sama o zakupie, niech ktoś inny też oceni auto.
Nie skreślaj aut którymi ktoś ciąga lawety. Marwyk dobrze napisał, jak ktoś zarabiał na tym aucie to raczej o nie dbał, bo chyba niezbyt by mu pasowało stanąć z towarem w połowie drogi.

Jakby coś to jestem prawie co drugi dzień w Olsztynie i mogę ewentualnie nieco pomóc w ocenie. Sorry za przydługi wywód.

pzdr

Margarita
03-03-2008, 18:03
Dzięki pszemi , trochę mnie Twoje słowa ostudziły . Bez auta jak bez ręki i tak trochę chyba zbyt nerwowo do tego podchodzę - już i teraz a tak się nie da :fcp1 Ja w sumie też nie z samego Olsztyna jestem :fcp1 Nadal będę szukać a jak coś wypatrzę to wstawię link.

subratri
03-03-2008, 22:43
ktoś sie pytal o 2.8
doswiadczenia z tego tygodnia
spalanie: polska drga bez ruchu spokojna jazda 8.9 na odcinku 550 km, miasto na zimnym silniku - spada do 14, na ciaplym i w kapeluszu do 12 przy srednim zakorkowaniu.
w druga strone 550 km w dzien ale ruch raczej przecietny - spalanie 9.7, ale jazda raczej zgodnie z przepisami i bez zbednego wyprzedzania. przy dynamicznej jezdzie ten odcinek ze spalaniem 11
wszystko dotyczy benzyny (nie mam gazu)
przy dynamicznej jezdzie w miescie, zimą (co naprawde odgrywa w tym silniku duze znaczenie) spalanie na poziomie 14 i troche jest na porzadku dziennym. latem ze 3 litry mniej.
ja jestem przyzwyczajony do dynamicznych samochodow. ten taki nie jest. mimo znacznej mocy, wyprzedzanie na III biegu w duzym ruchu jest koniecznoscia, stromy moment obrotowy, powoduje, ze ten silnik wydaje sie byc ociezaly, niezaleznie od tego, jeszcze nie zdazylo mi sie, zeby zabrklo mi mocy do wyprzedzania, czy jechania pod gore. w przeciwienstwie do innych (jak sadze) silnikow, ten ma wielka zalete. pozwala na jechanie naprawde szybko i dopiero powyzej 200 czuje sie ze jest zbyt malo mocy przekazywanej na kola. coprawda urzywam tego auta do wozenia samego siebie, ale zdazylo mi sie ciagnac juz kilka rzy ciezka przyczepke. tak po 5 min zapomina sie ze cos jest przyczepione do auta. nie odczuwa sie zupelnie obciazenia. mialem juz na przyczepce 1300 kg + przyczepka, mialem w aucie 700 kg plytek. za kazdym razem auto sprawowalo sie wiecej niz dobrze. nie ma takiej predkosci, przy ktorej silnik bylby glosny. to tyle niewatpliwych zalet
wady:
nie ma mowy zeby tym autem z tymsilnikiem poszalec, mimo, ze nie kazde inne moze tak samo szybko wystartowac z pod swiatel. jesli sie nie wkreci silnika ponad 3,500 obr auto jest zmulone.

reasumujac, gdy bym teraz kupowal, to kupil bym albo silnik 204 KM albo diesela 130 KM. z mojego rocznika wybral bym chyba jednak 2,3 dlatego, ze i tak sie nie jezdzi z predkosciami ponad 200, a do 180 2,3 wystarczy, poza tym jesli juz cos ciagne to jest to tak incydencjalne, ze bez znaczenia

jezeli chodzi o ceny czesci, to kable po 100 srednio, swiece chyba po 40 (nie pamietam dokladnie) przeguby bardzo drogie i brak zamiennikow (1000zl), reszta chyba normalnie. chyba tarcze hamulcowe sa drozsze 350 zl przod

andrzej$39
04-03-2008, 00:05
Warto, warto - polecam silnik 2,3 16V - takiego właśnie Galaxy z roku 1997 eksploatuję - narazie wyłącznie na benzynie. Silnik - dynamiczny i elastyczny (145 KM), wyposażenie - wszystko oprócz nawigacji, funkcjonalność - fantastyczna. Szczerze polecam Galaktykę 2,3 - pozdrawiam Andrzej :fcp14 .

Damian4
05-03-2008, 14:21
Dzięki za opinie na temat 2,8 poszaleć to nim chyba jest niebezpiecznie bo po ogłoszeniach widać że się często przewracają myślałem ,że silnik VW jest wytrzymalszy i dlatego się nim interesowałem ale skoro jednostka FORDA jest wytrzymała to zwracam się ku niej druga sprawa to 2,8 jest często w automacie a to by mi bardzo pasowało
mam jeszcze jedno pytanko na co zwracać uwagę przy 2,3 jakieś częste usterki tych silników ?

Margarita
05-03-2008, 18:11
http://otomoto.pl/ford-galaxy-klima-xen ... 90143.html (http://otomoto.pl/ford-galaxy-klima-xenon-navi-idealny-C4590143.html)
Co o tym sądzicie? Mogłoby być lepiej wyposażone .

marwyk
06-03-2008, 06:16
1. ksenony są i ok, ale nasuwa sie pytanie
- czy są dokładane
- jak tak to dlaczego?
- jeśli oryginalne to nie oryginalny jest zderzak bo nie ma spryskiwaczy co jest obowiązkiem
Trzeba dokładnie przyjrzeć sie przodowi czy nie był bity. Nie ma halogenów przednich a z takim wyposażeniem to powinien być standard.
2. klima manualna
3. zdjecie numer 7 i 8 kierownica łysa auto nie ma takiego przebiegu
4. Skromne wyposażenie -
5.ja za swojego w tamtym roku z mocniejszym silnikiem i z prawie pełnym wyposażeniem dałem 45.000 zł więc sądze że ta cena ne jest adekwatna do tego auta

Margarita
06-03-2008, 08:24
Dzięki za podpowiedź , mam jeszcze pytanie- ja specjalistą w ocenie samochodów nie jestem za bardzo też nie mam z kim pojechać oglądać auto- czy w autoryzowanym serwisie zbadają mi dokładnie auto, tzn czy możliwe jest że sprawdzą że na 100 % nie było bite itp. ?

pszemi
06-03-2008, 09:39
Sprawdzą Ci czy punkty bazowe podwozia są na swoim miejscu a to jest najważniejsze, to że np. były lekko stuknięte drzwi lub błotnik to drobiazgi. Jak się postarają i dobrze przyjrzą to wywęszą co trzeba.
W Olsztynie robią to w blacharni Forda na Jagiellończyka (stary salon). Diagnostyka komputerowa i mechaniczna na Sikorskiego (nowy salon).

pzdr

T.M
06-03-2008, 11:19
..

t0mall
06-03-2008, 11:50
Kurcze nie doczekałem się nigdzie odpowiedzi co z automatyczną skrzynią :fcp25
Czy nikt nie ma Galaxy z automatem?

T.M
06-03-2008, 15:38
mam jeszcze jedno pytanko na co zwracać uwagę przy 2,3 jakieś częste usterki tych silników ?
Poczytaj jeszcze na forum scorpio. To silnik właśnie z tego modelu.
Dosyć drogi jest zestaw -2 cewki i kable wysokiego napięcia (ok. 800 -1000 zł). Nie ma zamienników (lub są cewki chyba Boscha w podobnej cenie). Ma to szczególnie znaczenie przy LPG. Wcale nie oznacza, że muszą być koniecznie do wymiany przy zakupie. Problem w tym, że żeby je zobaczyć, trzeba odkręcić pokrywkę (kilkanaście śrubek) i naocznie ocenić, czy fajki nie są pokruszone, kable sparciałe. Generalnie, cewki i kable są świetnie zabezpieczone pod pokrywką, w zawsze suchym i ciepłym miejscu, jedynie czas powoduje ich zużycie.

Nawiązując jeszcze do dyskusji diesel - benzyna z LPG. Te dyskusje są na każdym forum i w zależności czym kto jeździ, będzie wskazywał na zalety używanego przez siebie silnika. Zalety, wady, koszty, dynamika są Państwu znane. Aby dolać oliwy do ognia dodam, że diesel jest dużo bardziej głośny i przenosi wibracje. Przy większych prędkościach jest jeszcze gorzej. 2,3 jest naprawdę cichy a kultura pracy 2,8 i jego 6 cylindrów jest nieporównywalna. To też może być argumentem za benzyną, szczególnie, jeśli ktoś robi długie trasy.
pozdrawiam
Tomek

Margarita
06-03-2008, 19:19
Kilka sharanów do oceny:
1. http://moto.allegro.pl/item320328651_sh ... 2003r.html (http://moto.allegro.pl/item320328651_sharan_1_9_tdi_116km_2003r.html)

2. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4560779

3. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4572088

4. http://moto.gratka.pl/tresc/volkswagen- ... ba4dd0&s=1 (http://moto.gratka.pl/tresc/volkswagen-sharan-1-9-diesel-8362495.html?w=ffaf21f094ba4dd0&s=1)

5. http://otomoto.pl/volkswagen-sharan-1-9 ... 86217.html (http://otomoto.pl/volkswagen-sharan-1-9-tdi-C4286217.html)

pszemi
06-03-2008, 19:57
1. Tylna klapa wydaje się trochę przesunięta, ale generalnie mało widać na zdjęciach.
2. Wydaje się niezły, dobre wyposażenie.
3. Nie podobają mi się drzwi kierowcy, na styku z profilem błotnika, od poziomu kierunkowskazu w dół - wygląda jakby się ktoś
bawił Photoshopem.
4. Też klapa przesunięta w prawo.
5. Przedni lewy reflektor jakby wysunięty na zewnątrz.

Zainteresowałbym się drugim, ale daleko masz do niego. A zdjęcia nie mówią nic o tym jaki jest silnik, a i wnętrze może się okazać nie takie fajne.
Btw. dlaczego Sharan? Galaxy będzie tańsze.

Margarita
06-03-2008, 20:08
1. Tylna klapa wydaje się trochę przesunięta, ale generalnie mało widać na zdjęciach.
2. Wydaje się niezły, dobre wyposażenie.
3. Nie podobają mi się drzwi kierowcy, na styku z profilem błotnika, od poziomu kierunkowskazu w dół - wygląda jakby się ktoś
bawił Photoshopem.
4. Też klapa przesunięta w prawo.
5. Przedni lewy reflektor jakby wysunięty na zewnątrz.

Zainteresowałbym się drugim, ale daleko masz do niego. A zdjęcia nie mówią nic o tym jaki jest silnik, a i wnętrze może się okazać nie takie fajne.
Btw. dlaczego Sharan? Galaxy będzie tańsze.
Szukam wśród Galaxy i Sharanów - pewnie że wolałabym Galaxy ale już mnie nerw bierze na te auta :fcp24 niby tego tyle ale żeby coś wybrać to w sumie nie ma z czego- albo ja jakaś slepawa jestem :fcp4 Dzięki

t0mall
07-03-2008, 21:21
No wreszcie sprzedałem swoje auto i w przyszłym tygodniu może uda się coś kupić.
Znalazłem takie ogłoszenie.Co o nim sądzicie?
http://moto.gratka.pl/tresc/ford-galaxy ... d2cf0c&s=2 (http://moto.gratka.pl/tresc/ford-galaxy-2-3-gaz-8365143.html?w=ea0720e35cd2cf0c&s=2)

tomi98
07-03-2008, 21:58
moim zdaniem wygląda ładnie, tylko przebieg za mały :fcp6

u mnie jest 246kkm i kierownica mniej wytarta :fcp4 sądzę, że ma powyżej 200kkm :fcp13

a jeszcze zwróc uwagę na progi , coś nie tak dziwnie załamane (bliżej kół) zdjęcie nr4

tomiscorpio
07-03-2008, 22:01
No wreszcie sprzedałem swoje auto i w przyszłym tygodniu może uda się coś kupić.
Znalazłem takie ogłoszenie.Co o nim sądzicie?
http://moto.gratka.pl/tresc/ford-galaxy ... d2cf0c&s=2 (http://moto.gratka.pl/tresc/ford-galaxy-2-3-gaz-8365143.html?w=ea0720e35cd2cf0c&s=2)

Auto w leasingu i 170 tys przejechane ?? Sadze po tablicach ze lesing bo takie o ile dobrze pamietam sa NO i cyferki

pszemi
08-03-2008, 07:43
Auto w leasingu i 170 tys przejechane ?? Sadze po tablicach ze lesing bo takie o ile dobrze pamietam sa NO i cyferki

To nie leasing. NO to są zwykłe tablice rejestracyjne z Olsztyna :fcp1

subratri
08-03-2008, 09:57
u mnie jest 246kkm i kierownica mniej wytarta :fcp4 sądzę, że ma powyżej 200kkm :fcp13

a ja mam teraz 190 i już mi zaczyna skóra zchodzić z kiery, jak kupowałem, przy 160 nie było skóry na lewarku a kierownica była w dużo gorszym stanie niż ta na zdjęciu. jakość skóry zależy od tego czym byczek był karmiony i jak duże odciski miał driver, spokojnie z tą oceną przebiegów, ja czasami myślę, że byście chcieli znaleźć 12-to letnie auto które wygląda jak nieużywane, poza tym, stan wnętrza nie zależy od tego ile kilometrów auto przejechało, tylko ile godzin ktoś w nim siedział. jeżdżąc trasą robi się 1500 km w 10 godzin, jeźdżąc po mieście robi się 15 km w 10 godzin.
poza tym rozmawiamy tu o aucie, które w bardzo wielu przypadkach jest używane jako drugie auto, do wypadów na wczasy całą rodziną, więc przebiegi po 160, 180 w aucie 10 cio letnim mogą być jak najberdziej prawdziwe

t0mall
08-03-2008, 10:33
Rozmawiałem z właścicielem samochodu mówił że samochód jest cały czas serwisowany więc chyba przebieg jest wiarygodny.
Stan samochodu niby Super.
Zastanawia mnie jedna sprawa.Mianowicie samochód był kupiony w polsce.
Nie odstrasza mnie to ale co wy o tym myślicie?
W zasadzie to na tą chwilę mój faworyt.
W przyszłym tygodniu wybiorę się go obejrzeć a może nawet kupię jak wszystko będzie OK.

subratri
08-03-2008, 10:42
samochód był kupiony w polsce.
Nie odstrasza mnie to ale co wy o tym myślicie?

a jakie to ma tak naprawdę znaczenie, gdzie on był kupiony? sprawdź czy wydech nie zgnity, czy od spodu nie rdzewieje, czy zawieszenie sztywne, no i resztę jak w każdym aucie. jeśli gość dbał i naprawiał na bierząco skutki poruszania się po polskich drogach to możesz zrobić lepszy interes niż na aucie sprowadzonym, bo mimo, że tam samochód jeździł po równiutkich drogach, to po przyjeździe do polski w bardzo krótkim czasie można stracić te elementy zawieszenia które w niemczech by działały jeszcze 150 kkm a w polskich warunkach umrą po 150 km i to wszystkie na raz.

t0mall
08-03-2008, 11:25
subratri, Spodziewałem sie takiej odpowiedzi.
Kogo sie pytam to mówi lepiej sprowadzony.
Ale jeśli właściciel o niego dbał to powinno być wszystko OK.
Tak jak pisałem właściciel mówił że samochód jest w BDB stanie.
Cały czas serwisowany wszystko wymieniane na bieżąco.
Obejrzę i sprawdzę wszystko dokładnie i podejmę decyzję.
Wizualnie auto bardzo mi się podoba oby też tak było technicznie.

LolleQ
08-03-2008, 12:41
Kurcze nie doczekałem się nigdzie odpowiedzi co z automatyczną skrzynią :fcp25
Czy nikt nie ma Galaxy z automatem?Mam 2001 z AUY i 5G. Sprawuje się świetnie.

tomi98
08-03-2008, 16:51
skura
subratri popraw się bo CI nie wybaczę :569: SKÓRA !

subratri
08-03-2008, 17:33
tomi98, i tak dobrze że jeden a nie wszytskie :))

tomi98
08-03-2008, 19:06
ale jeszcze trochę musimy popracować :fcp29

t0mall
09-03-2008, 15:08
Panowie na pewno ktoś z was ma radyjko CB w Galaxy.
Miałem w poprzednim aucie i w Galaxie też mam zamiar zamontować.
Antena będzie na uchwycie na klapie bagażnika.Nie będę wiercił dziurki.
Zastanawiam się jak najlepiej przeciągnąć kabel antenowy i jaki długi musi być.
Obecnie mam 4m.Ale raczej będzie za krótki.

tomi98
09-03-2008, 19:15
ja mam TTI770 + president florida i jestem bardzo zadowolony, kabel od anteny ma 4m ale musiałem dorobić 2.5m dodatkowego aby schować w listwach.
Mogę wkleić fotkę !

LolleQ
09-03-2008, 19:51
Mam Presidenta Taylor III ASC z anteną President Missouri - nie chowam kabla, bo wyciągam CB tylko na trasy ;) Wydaje mi się jednak, że 4m z bagażnika to za krótko, zwłaszcza jeśli chcesz montować na stałe i ukrywać kabel.

t0mall
09-03-2008, 20:50
tomi98, Też mam TTI ale 880 a 770 mam w domu na bazie.
Bardzo dobre radyjka jestem z nich zadowolony.Antena Lemm AT 1000 Eagle jest super z TTI.
Miałem bardzo duże zasięgi a była zamontowana na błotniku w dziurce od anteny radiowej.W Galaxy mam zamiar zamocować na uchwycie do klapy http://allegro.pl/item319013582_uchwyt_ ... _hurt.html (http://allegro.pl/item319013582_uchwyt_cb_klapa_bagaznik_drzwi_bardz o_mocny_hurt.html)
Mówisz o listwach progowych tak?
Napisz gdzie zamontowałeś radyjko.
Wrzuć fotki jak możesz.

tomi98
11-03-2008, 20:03
moje radio

staranol
08-05-2008, 18:46
witam,
widzę ze tu juz dawno nikt nie zagladal, ale ja wlasnie szykuje sie na zakup i najprawdopodobniej bedzie to van. czytając to forum zauważyłem że sporo potraficie zobaczyć na samych zdjęciach wystawionych na stronach. z tad moja prośba o ocene tego samochodu http://moto.gratka.pl/tresc/ford-galaxy ... ae397d&s=1 (http://moto.gratka.pl/tresc/ford-galaxy-1-9-diesel-8410558.html?w=debf2a2df4ae397d&s=1). wydaje mi sie cos niska cena do tego rocznika. jezeli moglibyscie mi pomoc bede bardzo wdzieczny

wąsik
08-05-2008, 18:49
polecam tylko 2.3 mam takiego od miesiąca i nie moge sie nacieszyc mam z roku 1997 zagazowałem go i jestem szczesliwy nawet bardzo..kupuj szybko..

staranol
08-05-2008, 18:57
chyba jednak diesela wole. wydaje mi sie bardziej ekonomiczny no i nie wiem czy chce tracic taki fajny bagaznik :). mam 4 miesieczne dziecko i tak fajnie tam wozek sie bedzie komponowal. tylko nie wime czy ta cena jest dobra. mam przeznaczone na zakup 20 000 + 2000 na opląty i nie wiem jaka wersje sie zdecydowac. czy starszy rocznik i leprze wyposażenie, czy mlodszy rocznik i slabsze wyposażenie

wąsik
08-05-2008, 19:03
ja kupiłem 1997 z pełnym wypasem za 10800.. silnik 2.3 167 tkm 6 osobowy w skórze 1997r i nie chce innego auta miałem wczesniej audi a6 tez 2.3 ale to niechciało jechać.polecam gorąco.

staranol
08-05-2008, 19:07
a widziałeś może link który wystawiłem? co myślisz o tym samochodziku?

wąsik
08-05-2008, 19:10
gdzie ten link na której stronie?????

wąsik
08-05-2008, 19:15
a widziałem niezły tylko ja nie gustuje w dislach.

staranol
08-05-2008, 19:20
tylko czy wyposażenie jest adekwatne do ceny?

staranol
08-05-2008, 19:21
przepraszam że mam takie opóźnienie w odpowiedziach, ale właśnie siedzę na gratce i oglądam galaxy

wąsik
08-05-2008, 19:25
raczej tak a cena tez nie jest zbyt wysoka myśle że jak ktos chce disla to bedzie zadowolony

staranol
08-05-2008, 19:31
szukam auta ekonomicznego i wydaje mi się że z tym silnikiem trochę pojeżdżę, a że mam 30 km do granicy z litwą, gdzie ropa jest 1zł tańsza niż u nas :fcp2

wąsik
08-05-2008, 19:37
nie patrz na to że na litwie ropa tańsza bo nie bedziesz jeżdził co chwile 60 km po rope kiedys ci sie to znudzi i bedziesz tankował po 4.5 za litr w polsce a ja gazik po 2.07 i pali 13l policz sobie kto taniej bedzie jeżdził..

staranol
08-05-2008, 19:44
gdzie kupowałeś swoje autko?

wąsik
08-05-2008, 19:56
ja jestem z bielska a po autko byłem koło świnoujścia 720 km ale warto było i jeszcze mam wymarzonego automata..dokładnie kamień pomorski..autko prosto z belgi.

staranol
08-05-2008, 20:21
koledzy pomóżcie
co sądzicie o tym samochodzie. jak sie ma cena : przebiegu : wyposażenia. brać czy nie brać.
http://moto.gratka.pl/tresc/ford-galaxy ... ae397d&s=1 (http://moto.gratka.pl/tresc/ford-galaxy-1-9-diesel-8410558.html?w=debf2a2df4ae397d&s=1)

czecho
10-05-2008, 13:08
Witam.Zastanawiam się nad zakupem Galaxy w roczniku 98 silnik 2.0 lub 2.3.
Jak potrzebujesz pakowny samochód to dobry wybór. Jak masz możliwość to ściągnij autko z zachodu. Opłaty jakie musisz ponieść za sprowadzenie samochodu to około 1200 złotych. Będzie taniej o parę tysięcy złotych,które możesz przeznaczyć na typowe koszty związane z zakupem używanego samochodu jak oleje,płyny,filtry,świece,rozrząd,opony,itp.
Jak wygląda awaryjność tych aut?
Wszystko znajdziesz na forum. Ale to nie zasada. Ja nie mam żadnych problemów mimo to,że na liczniku 220tyś km.
Jak wyglądają ceny części zamiennych?
Sprawdź sobie w sklepach internetowych. Jest ich setki.
Który z silników wybrać?
Oczywiście 2.3 l Silnik jest mocniejszy o 30 KM. a pali tyle samo co 2.0 l
Mam dylemat co wybrać Galaxy czy Opel Sintra.
Galaxy to samochód produkowany w Niemczech a Sintra to samochód produkowany w USA na rynek europejski i jest większy od Galaxy.

somar
17-05-2008, 17:28
przyznam ze nie wyobrazam sobie teraz przesiąść się na mniejsze autko.... :fcp29 ale przy zakupie nastepnego... zastatnowie sie nad sharanem :fcp4 i pokusze o bogatszy model - no i tylko TDi... co do tego sprowadzenia.... sam sprowadzliem sobie autko i wiem ze nie jest juz wcale tak prosto znalezc dobre auto na zachodzie - trzeba niezle sie naszukac bo jest pełno złomu... :fcp3

czecho
22-05-2008, 11:04
bo wciąż w tym kraju trzeba wyprzedać złośliwych emerytów.
Tylko uważaj w czasie wyprzedzania abyś nie skończył jazdy jak poniżej !
http://pl.youtube.com/watch?v=Va-zzBOS7GA&feature=related