Zobacz pełną wersję : Bagażnik dachowy - jaki dobrać odpowiedni ?
niemen73 20-02-2008, 10:49 Czy ktoś z Forumowiczów może doradzić jaki bagażnik dachowy (bagażnik bazowy) będzie najlepszy dla C-max? Rozpatruję 2 opcje Thule (ok 500 zł) i Inter Pack (0k 330 ł). Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia, będę wdzięczny z opinię.
Pozdrawiam
Thule: NIEZNISZCZALNE :fcp18
oryginał motorcrafta (cena pośrednia w stosunku do powyższych) i masz wtedy idealnie dopasowany!
niemen73 21-02-2008, 14:50 a masz może jakieś namiary gdzie go mogę kupić?
np. motocar ul. małopanewska wrocław
Polecam oryginalny z salonu. w ub. roku kupiłem w Poznaniu, wożę dwa rowery, wszystko pasuje, chociaż czasem przenoszą sie na karoserię dźwieki !
oryginał wcale nie musi być z salonu :fcp2 chyba że ktoś chce wspomóc biednego właściciela salonu :fcp3 .
Robert44 04-03-2008, 20:21 Od 3 lat używam bagażnika oryginalnego Forda do C-Maxa. Kupiony w salonie w cenie na poziomie bagażników Thule. Woziłem na nim rowery (te zresztą można w naszych samochodzikach wozić w bagażniku), narty i deskę, a nawet jakieś łóżko. Kiedy raz bagażnik złożysz, potem tylko montujesz lub demontujesz w całości co zajmuje ok. 15 minut z użyciem jednego klucza amplowego i kluczyka do blokady osłon.
Pozdrawiam
łysyCmax 07-03-2008, 20:39 Polecam oryginalny z Forda + np. box thule. Trzeba tylko po sezonie i zdemontowaniu bagaznika nasmarować nakretki w dachu i zakryc plastikami. Korozja od wody może te nakretki M6 wykończyc tak, ze bagaznika juz na drugi sezon nie załozymy, potem tylko gwintownik pozostaje i usuwanie produktów korozji.
Witam
Testowałem wczoraj bagażnik AutoMaxi Silver Line w InterPack (ten za 328zł). Niestety już przy przekroczeniu 70 km/h bagażnik generuje huk, który przy większych prędkościach przechodzi w gwizd.
Wróciłem do sklepu i zamieniłem na bagażnik Thule. Zwykły model, belki "kanciaste" za 490zł. Niestety on również hałasuje, już od 60km/h generuje gwizd. Sprzedawca twierdził że nikt nie zgłaszał pretensji, zaznaczał jednak że nikt wcześniej nie kupował ich do C-Max, jedynie do Focusów i Mondeo. Być może powodem jest inne wyprofilowanie dachu w C-Max.
Czy ktoś używa w C-Max jednego z tych bagażników ? jakie są Wasze odczucia ?
Jak wygląda sprawa z firmowym bagażnikiem oferowanym przez Forda, kto jest jego producentem ? gdzie można go nabyć (nie licząc salonów) w Wawie (lub poza) ?
pozdrawiam
normalne ze swiszczy. W 2 poprzednich samochodach tez halasowalo. Nic sie nie obawiaj.
>normalne ze świszczy. W 2 poprzednich samochodach tez hałasowało. Nic się nie obawiaj.
??? a co ma huk do świszczenia, nie mowie a jakimś pogwizdywaniu lub poświstywaniu ale o odgłosie silnika odrzutowego na dachu.
Mam thule stalowe kupione niedawno i też mi świszczy i huczy( bardziej po prawej stronie :D ). Między 80 a 100km/h jest najgorzej ale wydaje mi się żę wpływ na to oprócz samego oporu belek i podpór mają jeszcze nie dokońca zasłonięte dziury w które się montuje bagażnik.
niemen73 03-09-2008, 13:56 Ja mam od roku Inter Packa. Świsk i pohukiwanie pojawia się po przekroczeniu 100km/h. Dziwne dla mnie jest to że świst jest większy w momencie gdy bagaznik jest pusty. W momencie gdy sa na nim zamontowane rowery zanika.
Witam
Testowałem wczoraj bagażnik AutoMaxi Silver Line w InterPack (ten za 328zł). Niestety już przy przekroczeniu 70 km/h bagażnik generuje huk, który przy większych prędkościach przechodzi w gwizd
Dzisiaj zamontowałem AutoMaxi Silver Line, nie zasłoniłem jeszcze pojedynczych szpar ale huku strasznego nie ma:)
Pytanie z innej beczki..
Mam możliwość pożyczenia od znajomego kamei corvary 475, box ten ma..230 cm:)
niestety nie mogę sprawdzić organoleptycznie (box w użyciu) czy np. otworze bagażnik na tyle abym mógł coś włożyć (w czerwcu wybieramy się do Chorwacji), czy ktoś użytkuje podobnych rozmiarów box?
Pozdr
bu
Dzisiaj zamontowałem AutoMaxi Silver Line, nie zasłoniłem jeszcze pojedynczych szpar ale huku strasznego nie ma:)
Pytanie z innej beczki..
Mam możliwość pożyczenia od znajomego kamei corvary 475, box ten ma..230 cm:)
niestety nie mogę sprawdzić organoleptycznie (box w użyciu) czy np. otworze bagażnik na tyle abym mógł coś włożyć (w czerwcu wybieramy się do Chorwacji), czy ktoś użytkuje podobnych rozmiarów box?
Pozdr
bu
Przecież boks nie opada Ci za samochód. W najgorszym wypadku będziesz się musiał bardziej schylić żeby ładować bagaznik. A klapa po otwarciu osiągnie kąt prosty. W zimie tak miałem (box 2,20, krótsze auto) i nic nie przeszkadzało.
Pozdrawiam
Przecież boks nie opada Ci za samochód. W najgorszym wypadku będziesz się musiał bardziej schylić żeby ładować bagaznik. A klapa po otwarciu osiągnie kąt prosty. W zimie tak miałem (box 2,20, krótsze auto) i nic nie przeszkadzało.
Pozdrawiam
Pozyjemy, zobaczymy ..ale pocieszyłeś mnie:)
Co do bagażnika dachowego, obkleiłem wszystkie szczeliny i jest mniejszy hałas.
pozdr
bu
marcin74 06-05-2010, 17:57 witam również zakupiłem bagażnik dachowy i powyżej stówy wyje że myślałem że miłeb urwie , ale zamontowałem trumnę i była cisza jechałem z nim 140 i można było normalnie rozmawiać
Fakt. Trumna na dachu powoduje, że belki aż tak nie halasują, hałasuje za to każda trumna - jedna mniej druga bardziej. Przy 140 jeszcze idzie rozmawiać, powyżej jest już hałas. Przy licznikowych 200 nie słyszalem wlasnych myśli.
witam również zakupiłem bagażnik dachowy i powyżej stówy wyje że myślałem że miłeb urwie , ale zamontowałem trumnę i była cisza jechałem z nim 140 i można było normalnie rozmawiać
z czystej ciekawości zapytam..
jaki bagażnik oraz box kolega zakupił?
Pozdr
bu
baktrian123 07-05-2010, 12:37 Witam, ja kupiłem bagażnik Auto Maxi za 170zł bazę i jestem zadowolony. Każdy bagażnik daje świst, u mnie od 100km/h, ale do wytrzymania. Potwierdzam, że z boxem jest ciszej. Pozdrawiam.
marcin74 07-05-2010, 12:44 z czystej ciekawości zapytam..
jaki bagażnik oraz box kolega zakupił?
Pozdr
bu
trumna interpack a bagażnik nie pamiętam jak będę w domu to Tobie odpiszę
Dla potomnych.
Dzisiaj zamontowałem box Kamei Corvara (230 cm długości) http://tiny.pl/htxpt, bagażnik dachowy Auto Maxi Silver Line.
Powyższe zestawienie wygląda b. ok, mocowanie na wsuwki, widoczność z przodu bez problemu (nie widać boxu), bagażnik otwiera się prawie do końca.:)
Uff.
pozdr
bu
jacob811 25-03-2011, 20:35 Trochę odświeżę temat z uwagi na zbliżający się sezon.
Jeżeli ktoś szuka bagażnika z uchwytami rowerowymi za przystępną cenę to bardzo polecam do max-a belki dachowe firmy CRUZ (około 200zł) i uchwyty rowerowe firmy Homar (około 80zł sztuka) które posiadają bardzo dobrze skonstruowany uchwyt ramy.
Dodatkowo do tego zestawu udało mi się w granicach 26zł skonstruować poprzeczkę spinającą oba rowery co przyczyniło się do tego że nie chwieją się one na boki a cała konstrukcja jest znaczniej stabilna.
Odświeżę temat, sezon się zbliża :)
Może coś nowego się pokazało na rynku? W ASO zaśpiewali mi 530 pln :( Czy można gdzieś kupić oryginał lub identyczny z oryginałem wysyłkowo za nieco mniejszą kasę?
Jakie konkretnie modele polecacie do C-maxa na dziś, no i oczywiście u kogo? W grę wchodzi raczej zakup wysyłkowy.
Powiem Ci tak -odbierając nowego C-maxa 3 taki bagażnik [bazę ]wynegocjowałem sobie gratis ,cena do tego modelu w ASO Gliwice 540pln Thule alum. w innym 580 ,640zł .W sklepie na zamówienie gość zaśpiewal 660pln do tego modelu !
No ja już zbiłem cenę do 490 pln.
A co obyci w temacie powiedzą coś o tym bagażniku?
http://allegro.pl/bonus-aluminiowy-bagaznik-ford-mondeo-wroclaw-i1528114929.html
Na moje oko ciekawa alternatywa dla oryginalnego, biorąc pod uwagę różnicę w cenie.
A co obyci w temacie powiedzą coś o tym bagażniku?
http://allegro.pl/bonus-aluminiowy-bagaznik-ford-mondeo-wroclaw-i1528114929.html
Na moje oko ciekawa alternatywa dla oryginalnego, biorąc pod uwagę różnicę w cenie.
nie znam, ale ..* nie hałasują:)
bu
ryszard_ochudzki 15-03-2012, 17:53 Odświeżę temat,posiadam bagażnik bazowy tego typu jak w linku.Po zamontowaniu nie wygląda za estetycznie i dodatkowo niema zamków w belkach jak i w uchwycie do dachu,szukałem na necie tzw kit dopasowujący ale coś nie mogę znalesc.Moze ktorys z kolegów przerabiał temat tez z takim bagażnikiem i wie jakiego typu zakupić te części?
http://www2.thule.com/upload/PDFs%20Fitting%20Instructions/Load%20Carriers/Fixpoint/4601.PDF
robencjo 24-04-2012, 20:16 a może z innej baczki, montował ktoś bagażnik na klapie bagażnika, coś takiego by mnie interesowało. Nie wiem jak do tego podejść, tym bardziej że mamy lotkę ze światłem stop na klapie.
magdalena30 20-03-2013, 17:02 Hej :) małe wiosenne odświeżanie...
Widziałem gdzieś ogłoszenie o sprzedaży bagażnika dachowego do Forda Focusa 2 kombi. Jest to oryginalny sprzęt od Forda i tu pytanie do znawców tematu czy takowy bagażnik podejdzie do mojego Focusa C-maxa ?? Czy miejsca montażowe są takie same w obu wersach auta ??
Pilnie szukam bagażnika i muszę z przykrością stwierdzić, że pomijając nowe Thule ciężko coś znaleźć w miarę rozsądnej cenie (dodam,że chcę aluminiowe belki)
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Witam. Można zamiast dziwnie wyglądającego bagażnika zamontować orginalmie wyglądające relingi. Gość na allegro sprzedaje po 590+290poprzeczki=880 , cena może nie mała ale coś za coś. Nie ma problemu ze świstami, hukami a za to i wygląd super. Swoją drogą że ford nie pomyślał o relingach to tragedia.
michaltd 19-04-2013, 08:19 Witam. Można zamiast dziwnie wyglądającego bagażnika zamontować orginalmie wyglądające relingi. Gość na allegro sprzedaje po 590+290poprzeczki=880 , cena może nie mała ale coś za coś. Nie ma problemu ze świstami, hukami a za to i wygląd super. Swoją drogą że ford nie pomyślał o relingach to tragedia.
Podaj aukcje bo nie moge znalesc
Proszę bardzo
http://allegro.pl/ford-c-max-connect-i-inne-relingi-dachowe-super-i3120251303.html
Klient oferuje także rury na przód i boki, ale to już inna bajka cenowa. Choć widziałem ostatnio Fusiona z rurami i całkiem to wyglądało.
Poprzednio miałem Fiata Brave i też zamontowałem relingi tylko że tam to przerobiłem z relingów od astry
|