Zobacz pełną wersję : Gumy na lato 195/60/15 - na czym jezdzicie, co polecacie?
Aktualnie stoje przed koniecznoscia zakupu nowych opon na lato w rozmiarze 195/60/15.
Po przejrzeniu forum, testow itp w sieci moj wybor kieruje sie w strone kilku ponizej wymienionych opon.
Jako, ze opinie typu "super oponki, brac w ciemno" znalezione w sieci oraz opinie sprzedawcow (wiadomo - sprzedaja to co maja na magazynie:) jakos nie do konca mnie przekonuja, mam nadzieje, ze z Wasza pomoca uda mi sie dokonac trafnego wyboru :)
Uzytkowanie auta :
80% - warszawskie warunki drogowe:)
20% - wyjazdy, jazda po trasach szybkiego ruchu itp (w zmiennych warunkach pogodowych).
Czego oczekuje od opon :
- W miare niskiej scieralnosci, aby starczylo na kilka sezonow (nie jezdze w wyscigach, nie pale gum na swiatlach itp).
- Dobrej trakcji i pewnego prowadzenia w suchych i mokrych warunkach pogodowych (aby samochod nie myszkowal w trakcie jazdy)
- Dobrej przyczepnosci na zakretach (zdarza sie szybciej wejsc w zakret, ale tylko przy SUCHEJ jezdni, na mokrej jezdze wolniej:)
- Bardzo krotkiej drogi hamowania zarowno na mokrym jak i suchym.
- Cena w granicach 350/szt.
Moje typy na ta chwile to (w kolejnosci od gory):
Yokohama A.drive
Nokian H
Dunlop SP SPORT FASTRESPONSE
Bridgestone ER300
Fulda CARAT PROGRESSO
Celowo nie pisze, dlaczego akurat te, aby nikt sie nie sugerowal i w miare mozliwosci napisal cos z wlasnej wiedzy i doswiadczenia:)
Jesli macie wlasne typy - zamieniam sie w sluch!
Dzieki za wszelka pomoc i sugestie!
R
Temat rzeka, ale skrócę na ile to możliwe - kup najlepsze na jakie cię stać.
Mnie udało się okazyjnie kupić Bridgestone Potenza RE720 195/60R15 i są to najlepsze opony jakie miałem i na jakich jeździłem. ER300 na znam, ale jeśli Japońce nic nie popsuli to powinny być bardzo dobre.
O Potenzach masz tutaj: http://www.opony.com.pl/aktualnosci/akt ... asp?ID=221 (http://www.opony.com.pl/aktualnosci/aktualnosci.asp?ID=221)
Ja też będę kupował niedługo nowe opony (195/60 R15) i jestem prawie zdecydowany na BF Goodrich, mam je we Fiacie już kilka sezonów i spisują się bardzo dobrze.
rafsli_rs 03-03-2008, 14:33 Ja postawiłem na Nokian-y i bardzo polecam.
Bardzo dobra przyczepność, niski poziom hałasu, dobre odprowadzanie wody.
A ktore Nokiany konkretnie (model)?
I pytanie do kolegi Madaw - ktorych opon Goodricha uzywales (model/rozmiar/twardosc - T,H,V)?
Osobiscie powiem, ze zauwazylem dosc duza zaleznosc (w opiniach w sieci) pomiedzy modelem opony, a tym w jakim aucie jest ona uzytkowana. Np. na jedej ze stron z testami, na oko 95% negatywnych opinii dla opon letnich Klebera Dynaxer HP2 bylo wystawionych przez posiadaczy Forda Focusa - posiadacze innych aut byli tymi gumami przewaznie zachwyceni.
Chyba cos w tym jest...
rafsli_rs 03-03-2008, 14:58 Ten model: NOKIAN H 195/60 R 15 88H
A tu krótki opis i ceny producenta:
http://www.nokian.pl/index.php?option=o ... alog&id=21 (http://www.nokian.pl/index.php?option=opony_katalog&id=21)
Mannieek 03-03-2008, 14:59 Witam
Ja kupiłem takie Baruma http://www.opony.com/opony/48355_barum_bravuris.html Znajomi mają i nikt jeszcze nie narzekał. Miałem Michelina Dębicy Firestone Klebera ceny różne były nie widzę żeby Baruma wyróżniały się czy odbiegały od innych. Chciałem kupić takie opony którymi trochę pojeżdżę a są nowe na miastowe ulice nie ma sensu dawać dużo pomiędzy za opon,y źle wjedziesz na chodnik albo dziura i po oponie
Miałem BF Goodrich Touring G - 86H ,185-65-14 zrobiłem 50tyś,cena 2 lata temu około 190zł,
bardzo ciche,w ulewy słabe bo mają gęsty bieżnik,--Polecam.
obecnie mam Firestone Multihawk - 185-65-14 , dopiero 12tyś mała ścieralnośc,ale głóśne,
Sorry ze ochodze od tematu... mam focus 1.8 benzyne i standarwoe 185 i ma bardzi slaba przyczepnosc podczas przyspieszania gwaltownego nawet na suchej nawierzchni. Czyz nie uwazacie ze lepiej bylo by zalozyc 195 ? czy ten 1 cm pomoze w jakis sposob ?
fallen, ja też szukam oponek i moje typy praktycznie pokrywają się z twoimi.
A raczej pokrywały się bo na placu boju zostały tylko yokohama c.drive i turanza er300.
Zostały właśnie te, bo mają zarówno dobre wyniki w testach jak i dobre opinie użytkowników.
Ja też w lecie jeżdżę na Nokianach H i bardzo podobają mi się te oponki, ale zimówki Goodyear UG7 są niestety cichsze! (i to zimówki)
Witam. Ja jeżdże na dunlopach SP SPORT 01 http://www.opony.com/opony/46636_dunlop ... rt_01.html (http://www.opony.com/opony/46636_dunlop_sp_sport_01.html) . Ciche oponki, doskonale trzymają się na deszczu , machnąłem na nich ok.30 tys i jak na razie bez problemów a wyglądają jak nowe ( mają jeden sezon) . Pozdrawiam
rafsli_rs i piksiak - jak oceniacie jazde na nokianach po SUCHEJ nawierzchni i po MIESCIE (koleiny, pasy, te sprawy)?
Wszyscy zachwycaja sie Nokianami H jesli chodzi o odprowadzanie wody.
Jak jest na suchym? Jaka trakcja i jak z zakretami? Samochod nie "plywa" czy cos?
R
rafsli_rs 04-03-2008, 16:00 Jazda po suchym na tych oponkach też pierwsza klasa.
Bardzo dobre trzymanie w zakrętach i na pochyłościach.
A jeśli chodzi o koleiny to uważam że nie ma lepszych.
Ja na Nokian-ach nie zauważyłem charakterystycznego dla niektórych opon kołysania i pływania w koleinach, podczas wyprzedzania czy jazdy, nawet przy dość znacznych prędkościach (np. 150 km/h).
Osobiście uważam że ten rozmiar o którym mówimy jest też optymalny dla Focus-a, chodź pewno są koledzy którzy mają inne zdanie.
Kombi, Nokian-y i rozmiar 195/60/15 to dla mnie optymalne zestawienie.
Po sezonie zimowym sprzedaje swoje blachy 14' z oponami Goodyear, kupuje blachy 15' i zacznę odkładać na zimówki też Nokian.
Ja też jestem bardzo zadowolony z tych opon. Bardzo dobrze prowadzi się samochód, żadnego kołysania, pływania - mają licznik zużycia na bieżniku i tak jak zauwazyłem schodzi 1 na 10 tys. km - czyli starczą na 2-3 sezony (nie wiem czy to dobrze czy źle).
przemal00 05-03-2008, 18:14 [quote="fallen"]Aktualnie stoje przed koniecznoscia zakupu nowych opon na lato w rozmiarze 195/60/15.
a dlaczego akurat 195/60/15 ja wrzuciłem bridgestona 205/55/15 i dużo lepsze prowadzenie na zakrętach.
Polecam
przemal00, jaki model?
I jak je oceniasz?
przemal00 - a dlatego, ze takie kapcie powinny byc dla felg 15' 60x15 wedlug specyfikacji FORDa :)))
Tymczasem, troche sie pozmienialo w moich typach i na placu boju pozostaly u mnie 3 gumy :
Nokian H (ok. 250zl/szt)
Dunlop SP Sport 01 (ok. 210zl/szt)
Bridgestone Turanza ER300 (ok. 250zl/szt)
Na chwile obecna sa to 3 opony, ale tak naprawde wiem, ze wybiore pomiedzy dwoma : Nokian i Dunlop.
Na korzysc Nokianow przemawiaja bardzo dobre opinie. Jednak troche ich jeszcze malo, stad moje wachanie :)
Na korzysc Dunlopow przemawiaja rowniez bardzo dobre opinie i nizsza cena.
Zastanawia mnie tylko jak to jest, ze czytajac opinie uzytkownikow tych opon jezdzacych Focusem da sie zauwazyc nastepujaca rozbieznosc:
50% twierdzi, ze opony BARDZO, BARDZO szybko (2 sezony) sie scieraja i po 30.000km sa do wyrzucenia.
Drugie 50% twioerdzi, ze opony nie tylko sie nie scieraja, ale do tego nie ząbkują w Focusie. Sa i tacy, co (podobno) jezdza na nich 5 sezon i opony nadal sa wiecej niz zdatne do uzytku!
Komu wierzyc?
Myslalem, ze opre sie na testach ADACa, ale przegladajac tegoroczne testy opon letnich
doszedlem do kilku ciekawych rzeczy:
1. Bridgestone ER300 wypadaja wysmienicie pod kazdym wzgledem (2 miejsce w testach), tymczasem w opiniach uzytkownikow na roznych stronach opony owszem sa dobre, ale bez zadnej rewelacji. Do tego sporo ludzi narzeka na ich szalenie i koszmarnie wysoka scieralnosc, poniewaz po 25000-30000km sa do wymiany (wg ADACa jest ona na srednim poziomie 2,7 przy skali od "0,6 - najlepiej" do "5,5 - fatalnie".
2. W testach ADACa zabraklo opon Nokian H i Dunlop SP Sport 01. Jest za to Nokian V (wypadl duuuuuzo ponizej oczekiwan we wszystkich kategoriach) i Dunlop SP Sport Fastersponse (wysoka scieralnosc 3,0, inne wlasciwosci calkiem calkiem). Sklania to do przemyslen, bo np. Nokian V jest wg uzytkownikow opona bardzo dobra, a wg ADACa - nie!
Znalazlem w sieci opinie czlowieka, ktory jezdzil przed Nokianem V na oponach Pirelli P6 i wg niego sa one duzo gorsze od Nokianow pod wzgledem trakcji i zachowania na wodzie (a tymczasem, w testach ADACa Pirelli P6 zajelo 1. miejsce, a Nokian V - az 15!)
przemal00 - a dlatego, ze takie kapcie powinny byc dla felg 15' 60x15 wedlug specyfikacji FORDa :)))
Tymczasem, troche sie pozmienialo w moich typach i na placu boju pozostaly u mnie 3 gumy :
- Nokian H (ok. 250zl/szt)
- Dunlop SP Sport 01 (ok. 210zl/szt)
- Bridgestone Turanza ER300 (ok. 250zl/szt)
Na chwile obecna sa to 3 opony, ale tak naprawde wiem, ze wybiore pomiedzy dwoma : Nokian i Dunlop.
Na korzysc Nokianow przemawiaja bardzo dobre opinie. Jednak troche ich jeszcze malo, stad moje wachanie :)
Na korzysc Dunlopow przemawiaja rowniez bardzo dobre opinie i nizsza cena.
Zastanawia mnie tylko jak to jest, ze czytajac opinie uzytkownikow tych opon jezdzacych Focusem na Dunlopach SP 01 da sie zauwazyc nastepujaca rozbieznosc:
- 50% twierdzi, ze opony BARDZO, BARDZO szybko (2 sezony) sie scieraja i po 30.000km sa do wyrzucenia.
- Drugie 50% twioerdzi, ze opony nie tylko sie nie scieraja, ale do tego nie ząbkują w Focusie. Sa i tacy, co (podobno) jezdza na nich 5 sezon i opony nadal sa wiecej niz zdatne do uzytku!
Komu wierzyc?
Myslalem, ze opre sie na testach ADACa, ale przegladajac tegoroczne testy opon letnich
doszedlem do kilku ciekawych rzeczy:
1. Bridgestone ER300 wypadaja wysmienicie pod kazdym wzgledem (2 miejsce w testach), tymczasem w opiniach uzytkownikow na roznych stronach opony owszem sa dobre, ale bez zadnej rewelacji. Do tego sporo ludzi narzeka na ich szalenie i koszmarnie wysoka scieralnosc, poniewaz po 25000-30000km sa do wymiany (wg ADACa jest ona na srednim poziomie 2,7 przy skali od "0,6 - najlepiej" do "5,5 - fatalnie".
2. W testach ADACa zabraklo opon Nokian H i Dunlop SP Sport 01. Jest za to Nokian V (wypadl duuuuuzo ponizej oczekiwan we wszystkich kategoriach) i Dunlop SP Sport Fastersponse (wysoka scieralnosc 3,0, inne wlasciwosci calkiem calkiem). Sklania to do przemyslen, bo np. Nokian V jest wg uzytkownikow opona bardzo dobra, a wg ADACa - nie!
Znalazlem w sieci opinie czlowieka, ktory jezdzil przed Nokianem V na oponach Pirelli P6 i wg niego sa one duzo gorsze od Nokianow pod wzgledem trakcji i zachowania na wodzie (a tymczasem, w testach ADACa Pirelli P6 zajelo 1. miejsce, a Nokian V - az 15!)
fallen, a patrzyłeś na testy yokohama c.drive?
Oponki wypadaja b.dobrze a i opinie użytkowników to potwierdzają.
Bralem pod uwage C.drive, ale... odnosnie jednej cechy tych opon opinie wszystkich uzytkownikow mniej wiecej sie zgadzaja:
C.drive potwornie szybko sie scieraja, a mi zalezy na gumach, na ktorych bezpiecznie pojezdze 3-4 sezony i nie bede sie katowal ich stukaniem, wyciem itp:)
R
No tak. Z tym masz rację. Ja i tak je chyba kupię bo mało jeżdżę (ok 15kkm/rok) więc i tak wystarczą na 4 sezony.
P.S. Ale i tak wszystkie oponki, które podałeś szybko sięścierają :)
rafsli_rs 07-03-2008, 12:56 Jeśli chodzi o testy i opinie to podzieliłbym je na dwie grupy użytkowników:
- jak jeżdżą .
- gdzie jeżdżą .
Technika jazdy ma duże znaczenie: ostre hamowanie z poślizgiem szybki start z poślizgiem, krótkie, długie trasy.
Hamowanie i start jest oczywisty, ale np długość trasy też ma duże znaczenie.
Na krótkiej trasie opony się nie rozgrzeją maja gorszą przyczepność i szybciej się zużywają.
Taka ciekawostka w Formule 1 opony są podgrzewane przed wyścigiem do temp. 50-70 stopni Celcjusza i to jest optymalna temperatura pracy opon.
No i na czym jeździmy - inaczej zużywa się opona na szrucie, bruku i asfalcie.
Więc ilu użytkowników tyle może być opinii, ze względu na różne warunki użytkowania i stan techniczny auta, chodź pewne opinie będą się pokrywać.
A jeśli chodzi o ząbkowanie to już o tym słyszałem od fachowca z serwisu opon.
Wspomniał że Focusy mają dość specyficzne zawieszenie i chodź jego parametry techniczne zawieszenia będą dobre to niektóre opony ząbkują.
Na krótkiej trasie opony się nie rozgrzeją maja gorszą przyczepność i szybciej się zużywają
Chyba na odwrót, jak się nie rozgrzeją to mają gorszą przyczepność ale się wolniej zużywają.
Im opona bardziej rozgrzana (miękka) tym szybciej się zużywa.
Przynajmniej tak zawsze mi się wydawało.
Na krótkiej trasie opony się nie rozgrzeją maja gorszą przyczepność i szybciej się zużywają
Chyba na odwrót, jak się nie rozgrzeją to mają gorszą przyczepność ale się wolniej zużywają.
Im opona bardziej rozgrzana (miękka) tym szybciej się zużywa.
Przynajmniej tak zawsze mi się wydawało.
zgodziłbym sie tu z tomiwit'em.
tak też jest w F1 - rozgrzewają, by mieć lepszą przyczepność, czyli żeby więcej oponki zostało na asfalcie :))
A jak zostanie na asfalcie, to nie zostanie na oponie :( coś za coś.
pozdr
m
adams.zse 08-03-2008, 21:52 Może to trochę "łopatologiczne" wyjaśnienie, ale podzielę się z nim - otóż zauważyłem taką zależność - opona powinna mieć dużo (ja mam 4) wzdłużnych nacięć/rowków. Dzięki nim auto trzyma się dobrze na zakrętach i nie uślizguje się. Zaobserwowałem już to na różnych oponach, w różnych autach.
Nawet węższa opona (195), ale z czterema rowkami wzdłużnymi ma lepszą przyczepność niż np. szeroka (205) z układem "jodełki".
Do mojego nowego Focusa dostałem Bridgestone Turanza ER300 - przejechałem ok. 1000 km i stwierdzam, że są ok. Dla potwierdzenia moich słów polecam ostatni test ADAC - Turanza ER300 zajęłą jedne z pierwszych miejsc - http://www.autocentrum.pl/go/338__Audi_ ... 14118.html (http://www.autocentrum.pl/go/338__Audi_-_Test_opon_letnich_19565_R15V_%282008%29________14 50414118.html)
Pozdrawiam.
Też "stałem" przed wyborem letniego ogumienia. Poprzednie, jeszcze fabryczne Continental ContiEcoContact, na lato już nie mają szans się załapać. Po rozejrzeniu się (i po ofercie, i po swoim portfelu), na "placu boju" zostały takie oto opony w rozmiarze 195/60 R 15:
- Firestone TZ 200,
- Uniroyal Rallye 550,
- Bridgestone Turanza ER 300,
- Vredestein Hi-Trac,
- Continental ContiPremiumContact 2.
Wybrałem.... Vredestein Hi-Trac, ale gdyby mi zaproponowano ER 300 po 250 zł, a nie po 320 zł, nie szukałbym innych. Za Hi-Trac zapłaciłem po 240 zł.
jarekfxsilver 13-03-2008, 13:22 witam. ja natomiast zakupiłem sobie TOYO proxes t1r 195/50/15-rewelacyjna cena i opona ktora naprawde daje frajde z jazdy!!!!!! a kazdy kto siedzi troche w swiatku motoryzacyjnym to wie ze TOYO to opony stworzone do szybkiej jazdy;-) pozdrawiam!!!!
jarekfxsilver, a jaka jest na mokrym?
Bo w testach ADAC wypadła tragicznie....
jarekfxsilver 16-03-2008, 15:02 ja nie nażekam na te oponke a juz od 2 tyg. mma zminione opony z zimowych na letnie-dodam ze zimowki tez mam nowe fulda kristal montero2 i szczerze powiem ze nie czuje zeby mnie nosilo po drodze i jak dla mnie prowadzi sie super a jezdze codziennie ok 50km. ja szczerze polecam!!!!!!
Czesc a co powiecie na temat tych opon ?? Goodyear Exellence 195 60 R15 http://www.opony.pl/opony.asp?oid=100884&rodzaj=1
fokus mury 17-03-2008, 09:33 Witam ja polecam pirelli 5000 dragon jezdzilem na duzo roznych oponach ale te spisuja sie wysmienicie polecam
OK, juz sie zdecydowalem:)
Pod koniec eliminacji stalem przed wyborem: Nokian H / Bridgestone Turanza ER 300.
Pogadalem z kilkoma oponiarzami i wyklarowalo mi sie, ze chce ... Bridgestone Turanza ER 300.
Pytanie do grupowiczow - czy kojarzycie gdzie w Warszawie mozna je kupic w miare tanio (w okolicach 250/szt)?
Na razie najmniejsza cena, jaka udalo mi sie znalezc na te gumy (195/60/15) to 262zl/szt.
Na allegro znalazlem firme, ktora co jakis czas sprzedaje je po 249/szt, ale w tej chwili nie maja (sa tylko 195/65/15) i nie wiadomo kiedy dokladnie beda... a kola chcialem zmienic jeszcze przed swietami... :(
Pozdrowienia dla wszystkich śledzących wątek!
R
|
|