Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wymiana fabrycznych przednich tweeter'ów na JBL

keisim
08-03-2008, 22:13
Zamieszczam krótką dokumentację z wymiany fabrycznych tweeter'ów drzwi przednich na tweeter?y JBL z zestawu GTO6507C (można je również kupić oddzielnie). Ich zaletą jest m.in. załączona w zestawie kołyska, którą pozwala na ustawienie membrany pod kątem od 0st. do ok. 40st. Średnica kołyski jest taka sama jak średnica głośnika fabrycznego.

Być może zdjęcia przydadzą się tym, którzy lubią "pogrzebać" i chcieliby tanim kosztem poprawić jakość brzmienia wysokich tonów, która w fabrycznych głośnikach nie rzuca na kolana. Zaznaczam, że mój Mondek wyposażony był w podstawowy odtwarzacz Ford 6000 CD. W wersji z odtwarzaczem Sony prawdopodobnie montowane są inne/lepsze głośniki.

Po wymianie brzmienie górnej części pasma zdecydowanie zyskało na dynamice, ?góra? jest teraz zdecydowanie bardziej wyrazista i przestrzenna. Jednym słowem - warto!

Zwrotnice zamontowane są w drzwiach i chwilowo wykorzystane są tylko dla tweeter'ów - niskotonówki podłączone są bezpośrednio do radia (tak jak fabrycznie) - docelowo wszystkie głośniki będą podpięte przez zwrotnice. Szukam ramek do zamontowania niskotonówek - jak na razie nigdzie nie znalazłem do MK4 a to co jest dostępne nie za bardzo się nadaje.

Kilka uwag:
- wkręty: 6 na obrzeżu tapicerki, 2 pod osłoną uchwytu, 1 we wnęce klamki (pod plastikową zaślepką)
- najpierw należy wyjąć narożnik, w którym zamocowany jest tweeter; należy wysunąć go w kierunku tyłu samochodu (i to wystarczy aby wymienić sam tweeter - tapicerkę trzeba ściągać dopiero gdy chcemy wymienić głośnik niskośredniotonowy)
- przed zdjęciem tapicerki należy wyjąć panel sterowania szybami/lusterkami - podważyć przednią krawędź (przy przełączniku lusterek)
- osłonę uchwytu można łatwo zdjąć ruszając lekko uchwytem góra/dół i podważając jednocześnie dolny brzeg
- w narożniku trzeba wyciąć 5 wystających "dzyndzli" (zaznaczone na jednym ze zdjęć)
- w tylnych drzwiach są identyczne głośniki nisko i wysoko-tonowe

Niezbędne narzędzia:
- wkrętak torx T20 (wnęka klamki)
- wkrętak torx T25, długość min. 10cm (uchwyt drzwi)
- wkrętak krzyżowy np. PH2, krótki max. 13cm (mocowanie boczku/tapicerki drzwi)

Nie biorę odpowiedzialności za szkody powstałe w trakcie wdrażania w życie w/w opisu ? generalnie trzeba uważać bo niektóre elementy plastikowe w MK4 są bardzo delikatne.

keisim
08-03-2008, 22:17
...

azet
09-03-2008, 08:02
hmm i Ty to tak sam :fcp9 to kiedy mogę wjechać do przeróbki :fcp9 :fcp9 hmmm mówisz że się poprawiło :fcp9 bardzo ciekawe :fcp4 rozumiem że wymieniałeś tylko te górne głośniki ,a dół ?

:fcp26 :fcp29

TiM
09-03-2008, 09:27
Widzę że sobota była pracująca! :fcp1
Super! Napewno nie raz się przyda i nie tylko mi :fcp29
Dzięki!

azet
09-03-2008, 10:43
aha, dlaczego jbl? ja w tej kwestii to zielony jestem, czy tej firmy w miarę najlepsze , czy akurat rozmiar pasuje i nie trzeba zbytnio przerabiać ? żeby dostać się do tego głośniczka trzeba całe drzwi rozbierać ?

keisim
09-03-2008, 12:17
Od zawsze lubiłem coś dłubnąć przy samochodzie :fcp4, poza tym to nic wielkiego. Poprawiło się zdecydowanie, fabryczne przy tych grają tak jakby leżał na nich jasiek. Wymieniałem na razie tylko góry i tu słuszna uwaga azeta, oczywiście nie trzeba ściągać tapicerki aby założyć same tweeter'y ale wrzuciłem komplet zdjęć dla tych, którzy myślą również o wymianie dołu.

Z dołem jest problem bo na razie nie znalazłem odpowiednich ramek/pierścieni - fabryczne głośniki mają blisko 3cm kołnierz. Czekam na pojawienie się dedykowanych do MK4. Myślę, że bardzo ważną kwestią będzie też uszczelnienie pomiędzy koszem głośnika a tapicerką, wtedy cała przestrzeń pod tapicerką (a nie tylko wewnątrz drzwi) działa jako pudło rezonansowe. Fabryczne głośniki są właśnie tak uszczelnione... i jestem zaskoczony tym jak grają po tym jak je zobaczyłem - kawał chińskiego plastiku i papieru. Obawiam się, że o ile w przypadku tweeter'ów różnica jest znacząca o tyle w przypadku niskotonówek trzeba będzie chwilę się pomęczyć żeby osiągnąć lepsze brzmienie.

Wybrałem JBL na podstawie kilku opinii przeczytanych w necie i prawdę mówiąc nie wiedziałem, że tak pięknie wpasują się w fabryczne otwory i będa miały kołyskę w zestawie (chyba, że wszystkie tweeter'y mają?). Za cały zestaw kilka miesięcy temu dałem 370zł, same tweeter'y widziałem za 189zł (nazywają się bodajże JBL GTO 17T).

A tak z bliska wygląda głośnik niskośredniotonowy:

keisim
09-03-2008, 12:25
...

TiM
09-03-2008, 12:37
Ale szajs! Aż dziwne że to wogóle gra!
Ale nie ma im co wróżyć długiego żywota, już trzeba myśleć o wymianie. :fcp5

heko
09-03-2008, 12:55
To się keisim popisał, gratulacje :fcp1
Ale ja niestety nie mam czasu i wstępnie umówiłem się na wymianę przodu za ok. 500zł. Jak będzie poprawa to tył też zrobię.
Najgorsze to to że każdy fachowiec każe wymienić ten fordowski szajs jakim jest cd 6000 :fcp5

keisim
09-03-2008, 12:59
:fcp1 Jak się spotkaliśmy miałem wymieniony tylko lewy tweeter. Wymianę prawego postanowiłem udokumentować, myślę, że przyda się kolejnym chętnym - przed zabraniem się do roboty dobrze wiedzieć co pod tapicerką piszczy :fcp4

TiM
09-03-2008, 13:06
Najgorsze to to że każdy fachowiec każe wymienić ten fordowski szajs jakim jest cd 6000

Już gdzieś pisałem; ja przy zakupie dostałem radio SONY ale że akurat nie mieli wolnego, to zamontowali mi 6000CD i przez miesiąc z lekkim okładem właśnie z nim jeździłem. Kiedy po miesiącu zamontowali mi SONIAKA to zrozumiałem jak kolosalna jest różnica! Wizualnie 6000CD lepiej wygląda ale w porównaniu z SONY, wydobywa z siebie jęki a nie dźwięki. Kto ma 6000CD a zależy mu na jakości dźwięku, MUSI zacząć od wymiany odtwarzacza. Niestety, taka prawda. :fcp8

keisim jakie masz teraz radyjko?

heko
09-03-2008, 13:06
Twoje zdjęcia pokarze wcześniej "fachowcowi" bo właśnie zastanawiał się co w MK4 siedzi :fcp1

TiM
09-03-2008, 13:13
Najlepiej zleć wymianę ASO - jak coś zepsują, wyłamią to będą musieli wymienić. Nie żartuję, mi porysowali panel środkowy przy wymianie radia! :fcp2

heko
09-03-2008, 13:19
Na razie wym. głośniki, a radio musi poczekać :fcp5 no chyba że komuś się spodoba :fcp12 i w tedy auto casco mi za sponsoruje soniaka :fcp2

TiM
09-03-2008, 13:28
Wiem, wiem; kasiora i rozsądek - nasz największy wróg! :fcp18

azet
09-03-2008, 14:16
a co ze zwrotnicami ? nie trzeba ich instalować ? jeżeli tak , to wystarczy tylko ten mały trójkąt ? i ten trójkąt to tak na siłę by go zdjąć ?

keisim
09-03-2008, 14:25
TiM, od samego początku mam 6000CD ale wczoraj dorwałem na Allegro Sony MP3 bez zmieniarki. Do końca tygodnia postaram się je założyć - dam znać czy jest różnica. Przy wymianie radia skorzystam raczej z pomocy ASO bo podejrzewam, że trzeba będzie skonfigurować coś z IDSa. Poza tym jest szansa, że kupione radio ma bluetooth i chciałbym poeksperymentować - nie mam co prawda klawiszy przy kierownicy i sterowania głosem (gdzie to siedzi?? w radiu, w oddzielnym module??) ale korci mnie żeby się pobawić.

azet, ja zwrotnice zamontowałem pod tapicerką - na razie prowizorycznie, coby sie tylko trzymały (wrzucę później zdjęcie). Jeżeli kupisz same tweeter'y to zwrotnica/filtr będzie prawdopodobnie na kablu i będzie malutka. Moim zdaniem wystarczy więc ściągnięcie trójkąta. Do wyciągnięcia trójkąta trzeba użyć trochę siły - staraj się wysunąc trójkąt pociągając go do tyłu samochodu, równolegle do szyby drzwi. Trójkąt skłąda się tak naprawdę z dwóch elementów - zobaczysz po ściągnięciu. Możesz też spróbować popchnąc przedni narożnik to tyłu samochodu, jednocześnie lekko go podwarzając - wtedy powinien puścić przedni zaczep i będzie łatwiej wyjąć całość.

TiM
09-03-2008, 14:49
No to będziesz miał takie jak ja. Sam zobaczysz (usłyszysz) :fcp2
BT niestety nie ma :fcp5
A sterowanie głosem to wogóle chyba osobna jazda jest.
PAFFCIO kiedyś to opisywał i wyniakło z tego że jest to zupełnie osobna opcja, występująca wraz z fabrycznym uchwytem i zestawem głośnomówiącym. :fcp4

azet
09-03-2008, 15:23
azet, ja zwrotnice zamontowałem pod tapicerką - na razie prowizorycznie, coby sie tylko trzymały (wrzucę później zdjęcie). Jeżeli kupisz same tweeter'y to zwrotnica/filtr będzie prawdopodobnie na kablu i będzie malutka. Moim zdaniem wystarczy więc ściągnięcie trójkąta. Do wyciągnięcia trójkąta trzeba użyć trochę siły - staraj się wysunąc trójkąt pociągając go do tyłu samochodu, równolegle do szyby drzwi. Trójkąt skłąda się tak naprawdę z dwóch elementów - zobaczysz po ściągnięciu. Możesz też spróbować popchnąc przedni narożnik to tyłu samochodu, jednocześnie lekko go podwarzając - wtedy powinien puścić przedni zaczep i będzie łatwiej wyjąć całość.
no to chyba się rozejrzę ,skoro już sama wymiana głosników dużo daje ....

ps. no i poszło zamówienie na głośniki, czekam na paczkę, tak zwrotnica jest wbudowana

Rafal99
09-03-2008, 16:05
keisim, pisałeś, że szukasz ramek do mk4 do zamontowania niskotonówek- zapewne chodzi Ci o tzw. dystanse :fcp4 patrzyłeś na allegro?

juro1
09-03-2008, 20:19
keisim, bardzo dziękuję za tak szczegółowy opis, napewno się przyda, ja planuje wymianę jak zrobi się troszkę cieplej bo nie mam dużego garażu. :fcp1

keisim
09-03-2008, 20:36
Rafal99, tak - szukałem ale nie znalazłem nic co ewidentnie pasowałoby do MK4. Albo wstrzymam się do momentu pojawienia się dedykowanych dystansów albo poszukam w mojej okolicy sklepu gdzie można by to pomacać i coś wybrać.

juro1, nie za ma co :fcp1 Mam nadzieję, że każdy z nas będzie starał się cyknąć parę fotek przy okazji każdej, ciekawej operacji w swojej bryczce :fcp13

azet, tak wygląda prowizorycznie zamocowana zwrotnica... proszę nie krytykować :fcp2

muaddib
09-03-2008, 22:23
witam :)

mam pytanie do keisim :)
co zrobiłeś z kablami? Nie mogłem się dopatrzyć na zdjęciach niestety. Przelutowałeś czy pasują tam w którąś z kostek?
A wogóle to chylę czoła - zaraz składam zamówienie na tweetery :) i idę w ślady Kolegi.
Poluję też na Sony :) ale chyba kupiłeś ostatnie i jedyne - można zapytać za ile i czy z gwarancją czy bez ?

W salonie Partnera krzyknęli za to radio najpierw 2500, a miesiąc później 3500 ;) Jakoś mocno EUR w góre poszło :573:

ddqip
09-03-2008, 23:07
Prawie moje radio z allegro :fcp1
Super opis - jak na zamówienie - właśnie się przyda.
Czekam na opinię o radiu.
Pzdr

keisim
09-03-2008, 23:34
muaddib, fabryczne wtyczki na nic się zdadzą bo w zwrotnicy są zaciski na śrubkę. Na razie podpinałem tylko tweeter więc odciąłem fabryczną wtyczkę tweeter'a z kilkoma cm kabla (może sie jeszcze przydać :fcp4) i podłączyłem na wejście zwrotnicy. Z nowego tweeter'ka wystaje kabel, który wpiąłem prosto do zwrotnicy.
Radio ma mnie kosztować tysiaka + koszty przesyłki, na razie czekam - jutro ma być wysłane. Gwarancji oczywiście nie ma, podobno zostało wyciągnięte bo ktoś zmieniał na navi ale człowiek nie wiedział z jakiej wersji wyposażeniowej (chodziło mi o to czy samochód miał bluetooth). Mam nadzieję, że jest w tym choć gram prawdy bo do kradzionego mam wyjątkową awersję. Nie słyszałem aby komuś zginęło 6000CD czy Sony ale znajomy z myjni opowiadał, że z 2 służbowych Mondków bodajże w Łodzi zniknęły navi.

ddqip, przymierzałeś się do tego radyjka na Allegro? :fcp1 Jeżeli tak to sorki...ja poluję juz od lipca zeszłego roku :fcp4

ddqip
10-03-2008, 21:53
Polowałem, ale bez wyrzutów.
Jak bym był pewien, to bym wziął, ale nie było jeszcze konkretnych opinii o tym radiu (że jest lepsze od 6000CD), no i ten kolor czarny moim zdaniem nie specjalnie pasuje do deski (oglądałem w salonie kupując auto).
Daj znać jakie efekty - mam fioła na punkcie audio - z pewnością wymienię bez względu na estetykę jeżeli wymiana radia zwiększy dynamikę tego co wydobywa się z głośników.
Dopiero Ty będziesz miał porównanie jeżdżąc ze starym radiem, a później z nowym - wszystko jest względne (jak wygoda foteli).
Pzdr

keisim
11-03-2008, 10:37
ddqip, słyszałem różne opinie o Sony ale generalnie pozytywne - patrz opinia TiMa powyżej. Ja zdecydowałem, że nie będę przechodził na niefabryczne radio 1DIN jeżeli uda mi się dorwać Soniaka w dobrej cenie. Dla mnie najważniejszymi jego zaletami są: osobna regulacja tonów dla każdego źródła dźwięku (w 6000CD muszę podciągać wysokie na FM) i odtwarzanie MP3.

Jeżeli chodzi o wygląd to moim zdaniem prezentuje się lepiej niż srebrny 6000CD - może dlatego że mam TitaniumX z innymi niż Ty plastikami. 6000CD nie pasuje tu do niczego.

Oczywiście dam znać po...

TiM
11-03-2008, 13:29
:fcp1 Zeby bylo jasne; Alpine to nie jest ale od 6000CD również znacznie się różni (jakoscią i mozliwoscią ustawienia dżwięku) :fcp4

torque
11-03-2008, 13:58
Jak widać każdemu co innego się podoba. Jedni mówią że soniak nie pasuje do kokpitu mondka a innym się podoba :D Np mi sie soniak bardzo podoba, choc może ten dzoj na srodku troche koreanszczyzna zalatuje :fcp23
Mam nadzieje że rzeczywiscie dobrze gra, bo szkoda by było zapłacic 700zeta za lepszy wyglad i mp3.
A probował ktos może wyprowadzić sobie auxa od radia, zeby np podłaczyc mp3 albo navi?

TiM
11-03-2008, 14:02
Przecież AUX jest wbudowany w schowku!
Inna sprawa, ze przydłby się przedwzmacniacz :fcp3

azet
11-03-2008, 17:50
keisim- weź no chłopie mi tak po chłopsku wytłumacz, ja już ma załączone te głośniczki, i rzeczywiście teraz słychać że z nich coś leci , nawet na tym nieszczęsnym 6000CD,ale trochę się zaniepokoiłem czy czegoś nie pokręciłem , wyciągnołem kluczyk ze stacyjki i nie mogłem radia włączyć , ani niczego, po chwili wszystko wróciło do normy, i teraz już jest ok, ale tak na wszelki wypadek, jak je podłączyć :fcp9 , który kabel do którego, czy może nie będzie różnicy ? myślę że będzie ,ale nie potrafię odróżnić który to minus ,a który plus -pomożesz ?
ps. co do radia, jeden znajomy mi opowiadał jak za zakup trefnego towaru z allegro, gościowi policja całe mieszkanie przemeblowała,chociarz ja sam kupywałem grila od ghia na allegro

keisim
11-03-2008, 20:21
Hehe... no i są już pierwsze "ofiary" mojego posta :fcp1

azet, jeżeli tylko:
A) nie zwarłeś żadnego przewodu do masy samochody (nie zwarłeś, co? :fcp13 )
B) wykonywałeś prace przy wyłączonym radiu,
...to przeróbka nie miała prawa wpłynąć na funkcjonowanie czegokolwiek w samochodzie.

Na gnieździe fabrycznego tweeter'a masz oznaczenia + - , sprawdź który przewód wchodzi na który pin i podepnij:
- czerwony przewód nowego tweeter'a do przewodu, który wchodził na pin +
- czarny przewód nowego tweeter'a do przewodu, który wchodził na pin -
...czy to po chłopsku jest?? :fcp1

Np. w prawych drzwiach powinieneś połączyć przewód fioletowo/pomarańczowy z czerwonym i żółto/pomarańczowy z czarnym.

Pół biedy jeżeli podłączyłeś oba głośniki odwrotnie ale jeżeli tylko jeden źle a drugi dobrze to będą grały w przeciwfazie a to nie będzie brzmiało dobrze :fcp1 . Objawia się to np. tym, że dźwięk mono odtwarzany z obu głośników będziesz słyszał nie w środku sceny (między głośnikami) tylko na obrzeżu, jak surround :fcp4

Radio już dojechało - co ciekawe przyszło w oryginalnym Fordowskim pudełku, ma nawet plastikową wytłoczkę na froncie. Wygląda jakby nigdy nie było zakładane do samochodu, brak śladów po śrubach przy otworach mocujących... jutro rano jadę założyć do ASO.

azet
11-03-2008, 20:50
Hehe... no i są już pierwsze "ofiary" mojego posta :fcp1

azet, jeżeli tylko:
A) nie zwarłeś żadnego przewodu do masy samochody (nie zwarłeś, co? :fcp13 )
B) wykonywałeś prace przy wyłączonym radiu,
...to przeróbka nie miała prawa wpłynąć na funkcjonowanie czegokolwiek w samochodzie.

Na gnieździe fabrycznego tweeter'a masz oznaczenia + - , sprawdź który przewód wchodzi na który pin i podepnij:
- czerwony przewód nowego tweeter'a do przewodu, który wchodził na pin +
- czarny przewód nowego tweeter'a do przewodu, który wchodził na pin -
...czy to po chłopsku jest?? :fcp1

Np. w prawych drzwiach powinieneś połączyć przewód fioletowo/pomarańczowy z czerwonym i żółto/pomarańczowy z czarnym.

Pół biedy jeżeli podłączyłeś oba głośniki odwrotnie ale jeżeli tylko jeden źle a drugi dobrze to będą grały w przeciwfazie a to nie będzie brzmiało dobrze :fcp1 . Objawia się to np. tym, że dźwięk mono odtwarzany z obu głośników będziesz słyszał nie w środku sceny (między głośnikami) tylko na obrzeżu, jak surround :fcp4

Radio już dojechało - co ciekawe przyszło w oryginalnym Fordowskim pudełku, ma nawet plastikową wytłoczkę na froncie. Wygląda jakby nigdy nie było zakładane do samochodu, brak śladów po śrubach przy otworach mocujących... jutro rano jadę założyć do ASO.
upssss :fcp19 przy wyłączonym radiu , powiadasz, hmmmm......... ekhem..... yyyyyy......, ten ... dalej ......., kurcze ciemno w garażu było a ja elektryk zielony jestem i nie znalazłem tych oznaczeń + -, jutro zajrzę jak ja to podłączyłem, radio chodzi. ufff.

keisim
11-03-2008, 20:54
Tiaaa... najlepiej przy wyłączonym a zwłaszcza w momencie odcinania wtyczki od starego tweeter'a :fcp2 Potem może być właczone, byleby kabelkami po masie nie jeździć... :fcp4

TiM
11-03-2008, 21:13
keisim Daj potem znać czy masz podobne odczucia :fcp4

yyyy... odnośnie radia :fcp2

keisim
11-03-2008, 22:11
azet, jeszcze jedno - jeżeli masz radio 6000CD i na tweeter'ach albo przy zwrotnicy (na kablu) jest przełącznik 0dB/+3dB to zostaw go na 0dB. To radyjko dosyć mocno szumi w spoczynku - jak będzie cicho w samochodzie i głośność będzie ustawiona nie za wysoko to będziesz po prostu słyszał szum z tweeter'ów.

TiM, ostatnio mam lekką szajbę na punkcie forum :570: więc nie omieszkam się pochwalić :fcp1

TiM
11-03-2008, 22:14
hmm... chyba wiem co masz na myśli :fcp2

azet
12-03-2008, 06:18
azet, jeszcze jedno - jeżeli masz radio 6000CD i na tweeter'ach albo przy zwrotnicy (na kablu) jest przełącznik 0dB/+3dB to zostaw go na 0dB. To radyjko dosyć mocno szumi w spoczynku - jak będzie cicho w samochodzie i głośność będzie ustawiona nie za wysoko to będziesz po prostu słyszał szum z tweeter'ów.

:fcp13
:fcp26

keisim
12-03-2008, 10:31
Sony zamontowane - pierwsze odczucia pozytywne chociaż myślałem, że nieco bardziej mnie zaskoczy.

Jeżeli chodzi o brzmienie to muszę przyznać, że na CD nie odczuwam większej różnicy. Natomiast mam wrażenie, że tuner ma większą dynamikę i lepszą górę - wieczorem sprawdzę czułość. 6000CD jest zauważalnie mniej czuły np. od Clariona w moim byłym P406 - mam nadzieję, że w Sony będzie lepiej.

Radio wygląda całkiem fajnie ale mam dwa zastrzeżenia:
1) "W łapie" wyglądało jeszcze lepiej niż w samochodzie :fcp1
2) Front jest jak lustro, odbija się w nim pejzarzyk zza prawego okna, bardzo widać wszelkie pyłki... ale całe szczęści wyświetlacz jest mimo to czytelny.

Jestem zadowolony z wymiany - mam teraz niezależną regulację tonów dla każdego źródła dźwięku, dodatkową regulację tonów średnich i MP3 (jeszcze nie sprawdzałem czy działa :fcp1 ).

A bluetooth jednak nie siedzi w radiu :fcp5 (tak podejrzewałem od samego początku) - ASO kiedyś podało mi taką informację ale teraz się z niej wycofali.

muaddib
12-03-2008, 15:31
Sony zamontowane - pierwsze odczucia pozytywne chociaż myślałem, że nieco bardziej mnie zaskoczy.

A bluetooth jednak nie siedzi w radiu :fcp5 (tak podejrzewałem od samego początku) - ASO kiedyś podało mi taką informację ale teraz się z niej wycofali.

keisim gratulacje :) ja poluję na radyjo - już mam nawet coś na oku :)
Ile Ci zaśpiewali w ASO za montaż i programowanie ?? Jak się dowiedziałem z niemieckiego forum - ponoć należy radio skonfigurować ;) za nic nie wiem o co biega - ale niech będzie. Czy jest tam opcja automatycznego podgłaśniania w czasie jazdy w zależności od prędkości ??

Aha i na Niemcach znalazłem też moduł CAN do dowolnego (??) radia Sony który robi za międzymordzie miedzy niefirmowym radiem a resztą autka. jak ktoś zainteresowany to odnajdę i wkleję linka. Koszt chyba 140 EUR.

TiM
12-03-2008, 15:38
Czy jest tam opcja automatycznego podgłaśniania w czasie jazdy w zależności od prędkości ??
Nie. I wogóle skala ma duże skoki i czasem przydałoby się ustawienie "pomiędzy szczebelkami"

azet
12-03-2008, 17:49
no to poprawiłem, ale nie wiem jak było bo wyrywałem kabelki, teraz jest chyba dobrze, ale .... w pewnym momencie zapalił mi się komunikat" rozładowany akumulator" musiałem pojeździć po osiedlu trochę , bo lekko się zdziwiłem, coś jednak było nie tak ?
i drugie keisim - nie widziałem regulacjii 0 db/+3 db

keisim
12-03-2008, 21:04
TiM, przetestowałem MP3 i tym razem jestem bardzo mile zaskoczony :fcp15 Płytka, którą wrzuciłem brzmiała wyśmienicie! :fcp2 Poza tym wracając z pracy, gdy już ochłonąłem po wymianie radia, brzmienie Soniaczka przekonało mnie jednak o jego wyższości nad 6000CD. Myślę, że dobrnąłem do granicy możliwości głośników niskośredniotonowych i Soniak nie może w pełni rozwinąć skrzydeł. Tuner jest troszkę czulszy od 6000CD ale nie jest to ideał - może to wina anteny w MK4??

muaddib, na razie wyjechałem z ASO bez płacenia a to dlatego, że: 1) jestem tam stałym i nieco "oswojonym" klientem, 2) chciałem zamówić takie radio przed odbiorem auta ale nie było takiej możliwości, 3) sprawa nie została jeszcze zamknięta - muszę podjechać na programowanie (chociaż radio działa i nic złego sie nie dzieje), dzisiaj był problem z IDS.
Co do automatycznej regulacji głośności to owszem - jest. TiM, poszukaj opcji AVC w menu :fcp1.
Moduł wątpię by zadziałał w tym radiu. Jest to zapewne moduł do zwykłych Soniaków, a nie dedykowanych wyłącznie do Forda.

azet, nie przejmowałbym się komunikatem jeżeli po dłuższej przejażdżce nie pojawi się ponownie - u mnie też tak było. W trakcie prac miałeś otwarte drzwi, świeciły lampki sufitowe, być może miałeś też włączone radio, albo chwilami zapłon - to zjada mimo wszystko trochę prądu. Widocznie próg napięcia przy którym pojawia się komunikat wyskalowany jest dosyć wysoko więc niedużo trzeba by się pojawił.
Regulacja 0/+3dB u mnie jest wewnątrz zwrotnicy. Dziwne, że u Ciebie jej brak - zerknij na opis: http://www.jbl.com.pl/jbl3/index.jsp?pl ... &page=text (http://www.jbl.com.pl/jbl3/index.jsp?place=Lead11&news_cat_id=142&news_id=771&layout=jbl1&forum_id=771&page=text)
"Regulacja tweetera przełącznikiem ? zamontowany na szczycie tweetera przełącznik umożliwia łatwą regulację poziomu jego głośności (głośniki coax). "

TiM
12-03-2008, 21:40
A nie mówiłem? :fcp2
Co do automatycznej regulacji głośności to owszem - jest. TiM, poszukaj opcji AVC w menu .
Jeśli tak, to najmocniej przepraszam za wprowadzanie w błąd! :fcp6
Jutro pogrzebię w ustawieniach :fcp4

muaddib
12-03-2008, 23:15
muaddib, (ciach)
Moduł wątpię by zadziałał w tym radiu. Jest to zapewne moduł do zwykłych Soniaków, a nie dedykowanych wyłącznie do Forda.

dokładnie tak :)
Ale jak rozumiem sterowanie z kierownicy działa bez problemów ??

azet
13-03-2008, 06:23
keisim-co do akumultaora, być może masz rację
co twetera- hmm no nic nie widziałem, zobaczę
hmm, powiadasz że sonic dobrze działa ?? hmmmm, trzeba będzie się rozejrzeć po allegro....
dzięki

keisim
13-03-2008, 10:24
muaddib, co do sterowania też byłbym ostrożny - wszystkie elementy w naszej instalacji są zrobione "pod" Forda. Ja stawiałbym, że nie będzie działać.

azet, Soniaczek jest OK. Brakuje tylko USB... Jak będziesz kupował zwróć koniecznie uwagę na ostatni człon nazwy modelu. Ma być GGDS a nie KW2000 - przynajmniej taka informację znalazłem na jednym z zagranicznych forów. Podobno KW2000 nie będzie działał w Mondku MK4 - ma inny protokół komunikacyjny.

azet
22-03-2008, 15:24
no i zrobione

TiM
22-03-2008, 17:00
Oj! A czarnych nie było??? :fcp8

azet
22-03-2008, 18:09
Oj! A czarnych nie było??? :fcp8

:fcp5 bo to nie JBL, zamówiłem , i gość mi dzwoni i mówi,że JBL nie ma, ale ma takie same tylko że innej firmy, nic nie powiedział o kolorze,więc wziołem i jak rozpakowałem już było po ... i takie już zostały :fcp1

ps. a w drzwiach jest miejsce na założenie rolety na okna drzwiowe, ale trzeba zrobić otwór ,więc może kiedyś się pobawię

TiM
22-03-2008, 20:35
A, no trudno... Ale trochę lipa Ci powiem... :fcp5
Gdzieś wyczytałem że w ASO mogą dołożyć roletki za 1000zł więc jak coś to masz fach w ręku i kolejkę forumowiczów :D

azet
23-03-2008, 07:40
A, no trudno... Ale trochę lipa Ci powiem... :fcp5
Gdzieś wyczytałem że w ASO mogą dołożyć roletki za 1000zł więc jak coś to masz fach w ręku i kolejkę forumowiczów :D
ano lipa, ale już nic nie zrobię , za dużo zabawy by było z odsyłaniem paczki, czekaniem na drugą, machnołem ręką, za to przecieram Wam szlak, jakby co to już wiecie , trzeba pytać o kolor .
co do rolet w drzwiach, jeżeli czegoś nie minołem, tam jest przygotowane miejsce na zamontowanie , wkłąda się taką roletę trzeba tylko otwór zrobić i jakoś sensowanie wykończyć ten otwór i mamy rolety w drzwiach .

keisim
24-03-2008, 20:19
azet, dzięki za info! - ściągałem tylną tapicerkę ale myśląc o głośnikach i nie przyglądałem sie możliwośći instalacji rolet... a bardzo chciałbym je mieć :fcp1

azet
24-03-2008, 20:38
azet, dzięki za info! - ściągałem tylną tapicerkę ale myśląc o głośnikach i nie przyglądałem sie możliwośći instalacji rolet... a bardzo chciałbym je mieć :fcp1
no cóż, tak to przynajmniej wyglądało ,taki tunelek jest, nic tylko roletę włożyć więc chyba to to ,zresztą dziwne by było gdyby do karzdej wersjii robili inną tapicerkę, wystarczy czegoś nie dodać przy niższej wersji, niż robiś osobną tapicerkę do droższej wersjii, to chyba logiczne ekonomicznie ,więc, stwierdzam że jest przygotowane miejsce na roletke , i tylko trzeba otwór od góry zrobić, no chyba żebym się mylił. :fcp3 i chyba pójdę w tym kierunku ,tylko nie wiem jeszcze kiedy :fcp3

keisim
25-03-2008, 08:23
Zamówiłem tweeter'y na tył - przy instalacji przyglądnę się tapicerce. Czy ktoś już pytał o ceny niezbędnych elementów??

PAFFCIO, o ile dobrze pamiętam to Ty masz fabryczne roletki. Czy mógłbyś zrobić zdjęcie z bliska? :fcp13 :fcp1 - interesuje mnie czy wokół otworu rolety jest jakaś ramka...

juro1
25-03-2008, 12:16
Jest plastikowa ramka w którą wchodzi końcówka rolety i rączka za którą podciąga się roletę, dodatkowo w górnej ramce szyby są dwa haczyki do podwieszenia rolety.

keisim
25-03-2008, 16:08
...niestety tak łatwo nie będzie. Roletę można kupić - 276PLN/szt. :fcp15, haczyki też (po parę złotych)...ale nie można kupić samej ramki - tylko z tapicerką :fcp5

Bez ramki nie będzie to wyglądało za ciekawie :fcp3... ale chętnie skorzystam jeżeli ktoś wymyśli jakiś patent :fcp1

muaddib
25-03-2008, 20:36
:) dziś dostałem paczkę z zamówionymi głośniczkami :) wiec jakoś koło piątku zapewne się rzucę na montaż :)

Mam natomiast pytanie: mam możliwość kupienia radia Sony z rozbitego S-Maxa rocznik 2007. Typ sie zgadza z tym używanym u nas. Problem tkwi w tym, że do radia nie ma kodu :( i teraz nie wiem czy pakować się w ten interes czy polować na nowe z kodem. Czy ktoś wie coś o możliwościach rozkodowania tego radia ??

PAFFCIO
26-03-2008, 11:52
PAFFCIO, o ile dobrze pamiętam to Ty masz fabryczne roletki. Czy mógłbyś zrobić zdjęcie z bliska? :fcp13 :fcp1 - interesuje mnie czy wokół otworu rolety jest jakaś ramka...

Mam i owszem, postaram się dziś lub jutro pstryknąć fotki to je wstawię.
No problemo jak mawiają starożytni kowboje z dzikiego wschodu :fcp2

No to proszę:
[attachment=2:1x5y3o9p]IMAG0131 (Medium).jpg[/attachment:1x5y3o9p]
[attachment=1:1x5y3o9p]IMAG0132 (Medium).jpg[/attachment:1x5y3o9p]
[attachment=0:1x5y3o9p]IMAG0133 (Medium).jpg[/attachment:1x5y3o9p]

azet
31-03-2008, 10:50
wczoraj żona jechała, a ja usiadłem sobie z tyłu coby okukać jak tył się sprawuje i rzeczywiście napewno na tylne okno , roleta by się przydała a i na boczne też nie zawadzi, tak fajnie słonko grzało po główce.
mam pomysła, ramkę tę wykończeniową zrobię z alumnium, wytnę taki pasek z aluminium(albo z jakiejś listwy palstikowej), nakleję spejalną folię do piaskowania i wypiaskuję środek albo wytnę,tylko trzeba to dobrze zrobiś., potem pociągnę czarnym matem ( hmm czy lakier nie odpryśnie od aluminum pod wpływem słońca ,wysokiej temperatury ? ano trzeba sprawdzić i zobaczymy, najwyżej naklei się folię matową czarną, i czy podczas podnoszenia rolety, nie będzie zadzierać do góry lakieru? zapewne tak, zobaczymy, ,ale raczej pójdę w tym kierunku. ) i będę miał listwę wykończeniową gotową. gdyby ktoś rozbierał drzwi, niech poda jaka tam roleta wejdzie dokładnie,(chodzi mi o wymiar) żeby na całe okno zachodziła jak u paffcia ,bo narazie nie mam zamiaru rozkręcać,
myślę że czeka mnie kolejna robota ręczna .ale ja takie to nawet lubię, kiedyś jak byłem młodszy to sklejałem sobie modele samolotów a i niedawno mnie żona podpuściła, no jakieś parę lat temu, żeby Apacha skleić z papieru i też dałem radę. taa do takich modelarski robótek to ja cierpliwy jestem ,więc chyba coś z tych rolet będzie. :fcp26

muaddib
31-03-2008, 16:01
azet aluminium można też anodowac na czarno :) wprawdzie jest to droższe niż lakier, ale na pewno trwalsze :)

W sobotę zająłem sie pracami ręcznymi i wymieniłem głośniki z przodu na JBL :) efekt dobry, aczkolwiek jak dla mnie to soprany teraz są zbyt syczące ;) BTW głośniki można najtaniej kupić w Saturnie - widziałem je tam po 169 zł. Są tez innych firm :) w tej samej wielkości i z kołyską, a tańsze.
Nie bawiłem sie tylko w rozbieranie tapicerki, a zdjąłem sam trójkącik z przodu, kable odciąłem i zlutowałem :) Może troszkę topornie, ale działa.

Natomiast połaziłem za głośnikami średnio/niskotonowymi :) azet czy pamietasz jaka była średnica tego głośnika fabrycznego ? IMHO ten kołnierz można by wyciąć z grubego filcu i zamontować dwudrożne głośniki lepszej firmy :)
Pytanie czy musi być "tunel" między głośnikiem a jego kratką ?

azet
31-03-2008, 16:38
średnica ? nic nie wiem o wymiarach :fcp11
ps. co do rolet na boczne okna, to nie znalazłem wymiarów, są ale szerokość około 55 cm, u nas by pasowało 60 cm,chyba żeby obciąć jakieś większe na 60 cm, ale to se tak chyba ne da.,( niewiadomo jaka jest budowa takiej rolety,gdzie jest mechanizm zwijający )

muaddib
31-03-2008, 22:35
aaaaa faktycznie .. przepraszam Cię azet adresatem mojego poprzedniego pytania powinien być keisim, ale jakoś mi się pozajączkowało :)
Ale muszę stwierdzić jednoznacznie, że wymiana głośników naprawdę dużo daje, choć to tylko tweeter'y ;)

keisim
31-03-2008, 23:54
muaddib, z tym syczeniem to oczywiście kwestia gustu. Moim zdaniem JBLe są zdecydowanie bliżej referencyjnego brzmienia niż oryginały. Zakładam, że "zjechałeś" z sopranami do max +1, +2...

Zrób prosty test: ustaw basy i soprany na takim poziomie aby siedząc z przodu brzeminie było najbliższe Twojego ideału, następnie przesiądź się do tyłu, na środek kanapy i pobaw się Fader'em - napierw full na przód, potem full na tył. Gwarantuję, że poczujesz na co wydałeś prawie dwie stówy :fcp2

Bardzo dobrze, że zdjąłeś tylko trójkąty - do wymiany samych tweeter'ów to w zupełności wystarcza, opis i zdjęcia demontażu tapicerki podałem z myślą o wymianie niskośredniotonówek.

Co do średnicy to ja kupiłem 16,5cm - tyle zmierzyłem na oryginałach. Moim zdaniem należy wstawić dystanse i uszczelnienie pomiędzy koszem głośnika a tapicerką (na obwodzie). Tak uszczelnione są oryginalne głośniki (patrz zdjęcia w wątku) i pewnie dlatego ta kupa chińskiego plastkiu i papieru gra zdecydowanie lepiej niż wygląda :fcp15 . Prowizorycznie zamontowałem głośnik JBL bezpośrednio do drzwi i mija się to z celem... brzmienie jest zdecydowanie gorsze niż na oryginałach. Tylko dystans i uszczelnienie! Choć zapewne ktoś, kto na co dzień zajmuje sie car-audio będzie miał lepszy patent :fcp4

Dlaczego chcesz motować głośniki dwudrożne?.. przecież tweetery już masz... :fcp13

Na koniec nieco lamerskie pytanie- czy przy podłączaniu nowych tweeter'ów zachowałeś polaryzację taką jak w oryginałach, tj. '+' na '+', '-' na '-' ? :fcp1 Bez tego może być problem...

kuzek
01-04-2008, 08:39
czy te tweetery JBL GTO 17T beda dobrze grały z głośnikami np Magnat lub fabrycznymi? Słyszałem opinie ze nie kazdy glosnik zagra z dana zwrotnica dlatego jesli sie kupuje jakis tweeter i jakis midibas to albo sie to pedzi aktywnie albo struga zwrotnice pod dane glosniki tak samo duzo osob przerabia fabryczne zwrotnie bo kazde auto ma inna akustyke ale napewno produkt x z produktem y niezagra jesli nie bedzie mial do tego odpowiedniej zwrotnicy

muaddib
01-04-2008, 11:52
muaddib, z tym syczeniem to oczywiście kwestia gustu. Moim zdaniem JBLe są zdecydowanie bliżej referencyjnego brzmienia niż oryginały. Zakładam, że "zjechałeś" z sopranami do max +1, +2...
// ciach //
Co do średnicy to ja kupiłem 16,5cm - tyle zmierzyłem na oryginałach. Moim zdaniem należy wstawić dystanse i uszczelnienie pomiędzy koszem głośnika a tapicerką (na obwodzie). Tak uszczelnione są oryginalne głośniki (patrz zdjęcia w wątku) i pewnie dlatego ta kupa chińskiego plastkiu i papieru gra zdecydowanie lepiej niż wygląda :fcp15 . Prowizorycznie zamontowałem głośnik JBL bezpośrednio do drzwi i mija się to z celem... brzmienie jest zdecydowanie gorsze niż na oryginałach. Tylko dystans i uszczelnienie! Choć zapewne ktoś, kto na co dzień zajmuje sie car-audio będzie miał lepszy patent :fcp4

Dlaczego chcesz motować głośniki dwudrożne?.. przecież tweetery już masz... :fcp13

Na koniec nieco lamerskie pytanie- czy przy podłączaniu nowych tweeter'ów zachowałeś polaryzację taką jak w oryginałach, tj. '+' na '+', '-' na '-' ? :fcp1 Bez tego może być problem...

keisim ja już wiem po co wydałem te prawie dwie stówki ;) brzmienie jest zdecydowanie lepsze niż wcześniej i to nie ulega żadnej wątpliwości - choć jak zobaczyłem te głośniki (oryginalne) to IMHO wymiana na dowolne inne - znanej firmy - dałaby skokowy wzrost jakości dźwięku. W tej chwili soprany mam ustawione na 0.
Oczywiście polaryzacje głośników zachowałem :) było nie było elektryk jestem :fcp23 i na systemach audio nieco się znam, aczkolwiek nie na samochodowych.
A czemu chce dwudrożne głośniki na dół :) po prostu mam małą zajawkę na wywalenie maskownic i zamontowanie ładnych głośników tak żeby je było widać ... nie wiem czy się uda bo nie wiem jak maskownice są zespolone z tapicerką ;) A takie ładne są tylko dwudrożne - znaczy tylko takie na razie widziałem ;) ale szukam dalej ...

muaddib
01-04-2008, 11:59
czy te tweetery JBL GTO 17T beda dobrze grały z głośnikami np Magnat lub fabrycznymi? Słyszałem opinie ze nie kazdy glosnik zagra z dana zwrotnica dlatego jesli sie kupuje jakis tweeter i jakis midibas to albo sie to pedzi aktywnie albo struga zwrotnice pod dane glosniki tak samo duzo osob przerabia fabryczne zwrotnie bo kazde auto ma inna akustyke ale napewno produkt x z produktem y niezagra jesli nie bedzie mial do tego odpowiedniej zwrotnicy

Moim zdaniem jeśli już sie idzie w tweetery JBL to nisko/średniotonowe należałoby też zamontować tej samej firmy. I nawet nie chodzi o parametry elektryczne, a bardziej akustyczne. Głośniki zagrają po prostu lepiej razem.
Jeśli chodzi o struganie zwrotnicy to bym się zastanawiał. Można kupić komplety głośników ze zwrotnicą i mieć spokój, a eksperymentowanie po 10 razy przy konieczności rozbierania tapicerki to moim zdaniem średni pomysł.

azet
16-04-2008, 17:37
paffcio- mógłbyś "rzucić" :fcp22 wymiarami rolety w najszerszym miejscu ? 62 ? 60 ?

PAFFCIO
16-04-2008, 19:16
paffcio- mógłbyś "rzucić" :fcp22 wymiarami rolety w najszerszym miejscu ? 62 ? 60 ?
:fcp26 postaram się jutro je dla Ciebie zwymiarować :fcp2

azet
16-04-2008, 19:24
:fcp26 postaram się jutro je dla Ciebie zwymiarować :fcp2
:fcp29

PAFFCIO
19-04-2008, 13:11
Trochę trawało za co przepraszam :fcp19
Dziś zszedłem i pomierzyłem. Oczywiście wymiary są na rozwiniętej rolecie, od krawędzi drzwi do krawędzi rolety więc wymiary należy traktować wprost , wartości w cm :fcp1
[attachment=0:2rho6ow1]aluzja tylne drzwi (Medium).jpg[/attachment:2rho6ow1]

azet
19-04-2008, 14:26
bardzo dziękuję, :fcp29
ps. paffcio - a jak to się zwija, ? z jednej strony jest mniej , jak Ty to widzisz jako użytkownik, coś jest nie tak ?

azet
20-04-2008, 19:46
panowie kto z Was ma jeszcze rolety w tylnich drzwiach, mam już przygotowaną roletę, ,listwę maskującą, ale przed wycinaniem w tapicerce niepokoi mnie jak chowa się taka roleta w drzwiach, przecierz dół okna nie jest równoległy do góry, jak w takim razie zwija się roleta ? a może jest jakoś zaczepiona na środku i samoczynnie ustawia się albo do dołu albo do góry ? :570:

PAFFCIO
20-04-2008, 20:52
ps. paffcio - a jak to się zwija, ? z jednej strony jest mniej , jak Ty to widzisz jako użytkownik, coś jest nie tak ?
wszystko jest ok :fcp3
najprawdopodobniej (bo nie rozkręcałem drzwi) wałek czy rolka na który się nawija materiał jest stożkowa :fcp26

azet
20-04-2008, 21:29
wszystko jest ok :fcp3
najprawdopodobniej (bo nie rozkręcałem drzwi) wałek czy rolka na który się nawija materiał jest stożkowa :fcp26
hmmm nie podoba mi się to , czyżbym musiał jednak kupić fabryczną roletę :fcp9 :fcp6 ale to chyba nie rozwiązuje problemu , najlepiej by było gdyby taka roleta była jakoś zamocowana w jednym miejscu na środku i samoczynnie zmieniałaby położenie, ale to wygląda na zbyt skomplikowane na taką prostą rzecz . :fcp5

pman
06-10-2008, 09:42
Dzięki keisim za opis. Tweeterki spisują się faktycznie super. :fcp26

Podczas wymiany u siebie zauważyłem, że można nieco zmodyfikować procedurę.
Nie trzeba koniecznie wycinać wszystkich wystających elementów tak, jak opisał to keisim, ale wystarczy ten najdłuższy skrócić do wysokości pozostałych. Nakrętka nie będzie co prawda opierać się na całym swoim obwodzie, ale na tych wystających elementach, co moim zdaniem w zupełności wystarczy do stabilnego trzymania.

Nie trzeba też obcinać kostki, do której podpięty jest oryginalny tweeter. Wystarczy zalutować końcówki przewodów od nowych tweeterków, potraktować je jako piny i podpiąc do kostki, a następnie okleić przewody z kostką taśmą izolacyjną. Robiąc to w ten sposób, umożliwiamy sobie bardzo łatwy sposób powrotu do oryginalnej wersji. Jakby co...
Wiem, wiem ekstremiści poruszą temat jakości dźwięku itd, itp. Przypominam, że oryginalnie przewody też nie są wlutowywane, tylko wpięte w kostkę.

Dodatkowo jeden hint, który mniej wprawnym w ogóle pozwoli dokręcić nakrętkę. (przepraszam tych, dla których to jest oczywiste) Jeżeli nie da się jej zakręcić, bo coś przeszkadza, kręćcie tweeterkiem :fcp2

keisim
07-10-2008, 09:24
Bardzo proszę :fcp1

Cieszy mnie, że odgrzebałeś stary temat :fcp4

zdzislaw22
13-05-2009, 10:22
To ja jeszcze dodam od siebie, że ford używa dwóch różnych typów głośników.
Jeden o oznaczeniu 6M2T-18932-BE3ZHE, który ma oznaczenie plusa i minusa i drugi 6M2T-18932-EC3ZHE, już bez oznaczenia polaryzacji. Dodam, że ten drugi jest wyraźniej cięższy.

Tak więc dla tych nieszczęśliwców z głośnikami bez oznaczeń, plus znajduje się na końcówce podłączonej do kondensatora.

Z.

Panki
13-05-2009, 18:44
hej,

tak czytam sobie i czytam Wasze ochy i achy nad "radyjem" sony i powiem szczerze, przez 3 lata miałem do dyspozycji C-maxa z fabrycznym 6000cd. wydaje mi się , że w c-maxsie radio grało znacznie lepiej niż w Mondku, w każdym bądź razie byłem nawet zadowolony. przesiadłem się do Mondka z Sony i jestem...delikatnie mówiąc rozczarowany. to jest jakaś totalna pomyłka. radia nie słychać, z cd płytko, wysokie tylko z nazwy, bas ...jaki bas, bum bum i tyle aż strach pomyśleć jak leci przez aux.
wiem, że w tym przypadku podstawą są głośniki, a z tego co tu widzę to w samochodzie za 100 tys i więcej jest montowany straszny badziew.
żeby było ciekawie co dzień jeżdżę do pracy służbowym nowym Fiatem Bravo. Różnica w barwie dźwięku i zakresu ustawień jest o niebo lepsza. szczerze Wam powiem, nie jestem specjalnie miłośnikiem fiata ale sprzęt zamontowany w tym fiaciku naprawdę gra super i w przeciwieństwie do mondka nie muszę nic zmieniać. dla porównania-koszt samochodu jakieś 54 000 zł, a może mniej bo to flota.
ach ten ford, to chyba będzie mój ostatni... i to nie tylko przez radio....

pozdrawiam

azet
14-08-2009, 14:04
jestem zielony w tych tematach dlatego uzywam nie profesjoanlnych określeń, mianowiecie chodzi mi o....- w przednich drzwiach zwalił mi się głośnik , ten dolny, basowy (?) słyszę że rzęzi podczas grania, trzebaby było podjechać do ASO,ale tweetery są wymienione przezemnie, moze się doczepią jak coś wyniuchaja, może coś popsuja zanim wymienią, zastanawiałem się ,a może by tak wogóle samemu wymienić komplet, na jakieś ciut lepsze ? ktos ma jakieś doświadczenia ? może już coś takiego robił, a może wie na jakie wymienić ? nie muszą być niewiadomo jakie, byleby pasowały, i były ciut " lepszejsze " Może -jakiej firmy ?

ernestpierwszy
14-08-2009, 15:35
hej,

tak czytam sobie i czytam Wasze ochy i achy nad "radyjem" sony i ... jestem...delikatnie mówiąc rozczarowany. to jest jakaś totalna pomyłka. radia nie słychać, z cd płytko, wysokie tylko z nazwy, bas ...jaki bas, bum bum i tyle...

No nie wiem, mam 6CD MP3 i jestem zachwycony. Gra wspaniale, wszystko można poustawiać hi-mid-bas, do tego EQ lub cyfrowa optymizacja lewo-prawo-ogólnie.

Dla mnie rewelacja, każdy kto słucha u mnie cd jest zachwycony jakością dźwięku. Co do radia to gra i już, bo radia nie da się w Polsce słuchać. Sygnał jest niskiej jakości i grają w kółko to samo, w kółko reklamy orange i tabletek na biegunkę lub Żaneta od...

Może coś nie teges z Twoim CD? Bawiłeś się ustawieniami?

PS
Żeby nie było, że mi wsio jedno to w domu dla porównania gra cambridge audio+denon+tannoy revoluton R3 (trochę lat już mają...) :) Gra lepiej:P, ale i głośniki większe, wzmacniacz mocniejszy i cd z wyższej półki...

keisim
14-08-2009, 21:06
...może by tak wogóle samemu wymienić komplet, na jakieś ciut lepsze ? ktos ma jakieś doświadczenia ? może już coś takiego robił, a może wie na jakie wymienić ? nie muszą być niewiadomo jakie, byleby pasowały, i były ciut " lepszejsze "...
Azet, zerknij na zdjęcia głośnika nisko-średniotonowego na końcu pierwszej strony tego wątku.

"...nie znalazłem odpowiednich ramek/pierścieni - fabryczne głośniki mają blisko 3cm kołnierz. Czekam na pojawienie się dedykowanych do MK4. Myślę, że bardzo ważną kwestią będzie też uszczelnienie pomiędzy koszem głośnika a tapicerką, wtedy cała przestrzeń pod tapicerką (a nie tylko wewnątrz drzwi) działa jako pudło rezonansowe. Fabryczne głośniki są właśnie tak uszczelnione... i jestem zaskoczony tym jak grają po tym jak je zobaczyłem - kawał chińskiego plastiku i papieru. Obawiam się, że o ile w przypadku tweeter'ów różnica jest znacząca o tyle w przypadku niskotonówek trzeba będzie chwilę się pomęczyć żeby osiągnąć lepsze brzmienie."... koniec cytatu.

Być może teraz - po ponad roku - da się już znaleźć dystanse dedykowane do MK4 albo... coś dorobić, w końcu robótki ręczne Ci nie straszne ;)

Może odezwie się ktoś kto wymienił dół na coś ciekawszego... czy to nie Ravic wspominał, że planuje upgrade audio w nowym autku? Obawiam się, że wymiana samego głośnika bez porządnego wygłuszenia drzwi da mizerny efekt. Może okazać się, że bez dodatkowych zabiegów chiński, papierowo-plastikowy badziew będzie grał lepiej niż dużo wyższej klasy głośnik...

azet
15-08-2009, 18:40
kurcze robótki ręczne może i nie ,ale elektronika i to bardzo ( co to plus albo minus ? ) no cóżtrzeba zobaczyć nie mam dużych wymagań , nie uważam sięza audiofila, 6000 cd mi nie bardzo przeszkadza, więc może by tak wymontować i podjechać do jakiegoś sklepu niech coś znajdą podobne wymiarowo.

keisim
15-08-2009, 21:33
Azet, w takim razie najpierw podpytaj w ASO ile kosztuje oryginał bo w pierwszym lepszym sklepie pewnie nic sensownego Ci nie dobiorą ze względu na wspomniany kołnierz...

aprzemek
16-08-2009, 17:59
Ja znowu się podepnę pod wątek o większym bracie mojej foki.
Wczoraj przeczytałem ten wątek, a dzisiaj wymieniłem tweetery :) Efekt Jest naprawdę super.
Tylko chcę dla pewności dopytać (lajkonik ze mnie) - kupiłem JBL GTO 18T. Nie wyglądają jakby miały w sobie zwrotnice (brak przełącznika). W fabrycznych głośniczkach był wlutowany kondensator. W nowych JBL nie ma (wpiąłem prosto do wtyczek). Na razie gra, gra dużo lepiej, ale czy może to tak zostać - czy trzeba pomyśleć o jakichś zwrotnicach?

kgielsa
04-11-2010, 22:41
czy coś nowego jest w temacie? ostatni post z ubiegłego roku...
Nie jestem audiofilem (słyszę że grają) ale tył mi brzęczy i ustawienie fadera F+3 nie jest rozwiązaniem. Kumpel w foce ma lepsze brzmienie... Może coś się rozłączyło, a ja czaję się przed demontażem tapicerki (z postów wiadomo jak to zrobić). Tylko czy jest, po co?
Może ktoś już rozpracował wymianę niskotonowych głośników - lepsze zamienniki itp.?

rodneysus
30-08-2011, 16:25
U mnie z tyłu też kicha, czy ktoś z Was juz je wymieniał?

lewbran
04-11-2011, 20:53
Ja tylne głośniki "wyfurkotałem" 2 lata temu , orginalne w Fordzie kosztują 200zł .
Więc czekam na coś lepszego nie orginalnego , jak nie znajdę z kołnierzem to go dosztukuję albo zdemontuję ze starego głośnika .

grubasKrK
23-03-2012, 14:40
Witam, proszę o informajce jaki jest rozmiar przednich i tylnych głośników w drzwiach. dziękuje i pozdrawiam

Holy
06-06-2012, 22:07
Witam
Zaczęły mi okrutnie charczeć głośniki w samochodzie (F. Mondeo mk4) więc postanowiłem je wymienić. Zakupiłem głośniki JBL cs-6c i przy próbie zamontowania pojawił się tyci problem. Do głośników dołączona jest zwrotnica z której wychodzą z jednej strony dwie pary kabli do głośnika wysoko i niskotonowego a z drugiej tylko dwa + i -. Zastanawiam się teraz gdzie to podłączyć. Oryginalne głośniki wysokotonowe mają swoją wtyczkę z dwoma kabelkami (+ i -) niskotonowe mają z kolei wtyczkę z czterema kablami. Nie da się przez zwrotnicę połączyć obu głośników bo potrzebne były by z niej 4 wyjścia a mam tylko 2.
Próbowałem podłączyć zwrotnice do kabli które w oryginale szły do głośnika niskotonowego i oba głośniki grają, ale mam wątpliwości że tak należy zrobić.
Mógłbym też tylko jeden głośnik puścić przez zwrotnice a drugi bezpośrednio połączyć z właściwym kablem, bądź wywalić zwrotnicę wogóle i połączyć głośniki bezpośrednio do kabli.
Pytanie co zrobić żeby było dobrze?

miszelos
24-06-2012, 20:41
Właśnie dziś wymieniłem chińszczyznę w moim mondeo na Gladen RS 165, wyciszyłem matami Silent Coat 2 i oczywiście wymieniłem radio na Sony.
Powiem w skrócie: REWELACJA! polecam każdemy, który się waha.
Został mi do zrobienia tył. Ale to za tydzień, bo na jedną stronę trzeba przeznaczyć 5h (włącznie ze zrobieniem światełka w drzwiach - tego czerownego gdzie fabrycznie jest odblask).
Zainteresowanym służę pomocą.

Zrobiłem fotorelację.

dobek
28-06-2012, 09:53
Czekam z niecierpliwoscia na fotorelacje, sam mam zamiar sie zabrac za wymiane glosnikow, wytlumienie drzwi

bibi717
28-06-2012, 15:56
Mnie głównie interesuje ten blask. Masz może zdjęcia tego jak zamontowales tam diode? Pod co ją podłączyłeś?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

bury22
29-06-2012, 00:11
Został mi do zrobienia tył.
Po co chcesz psuć sobie dzwięk ? Lepiej tą kasę przeznacz na lepsze źródło lub na krojoną zwrotnicę .

tak na rozszerzenie wiedzy , bardzo przydatna lektura http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCarAudioFAQ01beta.pdf

milun28
12-07-2012, 10:53
Witam

Jako że w swoim autku również wymieniałem głośniki to podzielę się z innymi :)
Zakupiłem zestaw ze zwrotnicami Helix B 62C dodatkowo pierścienie dedykowane z MDF.

Co przemawiam za tym zestawem głośników:

1. Tweeter idealnie pasuje w oryginalne miejsce, wystarczy wyjąć stary i włożyć nowy
2. Zwrotnica - można zachować oryginalne kostki - wystarczy ze starego głośnika wymontować kostkę troszkę zmodyfikować nóżki (zeszlifować aby weszły w miejsce montowania kabli w zwrotnicy) i mamy coś na zasadzie modułu zwrotnica połączona z kostką, którą potem wpinamy w kostkę od radia:P
3. Gra bardzo ładnie pod samym radiem CD6000

Ogólnie polecam ten zestaw. Jakby miał ktoś jakieś pytania to śmiało :)

Pozdrawiam

bury22
12-07-2012, 14:00
Milun drzwi masz zrobione ? Wykorzystujesz tylne kanały na tył ? Bo jeśli chcesz mieć tanim kosztem 2 razy lepsze granie zrób zwrotkę na podobnych wartościach elementów pod bi-amping i ciesz miskę :)

PrzemeX1986
06-08-2012, 08:36
Witam

Jako że w swoim autku również wymieniałem głośniki to podzielę się z innymi :)
Zakupiłem zestaw ze zwrotnicami Helix B 62C dodatkowo pierścienie dedykowane z MDF.

Co przemawiam za tym zestawem głośników:

1. Tweeter idealnie pasuje w oryginalne miejsce, wystarczy wyjąć stary i włożyć nowy
2. Zwrotnica - można zachować oryginalne kostki - wystarczy ze starego głośnika wymontować kostkę troszkę zmodyfikować nóżki (zeszlifować aby weszły w miejsce montowania kabli w zwrotnicy) i mamy coś na zasadzie modułu zwrotnica połączona z kostką, którą potem wpinamy w kostkę od radia:P
3. Gra bardzo ładnie pod samym radiem CD6000

Ogólnie polecam ten zestaw. Jakby miał ktoś jakieś pytania to śmiało :)

Pozdrawiam

A może zarzucisz jakąś fotodokumentacją swojego dzieła? przymierzam się do wymiany przednich tweeterów i tylnych średnio-niskotonówek bo chyba jedna się spaliła czy coś bo strasznie charczy.... z tym że zielony w tym temacie jestem więc ściąga by się przydała :)

milun28
06-08-2012, 09:35
Z fotorelacją może być problem bo mam wszystko poskładane. Ale może co nieco opiszę.
U mnie również charczały tylne średnio-niskotonówki - ale nie ma czego się dziwić. Po ich wyjęciu lekkie naciskanie palcem membrany powodowało efekt tarcia stad te charczenie.

Dlatego w moim przypadku zrobiłem tak:

1. Nowe tweetery oraz niskotonowe z zakupionego zestawu założyłem z przodu
a na tył przełożyłem te z przodu ponieważ te jeszcze jakoś grają.

2. Jak pisałem wcześniej nowe tweetery pasują idealnie w miejsce starych, wystarczy wyjąć stare, lekko przyciąć taki plastykowy język w miejscu mocowania wsunąć nowe i to wszystko.

3. Do zamontowania nowych niskotonówek potrzebny jest panel z MDF można kupić na http://www.powe.com.pl/product_info.php/cPath/36/products_id/334 ,ja dostałem je gratis do zestawu głośnikowego.

4. Samo podłączenie jest proste. W zestawie była zwrotnica do której z jednej strony podpinamy kabel od radia z z drugiej strony dołączonymi i dobrze opisanymi kabelkami podłączamy tweeter oraz głośnik niskotonowy.

5. Jak pisałem w poprzednim poście aby zachować oryginalną kostkę na przewodzie od radia:
- wymontowałem ze starych głośników kostkę
- przypiłowałem nóżki w taki sposób że zmieściły się w zwrotnice w miejsce gdzie podłącza się kabel od radia. Tak stworzony moduł wpinamy w kostkę od radia.
- zwrotnice można przykręcić do drzwi jest na to nawet miejsce i gotowy otwór w drzwiach. Wszystko ładnie pasuje.

Montaż jest prosty. Osobiście nie jestem specjalistą w tej dziedzinie a bez problemu dałem radę. :mrgreen:

kolonez
06-08-2012, 09:56
A może zarzucisz jakąś fotodokumentacją swojego dzieła?

post nr 1 i kolejne

PrzemeX1986
16-08-2012, 08:46
Witam
Czy ktoś się orientuje czy tweetery z tego zestawu tj. ALPINE SXE-1750S 1750 max 280W 165mm, podejdą w miejsce naszych fabrycznych ? i czy lepiej zestaw ten od ALPINE czy moze ten co kolega zakładał a mianowicie Helix B 62C kompletnie się nie znam na car audio ale wymienić muszę bo prawy tył strasznie charczy....

ciafka
10-09-2012, 11:17
@keisim

Podziękowania za instrukcję z początku tego wątka - dzięki niej wymieniłem głośniki we wszystkich drzwiach na PowerBass S-6C i niczego nie połamałem g;)

pozdrawiam

keisim
10-09-2012, 13:28
Bardzo proszę... miłego słuchania :)

foni
10-09-2012, 14:29
a wrażenia?

@keisim

Podziękowania za instrukcję z początku tego wątka - dzięki niej wymieniłem głośniki we wszystkich drzwiach na PowerBass S-6C i niczego nie połamałem g;)

pozdrawiam

ciafka
10-09-2012, 18:50
a wrażenia?

Zdecydowanie pozytywne :lol: No i za całkiem sensowne pieniądze.
Wysokie w ogóle się pojawiły, a basy są sprężyste i wyraźne.
Generalnie w połączeniu z GMS7709 słucha się całkiem miło.
Wiem, że sub w bagażniku byłby "wisienką na torcie", ale to już nie teraz... A może wzmacniacz?g;)

Nie, żeby głośniki fabryczne były jakieś koszmarne ale teraz już porównuję z domowym hifi które mam raczej przyzwoite

foni
10-09-2012, 20:40
A gdybyś miał oceniać osobno wartość dodaną z wymiany gwizdka oraz wymiany woofera to która podmiana przynosi największy efekt? Wiem, że ciężko tak to ocenić ale może jednak? :)

ciafka
11-09-2012, 05:35
No to akurat łatwo ocenić - wymiana tweeterów jest znacznie bardziej "efektowna"od wymiany wooferów...

Tylko proszę pamiętać, że moje fabryczne głośniki pochodzą z niskiej wersji wyposażeniowej mondeusza - jeżeli ktoś ma wysoką wersję wyposażeniową z radiem Sony prawdopodobnie ma też lepsze głośniki.

foni
11-09-2012, 08:53
Wg mojej wiedzy... głośniki są te same.

Cały "uzysk" w brzmieniu wynika bezpośrednio z różnicy między radiem 6000 a np. Sony.

bibi717
11-09-2012, 08:55
Glosniki rowniez sie roznia, chociaz w sumie nawet te sonego nie sa jakies super jakosci

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

foni
11-09-2012, 09:05
Kolega miał w standardzie 6000. Zmienił na Sony i przyznam szczerze, że różnicy do mojego zestawu firmowego (Sony) nie zauważyłem. Może dlatego, że przyjąłem że głośniki są te same... Ale jeżeli nawet tak, to tym bardziej uważam, że brzmienie głośników standardowych jest bardzo zbliżone do brzmienia głośników z zestawu z Sony.

bury22
11-09-2012, 11:28
niestety wszystkie fabryczne zestawy proponowane do Forda (nawet ten premium) jest tragicznej jakości . Głośniki na plastikowych koszach , drzwi z wielkimi otworami technologicznymi wysoki ton tekstylny ale ze strasznie słabym driverem

foni
11-09-2012, 11:56
A jesteście w stanie polecić jakieś same tweetery nadające się prostej instalacji w MKIV? Autem pojeżdżę jeszcze krócej niż rok, więc chociaż tyle jestem w stanie zrobić na teraz. Potem czaję się na MKV i tam od razu pójdę szerzej (fajnie byłoby potraktować teraz te jako punkt wyjścia - do wykorzystania - w następnym aucie).
Cena powiedzmy w okolicach 250zł/para.

niestety wszystkie fabryczne zestawy proponowane do Forda (nawet ten premium) jest tragicznej jakości . Głośniki na plastikowych koszach , drzwi z wielkimi otworami technologicznymi wysoki ton tekstylny ale ze strasznie słabym driverem

bury22
12-09-2012, 08:35
za 250zł masz już bardzo fajne tweetery do 2 dróg np:
http://allegro.pl/gms1929-i2606086776.html rewelacyjny głośnik za te pieniądze , profil podobny do LS29 Neo .

http://allegro.pl/glosniki-wysokotonowe-carpower-dt-284s-i2617786799.html tu masz troszkę mniej najwyższych rejestrów , głośnik gra troszkę "ciężej" ale ma deczko lepszą średnicę .

Nie wiem jakie masz radio ale jako filtrację wepnij w tor tylko kondensator ( pierwszy rząd ) i okolice podziału 2.5khz

foni
18-09-2012, 10:36
=> bury22
Serdecznie dziękuję za podpowiedź co kupić. Myślę że każda następna osoba powinna skorzystać z Twoich porad, gdyż... ja nie skorzystałem i połakomiłem się na tytułowe JBL'e za jak mi się wydawało dobre pieniędze. Kupiłem te JBL za 130zł (a więc tragedii nie ma) tylko i wyłącznie dlatego że na prawdę planuję niedługo wymianę auta i stwierdziłem, że jednak nie ma sensu ładować kasy w obecne.

Wymiana jest prosta jak drut. 10 min lutowania końcówek kabla (i to z rozgrzaniem lutownicy licząc czas), a potem po 15-20 min na stronę w celu wyjęcia starego głośnika i założenia nowego.
Efekt suma sumarum pozytywny. Jakby nie patrzeć (a raczej słuchać) to wreszcie jest góra! Jednakże w kategoriach względnych to te JBLe grają bardzo ostro, lekko tną po uszach, sieją sybilantami oraz mają przy tym troszkę agresywną średnicę (i to chyba jest największa ich wada). Ustawienie wysokich w radio Sony jest teraz na "0" i bardzo rzadko pozwolę sobie na "+1". Może gdyby je odciąć wyżej to byłoby lepiej. Ja w każdym razie skorzystałem z załączonej do zestawu zwrotnicy (tak na prawdę kondensatora).
Czy polecam? Jeżeli ktoś ma do wydania 130zł to tak. Jeżeli ktoś może dołożyć cokolwiek to gorąco do tego namawiam!!!

keisim
19-09-2012, 09:29
foni, nie żebym robił PR mojej prostej modyfikacji ;) ale JBL'ki zdecydowanie warte są swojej ceny. Masz rację, że potrafią być baaardzo agresywne ale lekarstwem na to jest - jak napisałeś - ustawienie wysokich na "0". Przy takim ustawieniu i oryginalnych, "lepszych" niskośredniotonówkach (od radia Sony) gra to całkiem przyzwoicie, do tego w zestawie kołyska. Gdyby tylko nie rezonansy w drzwiach... ale w wygłuszanie nie chciało mi sie bawić.
Źródłem dźwięku w moim przypadku jest zestaw bluetooth Parrot MKi9100 wpięty do wejścia AUX. Jakość odsłuchu MP3 w moim odczuciu jest bardzo dobra. Ciekawie gra Parrot na swoim wzmacniaczu w klasie D. Brak szumu przy głośnym odsłuchu utworów nagranych cyfrowo robi wrażenie :) Niestety Parrot nie ma regulacji Fadera i dlatego korzystam ze wzmacniacza w Soniaku.

bury22
19-09-2012, 13:01
Robisz najgorzej z możliwych do zrobienia etapów dla dzwięku !!! Mam nadzieję że nikt kto ma słuch nie robi tak jak ty bo jest to strata pieniędzy na jakiekolwiek głośniki !!!
Pomijam że jest to MP3 bo może być dobrze zripowane , ale dzwięk z parrota gdzie jego przedwzmacniacz jest dokładnie za 0.32 zł do tego już zdegradowany dzwięk idzie na kolejną degradację do radia i tam przez mega słabe końcówki mocy idzie na te JBL'e i nie fabryczne woofery w nie wygłuszonych drzwiach .... TO jest przykład jak nie ! robić car audio ...

Co do tweeterów JBL , nie ma z nich tragedii ale dopiero w systemie 3 drożnym gdy wyfiltrujemy go przy 6khz/12db , ten głośnik ma przeraźliwy pik przy 3khz na prawie 10db ! jest tak piskliwa średnica żę nie da się tego słuchać przy złej filtracji !

keisim
19-09-2012, 13:50
bury22, cenię sobie wszystkie uwagi od kompetentnych ludzi, a Ty jak widzę do takich się zaliczasz w dziedzinie car audio (patrz freak'owy status). Mimo to muszę stwierdzić, że Twoja ocena jest niesprawiedliwa i mija się z rzeczywistością. Podejście stricte audiofilskie do tego rodzaju instalacji nie ma kompletnie sensu - to nie ta liga!

Fabrycznie miałem zamontowany podstawowy model radia 6000CD z podstawową wersją głośników (papierowe membrany w wooferach, beznadziejne tweetery). Wymieniłem radio na Sony 1CD, woofery na oryginalne z wersji Sony (inne membrany - polipropylen?). Zamontowałem Parrota, który oprócz obsługi telefonu dodał możliwość odsłuchu MP3 z USB zamiast z CD - jestem z niego bardzo zadowolony.

Z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że jakość odsłuchu MP3 z Parrota + Sony + JBL jest zdecydowanie lepsza niż na oryginalnym setupie. Radia słucham okazjonalnie, oczywiście nie brzmi tak dobrze jak MP3 ale w oryginale było i tak duuużo gorzej. Nie jest to przeróbka o jakiej marzyłem ale za ułamek kosztu profesjonalnej instalacji daje efekt, który wart jest swojej ceny.

Z przodu mam założone zwrotnice z zestawu GTO6507C a nie same kondensatory do tweeterów, więc charakterystyka w okolicy wspomnianych 3kHz może przebiegać nieco łagodniej. Na tyle są tweetery z kondziałkami i oryginalne, gorsze woofery papierowe.

Z przyjemnością stanę przy Mondziaku z podstawową instalacją 6000CD na dokonanie odsłuchu.

P.S. Do Passata zamówiłem zestaw DYNAUDIO Confidence więc powinno być trochę lepiej niż w Mondziaku ;) http://www.dynaudio.com/int/car_hifi/vw_passatalltrack.php

foni
19-09-2012, 14:07
foni, nie żebym robił PR mojej prostej modyfikacji ;) ale JBL'ki zdecydowanie warte są swojej ceny.

Chylę czoła przed Twoim zaangażowaniem i pracą poświęconą na opis tej modyfikacji. Gdyby nie Ty, to pewnie w ogóle bym do tematu nawet nie podszedł. Moja opinia na temat brzmienia gwizdków JBL'a, jest całkowicie z boku tego wątku.
I faktycznie - przyznaję rację - są one warte swojej ceny (130zł!). Nie przeczę tego ani przez chwilę!!!
W swojej ocenie ustosunkowałem się wyłącznie do tego jak postrzega ich brzmienie moje ucho. I podkreślam jeszcze raz... fabryczne tweetery przy tych JBL'ach nie grają w ogóle!

Może, może gdyby pójść jeszcze krok dalej... ten krok, który Ty zrobiłeś... i wymienić też mid-basy, to wówczas pojawiłby się większy balans tonalny i dźwięk byłby ogólnie łagodniejszy. Może ma na to po prostu wpływ dedykowana do Twojego zestawu zwrotnica. Może muszę spróbować inaczej ustawić kołyskę.
Wiem że dużo tego "może" ale nie zmienia to faktu, że same tweetery, odcięte przy wykorzystaniu załączonego do nich kondensatora, z oryginalnymi wooferami, z radiem sony, w samochodzie bez żadnych dalszych modyfikacji akustycznych grają po prostu troszkę ostro.

I kolega ma rację... na wejściu AUX nie uzyska się porządnego brzmienia. Nie mniej jednak, wierzę, że w pewnych warunkach i na określonym materiale muzycznym nie będzie odczuwało się (naturalnej dla tego rozwiązania) degradacji brzmienia. Tym bardziej, że jego funkcjonalność jest bezdyskusyjna (choć ja wolałbym mieć wejście USB).

keisim
19-09-2012, 14:31
fabryczne tweetery przy tych JBL'ach nie grają w ogóle!
Do tego zmierzam od początku ;)
na wejściu AUX nie uzyska się porządnego brzmienia
foni, z technicznego punktu widzenia częściowo zgadzam się z tym stwierdzeniem. Z wykształcenia jestem elektronikiem, ucho mam dobre (w serwisach twierdzą, że za dobre ;) ) a i samego audio też trochę w życiu liznąłem... Przedwzmaczniacz w Parrocie, przedwzmacniacz w Sony, układ korekcji w Sony... itd, itd. Szumieć musi i szumi, wszelkiego rodzaju zniekształcenia też po drodze się pojawiają. Z drugiej strony jest to zestaw w samochodzie, w którym panują warunki odmienne od kanapy w domu. Często nie słychać detali w muzyce a gdzie tam wychwycenie niewielkich zniekształceń - chyba, że ktoś podczas jazdy słucha głośno... ja nie. Poza tym wejście AUX jest jedynym rozwiązaniem umożliwiającym wpięcie zewnętrznego źródła dźwięku i jednoczesne zachowanie sterowania dźwiękiem z kierownicy bez ingerencji w radio lub ładowania kasy w dodatkowe elementy instalacji, czyż nie?

bury22
19-09-2012, 14:50
Keisim sorki masz rację na[isałem troszkę za mocno , ale uwierz mi że tego typu rozwiązanie nie jest dobrym , parot będzie mocno ograniczał dzwięk i to nawet przy tym zestawieniu które masz . Pozwolę sobie troszkę Ci pomóc z dopasowaniem tego co masz :
papierowe membrany w wooferach, beznadziejne tweetery
Papierowe membrany są najlepsze z dotychczas znanych :) np spójż na moje woofery i średniaki , samiuśki papier ;) . Druga część masz absolutnie rację , tweeter jest makabryczny i wykazuje opadająrą charakterystkę już od 10khz !
woofery na oryginalne z wersji Sony (inne membrany - polipropylen?
Jeśli mogę Ci coś poradzić to znam woofer który idealnie spasowuje się pod twoje możliwości końcówki mocy radia , jest to AMA bl160 sprawdz sobie w necie , głośnik kosztuje 90zł za oarę a przebija wieeele innych wooferów do 300zł i potrzebuje mało prondu !!
odsłuchu MP3 z USB zamiast z CD - jestem z niego bardzo zadowolony.

za bardzo małą kasę możesz dorobić usb do ori radia sony i ominiesz sekcję przedwzmacniacza w parrocie Nie jest to przeróbka o jakiej marzyłem ale za ułamek kosztu profesjonalnej instalacji daje efekt, który wart jest swojej ceny.
Można w twoich kosztach zrobić naprawdę porządny system . Mam kolegę w warszwie który robi bardzo dobre zestawy oparte na głośniku AMA i tweeterze mission , do tego wykonuje customową szwrotnicęi mamy zestaw poniżej 300zł grający lepiej niż wszystkie sony jbl'e i inne firmy tego pokroju do 500zł . Z przodu mam założone zwrotnice z zestawu GTO6507C a nie same kondensatory do tweeterów
Nie wiem czy wiesz ale sam kondensator jest najlepszym ze wszystkich możliwych filtrów . Powoduje opadanie rzędu 6db/oct i jeśli się tylko da najlepiej jest stosować zawsze filtry 1 rzędu ! W twojej zwrotnicy np w torze tweetera masz kondensator bi-polarny co powoduje że puszcza on tylko połowe sinusoidy do twoich tweeterów , wymień go na kondensator za np 20 zł i zobaczysz o ile lepiej będzie :) P.S. Do Passata zamówiłem zestaw DYNAUDIO Confidence więc powinno być trochę lepiej niż w Mondziaku http://www.dynaudio.com/int/car_hifi...atalltrack.php
Będzie na pewno lepiej , ale to edne z gorzej ulokowanych pieniążków :P , za tą kasę którą trzeba dopłacić w VW miał być na bardzo wysokim poziomie granie !

Bump: Szumieć musi i szumi
u mnie nic nie szumi :P drugiej strony jest to zestaw w samochodzie, w którym panują warunki odmienne od kanapy w domu. Często nie słychać detali w muzyce a gdzie tam wychwycenie niewielkich zniekształceń - chyba
DLatego w autach pod CA wygłusza się najlepiej odłogę , dach , bagarznik , a drzwi to podstawa i jest ciszej niż w S'ce , koszta nie sa wielkie ( całość około 2kzł ) ale błoga cisza w foce przy 160 jest bezcenna :)

Bump: AUX jest jedynym rozwiązaniem umożliwiającym wpięcie zewnętrznego źródła dźwięku i jednoczesne zachowanie sterowania dźwiękiem z kierownicy bez ingerencji w radio lub ładowania kasy w dodatkowe elementy instalacji, czyż nie?
Można zamontować prosty moduł na CAN'ie i masz sterowanie z każdego radia :)

Bump: ps. jest jakiś konkurs na najdłuższy post ?? :D

mayak
20-09-2012, 10:14
Można w twoich kosztach zrobić naprawdę porządny system . Mam kolegę w warszwie który robi bardzo dobre zestawy oparte na głośniku AMA i tweeterze mission , do tego wykonuje customową szwrotnicęi mamy zestaw poniżej 300zł grający lepiej niż wszystkie sony jbl'e i inne firmy tego pokroju do 500zł .
a możesz dać na niego namiary?
Jeśli mogę Ci coś poradzić to znam woofer który idealnie spasowuje się pod twoje możliwości końcówki mocy radia , jest to AMA bl160 sprawdz sobie w necie , głośnik kosztuje 90zł za oarę a przebija wieeele innych wooferów do 300zł i potrzebuje mało prondu !!
w S-Maxie przednie tweedery są nie w trójkącie lusterka w drzwiach, ale na desce rozdzielczej, więc nadają pionowo do góry - co proponujesz w ich miejsce?
P.S. Do Passata zamówiłem zestaw DYNAUDIO Confidence więc powinno być trochę lepiej niż w Mondziaku http://www.dynaudio.com/int/car_hifi...atalltrack.php
czy w tym zestawie, oprócz wzmaka i lepszych głośników, jest także fabryczne wytłumienie drzwi?
za bardzo małą kasę możesz dorobić usb do ori radia sony i ominiesz sekcję przedwzmacniacza w parrocie
są na alle modułu fordowskie moduły BT+USB za 200zł - trzeba jeszcze wiązkę+gniazdo usb, mikrofon i dźwignię kierunkowskazów

bury22
21-09-2012, 11:45
a możesz dać na niego namiary?
Nie ma problemu http://www.strefacaraudio.pl/uzytkownik/80-dan124/ Możesz się powołać na mnie :)

w S-Maxie przednie tweedery są nie w trójkącie lusterka w drzwiach, ale na desce rozdzielczej, więc nadają pionowo do góry - co proponujesz w ich miejsce?
W jakiej kasie ? Głośniki grające z deski grają z takzwanego odbicia , dzwięk odbija się od szyby i dociera do Ciebie .czy w tym zestawie, oprócz wzmaka i lepszych głośników, jest także fabryczne wytłumienie drzwi?
No właśnie niestety nie , mało tego średniaki i chyba woofer graja w plastikowych komorach .
są na alle modułu fordowskie moduły BT+USB za 200zł - trzeba jeszcze wiązkę+gniazdo usb, mikrofon i dźwignię kierunkowskazów
Mówię tylko o dzwieku po RCA lub USB . Bez BT

jaro67
21-09-2012, 18:47
...

Wielkie dzięki za dokładny opis wymiany głośnikow , superrrr

foni
01-10-2012, 13:09

Jesteś w stanie podpowiedzieć gdzie można je kupić?
Właśnie mi się wyfurkotał jeden z oryginałów....

foni
11-10-2012, 12:23
AMA raczej nie do kupienia...

Mam natomiast pytanie do tych, którzy wymieniali już woofery w MK4. Udało Wam się gdzieś namierzyć odpowiednie dystanse pod głośniki? Wspomina o nich Keisim... jako niezbędne do tego aby między głośnikiem a tapicerką nie było przerwy.

Czy na przykład takie będą odpowiednie?
http://allegro.pl/dystanse-dystans-mdf-mondeo-od-2007-przod-tyl-wawa-i2635574636.html
http://allegro.pl/dystanse-mdf-ford-mondeo-mk4-2007-dystans-i2648506987.html
http://allegro.pl/dystanse-mdf-mondeo-od-2007r-2szt-165mm-dys-036-i2695484899.html

ciafka
11-10-2012, 15:46

Mam natomiast pytanie do tych, którzy wymieniali już woofery w MK4. Udało Wam się gdzieś namierzyć odpowiednie dystanse pod głośniki? Wspomina o nich Keisim... jako niezbędne do tego aby między głośnikiem a tapicerką nie było przerwy.

Czy na przykład takie będą odpowiednie?
http://allegro.pl/dystanse-dystans-mdf-mondeo-od-2007-przod-tyl-wawa-i2635574636.html
http://allegro.pl/dystanse-mdf-ford-mondeo-mk4-2007-dystans-i2648506987.html
http://allegro.pl/dystanse-mdf-mondeo-od-2007r-2szt-165mm-dys-036-i2695484899.html

Zastosowałem takie:
http://www.powe.com.pl/product_info.php/cPath/36/products_id/334
i wszystko gra (tzn. przód i tył 8)). Pamiętaj tylko, bierz impregnowane.

bury22
11-10-2012, 23:09
Podałem wam linka do gostka który ma ich setki , no może dziesiątki :)

foni
13-11-2012, 15:05
A więc... od dwóch tygodni jest AMA, jest Mission i dopracowana zwrotka. Woofery na dystansach (uszczelnione oczywiście). Do tego małe poprawki w montażu oryginalnej pianki tłumiąco-uszczelniającej pod tapicerką.

AMA wg mnie nadal się rozgrywa. Niby rzecz oczywista przy wooferze ale ten faktycznie potrzebuje czasu! O dziwo, nie potrzebuje wcale dużo prądu żeby grać całym pasmem.
Jest lepiej... dużo lepiej. Szybciej, niżej, czyściej.

Z tweeterami walczyłem najdłużej. Osobiście rekomenduje ich montaż w słupkach! Zresztą pod taki montaż jest projektowana zwrotnica. Bardziej leniwych uprzedzam, żeby nie próbować tego głośnika zbyt mocno (a najlepiej w ogóle) montować poniżej linii otworu montażowego oryginalnego głośnika (znaczy się, tak żeby się nie chował!)
U mnie eksperymenty z montażem tego głośnika skończyły się trzykrotnym rozbieraniem wszystkiego, bo... chciałem być cwańszy a i tak nie byłem :)
Ostatecznie - dzięki pomocy chłopaków przygotowujących ten zestaw - głośniki zostały zamontowane w aluminiowych ringach i nie dość, że ładnie wyglądają to grają tak jak powinny.

W stosunku do JBLi te Missiony grają zdecydowanie kulturalniej, delikatniej, naturalniej... rzecz by można (choć tego nie lubię) audiofilsko. Mają typowy charakter brzmienia kopułki jedwabnej. Na początku (po JBL'ach) znów brakowało mi góry ale obecnie mam regulację wysokich na +1 i czasem sam się dziwie, że jest jej nadal tak obficie. Wszystko zależy od nagrania.

Burry22 - serdeczne dzięki za namiary na Łukasza i Daniela
Keisimowi - jeszcze raz dziękuję za inspirację!

Oczywiście jak po każdym "upgrejdzie" rośnie apetyt na więcej... Teraz po głowie chodzi mi jeszcze wytłumienie drzwi, potem może bagażnika i nadkoli przednich (podłogi). Zobaczymy kiedy pojawi się mkV... :-))

P.S.
JBL'e trafiły na tył ale na wiosnę muszę koniecznie wymienić im kondensator filtrujacy oraz dołożyć jakiś rezystor bo jednak ciut za mocną tną po uszach

bury22
13-11-2012, 18:42
Foni gratulacje :) chłopaki z wawy fajne chłopy , pewnie obgadali mnie już :P

Muszę ci przyzanać że mission wygląda kozacko ! Granie jak najbadziej będzie jeszcze lepsze ( dotarcie cewek zajmuje nawet 200 godzin :) )

foni
13-11-2012, 19:03
Jak będzie lepsze światło to zrobię fotkę z bliska. Faktycznie tweeterki zwracają uwagę... i to osób nie koniecznie zainteresowanych CA :)

kopydleusz
16-11-2012, 10:18
Przydatny wątek - dzięki keisimowi bezproblemowo wymieniłem cały przedni zestaw głośników na Audio System MX165 - gra o niebo lepiej, niż chińszczyzna, którą man wstawia Ford. Jeszcze tylko niech się rozgrzeje (ponoć 20h) i powinno być jeszcze lepiej.

Poza tym, mała uwaga do pierwszego postu: jest tam napisane, żeby wziąć śrubokręt np PH2 - i tu jest błąd, te wkręty to PZ2 (ph będzie się trochę ślizgał przy kręceniu).

Teraz muszę się pozbyć starych, nieuszkodzonych głośników (wszystkich czterech).

Jeszcze pytanie: czy wszyscy mamy w swoich autach po 8 głośników tej samej klasy niezależnie od wyposażenia auta?

ruszmar
18-01-2013, 17:25
Witam
Panowie czytałem że wymienialiście głosniki w drzwiach na lepsze. Moje pytanie, czy pozostały komuś seryjne głośniki a dokładnie lewy drzwi przednie ten duży. Bardzo chętnie odkupię. U siebie mam radyjko z Navi Blaupunkt 7" i od jakiegoś czasu nie gra mi lewy głosnik, po rozkręceniu i poruszaniu go troche zaczał przez chwilke grać, myślę że go wymienić. Także Panowie jakby ktoś miał taki głośnik zbędny odkupię. Pozdrawiam

petrus1
18-01-2013, 17:57
Jeszcze pytanie: czy wszyscy mamy w swoich autach po 8 głośników tej samej klasy niezależnie od wyposażenia auta?
Były montowane dwa rodzaje. Dla niższych wersji wyposażenia - "papierowe", membrana w kolorze czarnym lub grafitowym, oraz dla wyższego wyposażenia - "plastikowe", membrana w kolorze niebieskim.

tyxck
25-02-2013, 16:35
Witam

U mnie strasznie charszczą głośniki więc zamówiłem takie:
http://allegro.pl/glosniki-jbl-ford-cmax-focus-mondeo-2007-przod-i2999753388.html

Hyper
01-04-2013, 11:36
Przepraszam za odkopywanie tematu, ale bardzo mnie ciekawi opinia o tych głośnikach JBL, nie są drogie, ale jak z jakością wykonania oraz dźwiękiem? Wiele nie wymagam od komplet głośników za 250 PLN, ale chciałbym, aby faktycznie grały lepiej, aniżeli oryginalna instalacja fordowska. Obecnie posiadam radio Sony 6000CD. Warto się zastanowić nad powyższą propozycją?

bury22
01-04-2013, 22:10
Zdecydowanie nie , w tej cenie masz kilka lepszych propozycji .

Sklep/Dystrybutor essa prowadzi wyprzedaż powerbasa i tam masz faje głośniki , zestaw Helixa jest godny polecenia , jak i wymieniony w temacie zestaw AMA + Mission ze zwrotką . Foni ma namiary :)

Woytas
13-05-2013, 13:47
Zdecydowanie nie , w tej cenie masz kilka lepszych propozycji .

Sklep/Dystrybutor essa prowadzi wyprzedaż powerbasa i tam masz faje głośniki , zestaw Helixa jest godny polecenia , jak i wymieniony w temacie zestaw AMA + Mission ze zwrotką . Foni ma namiary :)

podciągam bo mi jeden z przodu o wymianie na Sony zaczął buczeć , jakie zestawy zamiast fabrycznych przednich polecacie bo trudno to ogarnąć , każdy wkleja w posty linki i potem nic się nie otwiera

1)Hertz DSK165 z dystansami i kabelkami , żeby nie bawić się w lutowanie

http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk165-ford-mondeo-2007-focus-cmax-i3241440147.html

2) Hertz DCX165 z dystansami i kabelkami , żeby nie bawić się w lutowanie

http://allegro.pl/glosniki-hertz-dcx165-ford-cmax-focus-mondeo-2007-i3224264419.html

3) zestaw jak wyżej hertz-dsk165 + zwrotnica + osobno bas i sporan chociaż nie wiem jak to się podpina ( te małe w miejscu przy lusterkach )

http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk165-ford-c-max-focus-mondeo-2007-i3225395505.html

DCX ( dwudrożny ) czy DSK ( sam bass ) co lepiej założyć czy może ktoś coś innego ewentualnie polecić nie jestem audifilem :)

z góry dzięki za wskazówki

bury22
14-05-2013, 22:43
Woytas skad jesteś ?

Woytas
15-05-2013, 07:19
Poprawiłem profil niestety nieblisko Ciebie :)

maciejdm1
03-07-2013, 14:49
Witam.
Jaki zestaw polecacie w tej chwili pod radio 6000CD tak do 250zł?
Nie jestem jakimś mega maniakiem audio ,ale padł mi jeden głośnik i chcę wydać te pieniądze najlepiej.
bury wspomniałeś o powerbass co mógłbyś konkretnie polecić?
Czy brać po prostu w tych pieniądzach Helix B62C takie jak tu:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3337976495&msg=Obserwujesz+t%C4%99+transakcj%C4%99.%3Cbr+%2F% 3E%0D%0ANie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+pr zypomnienie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22 %2Fmyaccount%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa %3E%3C%2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=2115c2a3abfe1d62338ee15a0f666a574a80fea88 dffff9b62fb8b71e1e483bb
Pozdrawiam.

chase1
07-07-2013, 22:24
powiedzcie mi prosze, mostkowac przewody z wtyczki glosnika srednio-niskotonowego jak ma to miejsce w oryginale, czy podlaczyc do glosnika tylko 2 przewody z 4 z instalacji? (jesli 2, to ktore, i gdzie jest + a gdzie -) ??

poszukalem troszke po allegro i znalazlem nawet gotowa wtyczke http://allegro.pl/zlacze-glosnikowe-ford-fiesta-c-max-s-max-mondeo-i3336083042.html -> ze zdjecia wynika ze podlaczone sa 2 czarne (skrajne) przewody a żółto-czerwony oraz sioletowo-czerwony pozostają niepodłączone. czy tak ma być ? (troszkę bez sensu)

miki6236
23-10-2013, 11:55
podciągam bo mi jeden z przodu o wymianie na Sony zaczął buczeć , jakie zestawy zamiast fabrycznych przednich polecacie bo trudno to ogarnąć , każdy wkleja w posty linki i potem nic się nie otwiera

1)Hertz DSK165 z dystansami i kabelkami , żeby nie bawić się w lutowanie

http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk165-ford-mondeo-2007-focus-cmax-i3241440147.html

2) Hertz DCX165 z dystansami i kabelkami , żeby nie bawić się w lutowanie

http://allegro.pl/glosniki-hertz-dcx165-ford-cmax-focus-mondeo-2007-i3224264419.html

3) zestaw jak wyżej hertz-dsk165 + zwrotnica + osobno bas i sporan chociaż nie wiem jak to się podpina ( te małe w miejscu przy lusterkach )

http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk165-ford-c-max-focus-mondeo-2007-i3225395505.html

DCX ( dwudrożny ) czy DSK ( sam bass ) co lepiej założyć czy może ktoś coś innego ewentualnie polecić nie jestem audifilem :)

z góry dzięki za wskazówki

Odświeżę trochę.

nie wiem dlaczego wszyscy koncentrują się na Hertz. Ja będę wymieniał na fabryczne Sony, a myślałem o wstawieniu DLS R6A? Pytanie tylko czy to radyjko pociągnie te głośniki?

pzdr
PM

Piotrek-65
03-02-2014, 13:17
Witam.

W trakcie mrozów zaczął trzeszczeć mi głośnik w prawych drzwiach.
Może jest to spowodowane niskimi temperaturami lub obluzowaniem się elementu wygłuszającego drzwi a może już głośnik dogorywa.
Mam pytanie do kolegów, czy nie posiadacie zdjęcia z przodu i z tyłu oryginalnego głośnika montowanego w mk4 ?
Nawet nie wiem czy jest on okrągły czy owalny i jaki jest rozstaw otworów mocujących.
Chciałem się trochę przygotować przed ewentualną wymianą, popatrzeć na Allegro.

Piotrek-65
03-02-2014, 14:11
Witam.

Oglądałem ten wątek ale według mnie troszkę się rozlazł i przerodził się w niepotrzebne dyskusje.

pankrakus
03-02-2014, 16:20
Witam.

Oglądałem ten wątek ale według mnie troszkę się rozlazł i przerodził się w niepotrzebne dyskusje.

Witam

1) Zgodnie z regulaminem forum, dopisujemy się do istniejącego wątku, a nie zakładamy kolejny

2) W linku który podał kolega masz odpowiedź na swoje pytanie = są zdjęcia głośników

3) Zmartwię Cię - musisz sam rozkręcić swoje drzwi i sprawdzić jaki masz model głośników => były rózne modele => ja spotkałem 6M2T-18808-AC, a na allegro są głośniki z innymi oznaczeniami

http://www.republika.pl/fefk/glosnik01.jpg

http://www.republika.pl/fefk/glosnik02.jpg

http://www.republika.pl/fefk/glosnik03.jpg

http://www.republika.pl/fefk/glosnik04.jpg

http://www.republika.pl/fefk/glosnik05.jpg

pozdrawiam
pankrakus

jony1
15-03-2014, 13:06
Od zawsze lubiłem coś dłubnąć przy samochodzie :fcp4, poza tym to nic wielkiego. Poprawiło się zdecydowanie, fabryczne przy tych grają tak jakby leżał na nich jasiek. Wymieniałem na razie tylko góry i tu słuszna uwaga azeta, oczywiście nie trzeba ściągać tapicerki aby założyć same tweeter'y ale wrzuciłem komplet zdjęć dla tych, którzy myślą również o wymianie dołu.

Z dołem jest problem bo na razie nie znalazłem odpowiednich ramek/pierścieni - fabryczne głośniki mają blisko 3cm kołnierz. Czekam na pojawienie się dedykowanych do MK4. Myślę, że bardzo ważną kwestią będzie też uszczelnienie pomiędzy koszem głośnika a tapicerką, wtedy cała przestrzeń pod tapicerką (a nie tylko wewnątrz drzwi) działa jako pudło rezonansowe. Fabryczne głośniki są właśnie tak uszczelnione... i jestem zaskoczony tym jak grają po tym jak je zobaczyłem - kawał chińskiego plastiku i papieru. Obawiam się, że o ile w przypadku tweeter'ów różnica jest znacząca o tyle w przypadku niskotonówek trzeba będzie chwilę się pomęczyć żeby osiągnąć lepsze brzmienie.

Wybrałem JBL na podstawie kilku opinii przeczytanych w necie i prawdę mówiąc nie wiedziałem, że tak pięknie wpasują się w fabryczne otwory i będa miały kołyskę w zestawie (chyba, że wszystkie tweeter'y mają?). Za cały zestaw kilka miesięcy temu dałem 370zł, same tweeter'y widziałem za 189zł (nazywają się bodajże JBL GTO 17T).

A tak z bliska wygląda głośnik niskośredniotonowy:

Witam
Mam pytanko, zaczęły mi charczeć obydwa głośniki z lewej strony, drzwi kierowcy i tylne.
Jest to możliwe ze tak naraz obydwa padają, czy tez może w radiu coś się podpala. Mondek z 2009r, radio Sony 6000.
Jak można sprawdzić, czy to wina głośnika,czy tez radia.
Dziękuje za Info.

chase1
30-03-2014, 19:23
najlatwiej - albo zmienic glosnik/glosniki na inne, albo radio

CraC
08-05-2014, 19:13
Witam Speców,

Zakupilem niedawno Mondka ktory ma ok 60 tys przebiegu wiec zakladam, ze glosniki nie mialy kiedy sie zepsuc. Jednak mam taki problem, ze woofer LP charczy z radiem 6000CD. W tym krotkim czasie wymienilem radio na Soniaka i charczy jeszcze bardziej ... OK trzeba wymienic. Zamowilem go, przesylka dzis doszla, a moj "wadliwy" glosnik zaczal poprawnie dzialac ,,, ????? Glowny objaw byl odczuwalny w glosnosci 7-9 przy komentatorach radiowych badz w przypadku CD przy mocnym basie

Czy ktos mi moze powiedziec o co chodzi ??

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

bqrtus
25-06-2014, 21:40
Ja w swoim mondku wymieniłem wszyskie głośniki na taki zestawhttp://www.mycarforum.com/uploads/sgcarstore/data/6/large/IMG_05971.jpg
musiałem przerobić gniazda głośników wysokotonowych z przodu i z tyłu ale efekt murowany !! :)))

leszek.tpp
26-06-2014, 15:58
Planuję wymienić w swoim Fordzie Mondeo fabryczne głośniki tj. tweeter i niskotonowy na taki zestaw JBL GTO 609C. Proszę o opinie na temat tych głośników, ewentualnie propozycje innych.

Havier66
01-07-2014, 18:09
Dzisiaj zebrałem siły, aby rozebrać boczek prawych przednich drzwi-powód?-charczący głośnik niskotonowy(takie przynajmniej miałem wrażenie). Po zdjęciu boczku, okazało się , że część pianki głuszącej w okolicy linki otwarcia zamka była poodklejana. Po obklejeniu praktycznie wszystkich krawędzi przylegania(taśmą dwustronną do wykładzin) i ponownym zmontowaniu poszycia drzwi, problem charczenia zniknął-zobaczymy na jak długo-może to właśnie jest problemem w większości mondków MK4 ?-pozdrawiam.

maniunio
10-08-2014, 10:57
Witam,
Nie zauważyłem odpowiedzi na to pytanie w wątku więc zapytam.
Kupiłem zestaw głośników tweeter + midbas ze zwrotnicą i teraz czy mam się podpiąć pod zwrotnicę przewodami, które szły do fabrycznego midbasa i przewody które były przy tweeterze zostawić "nieużywane", czy też robi się to w inny sposób?
Czy macie namiar na przewody z taką wtyczką, która będzie pasować pod fabryczną, żeby nie trzeba było jej ciąć i podłączyć bez problemu zwrotnicę?
Pozdrawiam.

foni
10-08-2014, 18:49
Nową zwrotkę podpinasz do kabli idących do woofera i od niej ciągniesz kable do nowego tweetera. Dotychczasowe kable od gwizdka pozostają nieużywane (aż do czasu gdy będziesz chciał wrócić do oryginalnej konfiguracji.

wildthink
11-08-2014, 21:02
Żeby nie tworzyć nowego tematu. Wg VIN-u mam 9 głośników, lokalizacja ośmiu jest oczywista, natomiast gdzie siedzi ten 9? Radio to TravelPilot NX SD.

maniunio
12-08-2014, 14:57
@foni dziękuję za odpowiedź. Muszę przyznać, że głośniki Helix B62C pod radiem Blaupunkt TravelPilot FX w moim odczuciu grają słabiej od fabrycznych co zapewne spowodowane jest zbyt niską mocą radia ale liczy się sam fakt.

foni
12-08-2014, 20:14
@foni dziękuję za odpowiedź. Muszę przyznać, że głośniki Helix B62C pod radiem Blaupunkt TravelPilot FX w moim odczuciu grają słabiej od fabrycznych co zapewne spowodowane jest zbyt niską mocą radia ale liczy się sam fakt.

Daj im troszkę czasu... tak ze 100h przynajmniej :)
Jeżeli zmieniałeś przy okazji radio, to może też być efekt tej zmiany, bo z tego co słyszałem Blaupunkt gra gorzej niż fabryczne Sony.
Nie mniej jednak... poczekaj, a potem bierz się za wygłuszenie i uszczelnienie przednich drzwi :)

maniunio
14-08-2014, 07:35
@foni, blaupunkta u mnie wsadziła fabryka :). Ogólnie wymieniłem jedynie głośniki z tyłu. Dlaczego: ponieważ z tyłu midbassy były spalone w momencie gdy kupiłem ten samochód. Teraz mam dylemat czy jest sens wymieniać głośniki z przodu skoro te z fabryki grają całkiem dobrze (nie muszę mieć jakiegoś nieziemskiego bassu itp.). Póki co pojeżdże w tej konfiguracji co mam obecnie a potem chyba będę się zastanawiał czy coś z tym robić czy nie. :)
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

foni
17-08-2014, 10:49
@foni, blaupunkta u mnie wsadziła fabryka :). Ogólnie wymieniłem jedynie głośniki z tyłu. Dlaczego: ponieważ z tyłu midbassy były spalone w momencie gdy kupiłem ten samochód. Teraz mam dylemat czy jest sens wymieniać głośniki z przodu skoro te z fabryki grają całkiem dobrze (nie muszę mieć jakiegoś nieziemskiego bassu itp.). Póki co pojeżdże w tej konfiguracji co mam obecnie a potem chyba będę się zastanawiał czy coś z tym robić czy nie. :)
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

Woofer fabryczny gra efekciarsko i tyle. Cały system zresztą jest tak zaprojektowany aby grać w warunkach, w których porządne audio nie ma szans zagrać. Myślę tu właśnie o zamknięciu komór pod woofery oraz o wygłuszeniu drzwi. Sama wymiana przetworników w większości przypadków spowoduje wygładzenie brzmienia i co za tym idzie wrażenie mniejszej dynamiki.
Z mojej strony sugeruję przenieść sprawne woofery z przodu na tył i pobawić się przodem :)

maniunio
17-08-2014, 20:50
A jak wygląda temat dystansów do głośników? Chodzi mi o to czy przód będzie pasował na tył?

foni
18-08-2014, 15:15
A jak wygląda temat dystansów do głośników? Chodzi mi o to czy przód będzie pasował na tył?

To są te same głośniki.
Przy wymianie na inne, poza zastosowaniem dystansów, dodatkowo sugeruję uszczelnić przestrzeń między głośnikiem a boczkiem od drzwi. U mnie bardzo dobrze sprawdziła się taka sztywniejsza pianka, z której łatwo można wyciąć odpowiednie kółko (o średnicy głośnika)

rafalpiel
22-10-2014, 14:27
Na wstępie wielkie podziękowania dla keisim, wykonał bezcenną robotę!!!
Ja też już jestem po wymianie kompletnego zestawu przednich głośników. Po wielu godzinach poszukiwań i rozmów z różnymi sklepami car audio, wybór padł na głośniki Audio System MX165 Plus. Wymieniłem je wczoraj, także pełnego efektu jeszcze nie słychać (nie wygrzały się jeszcze) ale już różnica jest duża.

Co do dystansów, to nie ma z nimi problemu, kupiłem je w tym sklepie co głośniki. Mam tylko uwagę techniczną co do montażu głośników do dystansów tzn. najpierw trzeba nawiercić otwory montażowe głośnika w dystansie wiertłem np. 2mm, a dopiero później przykręcać głośnik wkrętem, ponieważ dystans może się rozwarstwić.
Wszystkim wahających się mówię warto, czystość i jakość dźwięku głośników oryginalnych jest tragiczna a widać to dopiero po ich wymianie.

lukaszm
30-10-2014, 10:48
Żeby nie tworzyć nowego tematu. Wg VIN-u mam 9 głośników, lokalizacja ośmiu jest oczywista, natomiast gdzie siedzi ten 9? Radio to TravelPilot NX SD.

Zobacz pod kratką pośrodku deski, przed przednia szybą

wildthink
30-10-2014, 20:52
Zobacz pod kratką pośrodku deski, przed przednia szybą
Też tak typowałem, spróbuję tam zerknąć.

adamzlodzi
06-02-2015, 10:31
mam pytanie...czy takie coś można bez problemu wrzucić zamiast fabrycznego?
może ktoś się orientuje?
Dodam tylko, że mam convers+...

http://allegro.pl/ford-mondeo-mk4-s-max-galaxy-radio-navigacja-navi-i5033488874.html

sonar3344
11-03-2015, 10:31
@ rafalpiel Pytanie jeszce a jakie masz radio w Mondku? 6000 CD?

Bo ja mam właśnie takie i nie che go wymieniać. Natomiast strasznie charczą mi głośniki i koniecznie chce je wymienić. Przeczytałem cały wątek i padło tam kilka zestawów. Z tym, że z reguły szła za tym wymiana radia. A ja chcę je zostawić a wymianę chcę przeprowadzić po najmniejszej linii oporu (bez przeróbek itd). Widziałem na aukcjach na allegro dorzucają dystanse free z reguły. Jednak nie chciałbym robić jakiś przeróbek końcówek itd. Koledzy jaki zestaw polecacie do radia 6000 CD?

rafalpiel
11-03-2015, 13:24
Witam sonar3344. Ja też mam też mam radio 6000 CD i gra bardzo dobrze, szczególnie po wymianie głośników przednich na Audio System 165 Plus (nie jestem audiofilem, słucham głównie radia). Nie obawiaj się się też wymiany bo jest bardzo prosta. Kup tylko głośniki z dedykowanymi dystansami do Mondeo Mk IV a także kilka "wsówek" do połączenia przewodów głośnikowych do nowych głośników. Oryginalne kostki nie będą pasowały, a przeróbka jest bardzo prosta - przecinasz kabel przed kostką, zaciskasz na kablu nową, odpowiedniej wielkości wsówkę (jest mniejsza i większa, jedna (+) druga (-) i nie można ich pomylić!!!!), izolujesz i podłączasz do głośnika. I tyle.
Jeśli chodzi o tweetery to w moim zestawie miały one średnicę 19 mm a oryginalne mają chyba 22 mm. Ale za pomocą taśmy montażowej z TESCO wszystko poszło jak należy. Działają już prawie pół roku i wszystko jest jak należy.

Bump: Teraz przypomniało mi się, że spotkałem kiedyś w jakimś katalogu akcesoriów Forda (niestety nie mogę teraz tego odnaleźć) dedykowane głośniki do Mondeo Mk IV marki Pioneer i można je kupić nie tylko w serwisie. Cena za komplet wynosiła ok. 300 zł. Jak ktoś ma czas poszperać w necie to chyba warto. No i niech napisze o wynikach. Pozdrawiam.

Bump: Model tych głośników Pioneera to: TS-H 1703. Link do sklepu to: http://www.audiopioneer.pl/pioneer-ts-h1703.html
Pozdrawiam.

weuek
11-03-2015, 17:25
Koledzy jaki zestaw polecacie do radia 6000 CD?
To tego radia to najtańsze, a nawet używane. Bo to tak dziadowskie radio, że inwestycja w cokolwiek rzetelnego pozbawiona jest sensu. Tym bardziej, że sam nie dostrzegasz (nie słyszysz) jak niska jest jakość dźwięku z 6000 CD (zakładam, że to jest to owalne, z odpadającą farbą).

p.saw
11-03-2015, 19:21
weuek , nie przesadzaj. Mam w mondku radio 6000CD MP3 i nie gra tak tragicznie. To z MP3 jest lepsze od zwykłego. Zwykłe miałem w foce 2008r. i to z mondka gra jednak lepiej. Mam porównanie bo mam też Sony w foce mk3.
Wymiana głośników na lepsze nawet przy 6000CD MP3 z pewnością poprawi dźwięk.
Ja zrobiłem inny manewr (zresztą opisywany na forum) zamieniłem fazy w głośnikach z lewej strony (z przodu i tyłu), dzięki temu poprawiła się jakość dźwięku. Soprany są wyraźniejsze, bas jest bardziej mięsisty i poprawiła się baza stereo. Drobny zabieg i wyraźna poprawa.
Jeśli za jakiś jeśli będę chciał jeszcze poprawić dźwięk to wymienię właśnie głośniki.

weuek
11-03-2015, 23:17
Ja tam z gorszym radiem (od czasu kasetowych) jeszcze do czynienia nie miałem. Fakt, dużego doświadczenia nie mam, wszak dopiero 37. wiosna mi mija...

Pejotwroc
12-03-2015, 09:53
Popieram. Wymiana na Sony z mp3 robi baaaaardzo duża różnicę oczywiście na plus.
Dwa lata temu wymieniałem u żony.

p.saw
12-03-2015, 19:41
No tak ja wspominałem o 6000CD MP3, które montowane jest w mondku FL i to gra lepiej niż 6000CD. Poza tym wspomniana przeze mnie zamiana faz na głośnikach trochę poprawiła dźwięk.

maciek8791
12-03-2015, 23:33
Ja tam z gorszym radiem (od czasu kasetowych) jeszcze do czynienia nie miałem. Fakt, dużego doświadczenia nie mam, wszak dopiero 37. wiosna mi mija...

Ja mam tyle samo i mogę się podpisać obiema rękoma. To radio to tragedia wrażenia audio porównywalne z radiami jakie stosowano w autach typu żuk albo nysa.

weuek
13-03-2015, 05:33
No, w końcu ktoś ma odwagę otwarcie napisać "jak jest". Ale przyjmują też wytłumaczenie takie, że można jednak nie słyszeć żadnej różnicy. Na przykład, moja żona tak ma-jakie słuchawki nie dałbym jej do przenośnego odtwarzacza .mp3, to dla mnie wszystko jedno.

chase1
13-03-2015, 09:42
No, w końcu ktoś ma odwagę otwarcie napisać "jak jest".

Wszyscy od początku twierdzili przecież, że to 6000cd jest kiepskie.

maciek8791 - jeździłeś kiedyś nysą albo Żukiem, że z taką pewnością za to ręczysz ?
bo z tego co ja pamiętam (i na szybko dla potwierdzenia rzuciłem okiem na foty google) ani jeden, ani drugi samochód nie miał montowanego fabrycznie radia - nie ma w nich nawet miejsca na taki wynalazek.

Osobiście uważam, że w prawdzie sony w mondeo jest lepsze od fordowskiego 6000cd, ale i tak jakość dźwięku pozostawia wiele do życzenia w porównaniu z samochodami +/- tej klasy wyposażonymi w fabryczne - nawet najtańsze audio.

weuek
13-03-2015, 09:54
Osobiście uważam, że w prawdzie sony w mondeo jest lepsze od fordowskiego 6000cd, ale i tak jakość dźwięku pozostawia wiele do życzenia w porównaniu z samochodami +/- tej klasy wyposażonymi w fabryczne - nawet najtańsze audio.

No to wszystko "gra", bo z pozostałymi elementami forda jest właściwie identycznie. A poza tym smutnym faktem, to radia montowane fabrycznie maja tylko jedną zaletę: wyglądają.

p.saw
13-03-2015, 21:24
Kończąc mój udział w dyskusji, chciałbym zadać tylko jedno pytanie. Czy mieliście możliwość odsłuchu 6000CD MP3 w poliftowym mondku mk4?
Ja taką możliwość mam i subiektywnie oceniam, że gra lepiej od zwykłego 6000CD, które miałem. Mam też Sony w foce mk3, więc jest do czego porównywać. Oczywiście Sony gra najlepiej ale nie ma przepaści w stosunku do 6000CD MP3. Ale do zwykłego już jest i to mogę potwierdzić.
Proszę abyście rozróżniali jednak te dwie wersje MP3 i zwykłą.
weuek, też miałem focusa rocznik 2008 FL z fabrycznym 6000CD i potwierdzam, że grało słabo.

weuek
13-03-2015, 21:26
Ale sony mp3 z fabrycznymi głośnikami gra najwyżej znośnie, to co my tu za guano porównujemy?

cius
13-05-2015, 13:45
Cześć,
jakiś czas temu wymieniłem w swoim mondku fabryczne radio 6000cd (bez mp3) na sony i róznica jest bardzo duża. Teraz przymierzam się do wymiany głośników niskotonowych bo zaczęły mi pierdzieć i teraz pytanie:
Nie jestem jakimś wielkim audiofilem. Czy wystarczy zmienić te niskotonowe na te co dawali z zestawu Sony? czy lepiej np kupić JBL-CS760 lub np HERTZ DSK-165. Czy odczuję jakąś realną róznice?

cius
02-06-2015, 08:58
Cześć,
Ostatnio wymieniałem przednie głośniki w swoim mondeo i moim zdaniem sposób wyjecia tweeterów z pierwszego postu jest nieprawidłowy.

- najpierw należy wyjąć narożnik, w którym zamocowany jest tweeter; należy wysunąć go w kierunku tyłu samochodu.
Keisim proponuje sposób przedstawiony też na filmiku:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=G7UwKPzudgw#t=111

Wystarczy podważyć głośnik od strony szyby cienkim śrubokrętem(włożyć śrubokręt w łączenie ) i głośnik wychodzi w naturalny sposób.

A już na marginesie. W moim przypadku popsuły się głosniki z tyłu( zaczeły charczeć) wymieniłem wiec przednie na markowe firmy Crunch a działające z przodu przerzuciłem na tył(to są te same głosniki pasują bez problemu)
przy okazji zmieniłem radio na Sony. Efekt kolosalny

dzejdzej21
12-06-2015, 00:32
Cześć,
widziałem, że parę razy pojawiło się pytanie ale nie padła odpowiedź. Oryginalne głośniki niskotonowe mają swoją wtyczkę z czterema kabelkami (2 na + i 2na -). Czy prawidłowo jest podłączyć zwrotnice do kabli które w oryginale szły do głośnika niskotonowego? czyli do zwrotki na plusie 2kable z plusa i na minusie 2kable z minusa ? Czy może szukać w tych 4 kablach tylko 2 właściwych ? ;)
Pozdrawiam!

cius
16-06-2015, 09:54
Cześć,
widziałem, że parę razy pojawiło się pytanie ale nie padła odpowiedź. Oryginalne głośniki niskotonowe mają swoją wtyczkę z czterema kabelkami (2 na + i 2na -). Czy prawidłowo jest podłączyć zwrotnice do kabli które w oryginale szły do głośnika niskotonowego? czyli do zwrotki na plusie 2kable z plusa i na minusie 2kable z minusa ? Czy może szukać w tych 4 kablach tylko 2 właściwych ? ;)
Pozdrawiam!

Tak naprawdę do głośnika niskotonowego idą dwa kable z całym sygnałem(+-)(te skrajne zewnętrzne z kostki) nastepnie w głośniku nisk. równolegle są połączone dwa kable środkowe i cały sygnał leci do głośników wysokotonowych gdzie dolne pasmo jest filtrowane kondensatorem dołączonych do tych głośników.

Jeśli wymieniasz tylko wysokotonowe to możesz przeciąć kable, które idą do głosnika wysokotonowego(te środkowe) podłączyć je do zwrotnicy i wyjść ze zwrotnicy na nowe głośniki wysokotonowe.(sprawdź tylko, który to + i - po kolorach kabli i oznaczeniu na głosniku wysokotonowym)

Jeśli wymieniasz komplet to kupujesz przejsciówke, żeby nie niszczyć kostki lub jeśli ci nie zależy to po prostu tniesz kable przed kostką podłączasz dwa skrajne kabelki do zwrotnicy i ze zwrotnicy wychodzisz na głosniki nisko i wysokotonowe.

remlen
06-11-2015, 06:51
Pierdzą mi głośniki (3 z 4 szt. niskotonowych w drzwiach). Chciałbym wymienić narazie sam przód. Czy takie podejdą?
http://allegro.pl/glosniki-ford-mondeo-ba7-od-2007-przod-dystanse-i5742896709.html
Piszecie tu o zwrotnicach, że trzeba coś podpinać (tweetery mam też oryginalne). Chodzi o to czy jak kupię te głośniki to wymieniam, podpinam pod fabryczna kostkę i będzie grało? Czy faktycznie coś jeszcze trzeba dokombinować? Z góry dzięki za info i sorry, ale się zupełnie nie znam.

rafalpiel
06-11-2015, 09:36
Witam kolego. Nie wiem jaki masz budżet przeznaczony na głośniki ale te głośniki z linku nie wyglądają na dobre.... Poza tym wymiana samych "dużych" głośników nie jest wskazana, ponieważ tweetery są w jakiś sposób całością z głośnikami "dużymi" i zaleca się ich wymianę w komplecie by w miarę dobrze wszystko grało. Są dedykowanie głośniki Pioneera do mondeo (modele TS-E 170 C lub TS-H 1703). Można też kupić inne + dedykowanie do modelu dystanse (ja wymieniałem na głośniki AudioSystem 165 Plus). Działają bez zarzutu już ponad rok a montaż i instalacja nie jest trudna (opisana wcześniej w wątku). Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów :one:

remlen
06-11-2015, 12:24
Eee, nie, za tyle to nie kupię. Słucham radia i wielkie granie mi nie potrzebne. Te głośniki co mam w MK4 pierdzą i każde inne będą i tak lepsze. Nie pytam o to jakie najlepiej tylko czy te będą pasowały bez przeróbek właśnie z tymi zwrotnicami i takimi tam...rzeczami. Chcę wykręcić, wkręcić inne, podpiąć i ma grać - to cała filozofia. Po co mam kupować głośniki za 400PLN jak mi takie nie potrzebne. Proszę się nie obrażać, ale jak ktoś wykorzysta takie zestawy to ok.

rafalpiel
06-11-2015, 17:41
Nie obrażam się. W takim wypadku zastanowiłbym się nad kupnem używanych oryginałów. A jeśli te głośniki które chcesz kupić mają średnicę oryginałów i dystanse dedykowane do Mondeo mk4 to powinny pasować. A co do okablowania to z tym nie powinieneś mieć żadnego problemu (z oryginalnej kostki, kawałkiem kabelka z odpowiednimi wsówkami połączysz ją z głośnikiem). Pozdrawiam.

remlen
06-11-2015, 18:42
Tak.Beda pasować bo są dedykowane.maja dystanse i wtyczki.dzieki za info.czyli tweetery będą śmigać dalej bez mojej ingerencji?

yoobee
06-11-2015, 19:32
Witam wszystkich serdecznie poniewaz to moj pierwszy wpis/post wiec wypada sie przywitac :)

Mam pytanie do kolegi rafalpiel:
Jakie masz u siebie radio? cd6000 czy SONY?
Pytam poniewaz miesiac temu rowniez zmienilem glosniki fabryczne (2 mi charczaly) na Audio System M165 i wprawdzie jest lepiej ale mowiac szczerze spodziewalem sie wiekszej zmiany na +
Wytlumilem dodatkowo drzwi jak wszyscy powszechnie radza i zastanawia mnie czy wymiana radia na SONY nie spowodowalaby ze Audio System zagra jeszcze lepiej?

p.saw
07-11-2015, 16:17
Jeśli masz radio CD6000 to z pewnością Sony zagra lepiej. Jeśli masz CD6000MP3 to dużej różnicy nie będzie. Ja mam CD6000MP3 i zamienione fazy w lewych głośnikach i gra to dość przyzwoicie. W moim przypadku zmiana na Sony byłaby związana z kwestią wizualną (Sony chyba ładniejsze i większy wyświetlacz), co do jakości dźwięku (szczególnie przy odsłuchu CD) już tak spektakularnej różnicy by nie było.
Mam Sony w Foce i faktycznie gra trochę lepiej (lepsze konturowanie dźwięku) ale nie 2x lepiej niż CD6000MP3.;)

Jeśli jednak trafię na "dobrą" ofertę radia Sony to będzie podmianka oraz co najmniej tweetery. :)

rafalpiel
08-11-2015, 17:02
Jakie masz u siebie radio? cd6000 czy SONY?
Ja u siebie mam radio 6000CD (fordowskie). Co do zmiany to z butów na pewno nie wyrywa ale Audio System gra zdecydowanie czyściej (spróbuj balans tył - przód i wszystko będzie słychać). Radia nie zmieniałem bo szkoda mi kasy i nie mam strasznego parcia na zmianę. Ale gdybym zmieniał to poszukałbym zapewne coś firmowego w rozmiarze 2 DIN. Podczas szukania głośników pytałem tu i tam... i wszyscy radzili by do fabrycznego radia dołożyć wzmacniacz i będzie grało dużo lepiej. Ale to może kiedyś... Pozdrawiam.

remlen
14-11-2015, 17:30
Jakby kogos to interesowalo to kupilem,zamontowalem,tweety musialem zmostkowac i wszystko hula az Milo.wreszcie czysto i nawet z dobrym brzmieniem.pzdr

rychu.zychu
14-11-2015, 23:12
Ja chyba sobie pod choinkę sprawie taki zestawi JBL GTO 609 C za jedyne 438 zł
http://allegro.pl/jbl-gto-609-ford-mondeo-ba7-2007-glosniki-dystanse-i5796700843.html

dan124
22-11-2015, 02:06
Co kieruje Tobą przy wyborze tego systemu?

lewbran
27-11-2015, 15:31
Jeździłem z "pierdzącym" głośnikiem z tyłu przez 4 lata , jakoś nie mogłem się za to zabrać , ale jak wymieniłem głośniki to stwierdziłem że zrobiłem to o 4 lata za późno.
Zamontowałem na początek głośniki z przodu przekładając oryginalne fordowskie działające na tył [pasują] . Jak je zobaczyłem w całej okazałości po wyjęciu to .......... .
Kupiłem w sieciówce nie dla i.... głośniki JBL CS 760C [ kupujcie przez internet i odbierajcie w sklepie zaoszczędzicie na komplecie 4 szt około 80 zł ] , w necie zamówiłem dystanse i czekałem na przesyłkę .
Minoł tydzień potem drugi więc chwyciłem za wyrzynarkę sklejkę 12 mm i 5 mm narysowałem wyrżnąłem skleiłem skręciłem podszlifowałem i zrobiłem dystanse potem lakierobejca , końcówki kabelków zakończyłem wtyczkami odpowiednio żeńskimi i męskimi rozmaitej szerokości [ fordowskie są wąskie wpinałem je w oryginalne kostki idące do głośników niskotonowych a końcówki szerokie do głośników JBL ] zwrotnice na taśmę dwustronnie klejącą w miejsca pokazywane na postach okleiłem je na miękko by nie grzechotały pod boczkami drzwi , pomiędzy głośniki a boczki drzwi wyciąłem pierścienie z pianki kładzionej pod panele by oddzielić przestrzeń przed głośnikiem i kabiną od przestrzeni pod boczkami drzwi, wewnętrzna przestrzeń drzwi , dzięki temu lepiej słuchać basy .
Nagimnastykowałem się przy montażu wysokotonowych dorobiłem nawet zaślepki plastikowe do których je przykręciłem [ czarne okrągłe do otworów w meblach zasłaniające dziury na kable np. w biurkach ] , potem to wyrzuciłem jak się okazało że oryginalne maskownice można z łatwością odkleić od fordowskich głośniczków a JBL wkleiłem na grubą taśmę dwustronnie klejącą .
Tydzień później dostałem zamówione dystanse . Moje sklejkowe są lepsze wilgoć ich tak szybko nie zniekształci jak te z MDF .
Teraz radio 6000C gra zajebi... bez subwoofera słychać że jadę , niestety przy 1/2 mocy wzmacniacza słychać zniekształcenia , zaczynają "pływać" basy teraz trzeba będzie zmienić radio . Nawet małżonka usłyszała różnicę .
Dla chętnych mam do zbycia orginalne fordowski głośniki marki badziew .

Edi
23-12-2015, 10:06
Witam, Panowie które zagrają lepiej:
http://allegro.pl/jbl-gto-609c-ford-mondeo-focus-fiesta-fusion-puma-i5857897772.html
czy http://allegro.pl/hertz-esk165-ford-fiesta-focus-fusion-mondeo-mdf-i5833333920.html
i czy Nx temu podoła nie chce dokładac wzmacniacza. dodam że drzwi będą wygłuszone.

grzechalm
27-12-2015, 20:47
Jak nie chcesz pakowac wzmacniacza to takie glosniki nie beda potrzebne. Te zestawy aby dobrze zagraly beda potrzebowaly wsparcia w postaci wzmacniacza.
Polecane zestawy bez wzmaka to
Helix dark blue b62
Powerbass s6c

Edi
28-12-2015, 18:30
A jak by bylo z Focal 165 As? Narazie napewno się mię pojawi wzmacniacz, dziś mi wyłączono taką przyjemność około 1000zł. Wzmacniacz, przewody, robocizna i wyciągnięcie sygnalu z Nx. Tak więc chcę narazie przyzwoite głośniki by grały na Nx a później zobaczymy bagażnik mam spory :-D

rafalpiel
29-12-2015, 10:00
Ja polecam Ci taki zestaw (mam u siebie z przodu) http://allegro.pl/audio-system-m165-dedyk-mdf-za-mx165plus-wroclaw-i5219066304.html, nie polecam Ci tylko kupowania u tego sprzedawcy z linku, bo jest bardzo niekulturalny i wszech wiedzący a inni nie dorastają mu nawet do pięt. A zamontujesz go sobie sam :one:. Pozdrawiam.

Edi
31-12-2015, 17:05
I już leżą czekają na wymianę tylko maty jeszcze muszę kupić do wygłuszenia takie jak rafalpiel wspomniał odsuchałem innych i stwierdziłem że te wypadają naprawdę ok. Audio system 165M

Edi
02-01-2016, 08:24
Głośniki wymienione, jest lepiej niż na fabrycznych aczkolwiek jeszcze nie wygłuszyłem drzwi maty będę miał w przyszłym tygodniu. Czas operacji około 2h. Do Audio system w tweeterch nie trzeba wycinać ząbków tylko jeden podpiąć około 2 mm ten który trzyma głośnik pasuje bez problemów to tak dla potomnych. Dzięki wszystkim za pomoc.

Ptr_Mati
02-01-2016, 13:16
Możesz napisać jakimi matami będziesz wygłuszał?

Edi
02-01-2016, 14:11
Maty wygłuszające Silent Coat. Nie są drogie a ponoć nie ustępują niczym matom STP i ponoć dużo lepiej się układają niż STP

Ptr_Mati
02-01-2016, 19:53
Ok dzięki kolego jak zrobi się cieplej trzeba będzie się zabrać za wygłuszenie i wymianę głośników

Edi
08-01-2016, 10:17
Pierwsze drzwi powiedzmy wygłoszone od kierowcy, myślałem że będzie łatwiej. Efekt jest ok tylko klamka zewnętrzna brzenczy jak ja odciągne lekko to jest ok. W aucie zrobiło się bardziej głucho czyli zamierzony efekt powoli osiagam

Ptr_Mati
08-01-2016, 21:09
Masz jakieś fotki z prac? zobaczył bym sobie na co zwrócić uwagę

Edi
08-01-2016, 21:28
Jutro będę wygłuszyłem drugie drzwi to zrobię i wrzucę

Edi
09-01-2016, 11:43
Fotorelacja z wygłuszenia drzwi :
1. niezbędne narzędzia to śrubokręt krzyżak Pz2, torksy 15 i 20 klucz 6, nożyk do tapet i ewentualnie kombinerki.

Bump: 2.Na pierwszym zdjęciu widać miejsca w których mamy do odkręcenia 6 wkrętów i 3 śrubki
3.Pózniej odciągamy obudowę głośnika wysoko tonowego ( ze stanowczą siła )
4. Ściągamy cały boczek lekko do góry, schodzi bez problemu.
5.Wypinamy wtyczkę od podnośnika szyb,odkładamy na bok całą tapcerkę
6.Odkręcamy głośnik i sterownik drzwi.
7.Zrywamy orginalną piankę ,czyścimy wnękę drzwi i resztki kleju benzyna ekstrakcyjną lub naftą.
8.Wyklejamy poszycie drzwi matami starannie i dokładnie jedna obok drugiej mocno dociskając, jeśli mamy to zrobione zabieramy się za wyklejanie ramy drzwiowej.
9.Przykręcamy głośnik i sterownik ,zakładamy boczek skrecamy wszystko w odwrotnej kolejności niż na początku.
10.Cieszymy się z efektu w postaci lepiej grających głośników i cichszego auta.Powodzenia i miłej zabawy.

Bump: Ps. A o to końcowy efekt

Ptr_Mati
09-01-2016, 12:26
Ok dzięki wielkie a jeszcze jedno pytanko ile mat potrzeba na 1 szt drzwi?

Edi
09-01-2016, 12:30
Około 9 do wewnątrz wchodzi około 4 reszta na zewnątrz

grzechalm
11-01-2016, 20:43
wewnatrz wystarczy jak wyłozysz tylko w okolicach glosnika niskotonowego. Nie ma potrzeby wykladac całych drzwi

Edi
12-01-2016, 07:22
Tylko cała reszta w rezonans później wchodź oszczędność zędu 20 zł tak więc gdzie sens wyłożenia tylko tam gdzie głośnik?

dan124
12-01-2016, 13:51
Po co pseudo oszczędności?

Robić raz a porządnie.

grzechalm
12-01-2016, 21:33
Blacha zewnetrzna nie wpadnie Wam w rezonans.
Do tej pory nie zrobilem tego w zadnym aucie.
Tak jak napisalem nie ma potrzeby. Jesli ktos chce to niech wyklada.
To nie jest pseudo oszczednosci.

Edi
13-01-2016, 06:29
A jak to inaczej nazwać zaoszczędzisz 2 3 maty i tyle szału nie będzie a i 20 min pracy więcej tak więc jak to nazwać jak nie zbędna oszczędności i faktycznie każdy robi jak uważa

KSX
13-01-2016, 08:53
Podepnę się pod temat, może ktoś będzie znał odpowiedź na moje pytanie:
Kupiłem MK4 w piątek. Potwierdziło się, że radio 6000cd i fabryczne głośniki grają słabo... dziś zajrzałem do trójkątów, a tam brak tweeterów! Albo poprzedniemu właścicielowi (kobiecie) nieuczciwy warsztat wyciął, albo... nie wiem, co...

Leżą w garażu stare tweetery fabryczne z grupy vw - philipsy, podobno nie ma z nimi tragedii. przewód plusowy to podobno ten, na którym jest kondensator. Chcę je na razie (zanim zdecyduję, co dalej) wlutować w miejsce brakujących z przodu.

Pytanie:
Jakie są kolory przewodów w instalacji mondeo mk4? czy po lewej i prawej są te same kolory? (żeby nie połączyć w przeciwfazie), czy może 4 różne kolory i gdzie wtedy plusy/minusy?

Pomoże ktoś? Z góry dziękuję :-)

richi102
22-04-2016, 18:12
Przymierzam się do wymiany głośników i wytłumienia drzwi. Wszystko mam już wybrane.
Jak już je wymienię to będę wymieniał radio na sony. Pytanie czy ciężko wyciągnąć z niego RCA? Jak już to zrobię to gdzie na kostce znajdę sterowanie (REM)? Ma ktoś jakiś schemat kabli z oryginalnej kostki. Kolejne pytanie to którędy przepuścić zasilanie od akumulatora do wnętrza samochodu.
Z góry dzięki za odpowiedz.

_harry
22-04-2016, 19:03
Pytanie w sprawie oczyszczania drzwi. Napisałeś ze drzwi czyścimy benzyna ekstrakcyjna lub nafta. Czy to nie pomylka? Benzyna ok ale nafta??? Moim zdaniem jest tłusta i nie nadaje się do oczyszczania czegokolwiek prze klejeniem.

jarros
23-04-2016, 07:25
Ja polecam Aceton. Zawsze tym czyściłem i było wszystko ok

cesar-
25-05-2016, 10:21
Witam,
Podzielę się spostrzeżeniem przy wymianie głośników papierowych na plastikowe przy radiu 6000cd.
Zacznę od początku.
Zaczął mi charczeć tylny głośnik więc zdecydowałem że kupię dwa używane plastikowe oryginalne głośniki które zamontuje na przodzie a na tył przełożę papierowy.
Po rozebraniu boczków zdziwiłem się że z jednej strony już mam plastikowy (wymiana jeszcze na gwarancji).
Po zamontowaniu głośników i boczków okazało się że wymieniony na gwarancji głośnik gra znacznie gorzej niż kupiona używka więc zdziwiony zacząłem podmieniać. Cały czas ze skutkiem że głośnik z gwarancji gra tragicznie nawet gorzej niż papierowy.
Wyjąłem dwa położyłem obok siebie - identyczne, odwróciłem i znalazłem w czym rzecz.
Otóż gorzej grający głośnik ma 25W a lepiej 20W.
Więc w naszych mondkach (czego na forum nie znalazłem) montowano przynajmniej trzy rodzaje głośników: papierowe 20W ostatnia litera oznaczenia "A", plastikowe 20W ostatnia litera "B" i plastikowe 25W ostatnia litera "C".
Prawdopodobnie wzmacniacz radia nie daje rady głośnikom 25W.
Do tylnej blachy drzwi przykleiłem podkład pod panele podłogowe (pianka z folią aluminiową).
Całość zaczęła grać naprawdę lepiej niż przypuszczałem.
Mam trochę fioła na punkcie sprzętu HI-FI w domu więc wydaje mi się że jestem w stanie to obiektywnie ocenić.
Dodatkowo samochód baaaaaaaaaaaaaaardzo się wyciszył.
Pozdrawiam

lszwajnoch
10-06-2016, 01:48
witajcie!!co sadzicie o glosnikach i gwizdkach firmy clarion sgr 1723r albo helix b62c.2?jestem zielony w tym temacie prosze o podpowiedz na meala lszwajnoch@interia.pl.z gory dzieki

sagittarius82
11-06-2016, 11:13
Helixy B62C miałem w poprzednim aucie. Razem z wygłuszonymi drzwiami grały bardzo fajnie nawet na samym radiu (z resztą nie najwyższych lotów), choć pewnie pod wzmacniaczem dźwięk na pewno byłby lepszy. Duże znaczenie ma jakość i moc dźwięku jaką daje samo źródło.

richi102
12-06-2016, 20:22
Też zastanawiałem się nad tymi helixami. Zdecydowałem się jednak na głośniki które już wcześniej miałem, mianowicie PowerBass S-60c. Czekam aż do mnie dojdą, już zamówione na przód i tył.
Kiedyś miałem je w skodzie na samym radiu + wygłuszone drzwi + mdf i byłem bardzo zadowolony.
Do MK4 wrzucam ww głośniki + dystanse z mdf i wygłuszenie drzwi. Na przód będzie wzmacniacz Powerbass ATM 330.2 300W RMS. W bagażniku będzie vibe cbr 10 active evo. Wszystko napędzane będzie oryginalnym radiem forda sony z którego wyciągam 2 rca + konwentery vibe.
Myślę że w ciągu tygodnia, dwóch znajdę czas żeby oddać auto do firmy zajmującej się CA żeby mi wszystko podłączyli.
Dam znać jak te głośniki spisują się w MK4

Edit:
Jestem po montażu. Gra to wszystko naprawdę konkretnie, mimo seryjnego radia. Nie spodziewałem się takiego efektu.

Jeśli ktoś myśli o zmianie CA to podstawa to wygłuszenie i dystanse z mdf.
Kilka zdjęć.

https://s31.postimg.org/6kz1o9r13/image.jpg (https://postimg.org/image/6kz1o9r13/)
https://s32.postimg.org/ajpo0v3u9/image.jpg (https://postimg.org/image/ajpo0v3u9/)
https://s32.postimg.org/e4ljk38dt/image.jpg (https://postimg.org/image/e4ljk38dt/)
https://s32.postimg.org/jhw0wosep/image.jpg (https://postimg.org/image/jhw0wosep/)

Suchy_666
11-07-2016, 16:03
Ja też nie dawno kupiłem mondka, miał być z navi ale znalazłem idealnego bez navi więc będę podmieniał 6000cd na navi przy czym wyszło że i głośniki są z tego powodu do dupy....
jakie wtedy kupić te oryginalne 20W czy 25W głośniki czy wrzucić jakieś inne mu głośniki tylko żeby nie było za dużo dłubania ?

richi102
23-07-2016, 13:02
Same głośniki nie dają efektu.
Budżetowo możesz kupić głośniki 40-60w RMS odseparowane - dwudrożne i podłączyć pod samo radio. Myślę że kupisz cztery sztuki w granicach 400 - 480zł
Podstawa to dystanse z MDF, komplet 4 szt, z wysyłkami kupisz za 110-130zł.
Kup do tego ze 4-6 mat ( około 12-20zł szt) i z przodu zaklej przynajmniej otwory technologiczne.

Wydasz jakieś 600-700zł ale na pewno będziesz słyszał zadowalająca różnicę w porównaniu do serii.
Kiedyś sam w jednym aucie tak zrobiłem, wiedząc że nie będę za długo nim jeździł.
Efekt w stosunku do wydanych pieniędzy był bardzo zadowalający.
Pozdrawiam Rychu

jonatanin00
16-08-2016, 22:36
Czy montaż nowych głośników wymaga jakiś przeróbek w instalacji, wtyczkach itp. czy raczej zadziała na zasadzie plug&play. A przy okazji to jakie głośniki (2xwoofer i 2xtweeter) są obecnie na topie w cenie do 400zł?

rychu.zychu
17-08-2016, 00:15
Wszystko co i jak opisał kolega keisim w pierwszych postach tego wątku.

wujo17
09-05-2017, 20:55
Ja ostatnio też*zakupiłem mondeo, fabryczne głośniki charczarły wiięc pokusiłem się*o wymianę*głośników. Jestem już*po, i parę*uwag ode mnie.

Ja zdecydowałem się*na wymianę na zestaw Hertz DSK 165.3, zakupiony na tej aukcji:

http://allegro.pl/hertz-dsk-165-glosniki-ford-escort-fiesta-focus-i5361132790.html

Wymieniałem je samemu, a jakoś mocno ogarnięty w tego typu tematach nie jestem. Dałem radę, więc można założyć że sprawa do mocno skomplikowanych nie należy. Na całość zeszło mi z 5h.

Montaż wooferów bezproblemowy, dedykowane dystanse z MDF pasują, choć mam trochę*wątpliwość*co do ich trwałości. Pomimo nawiercania przed zaaplikowaniem wkręta zauważyłem że w dwóch miejscach trochę*się*rozwarstwiły. Ale może nie będzie źle. Na dystansach z obu stron dałem okrąg z pianki zerwany/wycięty z oryginalnych głośników. Zwortnice zamontowałem na taśmę*dwustronną*na wolnym kawału blachy bez pianki na połowie wysokości drzwi blisko ich krawędzi od strony zawiasów.

Dość problematyczny był natomiast montaż*tweeterów z tego zestawu. Są one sporo mniejsze od oryginalnych. Niby z całym zestawem dali zestaw do ich adaptacji do większych otworów, którego głownym elementem jest taki plastikowy płaski pierścień, jednak i on jest zbyt mały. Tzn jest tylko odrobinę*wiekszy od dziury w trójkącie w którym montowane są*tweetery. Zachodzi on tylko około milimetra z każdej strony na otwór montażowy. Jak więc się*domyślacie nie jest łatwo to zamocować. Rozwiązaniem byłoby pewnie dopasowanie większego pierścienia ale ja wolałem już*pokombinować z tym co miałem. Ostatcznie udało mi się*zamocować*tweeter mocując wstępnie go izolacją*od strony kabiny, tak, żeby się nie poruszył a następnie od tyłu zaaplikowałem sporo super glue + klej z pistoletu na gorąco. Trochę*prowizorka ale na razie się*trzyma, na oko nawet dośc solidnie.

Jeśli chodzi o efekt samej wymiany to jestem zadowolony. Głośniki grają*nieźle a zaznaczę*że są*podpięte pod radio 6000CD. Może nie jest to high-end ale ja audiofilem nie jestem więc dla mnie jest spoko. Woofer daje rade, bas całkiem ok, może trochę*"dudniący" ale to może być*kwestią*braku wygłuszenia drzwi, odpuściłem sobie montaż mat wygłuszających. Tweetery dają moim zdaniem trochę przesterowany, "świszczący" dźwięk, ale jak zjedzie się*w ustawieniach radia z sopranami dość nisko to jest już całkiem ok.

Podsumowując, za tą*cenę*efekt jest co najmniej zadowalający.

voysiak
10-05-2017, 22:03
Jeszcze głośniki się muszą wygrzać, także jak trochę posłuchasz to dźwięk będzie lepszy. Powinno być wtedy mniej "dudnienia".
Co do tweetera to niestety jest aluminiowy, dlatego tak daje po uszach.

Edi
11-05-2017, 08:24
Tweetery z jedwabną kopułą są dużo lepsze, przyjemniejsze dla ucha niż aluminiowe. Trzeba było poczytać temat później dokonać zakupu.

cede84
19-09-2017, 21:14
To i ja podepne sie pod temat .. jako że fabryczne glosniki dokonały juz żywota postanowiłem zaaplikowac na szybko to co mialem w domu no i wyszlo pyle na tyl jbl gto 6508c na przody .. oczywiście zostawiając oryginalne dystanse pyle pasowały perfekcyjnie natomiast jbl ma nieco wiekszy kosz wiec cala robota opierala sie na dopasowaniu wszystkiego ... wiec po kolei ... zalezalo mi na oryginalnych wtyczkach tak zeby nie przerabiac wiazki i żeby wszystko ladnie siedzialo na swoim miejscu jak fabryka chciała .. wiec na początek wyciąłem oryginalne membramy tak by nie uszkodzic pianki na obrzeżach ktora tez delikatnie odciąłem ... następnie wyciąłem magnesy i obrobiłem oryginalne pierscienie dystansowe ... zachowalem w ten sposób oryginalne gniazda do ktorych przylutowalem nowe glosniki osadzone na sylikonie i przykrecone wkretami do dystansu ... od góry przykleilem oryginalna pianke zeby zachowac oryginalne wygluszenie ... ktos moze sie przyczepic że rzeźba i w ogole ... natomiast majac 2 wolne godziny mozna to ogarnac samemu na fabrycznym montazu bez koniecznosci rozpruwania czegokolwiek poza zepsutymi oryginalnymi glosnikami ... moze sie to komus przyda bo efekt jest powalajacy jezeli chodzi o jakosc dzwieku nawet przy fordowskim radiu cd 6000.. glosniki 16.5 cm ;) pozdrawiam

krabolek
03-10-2017, 14:12
Gdybyś mógł kolego dołączyć jakies zdjecia z prac to bylbym wdzieczny :)

snamhtor
12-12-2017, 05:27
Koledzy a montował ktoś zestaw Helix B62C ? jak tam pasują twitery ?

KenyKeczuoki
01-01-2018, 12:58
Przypominam dla potomnych że takie "losowe" wymiany na zupełnie inne głośniki powinny skutkować też zmianami w zwrotnicy, w przeciwnym razie musimy zdawać się na szczęście ;)
Zarówno jeśli chodzi o brzmienie jak i to czy po prostu nowych głośników nie uszkodzimy.
Lepiej wymieniać już kompletny zestaw, taki z dedykowanymi zwrotnicami (które najczęściej nie są rewelacyjne, ale przynajmniej jakoś to już będzie grać)

kania81
25-06-2018, 13:49
witam
testował ktoś może te syczki ?
http://allegro.pl/hertz-dt24-soprany-tweetery-syczki-gwizdki-cykacze-i7169288296.html

mondeo_2007
30-06-2018, 11:32
witam
testował ktoś może te syczki ?
http://allegro.pl/hertz-dt24-soprany-tweetery-syczki-gwizdki-cykacze-i7169288296.html

Tak, testowałem. Ja osobiście nie polecam ich, hertz słynie z tego że tweetery grają bardzo ostro, metalicznie. Osobiście polecam kupić jakieś tweetery z jedwabną kopułką, grają bardzo przyjemnie i można znaleźć jakieś naprawdę fajne za ok. 150 zł. Ja uważam że zdecydowanie warto zainwestować trochę więcej bo efekt jest o wiele lepszy

Suchy_666
30-06-2018, 11:35
Tak, testowałem. Ja osobiście nie polecam ich, hertz słynie z tego że tweetery grają bardzo ostro, metalicznie. Osobiście polecam kupić jakieś tweetery z jedwabną kopułką, grają bardzo przyjemnie i można znaleźć jakieś naprawdę fajne za ok. 150 zł. Ja uważam że zdecydowanie warto zainwestować trochę więcej bo efekt jest o wiele lepszy

co konkretnie byś polecił ?

mondeo_2007
30-06-2018, 11:40
Ja mam od niedawna to:
http://allegro.pl/hifonics-vx6-2t-glosniki-wysokotonowe-jedwab-100w-i7084050877.html
Jak na razie jestem bradzo zadowolony. Grają dokładnie i bardzo przyjemnie, nie denerwują tak jak hertze. Montaż wymaga chwili pracy, bo trzeba trochę popracować z klejem na gorąco, ale to max 0,5 h.

woro_woro
12-07-2018, 10:03
A ja mam pytanie, czy ktokolwiek próbował do fabrycznych 9 głośników od Sony dokładać same zwrotnice 2D? Z tego co się zdążyłem zorientować pełny sygnał idzie na midbass i tweeter bezpośrednio ze wzmacniacza w radiu. Czy taka operacja nie zrobi roboty?

Bartolomef
26-09-2019, 21:58
Witam,
Dla kogoś kto zdecydowanie nie jest audiofilem, ale słyszy pierdzenie głośników i chce je wymienić, które ostatecznie będą najodpowiedniejsze?

1. Hertz DSK165
2. JBL Club 6500
3. Audio System MX165
4. Ground Zero GZTC

Czy jeszcze inne?

Radio to Blaupunkt NX i nie chce go wymieniać.

Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam

Edi
30-09-2019, 19:31
Ja mam nr. 3 do porównania miałem nr. 1 i jakoś mnie nie urzekły rzekł bym że wolał bym chyba fabryczne zostawić niż za te zapłacić wówczas jakie 450 zł. Ale ilu odpowie to i tak odpowiedź będzie inna.

marcines73
01-10-2019, 14:33
Audison apx 6.5
AUDISON AP 1
https://allegro.pl/oferta/glosniki-audison-prima-apk-165-6439999072

Robert 30
02-04-2020, 11:54
Polecam audio system MX 165 Evo wymieniałem, twitery pasują rozmiarowo, a w dużych głośnikach są po 2 wyjścia (2 plus, 2 masa) podpina się przewody i gotowe. Grają super polecam. Kupiłem za 330 zł