Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Montaż haka holowniczego

prezes50
15-03-2008, 15:23
Witam serdecznie forumowiczów . Chcialbym podzielic sie informacja odnosnie montażu haka holowniczego ponieważ troch mnie to zdenerwowało mianowicie zakupiłem hak holowniczy - oryginalny - westfalia zdjety z vw sharana - zadowolony poniewaz dostalem zaslepke no i hak wyczepiany na kluczyk :fcp26 jade do swojego mechanika zdejmuja zdrerzak ktory jest zamocowany na belce zwanej wzmocnieniem zderzaka przymiezaja hak i nastąpił zonnk poniewaz trzeba zdemontowac wzmocnienie czyli ta belke a zderzak trzymal sie bedzie tylko na blotnikach po bokach zdenerwowany jade do znajomego ktory tez zakladal taki hak i mowi ze on tez wywalil belke i zderzak zamontował tylko na bokach - patrze a on jest caly luzny na srodku , no nic jade do domu poszukac cos w internecie.Znalazlem na allegro hak bez ciecia zderzaka ok fajnie dzwonie do producenta tego haka i pytam czy jesli zdjeme zderzak jak on jest mocowany odpowiada ze wchodza plozy w miejsce gdzie jest belka czyli to wzmocnienie - OK ale co dalej z ta belka jak ja wtedy zamontowac a on te wzmocnienie sie demontuje i ono juz jest zbedne :566: jak ktos panu uderzy z tylu to i tak sie zatrzyma na haku :fcp13 ale pytam przecierz ten zderzak jest luzny a on " jak bedzie dobry mechanik to umiejentnie umocuje go tak ze nie bedzie luźny to w tedy zalamany ta rozmowa podziekowalem i spowrotem do mechanika zakladac moj hak . zalozyli -beke wywalil dziure wycieli i ok fajnie pasuje ale okazal sie nastepny zonnk poniewaz ten hak wyczepia sie w sposob kluczyk ,pociagasz taki motylek i go przekrecasz i okazuje sie aby to zrobic trzeba opuscic lekko kolo zapasowe poniewaz jesli jest calkiem podkrecone to nie ma mozliwosci - nie mam miejsca by przekrecic ten motylek wiec wtedy to juz mi calkiem rece opadly i juz z nerwem na szczękościsku wyjechalem z warsztatu z zamontowanym hakiem, dziura w zderzaku na szerokosc ok 40cm no i z brakiem mozliwosci odłączenia kulki bez opuszczania kaola . wiec jesli ktos bedzie chcail zalozyc hak oryginalny to niech to dobrze przemysli poniewaz ja go potrzebuje.
ale to nie moniec moich problemow z hakiem lece na przeglad a oni mi chca wbic ten hak jaki 600kg i 1200kg to ich wysmialem i opytam dlaczego o moje niedopatrzenie jak robilem pierwszy przegla po przywiezieni z francji to takie wagi wbili O,1 -1200KG O,2- 600KG poniewaz tak im sie wbilo podejrzewam ze mieli wpisane w polu wage taka jakiejs osobowki i tak nacisnol dalej i TEMU TAK WYSZLO i nie mam mozliwosci tego zmienic wiec nie wbijalem sie wkurzylem i pojechalem dalej i teraz pytanie do was - klubowiczow i forumowiczow czy jest mozliwasc zmienic takie wagi na przegladzie no i w dowodzie rejestracyjnym no i w karcie pojazdu i jakie macie wagi wpisane w waszych galaktykach na haku O1 i O2. POZDRAWIAM SLAWEK

marwyk
15-03-2008, 16:15
ja mam 2000 kg i 700 kg,

tomi98
15-03-2008, 20:52
ja mam orginał Westfalia wczepiany, jak zdejmę zaślepke, koła nie musze podnosić bo nie mam ( ale mam za to butlę lpg) , nie uzywam haka tzn. nie zaglądałem do dowodu ..... a tu patrzę, że
O1 1300kg
O2 - - - nic nie mam wpiane, co to oznacza, że bez hamulca nie mogę ciągnąc przyczepy ???

zagladam do instrukcji a tu z hamulcem 1800kg (dla 2.0 i 2.3 ) bez hamulca 700kg !

Panowie nie ma to dla mnie znaczenia ale dlaczego dowód 1300kg instrukcja 1800kg ????

mekess
15-03-2008, 21:13
u mnie 2000 i 700

prezes50
15-03-2008, 21:26
zagladam do instrukcji a tu z hamulcem 1800kg (dla 2.0 i 2.3 ) bez hamulca 700kg !

Panowie nie ma to dla mnie znaczenia ale dlaczego dowód 1300kg instrukcja 1800kg ?

wiec masz ten sam problem co ja wiec zobaczymy co bedzie w poniedzialek albo w wtorek jak pojade do tych co robil przeglad i do wydziału komunikacji ale wychodzi z tego ze nasza galaktyka to z laweta tylko maluch pociagniemy :( wiecej powiem po przegladzie . pozdrawiam slawek

Stefano
15-03-2008, 23:56
Mam i ja 2000 i 700, ale haka kupiłem tutaj w Polsce o uciągu 2100 i nacisku chyba 85 kg / tabliczka / i założyłem razem z belką, robiłem to sam i szkoda mi było wyżucać takiego zdrowego wzmocnienia. Musiałem go tylko po obydwu stronach lekko podciąć szlifierką, ale po malej gimnastyce z przymierzeniami wszedł i wszystko pasuje, tzn ramię haka, na niego belka wzmaciająca i zderzak plastikowy. Oprócz mocowania haka i belki do podłużnic, to jeszcze zdaje się hak, belka i zderzak mają jakieś wspólne łaczenie na małe srubki i z tym miałem najwiekszy problem, ale jak pamietam spasowałem to wszystko na ziemi, pózniej rozkęciłem i założyłem ponownie juz na samochodzie i jest dobrze, bo mam uratowaną ta belkę.
Aha jeszcze jedno ważne, hak z odkręcana główką kupiłem taki, że nie trzeba było do niego podcinac zderzaka, wiec mam jeszcze i cały zderzak.
Polecam takie rozwiązanie.
Pozdrawiam.

D245
16-03-2008, 14:43
ja tez mam 2000 i 700 - jak robilem pierwszy przeglad w Polsce to diagnostom wiecej czasu niz sprawdzenie auta zajelo wlasnie wyszukiwanie w tych ich madrych ksiazeczkach co maja wpisac m.in dotyczacego dopuszczalnej masy przyczepy dla haka.

Jarek P.
16-03-2008, 15:59
Witam
Ja mam wbite tylko 2000 okoliczności zakładania haka nie znam bo już
był zamocowany w autku . Zderzak mam cały co do wzmocnienia
musze to sprawdzić .
Pozdrawiam Jarek :fcp2

lysyG
16-03-2008, 21:10
2000 i 700

torgi
16-03-2008, 21:43
Witam ja mam 2000 i 700 , to chyba standard jak widze :fcp4

grzyp1988
16-03-2008, 23:12
O holera, ja chce montować sobie hak w galaxy ale nie wiem czy nie zrezygnuje po tym co przeczytałem, bo nie chce aby mi zdeżak tylni wisiał i trzymał się tylko na błotnikach. Myślałem że do montażu haku nie będzie demontowany zdeżak.

lysyG
17-03-2008, 20:22
Kolego grzyb1988, a co to jest to coś na zdjęciu u Ciebie :fcp29

grzyp1988
17-03-2008, 21:10
A to moja galaxy :D

lysyG
17-03-2008, 21:12
Ale przed kupnem czy po kupnie?

tomi98
17-03-2008, 21:40
dobre :fcp2 chyba małe lądowanie na dachu zaliczyło :fcp11

Stefano
17-03-2008, 22:31
O holera, ja chce montować sobie hak w galaxy ale nie wiem czy nie zrezygnuje po tym co przeczytałem, bo nie chce aby mi zdeżak tylni wisiał i trzymał się tylko na błotnikach. Myślałem że do montażu haku nie będzie demontowany zdeżak.
No bez przesady, zderzak bedzie po wyjeciu belki wisiał oprócz boków, na ramie od haka, jak ja montowałem swój to na tej właśnie ramie są wystajace płaskowniki, was z otworami, do których przykrecasz zderzak. Rama haka, która konstrukcyjnie nie jest wcale gorsza od belki, robić ma teraz niby za wzmocnienie, ale u mnie jak napisałem wczesniej, weszło spowrotem to oryginalne wzmocnienie pomiędzy hak, a zederzak.
Ale hak miałem polski, a jak wyglada sprawa z oryginalnym to nie wiem, bo zdaje sie on nie ma tych wystajacych wąsów.
Pozdr.

grzyp1988
18-03-2008, 08:26
Kolega Tomi98 dobrze napisał, dachowałem nim, ale to już było pułtora roku temu, teraz jest zdrów jak ryba.

D245
18-03-2008, 09:01
chyba jak banan :)

Stefano
18-03-2008, 20:24
...........dachowałem nim, ale to już było pułtora roku temu, teraz jest zdrów jak ryba.
Nie pytam w jakich okolicznosciach, ale trzeba zdaje sie uważać szczególnie na zakrętach, bo tu o dachowanioe nie trudno. Czuję to po swoim shreku, że dziwnie zachowuje sie przy większych szybkosciach na zakrętach, bo jakby wynosiło mu tył, mam tez inne auto, które znacznie lepiej trzyma się drogi.
Pozdrowienia.

tomi98
18-03-2008, 20:44
pułtora
chyba raczej półtora :fcp1

prezes50
19-03-2008, 21:42
witam ponownie i wszystko sie wyjasnilo . mianowicie moj galaxy na tabliczce na słupku ma takie wartosci dmc 3600 a masa wlasna 2400 wiec jakby nie patrzec wychodzi 1200 i dlatego tak wbito . pojechalem na przeglad tam gdzie byl pierwszy i tez nie mozna tego zmienic ale powolaclsmi rzeczoznawcei w/g jakis tam jego donimentow jest taka mozliwosc i wystawili dokument w stacji diagnostycznej gdzie o1 jest 1700kg- o2 600kg :) wiec z usmiechem na twarzy do wydzialu komunikacji i jest tak jak zrobil rzeczoznawca :) niewiem jak to jest ale skasowali 150zl i tak mi to pasuje i wystarczy. wszystkim chcialbym podziekowac za rozwiniecie tematu i oopinie pozdrawiam i uwazam ze temat mozna zamknąc .

tedzik
10-04-2008, 20:57
jak może być większa masa przyczepy od auta, galaxy masa własna tdi to 1560 w dowodzie mam wpisane z hamulcem 1530 bez 700kg PYTANIE gdzie znależliście te 2000kg

tedzik
10-04-2008, 21:10
a te 3600 DMC tj dopuszczalna masa zespołu pojazdów (z przyczepką) ,a 2400 tj dopuszczalna masa całkowita samego pojazdu moim zdaniem to ktoś "pięknie tłumaczy" że ma popisane bzdury .ŻYCZĘ SZEROKIEJ DROGI I POWODZENIA BYŚ UNIKAŁ "KROKODYLI" JAK BĘDZIESZ CIĄGNOŁ LAWETE LUB KAMPING NIE WSPOMNĘ O KOLIZI "krokodyle" inspekcja transportu drogowego masz radio cb i kategorię "E" ?

KonradVR6
10-04-2008, 22:37
ja również mam 2 tony na haku a w dowód wbili 1.5 tony ;/

tedzik
11-04-2008, 17:08
bo producent dopuścił ten hak na 2 tony ale gdy zamontowany w galaktyce to zgodnie z masą całkowitą czyli 1.5T .

figer
12-04-2008, 07:16
O1 1300kg
O2 - - - nic nie mam wpiane Mam tak samo. Hak chyba polski, napewno nie oryginal.

KonradVR6
12-04-2008, 23:49
bo producent dopuścił ten hak na 2 tony ale gdy zamontowany w galaktyce to zgodnie z masą całkowitą czyli 1.5T .

wydaje mi się że o ilości kg na haku decyduje moc silnika lub to czy jest to diessel czy benzynka bo znajomy ma passata B5 2.8Vr6 i ma 1900 na haku... :fcp15

tedzik
13-04-2008, 15:44
decyduje masa własna samochodu bo zrób przykład ''maluch'' z silnikiem disela mógł by ciągnąć 2T lekka przesada ( przykład troszke głupi)

KonradVR6
14-04-2008, 20:32
nom z tym przykładem przesadziłeś.. :P ale na bank Nissan Vanetta BUS 2.0 diesel jakieś 55koni i waga 1500 tez nie mógł by 2T na haku więc pewnie decyduje masa i moc :) w koncu passat wazy z 1400 a galuś 1900 ;D

marwyk
04-12-2008, 08:12
Pytanie kieruje do kolegi Stefano , bo przymierzam się do zamontowania haka.
Mam takie wątpliwości które na pewno rozwiązał montując go sam:
1. Jakiej firmy hak kolega kupił bo wybór jest spory a mnie interesuje taki o uciągu 2 ton
2. Czy do podłączenia (gdzieś cos znalazłem na elektrodzie) użył tego znalezionej kostki w lewym tylnym schowku pod nagrzewnica i czy wszystko działało ok, i czy była sygnalizacja na desce rozdzielczej?
3. Czy do montażu haka są potrzebne jakieś dodatkowe narzędzia i czy jest to prose i można wykonać to samemu czy lepiej w warsztacie (mnie tylko przeraża ściąganie zderzaka bo rozumiem że nie da się bez)

za wszystkie uwagi z góry dziękuje może w jakimś stopniu rozwieją moje wątpliwości czy zabrać sie za to samemu, ale obawiam się też że majstry zrobia to na sztukę wyrzucając wzmocnienie, niszcząc zaczepy zderzaka itp.

wacek_pl
04-12-2008, 12:01
Ja kupiłem na ALLEGRO i sam założyłem, Belkę wzmacniającą tez musiałem wywalić, na przegląd i mam 2000 i 700.
PS. Na Allegro znajdziesz haki bez ciecia zderzaka!

Stefano
04-12-2008, 19:55
Pytanie kieruje do kolegi Stefano , bo przymierzam się do zamontowania haka.
Mam takie wątpliwości które na pewno rozwiązał montując go sam:
1. Jakiej firmy hak kolega kupił bo wybór jest spory a mnie interesuje taki o uciągu 2 ton
2. Czy do podłączenia (gdzieś cos znalazłem na elektrodzie) użył tego znalezionej kostki w lewym tylnym schowku pod nagrzewnica i czy wszystko działało ok, i czy była sygnalizacja na desce rozdzielczej?
3. Czy do montażu haka są potrzebne jakieś dodatkowe narzędzia i czy jest to prose i można wykonać to samemu czy lepiej w warsztacie (mnie tylko przeraża ściąganie zderzaka bo rozumiem że nie da się bez)

za wszystkie uwagi z góry dziękuje może w jakimś stopniu rozwieją moje wątpliwości czy zabrać sie za to samemu, ale obawiam się też że majstry zrobia to na sztukę wyrzucając wzmocnienie, niszcząc zaczepy zderzaka itp.
Witam, kupiłem zaczep z firmy Hak-Pol czy cos koło tego w nazwie, uciag na blaszce atestu 2100 kg, a nacisk na kulę 85 kg, zaczep odkręcany, koszt coś okolo 300 zeta.
Firma sprzedająca, trochę to słabo pomalowała, wiec strzeliłem podkładem i chlorokauczukiem
Mocowanie haka standartowe na 3+3 sruby, bez ciecia zderzaka, ale ja tak pokombinowałem ze belka wzmacniająca budę od intruzów od tyłu - została.
Musiałem jedynie nieznacznie ją podciąć / starą belkę / przy mocowaniu do podłużnic, aby weszły te dwa płaskowniki trzymające belkę haka.
Miałem trochę roboty bo ten hak, tzn jego podłuzna belka, ma jeszcze takie cztery wichajstry, mocowanie na chyba srubki M6 na torxa i to wszystko trzeba poskręcać do kupy, czyli hak, starą belkę i plastik zderzaka, a i jeszcze 4-ry czujniki cofania - parkowania.
Ale ładnie sie udało to wszystko poskładać. Nie mam wskazań na desce działajacych swiatel przyczepy, bo jednak nie znalazłem w swoim aucie, tego modułu koło silnika tylnego nawiewu.
Jak bedziesz miał już upatrzony hak do zakupu, to podeślij fotkę, albo link, to ci powiem czy to jest to.
Pozdrowienia.

marwyk
05-12-2008, 06:38
taki http://www.allegro.pl/item490748836_hak ... 100kg.html (http://www.allegro.pl/item490748836_hak_holowniczy_alhambra_haki_sharan_ galaxy_2100kg.html)
lub taki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=497577755
albo jeszcze taki http://www.allegro.pl/item496443503_ocy ... iecia.html (http://www.allegro.pl/item496443503_ocynk_hak_2300kg_vw_sharan_ford_gala xy_bez_ciecia.html)

A napisz mi coś wiecej o samym montażu - jak zdjąć zderzak, czy łatwo go potem założyć i gdzie w takim razie podpiąłeś sie do elektryki.
mnie patrzyłem to w prawym boczku idą dwie wiązki z kostakim i do tych kostek można byłoby się wpiąć?

Stefano
05-12-2008, 19:17
Zdecydowanie ten pierwszy link, tylko mi coś nie pasują te wystające wąsy, / te małe blaszki / powinnmo byc ich chyba cztery, a te sa rozmieszczone jakoś dziwnie.
Ja wpinałem się w odpowiednie kabelki w obydwu słupkach przy lampach i lutowanie to najpewniejsze. W kostkach w prawym słupku nie ma lewego kierunku i lewej pozycji. Kabelki pociagnąłem do srodka przez otwór technologoczny z gumowym czy plastykowym korkiem w podłodze. Zderzak jest przykręcony hm....srubami które są pod osłonami ponizej lamp. Osłony są demontowane na wcisk i ruchem do tyłu, tak jak i boki zderzaka.
Robiłem to juz jakiś czas temu i trochę mi wyleciało z głowy, ale jutro moge to obejżeć, czy cyknąć ci fotkę.
Pozdr.

wacek_pl
05-12-2008, 22:55
Jeszcze dla usztywnienia plastiku zderzaka wypełniłem te lukę miedzy zderzakiem a belą haka pianką montażową (dwu składnikowa szybko twardniejąca)

Stefano
05-12-2008, 23:10
Jeszcze dla usztywnienia plastiku zderzaka wypełniłem te lukę miedzy zderzakiem a belą haka pianką montażową (dwu składnikowa szybko twardniejąca)
Między zderzakiem, a belą haka, jak piszesz, radziłbym zamiast wspomnianej pianki pozostawić oryginalne wzmocnienie, czyli hartowana belkę, to tak dla bezpieczeńswa.
Pozdr.

wacek_pl
06-12-2008, 06:13
No niestety ale u mnie był wkład plastikowy o grubości 7-8 cm. a miejsca zostało około 2-3 cm, tak z początku też chciałem jakos podcinać ale pomyślałem ze szybciej i lepiej będzie wypełnic te lukę pianką. :fcp18

wacek_pl
06-12-2008, 06:15
No niestety ale u mnie był wkład plastikowy o grubości 7-8 cm. a miejsca zostało około 2-3 cm, tak z początku też chciałem jakos podcinać ale pomyślałem ze szybciej i lepiej będzie wypełnic te lukę pianką. :fcp18

PS komp sfiksował i dwa razy wysłał

marwyk
06-12-2008, 06:19
dzięki czekam na fotki?
A na te śruby co są w komplecie są już otwory technologiczne w aucie czy trzeba je dopiero zrobić?

Acha te firmy HAK-POL to znalazłem dwie, jak coś to prosiłbym o sprawdzenie w gwarancji która to znich

wacek_pl
06-12-2008, 11:55
Tak otwory w aucie są oryginalne tak ze praktycznie wszystko pasuje.
a to hak jaki ja zamontowałem: http://allegro.pl/item481146420_481146420.html

Stefano
06-12-2008, 21:59
Tak otwory w aucie są oryginalne tak ze praktycznie wszystko pasuje.
a to hak jaki ja zamontowałem: http://allegro.pl/item481146420_481146420.html
Ale ten hak z linku, na okrągłej belce poprzecznej, jak widać, nie ma tych 4-blaszek do zamocowania plastykowej skorupy zderzaka.

marwyk
07-12-2008, 05:54
To podaj mi Stefano swojego bo masz nowszy model tak jak ja więc bedę chciał taki sprawdzony zamontować
Mam nadzieje że nie musiałeś podcinać zderzaka bo nei chciałbym tak niszczyć auta.

Acha i czekam na te zdjęcia jak sciągnąć zderzak tylni bez uszkodzenia czegokolwiek, z góry wielkie dzięki

Stefano
07-12-2008, 12:29
To podaj mi Stefano swojego bo masz nowszy model tak jak ja więc bedę chciał taki sprawdzony zamontować
Mam nadzieje że nie musiałeś podcinać zderzaka bo nei chciałbym tak niszczyć auta.

Acha i czekam na te zdjęcia jak sciągnąć zderzak tylni bez uszkodzenia czegokolwiek, z góry wielkie dzięki
Tak jak pisałem wczesniej, to ten hak z pierszewgo linka będzie najlepszy bez podcinania zderzaka, a fotkę to moze w poniedziałek?
A nizej masz linka do SGAF de, z fotkami to trochę cie oswieci;
http://www.sgaf.de/viewtopic.php?t=39655
pozdr.

marwyk
07-12-2008, 13:43
o dzięki o takie coś chodziło, jeśli przyslesz to bedę miał na porównanie, ja bym chciał jeszcze z taką złotą kulą

Stefano
07-12-2008, 14:18
o dzięki o takie coś chodziło, jeśli przyslesz to bedę miał na porównanie, ja bym chciał jeszcze z taką złotą kulą
Co??
Może o złote jajko ci chodzi, albo złota rybkę?
Mikołaj to już rozdał prezynty wczotaj, a gwiazdka dopiero będzie, to sprawuj sie poprawnie, to moze..... :fcp18

marwyk
08-12-2008, 11:05
jest jeszcze taki:
http://www.motoallegro.pl/item500259532 ... 100kg.html (http://www.motoallegro.pl/item500259532_nowy_hak_galaxy_alhambra_sharan_00_0 6_2100kg.html)

Stefano
08-12-2008, 19:49
jest jeszcze taki:
http://www.motoallegro.pl/item500259532 ... 100kg.html (http://www.motoallegro.pl/item500259532_nowy_hak_galaxy_alhambra_sharan_00_0 6_2100kg.html)
Ja mam ten hak z tego linku, tylko belka poprzeczna była w moim spawana do bocznych blach mocujących, a tutaj jak widać jest skrecana. Są w min też te 4-ry wspominane blaszki, pomoże to skręcić do kupy wszystkie trzy elementy na ziemi przed włożeniem do podłuznic, mozna też montować po kolei, ale dostęp z kluczem torx, jest nie ciekawy.
Musisz sobie sam to wszystko porządnie pomalować.
A niżej objecałem fotkę mojego zaczepu, więc masz...

marwyk
09-12-2008, 06:20
kupiłem ten z linka co ostatnio podałem
a mozesz mi jeszcze od strony elektrycznej powiedzieć gdzie się z jakimi przewodami wpinałeś i któredy je wpuściłeś do auta?

Stefano
09-12-2008, 08:30
kupiłem ten z linka co ostatnio podałem
a mozesz mi jeszcze od strony elektrycznej powiedzieć gdzie się z jakimi przewodami wpinałeś i któredy je wpuściłeś do auta?
Nie chcę jakichś wylewnych podziękowań, ale juz poświeciłem ci dość sporo mojego czasu i 'trochę' zrobiłem jak widać wyżej w twojej sprawie, aby ci pomóc.
A ty rządasz dalszej pomocy, zrób cos sam, łatwo namierzyć przecież odpowiednie przewody co idą do tylnych lamp. Nie mogę ci wszystkiego podawać na tacy.
Wyjdzie na to.... że będę musiał jechać do Krakowa i zamontować ci ten hak :fcp2 :fcp2.
Pomoc masz na razie wstrzymaną...:569:

marwyk
11-12-2008, 07:26
hak zamontowany - belka poszła na półkę bo
1. jest ciężka i jej waga jest porównywalna z wagą hak
2. za dużo byłoby cięcia i dopasowywania
3. kupie piankę i usztywnie w ten sposób zderzak

problemy jakie napotkałem o których niestety kolega Stefano mnie nie poinformował (bez żalu) to podłączenie elektryki.
Od gniazd idą dwie wiązki kabli i w mojej była delikatna pomyłka
tzn.
do prawej strony ciągniemy lewy kier., lewa pozycja, stop
do lewej strony miałem mase, prawy kierunek, prawa pozycyjna, oraz z prawej strony jest przeciwmgielne tylne!!!

to przeciwmgielne miałem w wiązce na prawą strone i to jedyny problem

Montaż haka tak bez pośpiechu to ok. 4-5 godzinek z malowaniem - nigdy wcześniej nie sciągałem zderzaka i to też było jakimś utrudnieniem

Stefano
11-12-2008, 21:59
hak zamontowany - belka poszła na półkę .......
to przeciwmgielne miałem w wiązce na prawą strone i to jedyny problem...

To fajnie, że twój Galuś ma już ogonek... szkoda tej wyrzuconej belki
To ciekawe z tymi kabelkami co piszesz, niestety nie pamietałem jak idą, a chcąc ci dokładnie opisać musiałbym to u siebie wszystko rozbebeszać, a zrobiłem dość solidnie, aby tego już nigdy nie poprawiać.
Czy te cztery wystające wąsy pasowały?, bo u mnie jakoś musiałem podginać.
Nie masz pewnie jak i ja, dodatkowych wskazań na desce o mrugającym kierunku przyczepy?
Pozdr.

marwyk
12-12-2008, 07:19
nie pasowały wąsy wogóle i dlatego nie zostały użyte - podwiązałem zderzak paskami + musze kupic piankę montażową i ma się trzymać - na razie czekam aby konserwacja na haku wyschła bo widzę że Twój niby pomalowany ale juz go coś bierze - ja kupiłem jakąś taką konserwacje do podwozi (ok. 40 zł puszka w spray) i tym całą belke haka pokryłem. wczoraj jak byłem na przeglądzie to się gość pytał kto to zakładał.
wskazań na bank nie będzie bo wpinałem się w przewody od wiązek

A belki nie żałuje bo jednak belka + zderzak to ponad 40 kg a to jest trochę wagi

Stefano
12-12-2008, 19:13
Trza było podoginać te blaszki, ja tak zrobiłem i zderzak sie elegancko trzama, można deptać, ale tylko deptać, ale ja mam belkę, co widać.
Rzeczywiście, chyba prysnąłem bez podkładu, bo jest nie ciekawy, a był mocno porysowany jak przyszedł pomomo foli i już go bierze w tych miejscach wtedy przyśniedziałych, teraz to wychodzi.
Pytam o te wskazania na desce, bo gdzieś mam rozpiskę jak VAGiem uruchomić, czy aktywować AHK /hak/, ale nie wiem czy to w naszym wypadku coś wyjdzie, bo wpięliśmy się na ostro. Do wskazań na szafie potrzebny jest zdaje się jakiś dodatkowy moduł.
Pozdr.

marwyk
13-12-2008, 05:40
tak jest moduł ale koszt to ok. 250 zł z tego co mi gość powiedział jak dzwoniłem o montaż
ale zaraz zaznaczył ze nikt tego tak nie montuje u nas bo to szkoda kasy

tomi98
13-12-2008, 10:27
tu podgląd na fabryczny hak Westfalia ( odczepiany )
.
.
. i auto po przejechaniu trasy 400km po polskich drogach zimą :fcp6

marwyk
13-12-2008, 12:25
to jest oryginał i tu się tnie zderzak - nigdy w życiu
Ja w tym modelu miałem też hak ale zderzak był cały

tomi98
13-12-2008, 18:02
mnie to nie przeszkadza....a tak z klapką

Stefano
14-12-2008, 08:28
mnie to nie przeszkadza....a tak z klapką
A co ty jeszcze nie zmieniłeś mu butów i jest na letnich gumach???

tomi98
14-12-2008, 09:44
od listopada na zimówkach, foto z sezonu letniego wkleiłem :fcp4

wolf6
14-12-2008, 21:05
2000 i 700

krzyspvfr
18-12-2008, 08:04
Panowie, czy po podłączeniu instalacji haka w MK2 komp nie zgłasza przepalonych żarówek?
Bo się zastanawiam czy nie trzeba podłączać czegoś takiego:
http://www.motoallegro.pl/item506798176 ... _haka.html (http://www.motoallegro.pl/item506798176_uniwersalny_modul_sterownik_haka.htm l)

marwyk
23-12-2008, 10:23
no tego jeszcze nie wiem bo nie podpinałem przyczepy

Stefano
23-12-2008, 19:50
Panowie, czy po podłączeniu instalacji haka w MK2 komp nie zgłasza przepalonych żarówek?
Bo się zastanawiam czy nie trzeba podłączać czegoś takiego:
http://www.motoallegro.pl/item506798176 ... _haka.html (http://www.motoallegro.pl/item506798176_uniwersalny_modul_sterownik_haka.htm l)
U mnie jest bez takiego modułu i nic się nie dzieje, pozdr.

tomi98
23-12-2008, 20:03
u mnie też po podpięciu lawety ( dechy na budowę wiozłem) wszystko było ok ( w MK1 )

kierownikkh
24-12-2008, 20:50
Też nie mam modułu sam podpinałem i wszystko oka. Zdrówka życzę :fcp1

krzys683
26-12-2008, 07:31
...........dachowałem nim, ale to już było pułtora roku temu, teraz jest zdrów jak ryba.
Nie pytam w jakich okolicznosciach, ale trzeba zdaje sie uważać szczególnie na zakrętach, bo tu o dachowanioe nie trudno. Czuję to po swoim shreku, że dziwnie zachowuje sie przy większych szybkosciach na zakrętach, bo jakby wynosiło mu tył, mam tez inne auto, które znacznie lepiej trzyma się drogi.
Pozdrowienia.

Ja też to czuje w Galaxy jak sie jedzie n a "pusto" a jak sie jeszcze wyciągnie wszystkie siedzenia to dopiero meksyk

tomi98
26-12-2008, 16:55
Ja też to czuje w Galaxy jak sie jedzie n a "pusto" a jak sie jeszcze wyciągnie wszystkie siedzenia to dopiero meksyk
mam pytanie, sorki - że nie w temat ...na jakim rozmiarze opon śmigacie ???

bo u mnie w poprzednim sezonie miałem 195 65 15 i rzeczywiście odniosłem wrażenie, że czasmi tyłem zanosi, ale to było przy dużych prędkościach i ostrych zakrętach po zmianie na 215 55 16 , wzrosło wyczucie auta i pewność prowadzenia. Na lato muszę kupić nowe opony i zastanawiam się nad szerszymi np.225 50 16

maro74
26-12-2010, 11:09
Odświerzę stary wątek. Chodzi mi o montaż haka w Galaxy Mk3. Właśnie zamawiam Galaxy Mk3 i chcę mieć hak wypinany Zastanawiam się czy lepiej zamówić fabryczny za kosmiczną kwotę 3500 zł, czy dać sobie spokój i kupić samemu z montażem w specjalistycznym warsztatcie. Ostatnio widziałem oryginalny nowy hak wypinany Westfalia w necie za ok 1500 zł. Z montażem wyjdzie pewnie góra 2000 zł więc 1500 zł w kieszeni na jakieś inne gadżety. czy ktoś przerabiał podobny temat.

kuczol
27-12-2010, 20:44
Jeżeli już jest odświeżony temat to i ja mam pytanie: czy hak z MK1 pasuje do MK2? W aucie nie mam haka, a takowy z MK1 mi leży.

PawelPoznan
27-12-2010, 21:10
Odświerzę stary wątek. Chodzi mi o montaż haka w Galaxy Mk3. Właśnie zamawiam Galaxy Mk3 i chcę mieć hak wypinany Zastanawiam się czy lepiej zamówić fabryczny za kosmiczną kwotę 3500 zł, czy dać sobie spokój i kupić samemu z montażem w specjalistycznym warsztatcie. Ostatnio widziałem oryginalny nowy hak wypinany Westfalia w necie za ok 1500 zł. Z montażem wyjdzie pewnie góra 2000 zł więc 1500 zł w kieszeni na jakieś inne gadżety. czy ktoś przerabiał podobny temat.

Zakładałem do swojego dokładnie ten hak z modułem http://allegro.pl/show_item.php?item=1325926179
(jeszcze widnieje jako kupujący) za zamontowanie zapłaciłem 300zł.
Co do haka: wykonanie profesjonalne pasował im podczas mont. idealnie.
Po zdemontowaniu zaczepu i schowaniu gniazda elektrycznego nie widać praktycznie że masz hak zamontowany.
Problem polega na czymś innym.
Po wyjęciu zaczepu w jego miejsce wciskasz plastikową zaślepkę zapobiegającą zabłoceniu "kieszeni"...
Gorzej z odchylaniem chowanego gniazda elektr. jak zawali się śniegiem, błotem i zamarznie to zapomnij... najlepszym rozwiązaniem na zimę pozostaje demontowanie zaczepu ale nie chowanie w zderzak gniazda wtyczki.
Po za tym drobnym mankamentem, hak tej firmy mogę śmiało polecić.

gorny7
27-12-2010, 21:26
nie będzie pasował te nowsze modele sa jak by zaokrąglone w góre od belki. w podłużnice wejdą obydwa
http://moto.allegro.pl/hak-holowniczy-vw-sharan-seat-alhambra-2100-kg-i1385830615.html
chyba że będziesz ciął to może się to dopasuje,nie wiem w czym tkwi szczegół
ja kupiłem taki
podobny do westfalii
http://moto.allegro.pl/ocynk-hak-2300kg-vw-sharan-ford-galaxy-bez-ciecia-i1382630336.html
używana westfalia z wypinanym hakiem ok 600-700zl

Stefan7809
23-06-2013, 20:40
Ja mam taki dziwny problem. Galaxy mk1 i jest fabrycznie zamontowany hak westfali, tylko, że nigdzie nie mogę w samochodzie znaleźć wypiętej kuli :(. Czy jest ona gdzieś przechowywana w aucie? Jak tak, to gdzie? I jeszcze jedno pytanie, czy ta kula ma jakieś oznaczenie, na podstawie którego mógłbym taką dokupić gdybym nie znalazł tej mojej? Czy ktoś może podać takie oznaczenie? Dziękuję

wojtekn
23-06-2013, 22:06
Poszperaj w schowkach czytaj boczkach z tyłu może gdzieś się tam poniewiera. ;)
A co do zakupu np. u mnie w mieście można bez problemu haki tej firmy kupić i podzespoły, więc patrząc na twoje miasto, też raczej z tym problemu nie będziesz miał. Myślę że Google ci podpowie gdzie się udać. A na miejscu ci dobiorą. :027:

Stefan7809
24-06-2013, 06:45
No google mi podpowiedział, że to nr 321330, teraz tylko trzeba gdzieś taki hak wyhaczyć, bo w schowkach nie ma :)