Zobacz pełną wersję : Wyraźnie słyszalny szum z kół. Czy to łożyska czy opony do wymiany ?
witam wszystkich !!!
mam przejechane 140 tyś i słuszę wyraźny szum w kołach podczas jazdy, czy mogą to być łożyska(co ile się wymienia i jaki jest koszt) czy może jest to wina nieco zużytych opon zimowych. dzięki za podpowiedz!!! Pozdrawiam
fokus mury 21-03-2008, 20:06 Witaj podnie auto na lewarku zakrec kolem ja bedzie lozysko to bedzie chuczec druga oznaka jest grzanie sie piasty
uzupelnij profil lub podaj rocznik foki
uzupelnij profil lub podaj rocznik foki
profil uzupełniony!!
Witaj podnie auto na lewarku zakrec kolem ja bedzie lozysko to bedzie chuczec druga oznaka jest grzanie sie piasty
dzięki za radę ,sprawdzę
lozysko w oryginale 222zl za sztuke
Moje objawy łożysk to, przy lekkim naprężeniu kierownicy[około 80km\godz]
w lewo lub prawo słychać było buczenie, [ 200tyś].
Kupiłem w fordsklep.pl - cena 135zł za szt.jest tam nakrętka zabezpieczająca,
pierścień, plus wysyłka,wymienione tydzień temu.
Na allegro podobne ceny [ z ABS-em ]
dokladnie jest to taki komplet, ja podalem cene ASO a napewno mozna znalezc taniej
sapienti 21-03-2008, 21:45 karolp: identyczne dźwięki wydają wyząbkowane opony.
Ja w swojej Foce też słyszę dźwięki dobiegające od kół ale to bardziej takie przypominające wycie skrzyni biegów lub mostu - dobiega jednak ewidentnie z kół tylnych. łożyska sprawdzane, geometria w porządku - nie mam pojęcia co to - radio głośniej i problem znika :-)
sapienti 21-03-2008, 22:26 Ja w swojej Foce też słyszę dźwięki dobiegające od kół ale to bardziej takie przypominające wycie skrzyni biegów lub mostu - dobiega jednak ewidentnie z kół tylnych. łożyska sprawdzane, geometria w porządku - nie mam pojęcia co to - radio głośniej i problem znika :-)
czyżby również opony?
Jak są wyząbkowane, wizualnie jest ok, natomiast hałas jest jak od uszkodzenia mechanicznego łożysk.
To największa wada zawieszenia wielowahaczowego.
Może opony ale trochę to nieprawdopodobne. Sprawdzałem zbieżność - jest ok. Opony zimowe mam z zeszłego sezonu ale letnie kupowałem nowe - jest możliwe żeby przy dobrej zbieżności i 5 000 przebiegu wyząbkowało opony?????
sapienti 21-03-2008, 22:59 Cóż, wszystko jest możliwe. Może jednak faktycznie to nie opony. A sprawdzałeś łożysko podpory półosi? Co prawda znajduje się z przodu, niemniej jednak hałas niesie po całej kabinie.
Nie miałem pojęcia o istnieniu takiego łożyska. We wtorek będę u mechanika bo mi olej cieknie i muszą sprawdzić skąd to im powiem żeby sprawdzili to łożysko. Dzięki :-)
Dzidziuch 22-03-2008, 17:39 a mam pytanie skomplikowana jest wymiana lozyska z przodu??
sapienti 22-03-2008, 17:54 a mam pytanie skomplikowana jest wymiana lozyska z przodu??
Którego: koła czy półosi?
Trochę tak-bo trzeba całą kolumne ze spręzyna wyjąć,po drodze siłownik hamulców zdiąć.
i wiele innych części,na końcu wycisnąć łożysko.trochę zachodu jest..
acquaristic 26-11-2012, 21:27 Witam
Przepraszam ze odswiezam temat ale kolega Fokus _mury wspomnial o grzaniu sie piasty. Czy ktos moglby to troche sprecyzowac. Sprawdzilem temperature piasty (tyl)termometrem IR i jej temperatura byla okolo 30 stopni. Po drugiej stronie okolo 20 stopni Przy kreceniu kolem na lewarku lekko szumi ale nie huczy czy strzela, jedyne co dziwne to przy kreceniu w lewo prawo slychac jakby klikanie. Czy to juz czas na wymiane. Czeka mnie dosc dluga droga niedlugo i wolalbym byc pewien foki. Dzieki za pomoc
hej,
od wylapania pierwszych dzwiekow typu"buczenie" przy lekko pokonywanych lukach - rowny asfalt, predkosci rzedu 40 / 80 - do wymiany lozysk minelo mi jakkies 30 kkm. najpierw rzeczywiscioe myslalem ze to taki halas opon przy skreceniu, po wymianie gum na nowe nie ustapilo - zwrocilem na to uwage przy przegkladzie - wymienione, zalatwione. dopoki lozyska na "nap@#$" ewidentnie glosno to raczej nei musisz martwic sie ze cos sie stanie na drodze. oby g:D
|