Zobacz pełną wersję : 1,6 tdci opocony wtryskiwacz
witam wszystkich!mam c-maxa z silnikem 1,6tdci ostatnio zauwarzyłem z 4 wtryskiwacz jest delikatnie opocony przy łączeniu z głowicą,jak silik chodzi i nos przystawie do tego miejsca mam wrażenie że delikatnie czuć przepaloną ropę, czy tam jest jakaś uszczelka którą trzeba było by wymienic?może ktoś juz cos takiego przerabiał...prosze o radę>Pozdrawiam
krzysztp 08-04-2008, 08:07 JAk u mnie taki objaw był, to się skończyło na dwumiesięcznym pobycie auta w serwisie, wymianie wtryskiwacza, turbiny, katalizatora, i jakiś przewodów...
nie lekceważ. bo będzie gorzej
k
miedziana podkładka pod wstryskiwaczem..... robiłem to ostatnio u siebie w |Fiescie 1.4 TDCi, u ciebie pewnie bedzie to samo..... duzo zabawy z wyciagnieciem a koszt podkładki 3 zł
Miałem ten sam problem. Mechanik powiedział, że to uszczelka pod wtryskiwaczem. Nie jest to jednak jakaś wielce skomplikowana praca. Generalnie wygląda to tak-mechanik czyści wtryskiwacz i uruchamia silnik, wtedy widać gdzie jest nieszczelność.
krzysztp 10-04-2008, 08:17 U mnie już to było po tej uszczelce- wypaliło fragment wtrysku. Dlatego- nie lekcewaqżyć!!!
k
dzięki za podpowiedzi!narazie zauwazyłem ze wtrysk był dokręcony zdyt lekko ,,,,dokręciłem delikatnie i jak ręką odjął.Ale tak czy siak kontrola co jakis czas obowiązkowa:)
Witam,z tym dokrecaniem to uwazaj bo trzeba dokrecac to naprawde wedlug danych,przykreca sie stopke na ok.6-8 Nm,i pozniej 65 stopni.Wymienia sie podkladke miedziana,uszczelniacz wtryskiwacza oraz tzw.ustalacz,groszowe sprawy,a warto to zrobic.Pozdrawiam :fcp29
Właśnie coś takiego stało się u mnie w 1,6 Tdci. Zaczęło się od spalin w kabinie na postoju lub w korku. W okolicach wtryskiwacza widać coś mokrego. Jak wejdzie na obroty to puszcza dymka. Diagnoza nieszczelny wtryskiwacz. Na serwisie powiedzieli, że trzeba uszczelnić wtryskiwacz. Czy to możliwe? Powiedzieli, że zajmie to 3 godziny robocze. Czy trzeba demontować wszystkie wtryski? Listwę wtryskiwaczy?
petek
radzio_s 07-11-2008, 18:42 Epidemia czy co .
Mam te same objawy !
Po weekendzie trzeba bedzię się tym zająć.
Napisz jak zakończyła się sprawa
Warszawiacy wiecie gdzie sensownie to zrobić (oczywiście nie ASO) ?
SMUTNYINDYK 07-11-2008, 19:12 Ja rożne takie rzeczy robię na ul. Szczotkarskiej na Jelonkach, oraz chwalą inni serwis ABScar na Ochocie, aczkolwiek przy silniku jeszcze nic nie robiłem-powiedzcie mi przy jakich przebiegach to się dzieje? Jestem też na forum Citroena i tam jakoś nie piszą o tych przedmuchach, a to te same motory.
tomasz.mr 07-11-2008, 19:40 Witam,
Wryskiwacz napewno do wyciągnięcia, jak się nie mylę są tam 3 uszczelki , podkładki - potrzebne sa nowe przewody wysokiego ciśnienia, są jednorazowe .
Trzeba mieć nadzieję że przy wyciąganiu wyjdzie sam wtryskiwacz, bo były przypaki że wycigano go razem z tuleją która na stałe jest wprasowna w głowicę - to wtedy jest kłopot, ale również do pokonania ale trochę czasochłonny.
Witam,jaka tuleja?Jest wtryskiwacz ,ustalacz,uszczelniacz,i podkladka miedziana,Pozdrawiam
Jak by ktos potrzebowal to ma komplet takich przewodow wysokiego cisnienia 1,2 i 3,4 cylindra-sa laczone parami.Pozdrawiam
Jestem już po wymianie uszczelnienia i czego tam jeszcze... Ustał zapach spalin w kabinie i nie widać mokrej plamy na głowicy. Warto jednak sie upewnić czy zapach przepalonego oleju nie jest efektem rozlania oleju podczas jego zmiany. No nic, jestem lżejszy o 200 ale już nie śmierdzi.
cartrige 21-11-2008, 19:53 witam kolego miałem to samo przebieg 136.tys i okazało się że że muszę uszczelnic silnik , uszczelka kolektora , pokrywy zaworów itd i problem znikł silnik suchy jak nówka
|
|