RafałMk7
14-03-2005, 20:14
Czy ktos robił dodatkową mase przy silniku ,słyszałem ze często robią je szczególnie do MK7 .Ja mam problem z obrotami bo świruja to ma niby pomóc jak myslicie??
Zobacz pełną wersję : Dodatkowa masa w essim RafałMk7 14-03-2005, 20:14 Czy ktos robił dodatkową mase przy silniku ,słyszałem ze często robią je szczególnie do MK7 .Ja mam problem z obrotami bo świruja to ma niby pomóc jak myslicie?? Slawko 14-03-2005, 20:21 Zrób. W niczym nie zaszkodzi , a może pomóc. Koszt też jakiś groszowy :))) Tylko jak będziesz robił, to daj linke minimum 6mm2 RafałMk7 14-03-2005, 20:26 a w czym to moze niby pomóc ,spotkałes sie z jakimś przykładem?? Slawko 14-03-2005, 20:40 Czasami urywa się lub śniedzieją końcówki od od przewodu masowego. Objaw-żle działają niektóre czujniki, rozrusznik, alternator . Osobiście nie spotkałem sie w fordzie, ale w maluchu który miałem to owszem. Jak masz jakieś podejrzenia , to polecam :) RafałMk7 14-03-2005, 20:55 tak mi polecili w punkcie gdzie naprawiają tylko forda ,mówili ze robili to w wielu MK7 Slawko 14-03-2005, 21:06 RafałMk7, no to do dzieła ;) Skolmi 15-03-2005, 07:44 A czy nie lepiej wymienić przewód z końcówkami i oczyścić złącza zasadniczej masy? PS. Slawko też kumplowi naprawiałem w maluchu :) garf78 15-03-2005, 08:33 POlecam zrobic dodatkowa mase, ja tak zrobilem i pomoglo w roznych malych, ale drazniacych usterkach :wink: artur78 15-03-2005, 16:11 moze sprobuje ale powiedzcie gdzie ja zamocowac tzn od czego do czego Slawko 15-03-2005, 17:59 gdzie ja zamocowac tzn od czego do czego Od bloku lub głowicy(broń Boże od dekla głowicy) do karoserii. Stu 15-03-2005, 18:03 dobrym miejscem na przymocowanie masy do silnika są śruby, pod którymi przykręcone są uchwyty do wyciągania silnika z auta - najczęsciej są tam podwójne nakrętki. a przewód jest dobrze zalutować w końcówce, a nie tylko zacisnąć. RafałMk7 15-03-2005, 20:24 mnie mówile ze trzeba od akumlatora [ Dodano: 2005-03-15, 21:25 ] garf87 w czym ci to pomogło?? Slawko 15-03-2005, 21:46 mnie mówile ze trzeba od akumlatora Masa silnika a masa akumulatora, to dwie rózne rzeczy. RafałMk7 15-03-2005, 21:49 tzn jak róznica Mondzio 16-03-2005, 06:45 Masa silnika a masa akumulatora, to dwie rózne rzeczy. Jak to?? Nie bardzo rozumie. Przeciez Minus aku to masa samochodu i rowniez silnika!! Jesli masa samochodu i masa (-) aku to nie to samo to w jakim celu proponujecie podlaczyc karoserie z silnikiem?? Pzdr Slawko 16-03-2005, 07:27 Jak to?? Nie bardzo rozumie. Przeciez Minus aku to masa samochodu i rowniez silnika!! Jesli masa samochodu i masa (-) aku to nie to samo to w jakim celu proponujecie podlaczyc karoserie z silnikiem?? A nie zwróciłeś uwagi na to , ze silnik jest zawieszony na takich poduszkach gumowych. Jak aku nie ma masy , to wiadomo-brak zasilania. Jak ta masa jest uszkodzona to wystepują na tym połaczeniu duze spadki napięć i urządzenia o duzym poborze pradu (ogrzewania, rozrusznik itp. ) żle działają lub nie działają. W związku z tym , że silnik jest izolowany od karoserii(poduszki gumowe) trzeba go bezwzglednie połaczyć galwanicznie z karoserią(czyt. z masą). Dlaczego? , dlatego , ze część czujników i innego osprzętu elektrycznego ma połaczenie masowe tylko do silnika (np. czujnik ciśnienia oleju, rozrusznik, alternator) i gdyby tej masy nie było, to nie działało by. Ta masa też musi być pewna. Mondzio 16-03-2005, 07:58 A nie zwróciłeś uwagi na to , ze silnik jest zawieszony na takich poduszkach gumowych Oczywiscie ze zauwazylem ;), tylko ze silnik jako taki nie jest specjalnie izolowany elektrycznie od karoserii - gumowe poduszki sluza oczywiscie do odizolowania, ale nie elektrycznego tylko mechanicznego - wibracje i stuki. Izolacja el przychodzi jakos mimochodem :) Ja osobiscie rozumie Twoje stwierdzenie nt mas karoserii i silnika - "Masa silnika a masa akumulatora, to dwie rózne rzeczy". Tylko w tej formie zabrzmialo to jakos "obco". Jakgdyby byl to specjalny zabieg majacy stworzenie innego potencjalu odniesienia dla silnika i karoserii (jakas elektronika lub inne cuda) podczas gdy tak wcale nie jest i tym bardziej klociloby sie z idea "wiazania przewodem" silnika z aku. mnie mówile ze trzeba od akumlatora Nie ma takiej potrzeby - wystarczy pewne polaczenie z karoseria najlepiej linka miedziana. Dobre polaczenie el silnika z karoseria jeszcze dodatkowo wiaze sie z bezpieczenstwem samochodu. Zdarzaja sie przypadki - osobiscie widzialem linki ssania i "gazu" w PF 126 ,125 dochodzace przeciez bezposrednio do gaznika z opalona koszulka ochronna ze wzgledu na to ze prad do rozrusznika plynal wlasnie ta droge z powodu uszkodzonego przewodu laczacego silnik z karoseria. Przy przeplywie pradu rzedu dziesiatek amperow w okolicach przepustnic lub plastikowych elementow mogacych ulec zaplonowi pod maska .... reszta to ...szkoda gadac. Jesli natomiast chodzi o dzialanie czujnikow to rzeczywiscie ich dzialanie moze byc zaklocone powodujac przeklamania wartosci sygnalow wychodzacych np do ECU - stad tylko krok do wygenerowania bledu lub w najlepszym razie blednego odczytu. Pzdr RafałMk7 16-03-2005, 18:36 Mój problem z obrotami zaczyna się jak włącze światła lub dmuchawe (ale na dmuchawie to sa bardzo lekkie wachanie ) MAN 16-03-2005, 19:15 To możesz mieć słabą masę z aku do karoseri RafałMk7 16-03-2005, 19:42 mam zrobić dodatkową czy coś z tamtą i gdzie ona jest MAN 16-03-2005, 19:50 Fabryczna masa jest przykręcona między aku błotnikiem za pomocą śruby M 6 na klucz typu TROX, wymieniłem na nowy przewód o średnicy podobnej do tej co idzie gruby przewód masowy do silnika. I sprawdz ten najcieńszy kabel masowy przy klemie co idzie do grubej wiązki, jest to masa od komputera jak się urwał silnik można było zapalić przy ruszaniu gasł i wszystkie wskazniki się wychylały do góry paza skale Mondzio 17-03-2005, 05:51 mam zrobić dodatkową czy coś z tamtą i gdzie ona jest Nie widze powodu dla ktorego zadajesz to pytanie po raz kolejny tym bardziej ze odpowiedz jest TU Od bloku lub głowicy(broń Boże od dekla głowicy) do karoserii. dobrym miejscem na przymocowanie masy do silnika są śruby, pod którymi przykręcone są uchwyty do wyciągania silnika z auta - najczęsciej są tam podwójne nakrętki. a przewód jest dobrze zalutować w końcówce, a nie tylko zacisnąć. Tylko jak będziesz robił, to daj linke minimum 6mm2 Nic dodac, nic ujac - sprawa na tyle prosta i wyjasniona ze nic innego jak zakladac. Prze neta niestety Ci tego nie zalozymy :P . Osobiscie uwazam ze na forum mozna uzyskac informacje a to co z nia zrobisz zalezy tylko i wylacznie od Ciebie. Ale nie nekaj caly czas tym samym pytaniem Pzdr |