Zobacz pełną wersję : Zapalniczka - obciążenie a akumulator

RedHat
08-04-2008, 12:54
Na wstepie zaznaczam, ze jesli temat juz sie pojawil, prosze o pokierowanie za pomoca odpowiedniego linka. Chcialbym zainwestowac w odkurzacz samochodowy 'made in PRC' ;) podlaczany do gniazda zapalniczki. Jakie maksymalnie obciazenie jest w stanie ten uklad zniesc (tzn ile max W mocy moze miec 'zabawka' ktora podlaczamy) ?

Jeśli taki odkurzacz bedzie mial 150 - 200W, jak dlugo mozna korzystac zanim sie zabije akumulator i nie bedzie sie dalo odpalic ?

pawel_pz
08-04-2008, 13:22
Chcialbym zainwestowac w odkurzacz samochodowy 'made in PRC' ;) podlaczany do gniazda zapalniczki.

Szkoda kasy - dobre odkurzacze kosztują sporo, a poza tym nie wiesz, że kupowanie rzeczy wyprodukowanych w PRC jest przed igrzyskami niemodne? :fcp2

Jakie maksymalnie obciazenie jest w stanie ten uklad zniesc (tzn ile max W mocy moze miec 'zabawka' ktora podlaczamy) ?

To zależy od Twojego akumulatora - sprawdź jego parametry (maksymalny prąd rozruchowy), a się dowiesz.Takie gówienko nie obciązy baterii na tyle, żeby padła, pod warunkiem, że korzystasz z pseudoodkurzacza z umiarem :)

Jeśli taki odkurzacz bedzie mial 150 - 200W, jak dlugo mozna korzystac zanim sie zabije akumulator i nie bedzie sie dalo odpalic ?

Policz sobie: Odkurzacz, który ma 200W mocy, przy 12 voltowym zasilaniu będzie pobierał 16A prądu. Jeśli akumulator ma pojemność, powiedzmy, 420 Ah, to wystarczy go na 26 godzin z kawałkiem. Jest jedno "ale": trzeba być naiwniakiem, żeby uwierzyć, że w pudełku wielkości kartonu od butów da się zmieścić 200 watowy silnik. To tak samo jak ze sprzętem grającym, którego moc to 800 W. Odkurzacz, o którym mówisz nie ma takiej mocy, chociażby chińczycy nie wiem co pisali. Druga sprawa, to moc ssąca odkurzacza - ważniejsza od tego, ile "wyciąga" silnik. To trochę jak z autem - może mieć 600KM, ale słabą skrzynię i kiepski zawias i nic z tego nie wyjdzie.

Na koniec jeszcze jedna kalkulacja. Na stacji benzynowej odkurzanie kosztuje 2 złote - to rocznie daje 24 PLN, pod warunkiem, że odkurzasz raz na miesiąc. Chińszczyzna wystarczy także na rok, o ile będziesz miał szczęście i nie trafisz na egzemplarz, który po pierwszym uruchomieniu wessie sam siebie. Gra nie jest warta świeczki, ale to tylko moje zdanie - nie licz też na to, że tym "odkurzaczem" posprzątasz auto :fcp2 Jeśli się jednak upierasz, to bez obaw możesz sobie nim śmigać godzinę lub dwie (tyle czasu zajmie pewnie odkurzenie dywaników) i z akumulatorem nie powinno się dziać nic złego.

RedHat
08-04-2008, 13:49
kupowanie rzeczy wyprodukowanych w PRC jest przed igrzyskami niemodne? :fcp2

No bez jaj :P

To zależy od Twojego akumulatora - sprawdź jego parametry (maksymalny prąd rozruchowy), a się dowiesz.Takie gówienko nie obciązy baterii na tyle, żeby padła, pod warunkiem, że korzystasz z pseudoodkurzacza z umiarem

Ja myslalem, ze zalezy tez od bezpiecznika do zapalniczki - przy jakim obciazeniu 'mowi papa' :P

Jest jedno "ale": trzeba być naiwniakiem, żeby uwierzyć, że w pudełku wielkości kartonu od butów da się zmieścić 200 watowy silnik (...) Druga sprawa, to moc ssąca odkurzacza - ważniejsza od tego, ile "wyciąga" silnik.

Moim zdaniem da sie zmiescic 200W silnik nawet w duzo mniejszym 'kartonie'. Patrz np. wiertarka - nawet tanie i proste maja ok 800W mocy, a sa mniejsze niz odkurzacz 'made in PRC'
W zyciu bym nie pomyslal, ze moc ssaca jest wazna :fcp27

Na koniec jeszcze jedna kalkulacja. Na stacji benzynowej odkurzanie kosztuje 2 złote - to rocznie daje 24 PLN, pod warunkiem, że odkurzasz raz na miesiąc. Chińszczyzna wystarczy także na rok, o ile będziesz miał szczęście i nie trafisz na egzemplarz, który po pierwszym uruchomieniu wessie sam siebie. Gra nie jest warta świeczki, ale to tylko moje zdanie - nie licz też na to, że tym "odkurzaczem" posprzątasz auto :fcp2 Jeśli się jednak upierasz, to bez obaw możesz sobie nim śmigać godzinę lub dwie (tyle czasu zajmie pewnie odkurzenie dywaników) i z akumulatorem nie powinno się dziać nic złego.

Odkurzacze na stacjach benzynowych czesto sa zajete, prawie w ogole nie maja ssania, moze i kosztuja 2zl ale tylko na 5-6 minut (a to na spokojnie nie wystarczy), sa niewygodne (albo trzeba przeciagac do okola samochodu cala Bog wie czym zasyfiona rure odkurzacza, albo przekladac ja przez srodek dotykajac tym syfem siedzen), koncowka czesto nie trzyma sie rury, albo jest sklejona tasma klejaca, koncowki sa zawsze brudne, tak na prawde za duze, zeby dokladnie poodkurzac, nie da sie nimi dokladnie odkurzyc np polki nad bagaznikiem przy tylnej szybie albo zajmuje to wieki; poza tym wole miec komfort mozliwosci posprzatania czegos od razu, a nie za kazdym razem kiedy cos sie rozsypie np. jechac i placic 2zl; no i 'made in PRC' przydaje sie przy wymianie filtrow....duzo by jeszcze mozna napisac o odkurzaczach na stacjach, ale na tym poprzestane bo cos juz za dlugo sie robi :P

Pzdr i dzieki za odpowiedz ! :)

pawel_pz
08-04-2008, 14:03
Ja myslalem, ze zalezy tez od bezpiecznika do zapalniczki - przy jakim obciazeniu 'mowi papa' :P

Bezpiecznik nr 47 chyba 15A.

Moim zdaniem da sie zmiescic 200W silnik nawet w duzo mniejszym 'kartonie'. Patrz np. wiertarka - nawet tanie i proste maja ok 800W mocy, a sa mniejsze niz odkurzacz 'made in PRC'

porównaj sobie wagę najtańszych wiertarek z wagą "odkurzacza" :fcp4

W zyciu bym nie pomyslal, ze moc ssaca jest wazna :fcp27

Hehe...wbrew pozorom to baaaardzo istotny parametr :fcp2

Odkurzacze na stacjach benzynowych czesto sa zajete, prawie w ogole nie maja ssania, moze i kosztuja 2zl ale tylko na 5-6 minut (a to na spokojnie nie wystarczy), sa niewygodne (albo trzeba przeciagac do okola samochodu cala Bog wie czym zasyfiona rure odkurzacza, albo przekladac ja przez srodek dotykajac tym syfem siedzen), koncowka czesto nie trzyma sie rury, albo jest sklejona tasma klejaca, koncowki sa zawsze brudne, tak na prawde za duze, zeby dokladnie poodkurzac, nie da sie nimi dokladnie odkurzyc np polki nad bagaznikiem przy tylnej szybie albo zajmuje to wieki; poza tym wole miec komfort mozliwosci posprzatania czegos od razu, a nie za kazdym razem kiedy cos sie rozsypie np. jechac i placic 2zl; no i 'made in PRC' przydaje sie przy wymianie filtrow....duzo by jeszcze mozna napisac o odkurzaczach na stacjach, ale na tym poprzestane bo cos juz za dlugo sie robi :P

Twój wybór. Nie licz jednak na to, że takie cudo się sprawdzi. Poszukam testu i wieczorem wrzucę - Auto Świat chyba kiedyś sprawdzał te sprzęty.

P.S. Gdzie Ty znalazłeś 200W odkurzacz do auta??

RedHat
08-04-2008, 14:28
porównaj sobie wagę najtańszych wiertarek z wagą "odkurzacza" :fcp4

przeznaczenie wiertarki i materialy uzyte do jej wykonania majac na uwadze przeznaczenie powoduja znaczna roznice ciezaru; kiedys bylo takie kakao dla dzieci do ktorego w promocji raz dawali 'mikser' do mieszania - maly silniczek elektryczny w plastykowej obudowie (miescilo sie w dloni) zasilany dwiema bateriami R6 - tez sie bardzo szybko krecil, a porownaj jego wage z waga najtanszych wiertarek :fcp4

Hehe...wbrew pozorom to baaaardzo istotny parametr :fcp2

Nie sposob zaprzeczyc :fcp27

Twój wybór. Nie licz jednak na to, że takie cudo się sprawdzi. Poszukam testu i wieczorem wrzucę - Auto Świat chyba kiedyś sprawdzał te sprzęty

wrzucaj, chetnie przeczytam i z gory dziekuje ;]

P.S. Gdzie Ty znalazłeś 200W odkurzacz do auta??

A czy pisalem, ze znalazlem taki ? :P 160 widzialem gdzies najmocniejszy ale cos mi sie wydaje ze i tak komus sie zle cyferki napisalo :] Eh, tak czy inaczej nie ma to jak 'zwykly' na 230V, 1600W i wyciagasz piasek z ulicy przez podloge samochodu :P

arturek
08-04-2008, 15:52
Witam
Moja rada - odpuść temat.
Odkurzacze samochodowe robią trochę szumu ale wcale nie odkurzają.
Mam takie badziewie i tylko raz próbowałem.
Był test w którejś gazecie motoryzacyjnej i potwierdzili moją opinię - odkurzacze samochodowe wpinane w zapalniczkę do niczego się nie nadają.
Odkurzanie tylko prawdziwym odkurzaczem.
Samochodowym to możesz sobie zebrać ze spodni, tytoń z papierosa i nic więcej.
Chyba, że należysz do tych co sami muszą doświadczyć bo nie wierzą w dobre rady.
pozdrawiam
Arturek

Madaw
08-04-2008, 15:57
Z odkurzaczami jest tak samo jak z tymi pompkami do samochodu co sie je podpina pod zapalniczkę, żeby napompować 0.3 bara to musiałem czekać dobre 25 min...(Koła o rozmiarze 190/60 R15), po tym odstawiłem "pompkę" w kąt

Assan
08-04-2008, 15:59
Eh, tak czy inaczej nie ma to jak 'zwykly' na 230V, 1600W i wyciagasz piasek z ulicy przez podloge samochodu :P Z całej dyskusji najbardziej mi się to zdanie spodobało :fcp26 Normalnie rewelacja :fcp26 trochę się pośmiałem w ten smutny dzień :fcp23

RedHat
08-04-2008, 16:09
Ciesze sie, ze moglem komus poprawic humor :D

w kazdym razie odpuszczam sobie tak jak mi poradziliscie ;]

P.S. - zawsze jest jeszcze przetwornica 12V/230V 1000W LOL :fcp27

heko
08-04-2008, 17:00
pawel_pz
Jeśli akumulator ma pojemność, powiedzmy, 420 Ah, to wystarczy go na 26 godzin z kawałkiem. Jest jedno "ale"

Gdzieś ty widział taki akumulator :fcp15 420A to prąd startowy a poj. to najwyżej 72Ah...w dieslu... 200 wat/ 12v = 16A = 4,5h = pusty aku :fcp3 ...więc 2h to max :fcp4 ... to wystarczy, ale czymś takim to niewiele zdziałasz :fcp6

pawel_pz
08-04-2008, 19:19
Gdzieś ty widział taki akumulator :fcp15 420A to prąd startowy a poj. to najwyżej 72Ah...w dieslu... 200 wat/ 12v = 16A = 4,5h = pusty aku :fcp3 ...więc 2h to max :fcp4 ... to wystarczy, ale czymś takim to niewiele zdziałasz :fcp6

Mea culpa :fcp19 Coś mi nie pasowało w obliczeniach - myślałem o prądzie rozruchu i siakoś gupio popodstawiałem :fcp4

Maronek
08-04-2008, 19:39
Siemka, mam takie cudo 75w i powiem że całkiem dobrze zbiera, kupiłem w Lidl-u firmy Lerwia za 44 zeta i jest to lepsze czasami niż słabo ciągnące odkurzacze za 2 zeta. Dobrze się sprawdza przy bobasach bo zaraz można odkurzyć i nie trzeba gdzieś daleko szukać. Ale jednak co jakiś czas warto odkurzyć "normalnym" odkurzaczem.
pozdro. :fcp14

pawel_pz
08-04-2008, 21:17
Znalazłem test z "Auto Świat Poradnika"

jastrzab67
08-04-2008, 23:17
ktory to bezpiecznik zapalniczki ,przestala dzialac

RedHat
09-04-2008, 10:35
Dzieki za test, faktycznie niezly shit z tych odkurzaczy :P

pawel_pz
09-04-2008, 10:59
ktory to bezpiecznik zapalniczki ,przestala dzialac

Myślałem, że leniwce zamieszkują tylko Amerykę Środkową i Południową :570:
Poczytaj wątek od początku...

Dzieki za test, faktycznie niezly shit z tych odkurzaczy :P

A nie mówiłem? :fcp3

heko
09-04-2008, 11:41

Mea culpa :fcp19 Coś mi nie pasowało w obliczeniach - myślałem o prądzie rozruchu i siakoś gupio popodstawiałem :fcp4
:fcp18

RedHat
09-04-2008, 12:08
420 Ah montuja dodatkowo w bagazniku kolesie ktorzy maja 'strobole' w lampach, wzmacniacze o niepoliczalnej mocy, 20 glosnikow i 4 tuby, bo gdyby na zwyklym aku puscili freestyler'a pod sklepem monopolowym ze starego golfa, to by w polowie tego hitu aku zdechl :P a tak to moze starczy jeszcze na 'riplej' :D

heko
09-04-2008, 16:25
420 Ah montuja dodatkowo w bagazniku kolesie ktorzy maja 'strobole' w lampach, wzmacniacze o niepoliczalnej mocy, 20 glosnikow i 4 tuby, bo gdyby na zwyklym aku puscili freestyler'a pod sklepem monopolowym ze starego golfa, to by w polowie tego hitu aku zdechl :P a tak to moze starczy jeszcze na 'riplej' :D
:fcp26

jastrzab67
09-04-2008, 17:24
czy ktos wie gdzie w focusie jest bezpiecznik zapalniczki?

Assan
09-04-2008, 18:11
viewtopic.php?p=385814#p385814 (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?p=385814#p385814) Czytać umiemy :fcp9 czy tylko zadawać pytania :fcp9 Parę postów wyżej :fcp24

jastrzab67
09-04-2008, 19:19
DZIEKUJE ,MAM NADZIEJE ZE ZNAJDE