Zobacz pełną wersję : Ford Fusion VS Opel Meriva w TVN Turbo

+RAFAŁ+
19-03-2005, 08:33
W programie "Rentgen" w tym tygodniu gwiazdami programu sa Ford Fusion oraz Opel Meriva. Oba z silnikami 1.6 i bogatym wyposażeniem. Niestety formuła programu nie zawiera nic takiego jak wygrany/przegrany. Jest to po prostu przedstawienie dwóch modeli. Miałby może ktoś możliwość zgrania tego programu?

Emisja programu:

Sobota :arrow: 14.30
Niedziela :arrow: 17.30
Poniedziałek :arrow: 13.00
Wtorek :arrow: 8.30 14.00 22.00
Środa :arrow: 10.00
Czwartek :arrow: 12.00
Piątek :arrow: 6.30 17.00

P.S. Niekiepskie boczki robili Fusionem :) Merivą się takich nie dało :P

Marek92248
19-03-2005, 13:51
Ładny był ten Fusion i naprawdę bogato wyposażony (ESP) fajnie nim szaleli po polu :D Zdziwiła mnie tylko informacja, że ma nieprecyzyjny układ kierowniczy. Ale ogólnie bardzo fajne autko i nawet bym się nie zastanawiał Ford czy Opel. Pewnie, że Ford. No i ta cena Merivy prawie 66 tys.zł to o 10tys.zł więcej od Forda.

+RAFAŁ+
19-03-2005, 14:16
ESP, chromowana obwódka grilla, boczne poduszki(chyba, że metka na fotelu była od pokrowców bo to chyba nie był oryginalny materiał).

Marek92248: układ kierowniczy faktycznie jest troche nieprecyzyjny. Jest dobrze, ale np w nowej Fieście o wiele lepiej czuje się samochód. Czuć lekki opór na kierownicy, a w Fusionie bardzo lekko chodzi kierownica.

Yotez
19-03-2005, 18:26
ehhhh jeśli we wtorek rentgen będzie o 22:00 to napewno nagram :)

Skolmi
19-03-2005, 18:52
Jest dobrze, ale np w nowej Fieście o wiele lepiej czuje się samochód.

O tak :razz:
Tylko ciekawe czy sam układ kierowniczy czymś się różni. Czy może jest to spowodowane np. środkiem ciężkości.

Piro
19-03-2005, 20:05
Niestety formuła programu nie zawiera nic takiego jak wygrany/przegrany.

...a widziałeś kiedyś program motoryzacyjny w Polsce, porównujący samochody, w którym byłby ktoś przegrany i wygrany? Nieeeee, kaska się liczy i niezadzieranie z producentami.

Jak napisałem recenzję Volvo S60 D5 ("Plastic is fantastic") na tdi.pl to list z pogróżkami z "łolło" zaszczycił mnie w 4 dni. Bo to bezczelność niesłychana napisać że źle zrobione i trzeszczące auto jest źle zrobione i trzeszczące :D

Oglądnąłem ten test w rentgenie dzisiaj - i rzuciła mi się w oczy jedna rzecz:
- Ford Fusion popierniczał jak wściekły po tych wądołach. Naprawdę duże zdolności jazdy w terenie (a więc jest to SUV)
- Meriva powoli, bo urwałaby sobie zderzak :)

No to co to za porównanie - to nie są auta z tej samej grupy. To jest mały Sport Utility Vehicle (Fusion) i nieco większy bus dla dziecioroba. :lol:

Rafi ABC
19-03-2005, 20:18
Jak napisałem recenzję Volvo S60 D5 ("Plastic is fantastic") na tdi.pl to list z pogróżkami z "łolło" zaszczycił mnie w 4 dni

tylko tak 'napomknę', że Volvo jest wykupione przez ... Forda ;) Szkoda, że na reklamacje tak szybko nie reagują :twisted:

A nie zdziwiło Was, powiedziane w dzisiejszym teście zdanie, że w Fusionie "przeszkadza brak możliwości złożenia siedziska tylnej kanapy"??? :!: A pokazują że jest złożone! :lol:

+RAFAŁ+
19-03-2005, 22:56
A nie zdziwiło Was, powiedziane w dzisiejszym teście zdanie, że w Fusionie "przeszkadza brak możliwości złożenia siedziska tylnej kanapy"??? :!: A pokazują że jest złożone! :lol:

Wysłałem już rano maila do redakcji :!: Bardzo spostrzegawczy ludzie robią program. :)

Skolmi
20-03-2005, 07:31
[quote="Rafi ABC":135wpjcf]A nie zdziwiło Was, powiedziane w dzisiejszym teście zdanie, że w Fusionie "przeszkadza brak możliwości złożenia siedziska tylnej kanapy"??? :!: A pokazują że jest złożone! :lol:

Wysłałem już rano maila do redakcji :!: Bardzo spostrzegawczy ludzie robią program. :)[/quote:135wpjcf]

He, he. Dobrze mówią. No prawie dobrze.

Powinni powiedzieć, że tylna kanapa nie jest dzielona przy składaniu.
Bo zapewne o to chodziło.

Rafi ABC
20-03-2005, 09:39
Powinni powiedzieć, że tylna kanapa nie jest dzielona przy składaniu

O ile dobrze pamiętam to siedzisko jest TAKŻE dzielone (oparcie jest dzielone na 100%). Sprawdzę dzisiaj :) A może im chodziło o to, że po złożeniu siedziska i oparcia robi się schodek :?: :!:

maniek
20-03-2005, 10:06
zgadzam się ze SKOLMI jeżdziłem fusionem 1,4 i 1,6 i uważam że zły środek ciężkości plus 100 KM powoduje że ten samochód jest troche nerwowy,często uciekający tył,ale nie zły układ kierowniczy to przesada,co do możliwości fusiona w piątek zachciało mi się sprawdzić poziom wody w narwi oczywiście wybrałem drogę którą nikt nie jechał od jesieni co tam się działo szok alternatywy były 2,albo wyjadę albo zostawie fusiona do maja,wyjechałem wróciłem na asfalt,rozppędziłem się do 90 km a tu całym autem trzęsie,myśle coś urwałem znowu wydatki , żonka zabije,i jeszcze nie można się zatrzymać taki chytry kawałek drogi,skończyło się że musiałem zdjąć wszystkie kołpaki wysypać ze środka ,,,,,,,,snieg, i bez żadnych drgań wróciłem do domu no i wiem jedno musze kupić lepsze opony zimowe bardziej terenowe

Terror
20-03-2005, 13:21
O ile dobrze pamiętam to siedzisko jest TAKŻE dzielone (oparcie jest dzielone na 100%). Sprawdzę dzisiaj :) A może im chodziło o to, że po złożeniu siedziska i oparcia robi się schodek :?: :!:
Pewnie, że jest dzialone. Generalnie Rentgen jest tak profesionalny, jak pilot balonowy w śmigłowcu. Przecież takie porównanie nie ma najmniejszego sensu. Co innego FFusion, co innego Meriva. Zresztą, to nie pierwszy taki pseudo-test w Rentgenie. Coś TVN Turbo ma kłopot z fachowcami :573: