Zobacz pełną wersję : Czy zmieniać rozrząd?
scubamen 20-04-2008, 13:25 Witam, od kilku dni jestem posiadaczem Focusa I, sprowadzony z Niemiec, ma przebieg 147 tyś. potwierdzone w książce serwisowej którą mam i tu pojawia się moje pytanie, czy trzeba wymienić rozrząd. Dodam iż ostatni przegląd miał jakieś 500 km wstecz. Pozdrawiam.
grzegorz 74 20-04-2008, 13:41 Dzisiaj w sprowadzanych autach książki serwisowe są w 99% zrobione dla potencjalnego kupca, nie wierz w przebieg i w przeglądy.W Polsce 100 pln kosztuje pieczątka w książce.Znajomy kupił TT sprowadzony, okazało się, że nawet nie istnieje w Niemczech takie miasto jak wynikało z pieczątek w książce. Zrób wszystko co trzeba zaraz po zakupie. Bedziesz miał spokojne sumienie.
przemekmondeo 20-04-2008, 14:00 Ja też bym radził wymienę całego rozrządu, wsztstkich pasków, filtrów i oleju. Książka w necie kosztuje około 300 pln a pieczątki tak jak kolega wspomniał przysłowiowe grosze a autko szybciej pójdzie :fcp4 . Lepiej wydać 500-700 pln na wymianę i spokojnie jeździć niż później łapać się za głowę i liczyć koszty :fcp14 .
scubamen 20-04-2008, 14:10 A czy w serwisie powiedzą mi czy ten przebieg jest oryginalny, zaglądając w kompa i sprawdzając jego dotychczasowe przeglądy?
Mannieek 20-04-2008, 14:18 ja bym sprawdził odkręcił osłonę :) zobaczył co było ruszane a co nie :) Jak pasek był wymeieniany idzie to ocenić
korek007 20-04-2008, 19:30 A czy w serwisie powiedzą mi czy ten przebieg jest oryginalny, zaglądając w kompa i sprawdzając jego dotychczasowe przeglądy?
Witam
Gdy kupiłem moją używkę, zadzwoniłem do ASO w której foka miała przeglądy (pieczątka w książce) z pytaniem, czy można na podstawie ich danych sprawdzić, kiedy i przy jakim przebiegu był wymieniany rozrząd. Nie było żadnego problemu. Po 10 min. oddzwoniła b. miła dziewczyna z ASO, podając datę i przebieg. Było to zgodne z zapisami w książce przeglądów. Jest te więc raczej dobry sposób weryfikacji.
Pozdrawiam :fcp29
pawel2007 21-04-2008, 00:27 ....Jest te więc raczej dobry sposób weryfikacji.
Ciekawe czy da się to zrobić z autem kupionym za granicą? Dla spokoju ducha lepiej wymienić, przy okazji wymiana wszystich płynów. I wtedy śpisz spokojnie.
scubamen 21-04-2008, 16:20 Właśnie dzwoniłem do serwisu, no i gość powiedział mi że nie maja wglądu do przeszłości serwisowej auta za granicą :(
scubamen 21-04-2008, 16:46 Przyszło na myśl, czy napisanie maila do serwisu niemieckiego z pytaniem o rozrząd i z prośbą o potwierdzenie przebiegu dało by jakiś rezultat?
Witam , po numerze VIN /nadwozia/ można sprawdzić historię serwisową samochodu , podobno w dowolnym serwisie / ASO ,chyba nawet dowolnej marki / ; oczywiście nie będzie nic co było robione poza serwisem /w nieautoryzowanym warsztacie/ , np że samochód powstał z dwóch innych , ale jeśli jest książka , to można zobaczyć , czy autentyczna /pokrywają się wpisy/ , a wtedy wiadomo co i kiedy było wymieniane .
Mannieek 22-04-2008, 21:46 boby-x Witam , po numerze VIN /nadwozia/ można sprawdzić historię serwisową samochodu , podobno w dowolnym serwisie / ASO ,chyba nawet dowolnej marki /
Nie masz racji :) Pojechałem do ASO z papierami z książką pytam sie czy mogą mi sprawdzić bo chce sie dowiedzieć co było robione bo już trochę mam nabite tyś i jak trzeba to z korzystam z waszych usług :)
Koleś wbił mój numer vin do systemu i nic powiedział przykro mi nie mamy dostępu do francuskiego serwisu :(
Taki patent o jakim mówisz to jak dobrze pamiętam to ma Volvo :)
Inna sprawa , że w serwisie ktoś miałby więcej roboty , może nie być motywacji , a wiadomo , samochód jest moją własnością , więc chyba mam prawo wglądu w jego historię serwisową /czy się mylę?/ ; mnie udało się sprawdzić , powiedzmy po znajomości i wiem co było robione w serwisie /na gwarancji/ .
Masz rację , to może być nie w każdym serwisie i oczywiście nie na całym świecie ; ja mam auto z Niemiec , tam gdzie mi sprawdzali mieli dostęp do niemieckich serwisów ASO.
Szakal_76 23-04-2008, 09:20 Ja radziłbym wymienić rorząd, bo na tym nie zaoszczędzisz, a koszt nie jest zbyt duży (nie mówię w tym momencie o ASO). W moim Focus'ie wymieniłem po 140.000 km, książka mówi że po 150.000 lub po 10 latach - zależy co nastąpi wcześniej.
Części kosztowały mnie:
Nap. Paska Rozrz. SKF 160 PLN
Pasek Rozrządu Contitech 60 PLN
Śróba wału korb. 10 PLN
Autko pochodzi od pierwszego właściciela i ma książkę serwisową (teoretycznie powinienem być spokojny i pojeździć jeszcze 10 tys. km) więc i przebieg na liczniku jak i w książce jest pewny. Mimo to nie żałuję, jest spokój na przynajmniej 100 tys.
Pozdrawiam :fcp4
fordzik2008 09-06-2008, 17:46 Mam możliwość sprawdzenia historii serwisowej Fordów, jeżeli oczywiście były serwisowane w ASO, niezależnie czy było to u nas w kraju, czy za granicą.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt na maila: fordzik2008@o2.pl
Poniżej próbka możliwości, co mogę podać mając numer VIN pojazdu:
04-NOV-2005 przebieg 3mile POWER SUPPLY TROUBLES DOES NOT OPERATE PROPERLY
naprawa/wymiana alternatora
12-JUN-2006 przebieg 3493mil OTHER ENGINE TROUBLES DOES NOT OPERATE PROPERLY
problem ze swiecami zarowymi/wymiana 4 sztuk
12-JUN-2006 przebieg 3493mil BRAKES GRAB OR LOCK-UP STICKS/BINDS/GRABS
wymiana linek od hamulca recznego/ hamulce sie blokowaly
29-JUN-2006 przebieg 4287mil POOR PERFORMANCE/LACKS POWER
FROZEN/SEIZED/BINDING wymiana turbosprezarki, oleju silnikowego (6litrow), wszystkich srub
mocujacych turbosprezarke i uszczelek przy kolektorze dolotowym/turbo
Mam możliwość sprawdzenia historii serwisowej Fordów, jeżeli oczywiście były serwisowane w ASO, niezależnie czy było to u nas w kraju, czy za granicą.
To super, ja skorzystam, zaraz piszę maila.
Mam możliwość sprawdzenia historii serwisowej Fordów, jeżeli oczywiście były serwisowane w ASO, niezależnie czy było to u nas w kraju, czy za granicą.
To super, ja skorzystam, zaraz piszę maila.
To co kolega oferuje to jest tylko to zostało wymienione podczas gwarancji, nie ma tam informacji na temat serwisowania auta.
fordzik2008 10-06-2008, 20:51 Jeżeli auto ma wymieniane jakiekolwiek części lub wykonywane jakiekolwiek naprawy na gwarancji, to oznacza że było serwisowane zgodznie z wytycznymi Forda.
Jeżeli ktoś pozwolił by sobie odpuścić jakiś przegląd, to traci gwarancje i nie może w późniejszym czasie liczyć na gwarancyjną naprawę.
Więc. Jeśli historia napraw jest dostępna, to oznacza że auto było serwisowane zgodnie z wytycznymi Forda.
Zapomniałem dopisać. Koszt takiej usługi to 20zł, ale...
jeżeli nie ma historii napraw auta, to informuje o tym zupełnie gratis i nie kasuje ani grosza.
Natomiast jeżeli historia napraw jest (przy okazji są oczywiście podane przebiegi w MILACH, konkretne daty i numery FINIS części które zostały wymienione) to jeżeli ktoś jest zainteresowany to przelewa 20zł na konto które podam na maila a ja wysyłam historię.
Teraz mała promocja.
Jeden z moderatorów wysłał mi już numer VIN jego auta.
Akurat w tym przypadku nie było historii. Więc jedyne informacje to:
michal popek (mod)
-------------------
Warranty Start Date: 19-AUG-1997
Sale Date: 19-AUG-1997
Prod Date: 14-OCT-1996
ZETEC 1.8L DOHC EFI NA I4 G*MP
5 SPD MAN TRANS A EAO MTX75
GENK PLANT BUILD
CDW27 MID VERSION
brak historii
Natomiast (mam nadzieje że kolega Wojtix się nie obrazi):
wojtix
---------------------
Warranty Start Date: 28-JUL-2003
Sale Date: 28-JUL-2003
Prod Date: 25-MAR-2003
LYNX1.8L SOHC DI TC I4 DS 115P
5 SPD MAN TRANS A EAO MTX75
SAARLOUIS PLANT BUILD
SERIES 15
30-JUN-2006
76586
UNUSUAL ENGINE NOISE AT IDLE
wymiana kola zamachowego i srub mocujacych
wymiana rozrusznika i srub mocujacych
To tak promocyjnie, za darmoszkę.
Możesz spać spokojnie, wiecej napraw w ramach gwarancji nie było.
Pozdrawiam i zapraszam chętnych na maila z numerami VIN.
Nawet bym się kolego nie zastanawiał. Dobrze Ci Koledzy z forum doradzają. Sprowadzacze i komisanci to jedna wielka klika kombinatorów, już nawet czasem nie ma co ufać ludziom z ASO. Byle tylko orżnąć klienta na kasę.
Ostatnio byłem z kolegą który szukał furki do 20tys zł w jednym z wielu komisów w Nowym Sączu i fajnie stały cztery furki różnych marek w różnych częsciech placu komisowego z super okazyjnym przebiegiem dokładnie 98 tys km na wszystkich czterech. Oczywiście książek nie ma itp itd pierdu pierdu.
A z mojego doświadczenia, ja w mam obecnie 6 letniego focusa i parę tygodni temu wymieniałem rozrząd. Przebieg niby niewielki parędziesiąt tysięcy km (100% oryginal) ale znajomy mechanik doradził nie czekać na żadne 10 lat / 150 tys km.
Nie wiem skąd Ford wyssał takie dane. Pasek rozrządu to tylko gumelajzon z siatką w środku. Dla 99% samochodów niezależnie od przebiegu powinno się po max 5-6 latach należy wymienić go na nowy. I tyle praktyki. Fordowska teoria mówi 10lat. Ale jak to stwierdził znajomy miał okazję ratować takie fordy focusy 5-6 letnie ze zerwanym paskiem przy przebiegach rzędu 90-110 tys km. Trochę :fcp18 kosztowna robota.
Na moje nieszczęscie nietety nie pracuje on już przy autkach. Miał paskudny wypadek właśnie w serwisie (przygniotło go) i jest na rehabilitacji.
Lepiej wymień rozrząd nie zwlekaj
luzaczek5 11-06-2008, 12:12 wyslalem ci maila-poprosze o szczegoly serwisowania mojej foczki
dzieki i pozdr.
też puściłem majla, z góry dzięki
Dzięki fordzikowi2008 można się trochę dowiedzieć o własnym aucie jeśli nie ma ks.
Mam pytanie może ktoś mi na nie odpowie- potwierdzi przebiegi przy przeglądach podawane są w milach czyli ilość mil razy 1,609 metrów i wtedy prawdziwy przebieg auta --- tak czy nie.
|
|