Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Zmiana sposobu otwierania centralnego zamka. Jak ?
Witam.
Mam centralny zamek z pilotem w kluczyku. Strasznie drażni mnie to, że po jednokrotnym naciśnięciu przycisku otwarcia odryglowywane są tylko drzwi kierowcy, natomiast żeby otworzyć resztę drzwi trzeba ten przycisk nacisnąć ponownie.
Chciałbym aby jednokrotne naciśnięcie odryglowywało wszystkie drzwi.
Wyczytałem gdzieś, że aby zmienić sposób odryglowywania drzwi należy nacisnąć przycisk zamykania i otwierania na pilocie na dłużej niż 4-ry sekundy. Robiłem tak zarówno na wyłączonym jak i włączonym zapłonie, a także kluczyku w stacyjce lub poza nią i niestety żadnych rezultatów. Otwieranie działa dalej tak samo.
Da się to jakoś zmienić na "normalne" otwieranie ?
Pozdrawiam
Wcisnij i przytrzymaj 4 sek przyciski zamykania i otwierania - jednoczesnie. Kierunki maja blysnac 2 razy. Wylaczony zaplon.
Wcisnij i przytrzymaj 4 sek przyciski zamykania i otwierania - jednoczesnie. Kierunki maja blysnac 2 razy. Wylaczony zaplon.
Robiłem tak i bez rezultatu. Napisałem o tym powyżej.
Obecnie jak zamykam samochód to mam pojedyncze błyśnięcie kierunkami, natomiast jak otwieram nic nie błyska.
Pozdrawiam
kuchcik78 20-04-2008, 19:33 mam to samo i nie moge przeprogramowac kluczyka. Probowalem na rozne sposoby i nic a centralny dziala poza tym ok.
Mam ten sam problem, czy ktoś juz moze go rozwiazał??
Jędrek1964 17-02-2011, 11:06 Na stronie 65 Instrukcja Obsługi
Ford Focus jest to opisane.
Zmiana programu funkcji
odryglowywania
Można tak zmienić funkcję
odryglowywania, że naciśnięcie
przycisku otwierania raz spowoduje wyłączenie
układu podwójnego ryglowania drzwi,
systemu alarmowego i otwarcie drzwi
kierowcy. Naciśnięcie przycisku otwierania dwa
razy w ciągu 3 sekund spowoduje
otwarcie także drzwi pasażerów.
Aby zmienić tę funkcję, naciśnij
jednocześnie i przytrzymaj przyciski otwierania+zamykania i
przez co najmniej 4 sekundy przy
wyłączonym zapłonie. Kierunkowskazy
błysną dwa razy, sygnalizując pomyślną
zmianę programu funkcji
odryglowywania.
Ponowne jednoczesne naciśnięcie i
przytrzymanie obu przycisków przez co
najmniej 4 sekundy przywróci
poprzednią funkcję.
To jest w instrukcji i u mnie to działa bez problemu.
mario591 19-02-2011, 10:11 Dokłądnie. Cały opis zmiany programowania zamku centralnego jest w INSTRUKCJI OBSŁUGI. Masz ją w wersji papierowej z innymi papiurkami od auta a jak nie to poszukaj w internecie albo tu na forum. Jest na pewno !!!
Dzieki za odpowiedzi, ale tak robiłem i to nie działa :( Pytanie dlaczego? wymieniałem baterie w pilocie i nic.
witam, a ja mam takie pytanie, jak mogłe właczyć automatyczne ryglowanie drzwi podczas jazdy focusikiem ( chodzi o to ze po przekroczeniu pewnej predkosci [w wiekszosci aut 20km/h]) drzwi automatycznie,samoczynnie sie zaryglują - ta opcja jest szczególnie przydatna podczas podróżowania z dziećmi - z góry diękuję za odp.
Dragonfly 15-03-2011, 10:09 właczyć automatyczne ryglowanie drzwi podczas jazdy
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=3060&highlight=ryglowanie+zamka Zależy od rocznika itp.
roberto369 15-03-2011, 20:31 Podłączę się pod temat.
O co chodzi z ryglowaniem z zablokowanymi czujnikami? Mam zamykać naciskając raz czy dwa razy na pilocie by czujniki we wnętrzu działały?
Podepnę się pod temat. Mam pytanie do użytkowników, którzy mają centralny zamek z pilotem w kluczyku. Czy jak naciśniecie guzik od otwierania klapy bagażnika, to otwiera się Wam tylko klapa, czy całe auto? Pytanie może banalne, ale mam taki problem. A mianowicie mam u siebie centralny z kluczyka i chciałbym sobie dołożyć sterowanie z pilota. Dodatkowo zależy mi na otwieraniu klapy bagażnika z pilota, tylko tu pojawia się mały problem. Bo żeby otworzyć bagażnik (guzikiem) to muszę najpierw otworzyć samochód i dopiero później da się otworzyć bagażnik guzikiem. Pytanie czy gdybym sobie założyć sterowanie z pilota, to za każdym razem musiałbym najpierw otwierać auto, a potem bagażnik? Da radę to jakoś obejść? Dodam jeszcze, że mam najuboższą wersję modułu komfortu.
Witam
Mam takie pytanie
czy normalną rzeczą jest jak mam zamknięte drzwi od strony kierowcy, a pozostałe otwarte i zamykam zamek, wówczas ryglują mi się tylko te drzwi od strony kierowcy, po zamknięciu pozostałych drzwi nadal są otwarte, nie zamykają się automatycznie.
Pytam ponieważ w poprzednim aucie miałem tak że jak zamknąłem auto z zamkniętymi drzwiami kierowcy a inne były otwarte to uzbrajały mi się wszystkie i wystarczyło je zamknąć i już ich nie otworzył
Paweł FOCUS tdci 2.0 12-04-2011, 17:52 Podepnę się pod temat. Mam pytanie do użytkowników, którzy mają centralny zamek z pilotem w kluczyku. Czy jak naciśniecie guzik od otwierania klapy bagażnika, to otwiera się Wam tylko klapa, czy całe auto? Pytanie może banalne, ale mam taki problem. A mianowicie mam u siebie centralny z kluczyka i chciałbym sobie dołożyć sterowanie z pilota. Dodatkowo zależy mi na otwieraniu klapy bagażnika z pilota, tylko tu pojawia się mały problem. Bo żeby otworzyć bagażnik (guzikiem) to muszę najpierw otworzyć samochód i dopiero później da się otworzyć bagażnik guzikiem. Pytanie czy gdybym sobie założyć sterowanie z pilota, to za każdym razem musiałbym najpierw otwierać auto, a potem bagażnik? Da radę to jakoś obejść? Dodam jeszcze, że mam najuboższą wersję modułu komfortu.
Mam oryginalny pilot w kluczyku i po wciśnięciu otwierania bagażnika otwiera się tylko bagażnik pozostałe drzwi są zamknięte .
Witam
Mam takie pytanie
czy normalną rzeczą jest jak mam zamknięte drzwi od strony kierowcy, a pozostałe otwarte i zamykam zamek, wówczas ryglują mi się tylko te drzwi od strony kierowcy, po zamknięciu pozostałych drzwi nadal są otwarte, nie zamykają się automatycznie.
Pytam ponieważ w poprzednim aucie miałem tak że jak zamknąłem auto z zamkniętymi drzwiami kierowcy a inne były otwarte to uzbrajały mi się wszystkie i wystarczyło je zamknąć i już ich nie otworzył
Mi się wcale nie zamykają jak któreś drzwi są otwarte. Zamek niby zamyka, ale od razu odblokowuje.
Jedynie z bagażnikiem jest tak że mogę mieć otwarty, a drzwi się zamkną.
Mam oryginalny pilot w kluczyku i po wciśnięciu otwierania bagażnika otwiera się tylko bagażnik pozostałe drzwi są zamknięte
U mnie tak samo.
Na stronie 65 Instrukcja Obsługi
Ford Focus jest to opisane.
Zmiana programu funkcji
odryglowywania
Można tak zmienić funkcję
odryglowywania, że naciśnięcie
przycisku otwierania raz spowoduje wyłączenie
układu podwójnego ryglowania drzwi,
systemu alarmowego i otwarcie drzwi
kierowcy. Naciśnięcie przycisku otwierania dwa
razy w ciągu 3 sekund spowoduje
otwarcie także drzwi pasażerów.
Aby zmienić tę funkcję, naciśnij
jednocześnie i przytrzymaj przyciski otwierania+zamykania i
przez co najmniej 4 sekundy przy
wyłączonym zapłonie. Kierunkowskazy
błysną dwa razy, sygnalizując pomyślną
zmianę programu funkcji
odryglowywania.
Ponowne jednoczesne naciśnięcie i
przytrzymanie obu przycisków przez co
najmniej 4 sekundy przywróci
poprzednią funkcję.
Opis oczywiście dotyczy modułów komfortu z możliwością przeprogramowania tego zachowania. A czy zamiana modułu, który pozwala jedynie na otworzenie wszystkich drzwi na raz (DD), na ten programowalny (np. DE), wystarczy do włączenia funkcji zamka strefowego czy potrzebne są dodatkowe modyfikacje?
A tak swoją drogą, czy jakikolwiek moduł komfortu do mk1 przedlift obsługuje auto-ryglowanie drzwi po ruszeniu?
[...]
A tak swoją drogą, czy jakikolwiek moduł komfortu do mk1 przedlift obsługuje auto-ryglowanie drzwi po ruszeniu?
Witam
Mnie tą funkcję realizował alarm (już nie pamiętam czy Cobra czy Langeford)
pozdrawiam
Arturek
CzerwonaMalyna 28-03-2017, 20:04 Hej u mnie langeford to robił ale ze nie spełniał żadnej funkcji poza tą postanowiłem go usunąć. Teraz się nie rygluje. Pzdr
Wymieniłem moduł komfortu DD na DE, przeprogramowałem pilota i - tak jak się spodziewałem - mogę włączyć/wyłączyć strefowy centralny zamek.
Autoryglowanie natomiast nie działa z tym modułem. W sieci można znaleźć sprzeczne informacje. Jedni piszą, że autoryglowanie dostępne jest w focusach od 2002 roku. Inni piszą, że w starszych focusach też mają, ale mogą wyłączyć tej funkcji. Czy ktoś z forumowiczów miał autoryglowanie w przedlifcie lub wie jaki moduł komfortu obsługuję taką funkcję?
Podwójne ryglowanie było w przedliftach i poliftach ale w określonych modułach, niestety DD i DE nie mają takiej funkcji.
https://focusmk1.wordpress.com/2014/11/05/moduly-komfortu-ctm-zv-gem/
Podwójne ryglowanie to blokowanie drzwi tak, że nie można ich otworzyć ani od zewnątrz ani od wewnątrz.
Mi natomiast chodzi o funkcję automatycznego blokowania drzwi po ruszeniu pojazdem (a właściwie przekroczeniu ~8 km/h).
|
|