Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Czujnik poduszki powietrznej

skal_ar
22-04-2008, 20:37
Witam.

Niedawno stałem się posiadaczem Forda Mondeo Mk3 (2004 r.) Muszę w nim wymienić czujnik poduszki powietrznej (czy jak sie to tam nazywa) bo cały czas mi się świeci kontrolka airbag'u. W związku z tym moje pytanie: ile taki czujnik kosztuje i gdzie można go kupić poza ASO?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Artur

VEG
22-04-2008, 21:30
Chodzi Ci o cały moduł (w tunelu na środku) czy zwykły sensor (i gdzie dokładnie padł)? Jak już zajmiesz się wymianą to dla bezpieczeństwa odłącz akumulator. :fcp27

Pozdro

skal_ar
22-04-2008, 23:02
Podobno padł tylko sam sensor (mam nadzieje). Ile taki sensor kosztuje?

robal
23-04-2008, 07:52
http://moto.allegro.pl/search.php?strin ... &country=1 (http://moto.allegro.pl/search.php?string=sensor+mondeo&buy=0&new=0&pay=0&personal_rec=0&country=1)

skal_ar
23-04-2008, 14:39
OK. Dzięki. Muszę jeszcze dokładnie sprawdzić, czy to napewno to i kupuję.

RECONDO
23-04-2008, 21:07
Podobno padł tylko sam sensor (mam nadzieje). Ile taki sensor kosztuje?

A jak sprawdziłeś że wiesz?

skal_ar
24-04-2008, 10:29
hmm... właśnie o to chodzi, że nie sprawdziłem. Tak mi powiedział gość, od którego kupowałem samochód. Kazał wymienić czujnik ciśnienia oleju i ten właśnie czujnik poduszki powietrznej.

RECONDO
24-04-2008, 14:20
Może wystarczy odłączyć akumulator lub wykasować błędy.

skal_ar
24-04-2008, 18:03
Chyba nie wystarczy, bo akumulator też padł i był odłączany do ładowania. No chyba, że oprócz odłączenia akumulatora trzeba zrobić jeszcze coś, o czym nie wiem :)

Slawko
24-04-2008, 19:55
No chyba, że oprócz odłączenia akumulatora trzeba zrobić jeszcze coś, o czym nie wiem :)

nie chce być zlym prorokiem, ale chyba jednak jeszcze nie wiesz ile musisz w nim zrobic. Nie wierze, ze tylko sam sensor jest do wymiany.

Czy ta kontrolka miga :?: czy od razu swieci sie na stałe :?:
Jak miga, to wiadomo co jest uszkodzone, jak swieci na stałe bez migania to uwalony modył SRS i zapewne poduszki oraz napinacze.

RECONDO
24-04-2008, 20:48
Chyba nie wystarczy, bo akumulator też padł i był odłączany do ładowania. No chyba, że oprócz odłączenia akumulatora trzeba zrobić jeszcze coś, o czym nie wiem :)

Oj chyba tak Slawko.... robi się ciekawie.

skal_ar
24-04-2008, 22:22
No to teraz zaczynam sie bać. Kontrolka nie miga, tylko świeci sie światłem stałym. Na razie spróbuje wymienić ten sensor. Jeśli to nie da efektu, to nie wiem. Dlaczego sądzisz, że wszystko jest walnięte? Myślicie, że auto było "bite"? Najgorsze, że nie świeciła się wcześniej. Zapaliła się, kiedy przyprowadzałem auto do domu.

Gdzieś ktoś pisał, że widać gołym okiem, że napinacze zadziałały. Jak to sprawdzić gołym okiem. Jeśli kupiłem "wrak" to bardzo nieciekawie. Koledzy, ratujcie!

RECONDO
24-04-2008, 22:44
Po co gdybać. Podjechać do ASO, podłączą i wszystkie błędy wyjdą, objaw może być błahostką lub..... :fcp5

skal_ar
24-04-2008, 22:58
A ile takie badanie w ASO? Kurcze, podjechałbym jutro, ale prowadzą jakąś akcję i mają ręce pełne roboty, więc na poczekaniu raczej nie sprawdzą.

robal
25-04-2008, 07:11
A czy aby w teście zegarów nie wyjdzie ewentualnie kod błędu poduszki (DTC)?

skal_ar
25-04-2008, 10:42
Czy ktoś może to potwierdzić lub zaprzeczyć? Byłbym wdzięczny.

skal_ar
25-04-2008, 20:04
OK. Kontrolka poduszki nie świeci się cały czas. Miga najpierw po uruchomieniu silnika 4, a potem 2 razy, dopiero wtedy zaczyna świecić światłem ciągłym.

RECONDO
25-04-2008, 20:13
Miałem tak kiedyś z fotelem pasażera (odpięta kostka od A/B przy uruchamianiu zapłonu) błąd został zapamiętany ale można było go usunąć (akumulator lub ASO).

Slawko
25-04-2008, 20:33
Czy ktoś może to potwierdzić lub zaprzeczyć? Byłbym wdzięczny.Jak sama nazwa wskazuje, jest to test zegarów a nie poduszek.

Czy licznik zużycia wody pokazuje zużycie energii elektrycznej :?:

Slawko
25-04-2008, 20:37
OK. Kontrolka poduszki nie świeci się cały czas. Miga najpierw po uruchomieniu silnika 4, a potem 2 razy, dopiero wtedy zaczyna świecić światłem ciągłym.
http://forum.fordclubpolska.org/download/file.php?id=1883
42-czujnik zderzenia przedni uszkodzony-odłączony

skal_ar
25-04-2008, 21:29
42-czujnik zderzenia przedni uszkodzony-odłączony

OK. Jako że nie czuję się na siłach grzebać przy tym czujniku sam, to muszę niestety pojawić się w ASO. Cholera, pewnie wezmą za naprawę jak za zboże :/. Już za akumulator mi zaśpiewali 650 PLN, a w sklepie kupiłem za 299 PLN i założyłem sam.

Slawko
25-04-2008, 21:38
czujnik masz chyba w zderzaku, albo przed chłodnicą patrząc od strony przodu samochodu. Z reguły od czujników i poduszek sa żółte kable. Poszukaj.

skal_ar
25-04-2008, 21:57
czujnik masz chyba w zderzaku, albo przed chłodnicą patrząc od strony przodu samochodu. Z reguły od czujników i poduszek sa żółte kable. Poszukaj.

Dzięki serdeczne za pomoc. Jak znajdę jutro chwilkę, to może pobawię się w ściąganie zderzaka i poszukam tego czujnika. Może to tylko poluzowany kabel? Oby :)

VEG
26-04-2008, 09:27
Żeby nie zaśmiecać forum dopisuję się do tego wątku. Moduł (wg. "speca") ma wykasowany wypadek. Wymieniłem w fotelu pasażera (Mondeo w wersji angielskiej) poduszkę i przy odłączonym aku podpiąłem wszystkie wtyczki do modułu i odpaliłem samochód. Wyskakuje jakiś błąd bo tak jak kolegi wyżej kontrolki miga i potem pali się na stałe. O ile dobrze policzyłem to 3 razy miga potem przerwa i 4 razy. Wg. schematu Slawko mam jakiś błąd przy tej zamontowanej poduszce. Pytanie tylko jaki? Dodam, że oznaczenia fabryczne są takie same tylko różnią się datą wyprodukowania i numeru seryjnego. Kolega z klubu Mondeo podpowiedział mi, że może być problem z wiązką pod deską (mechanicy, którzy przerabiali samochód założyli wersję europejską) i może to jest problem?

Do ASO się nie wybieram.

edit: może trzeba wymienić napinacze pasów po wypadku?

Pozdrawiam

Slawko
26-04-2008, 16:49
przecież jak wół jest napisane: 34-pirotechniczny napinacz pasa, strona pasażera.

robal
28-04-2008, 09:30
Czy ktoś może to potwierdzić lub zaprzeczyć? Byłbym wdzięczny.Jak sama nazwa wskazuje, jest to test zegarów a nie poduszek.

Czy licznik zużycia wody pokazuje zużycie energii elektrycznej :?:

Zapytałem, bo jak mnie pamięć nie myli, to test zegarów pokazuje kody błędów immo (PATS-a)...

Slawko
28-04-2008, 16:17
nie, nie, nie i jeszcze raz nie. pokazuje tylko bład zegarów i błędy sygnałów do nich dochodzących.

Migo
28-04-2008, 16:26
Oj cos mi sie wydaje ze czujnik sam z siebie sie nie zepsuje naj prawdopodobniej auto bylo rozbite i nawet nikomu nie chcialo sie tego skasowac a o wymianie napinaczy, poduszek czujnikow itp nie wspomne

A jesli mozna wiedziec to ile dales za to auto ?? Jak to byla tzw "okazja" to reszte wytlumacz sobie sam czemu to miga i swieci :(

skal_ar
28-04-2008, 21:36
Oj cos mi sie wydaje ze czujnik sam z siebie sie nie zepsuje naj prawdopodobniej auto bylo rozbite i nawet nikomu nie chcialo sie tego skasowac a o wymianie napinaczy, poduszek czujnikow itp nie wspomne

A jesli mozna wiedziec to ile dales za to auto ?? Jak to byla tzw "okazja" to reszte wytlumacz sobie sam czemu to miga i swieci :(

To nie była "okazja". Auto do najtańszych nie należało. Napinacze są ok, poduszki też, czujnik też jest ok, tylko na stykach coś nie grało, bo przeczyściłem i jest OK.

Koniec tematu.

Slawko
29-04-2008, 05:17
Napisz które styki, od czego, bo sam jestem ciekaw :)

skal_ar
29-04-2008, 20:56
które styki? hmm.... te przy czujniku. W ogóle ta złączka jakaś taka wyrobiona i luźno siedzi, więc pewnie kiedyś sama wypadnie.

Slawko
29-04-2008, 21:16
przy którym czujniku :) Czy przy tym koło chłodnicy :?:

skal_ar
29-04-2008, 21:25
tak.

Rafał
04-05-2008, 17:47
Ja jak kupiłem to mi też wyskoczyły błąd
w końcu okazało się że to czujnik zderzeniowy przedni
a potem okazało się że po prostu zgniło w nim połączenie
po zlutowaniu na stałe i wykasowaniu błędów działa do dziś

Marshall7
05-05-2008, 09:19
Sam to zrobiłeś czy ktoś Ci to zrobił ?? (gdzie)

Mi wczoraj wyskoczyłem ten sam błąd 4.2 podczas jaszdy :/

Rafał
05-05-2008, 11:03
sosnowiec ul lenartowicza
autoelektronika w połowie drogia między osiedlem a pkm sosnowiec

Marshall7
05-05-2008, 12:15
jaki koszt ??
i ile to trwalo ??

dzięki

Rafał
05-05-2008, 16:36
kwoty nie pamiątam nie duża
krótko
tylko trzeba najpierw podjechac zeby obadali
a potem na umówiony termin

VEG
17-05-2008, 14:30
Żeby nie zaśmiecać forum dopisuję się do tego wątku. Moduł (wg. "speca") ma wykasowany wypadek. Wymieniłem w fotelu pasażera (Mondeo w wersji angielskiej) poduszkę i przy odłączonym aku podpiąłem wszystkie wtyczki do modułu i odpaliłem samochód. Wyskakuje jakiś błąd bo tak jak kolegi wyżej kontrolki miga i potem pali się na stałe. O ile dobrze policzyłem to 3 razy miga potem przerwa i 4 razy. Wg. schematu Slawko mam jakiś błąd przy tej zamontowanej poduszce. Pytanie tylko jaki? Dodam, że oznaczenia fabryczne są takie same tylko różnią się datą wyprodukowania i numeru seryjnego. Kolega z klubu Mondeo podpowiedział mi, że może być problem z wiązką pod deską (mechanicy, którzy przerabiali samochód założyli wersję europejską) i może to jest problem?

Do ASO się nie wybieram.

edit: może trzeba wymienić napinacze pasów po wypadku?

Pozdrawiam
Błędów ciąg dalszy. Dzięki pomocy Slawko zakupiłem komplet napinaczy i założyłem. Po podpięciu aku wyskoczył następny błąd - 24. Według kodów jest to błąd kurtyny <załamka> Tylko teraz kwestia tego co jest tam uszkodzone (mowa jest o jakiejś masie, mały opór itp) bo nie mam zielonego pojęcia jak się mam do tego zabrać bo jeszcze mi wybuchnie przy sprawdzaniu :/ Kurtyna wygląda na całą po dzwonie (tylko poducha pasażera wybuchła).

Pozdrawiam

Slawko
17-05-2008, 16:15
VEG, nie chce Cie martwić, ale zapewne po zrobieniu kurtyny wyskoczy cos innego.

Samo auto, tez pewnie jest po potęznym dzwonie, skoro wszystkie poduchy i napinacze wybuchły.

Oj, czarno to widze.

VEG
17-05-2008, 16:38
Po mocnym dzwonie nie jest bo wybuchła tylko poduszka pasażera i napinacze. Kurtyna cała bo nie rozerwana podsufitka. Tylko w fotelu pasażera (tzn kierowcy bo to był anglik) się rozpruł a tak wszystko ok. Może czujniki zderzeniowe padły?

Kimura
28-05-2008, 22:12
ja się podepnę pod temat bo jak rozpocząłem nowy (([link=http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?f=10&t=54490:34be8465]mój wątek[/link:34be8465])) to tam jakaś cisza..

Mam MK2 z 99r jak w opisie, po jakimś czasie od kupna niestety stwierdziłem że brak poduszek.
Znalazłem na allegro komplet poduszka kiery (z kierownicą), taśma, 2x napinacze, i tzw sensor.
Brak mi jeszcze poduszki pasażera więc nie podpiąłem tego jeszcze pod aku. Pytanie mam tylko,.., piszecie tu o czujnikach zderzeniowych , ale albo o eskorcie albo o MK3 (po 2001), ale nie ma nic o MK2.
Czy ktoś wie czy i gdzie się znajdują czujniki zderzeniowe w MK2?? Na allegro szukałem ale nic takiego nie ma do mojego.

VEG
01-06-2008, 21:20
Wstępnie kod 24 (kurtyna) wyjaśniony. Po dobraniu się do kurtyny widać, że jednak wybuchła ale sprzedawca wyjątkowo sprytnie ją przyciął żeby nic z jej miejsca nie wystawało. Pozostaje kwestia zakupu nowej kurtyny. A potem zobaczymy...

Pozdrawiam

gtalaga
26-03-2009, 07:54
Dzięki serdeczne za pomoc. Jak znajdę jutro chwilkę, to może pobawię się w ściąganie zderzaka i poszukam tego czujnika. Może to tylko poluzowany kabel? Oby :)

Witaj
Ostatnio pojawil mi sie ten sam błąd (poduszka powietrzna) cztery migania przerwa dwa migania (bład 42). Czy rzeczywiście był u ciebie to czujnik od czoła samochodu, gdzie on dokladnie sie znajduje. Wczoraj znalazlem jakiś czujnik pod lewym reflektorem ale nie ma tam wtyczki przewody na stałe wychodzą z czujnika - czy to jest to. Jeszcze jedna sprawa czy przez odlączenie alumulatora można wykasować ten błąd ??/

radkor
01-09-2011, 21:40
Witam wszystkich.
Jestem zmuszony odświeżyć temat...
Kilka dni temu miałem małego dzwona (prawy bok). Wystrzeliła boczna poduszka w fotelu po stronie kierowcy i kurtyna. Nie jestem pewien co z napinaczem pasa bo nie sprawdziłem a auto już w warsztacie...

Co powinienem wymienić aby poduszki działały tak jak przed wypadkiem?
Mam już zamówioną kurtynę, poduszkę w fotel i sterownik (komp) na 6 poduszek i sensor boczny.
Czy coś jeszcze jest potrzebne?
Gdzie jest ulokowany boczny sensor oraz komputer poduszek?
Auto to Mondeo MK3 HTB 1.8 SFI z 2006r.

Pozdrawiam

tktktk6
27-02-2014, 12:10
Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze, ale mam pytanie może ktoś z Was będzie umiał mi odpowiedzieć. Mam walnięty do wymiany sensor poduszek o numerze 4S7T14B056 AD, i chodzi mi o to czy mogę zalożyć sensor z końcówką AC??? Czy to będzie jakaś przeszkoda czy tez nie?? Zaznaczam , że ten drugi rożni się tylko jedną literką czyli zamiast D będzie C ?? Czym one się różnią o ile się różnią?? Chodzi mi o Mondeo MK3 z 2005 roku 1,8 benz.
dzieki za odp z góry

Bump: Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze, ale mam pytanie może ktoś z Was będzie umiał mi odpowiedzieć. Mam walnięty do wymiany sensor poduszek o numerze 4S7T14B056 AD, i chodzi mi o to czy mogę zalożyć sensor z końcówką AC??? Czy to będzie jakaś przeszkoda czy tez nie?? Zaznaczam , że ten drugi rożni się tylko jedną literką czyli zamiast D będzie C ?? Czym one się różnią o ile się różnią?? Chodzi mi o Mondeo MK3 z 2005 roku 1,8 benz.
dzieki za odp z góry

radkor
27-02-2014, 17:52
Możesz założyć. Ja zakładałem prawy boczny z inną literą na końcu. Działa chyba OK (chociaż wolałbym się już nie przekonywać)... W każdym bądź razie sterownik go widzi i nie wyrzuca żadnego błędu.

tktktk6
02-03-2014, 13:46
to jeszcze jedno pytanie. Kontrolka mrugała 2 razy, chwila przerwy i 1 raz, czyli błąd 21 jak dobrze wyczytałem. Może ktoś napisać co oznacza 21?
Elektryk/elektronik po posprawdzaniu wszystkiego (jak to oświadczył) powiedział że mam zmienić sensor. Założyłem inny sensor i kontrolka nadal nie gaśnie, ale świeci teraz 5 mrugnięć przerwa i 1 mrugnięcie. Czyli 51.

Co oznaczają te 21 i 51??

gdzieś coś znalazłem że 51 to napinacz pasa kierowcy. A fakt jest taki że go nie zapinałem w chwili testowania, czy może wystarczy go zapiąć?....;/

radkor
02-03-2014, 15:03
Z jakiego powodu wymieniasz czujnik? Był dzwon?
Zapięcie/odpięcie pasa nie ma wpływu na czujnik zapięcia pasa. Komp sprawdza tylko jego obecność.

Tutaj masz podane kody błyskowe dla SRS: http://focus.korona-pl.com/TIS/wsmdata/pl_2002_50_Mondeo/G37881.html

21 to poduszka czołowa pasażera, wygląda na odpaloną.
51 to czujnik zapięcia pasa kierowcy. Możliwe, że coś nie kontaktuje na kostce pod siedzeniem.

tktktk6
04-03-2014, 16:14
nie, dzwona nie było... nagle poprostu zaczęła migać ta poduszka na desce rozdzielczej... Elektryk samochodowy mi posprawdzał, mówi że jest wszystko ok i wg niego wine ma sensor. Niby mówił (i wyczytałem też) że on sam z siebie potrafi sie rozwalic. Dlatego go wymieniłem, No ale miałem błąd 21 a po wymianie 51...
I to dla mnie dziwne. To teraz żeby nie było że jak wyeliminuje 51 zapali sie znowu 21?? Ale jak wyeliminować obecny 51. pogrzebać musze jeszcze w tej kostce bo kiedyś wyjmowałem siedzenie i może faktycznie coś w tej kostce jest nie tak....